Knowing (2009)
Met onder meer: Nicolas Cage, Rose Byrne en Chandler Canterbury
Releasedatum: 9 april 2009
Bekijk via Videoland
Plot Knowing
"What happens when the numbers run out?"
In 1959 werd tijdens de oprichtingsceremonie van een basisschool een tijdscapsule begraven. Nu, vijftig jaar later, wordt hij geopend. Een professor, John Koestler (Nicolas Cage), ontdekt cryptische boodschappen die zich in de capsule bevinden en bovendien doet hij een angstaanjagende ontdekking: de boodschappen voorspellen met zeer grote precisie iedere grote ramp van de afgelopen 50 jaar. Een aantal voorspellingen die in het document staan moet nog plaatsvinden. John doet er vervolgens alles aan om de autoriteiten te waarschuwen, maar tevergeefs. John moet nu zelf alles op alles zetten om het dreigende gevaar af te wenden.
John Koestler
Allison
Miss Taylor (1959)
Miss Taylor (2009)
Dronq
Vermakelijke sci-fi thriller met schitterende effects. Het verhaal is prima en origineel, en het acteerwerk mag er ook zijn. Cage is weer degelijk als altijd. En die effects zijn schitterend en gruwelijk tegelijk. Die rampen zien er zó echt uit.. In het begin zitten er daarnaast enkele creepy scenes.
En tja, dat kleffe einde.. Het vernielt niet de complete film imo.
Helazena
Vond het best een goeie film tot het einde eigenlijk. Was iets over de top vond ik. Maar ja, daar is het dan misschien ook weer een Sci-Fi voor. Vond wel dat hij (Cage) wel erg snel de puzzelstukjes oploste, om het zo maar eens te zeggen Verder keek de film wel aardig weg
Spil
Mooie film met een sterk acterende Cage! Maar doe er in Godsnaam een alternatief einde bij, want dat haalde voor mij de hele film naar beneden.. Wat een sentimentele bagger zeg! Dat laatst half uur vond ik niets, de rest was prima..
mrhanky
Mooie film met erg goede special effects. Dit is toch wel een film die je in de bios moet zien of thuis met DTS!
Cage is goed bezig en moet ik Helazena wel gelijk geven, de puzzelstukjes worden best snel opgelost. Verder is het ook handig om de cover/poster aan te passen want die verklapt ook aardig wat.
Dit is gewoon een leuke Sci-fi thriller die lekker weg kijkt. Hij krijgt er 4 van mij.
Nijmegen
Het einde was inderdaad minder maar het begin maakte dat wel goed.
3,5
breedbeeld
Een draak.
Begint heel aardig , maar daarna, een pure draak, op de casting na.
Teveel om op te noemen wat er fout aan is, maar het belangrijkste is het boeit nooit vanwege alle cliché's en dan nog slecht gebracht ook, tot in alle details.
FillumGek
Deprimerend.
Had aardig hoge verwachtingen van de film. Het vergaan van de Aarde is altijd een interessant onderwerp geweest. Daarbij hoorde ik veel positieve geluiden over de special effects. Die schenen erg goed te zijn...
De film komt zoals verwacht rustig op gang, kabbelt een beetje voort totdat John de voorspellingen vindt. Niet veel later krijgt het oog zijn eerste lekkernij, de vliegtuigcrash. Ik had al gehoord dat deze erg realistisch zou zijn, en dat bleek niet gelogen! De impact was enorm. In horrorfilms waar mensen worden opengesneden en darmen in de knoop worden gelegd lach ik om, omdat het zo over de top is. Maar hier zat ik echt even geschokt te kijken. Vooral wanneer John de ramp van dichtbij gaat bekijken.
De metroramp vond ik eigenlijk bijna net zo schokkend, omdat het zo extreem realistisch in beeld werd gebracht. Veel vermaak voor het oog dus.
Ik vond de acteurs en actrices wel goed gecast. Cage kan ik altijd wel goed naar kijken. Het verhaal was best geloofwaardig al was het einde best matig. Het gedoe met die vage gasten uit de hemel had mij echt niet gehoeven. Dat daarna de complete wereld wordt weggevaagd maakte dan ook een hoop goed. Ik had er niet eens van staan kijken als plotseling alles goed zou komen, zoals in veel sappige eindes van de hedendaagse Hollywood-meuk. Gelukkig was dat niet het geval...
Mankatans
Halverwege grapte ik 'zal je zien, komen zo de aliens', bleek nog waar ook
Vond het een goed plot, waar veel te weinig uit is gehaald en het ongelooflijkheidsgehalte van deze film is ongeveer zo:
[-----------[]---]
jaja, ik weet het, het is sci fi, aantal voorbeelden.
die route die cage neemt om van de weg naar zon tankstation te rijden, niet gewoon de afslag, maar lekker overal doorheenbanjeren. ziet er leuk uit, voegt niets toe en slaat ook nergens op. Zelfde met de rode gloed die mooi is, maar mocht dit echt gebeuren er niet zou zijn (zou plotsklaps zijn). Ook proberen dat ruimteschip een originele look te geven door dat achterlijke design, maar dan wel gewoon de 'standaard' alien gebruiken. Die metro die door weet ik hoeveel pilaren knalt alsof ze van karton zijnAllemaal van die kleine details waar ik me behoorlijk aan zat te ergeren. Daarnaast keek Cage alsof hij de hele film lang een enorme bolus moest draaien.
Om een lang verhaal kort te maken, had meer ingezeten, vond het geen succes
Nancy1980
Ik heb gisteravond deze film gezien, en ik moet toch zeggen ik was aangenaam verrast. Ik vind het een spannende film, met mooie special effects, goed acteerwerk.
Wel jammer van het einde, dat maakt de film toch weer een stuk ongeloofwaardiger, zo en zo was een boel aan de film ongeloofwaardig, en dat is maar goed ook, stel je toch eens voor zeg!
Al met al bezorgde deze film mij toch best een creepy gevoel.
lieswarmie
1 ster voor de casting (Nicolas Cage doet het in elke film goed, en brengt de film zeker omhoog.
3 sterren voor het verhaal,
Een halve aftrek voor de snelheid van de film, het wordt te snel opgelost. laat de kijker nog iets langer in de waan.
een halve ster aftrek voor het vage eind, come on! het verhaal is goed, de volle 125 minuten zit je geboeid te kijken en de laatste 5 minuten vernaggelen het hele verhaal! Oke het is SF, maar toch, ]dan hadden ze vanaf het begin al die aliens naar voren moet laten komen. Of iets meer a la Deep Impact er in gooien (maar dan ben je van het SF af)
Al met al, 2,5 ster voor deze film
schram101
Had jij liever een Disney eind gezien met: 'ze leefden nog lang en gelukkig?'
mcdaktari
3 sterren voor het verhaal,
Al met al, 2,5 ster voor deze film
Dus jij wilt beweren dat je niet in de gaten had dat het om Aliens ging???? wat dacht je dan in het begin wie die fluisteraars waren? ik dacht dat dat wel duidelijk was
kelama3
net gezien, goede film!
je moet wel je fantasie gebruiken, maar ik vond hem spannend en zat van begin tot eind geboeid te kijken naar de special effects.
mooi gedaan hoor! 4 sterren
SiD3Sp|N
Mooie film voor liefhebbers van dit genre. Mooie special effects, vooral die scene in het begin met dat vliegtuigongeluk .
Leuk ook om eens een rampenfilm te zien waar de ramp zich ook echt voltrekt, al is het maar helemaal op het eind.
Op het eind was het echt heel erg fantasierijk maar dat heb je met dit soort films natuurlijk toch wel, net als met het einde van Contact met Jodie Foster. Dat is trouwens wel de enigste vergelijking met die film want verder lijkt hij meer op Unbreakeble.
Minpunt vond ik de irritante geluiden en muziek in de film.
Viel me meteen in het begin van de film al op, die klassieke muziek vond ik er niet echt bij passen.
4 ****
Leland Palmer
Naar het einde toe, takelde deze film voor mij beetje bij beetje af... en het begon nog wel zo sterk allemaal. Een vreemd meisje - in het jaar 1959 - die stemmetjes hoort en allemaal mysterieuze, vreemde getalletjes op een papiertje kladdert. Hmm... oké.
Uiteraard krijgt net één of andere getalletjesgek dit papiertje - 50 jaar later uit de tijdscapsule - in handen en uiteraard ziet hij direct de ramp van de twin-towers staan, waarna de film een paar extreem ongeloofwaardige momenten ophoest. Eigenlijk houdt het niet op daarmee, maar dat is in den beginne van deze film nog niet eens zo erg. Het sfeertje is erg mysterieus, spannend en ik vond het erg boeiend allemaal. Dit alles wordt nog beter, wanneer Cage getuige is van de eerste ramp; een erg indrukwekkende vliegtuigcrash, waarna we mogen genieten van een prachtig shot die wel een paar minuten duurt.
Toen wou ik eigenlijk ook wel eens weten waarom ''dit alles'' gebeurde. De wereld vergaat, de kinderen zijn '''gekozen'' en that's it volgens mij, toch? Ik zou wel wat meer vragen beantwoord zien worden. Wat is het verband tussen de kinderen en het feit dat de wereld vergaat? Waarom komen er nou weer van die aliens, in zo'n enorm lelijk ruimteschip hun naar ''het paradijs'' brengen waar ze lekker onder de Three of Life verder kunnen spelen als een Adam en Eva? Waarom zie ik nog tig andere ruimteschepen van de aarde afvliegen op hetzelfde moment dat die twee kinderen gaan? Allemaal wel leuk en aardig, maar wat overblijft is zo wel erg karig eigenlijk. Beetje makkelijk allemaal. Mjah, het blijft een lust voor het oog; de crash in de metro - wel wat over de top, met die pilaartjes allemaal - en aan het einde, natuurlijk... het einde
Maar... ik heb me zeker vermaakt. Cage doet het goed, componist Beltrami draagt ook op een positieve manier z'n steentje bij, de special effects zijn geweldig en het eerste 1,5 uur van de film is gewoon erg goed (ondanks de toevalligheden, ongeloofwaardigheden etc.). Zeker een voldoende dus ook wel voor deze erg vermakelijke, ''typische Hollywoodfilm''.
deTuinman
ik vat niet dat mensen special effects mooi vonden... de geografie was goed, maar het zag er totaal niet realistisch uit, nog erger dan de cgi van i am legend
Mr_White
- 2067 berichten
Mwah, de CGI verschilde van uitstekend (de vliegtuig crash tot een crappe voldoende (die brandende beesten in de Apocalyps-droom van dat jongetje). Het hangt er ook maar vanaf hoe erg je je eraan stoort (ik persoonlijk zelden).
IcU
Tja, Knowing. Aller eerst wil ik opmerken dat ik het belachelijk vind dat deze film zo’n hoog gemiddelde weet te behalen op deze site. Dat is gewoon knap. Het begon allemaal redelijk veel belovend en ik was ook zeer benieuwd naar de ontwikkelingen van het plot. Dat deze film zulke gepende gaten in dat plot heeft deed mij een beetje huiveren.
Het begin was interessant. Spannend, zag er mooi uit. Het onderwerp was veel belovend. Zodra er een tijdsprong gemaakt werd, en meneer Nicolas Cage zich er mee ging bemoeien ging het allemaal stijl berg afwaarts. Deze film bevat namelijk een paar struikelblokken.
Het eerste struikelblok is Cage himself. Hij acteert tenenkrommend. Hij geilt op zijn eigen fluisterstem en kijkt de gehele film alsof hij een scheetje moet laten, die er maar niet uit wilt komen. Man, man, wat een slechte acteur is deze man toch tegenwoordig. Hij boft dat zijn personage saai en oppervlakkig is, zodat zijn acteer prestaties niet geheel zijn schuld zijn. Want het verhaal, en karakter omschrijvingen zijn nog erger dan Cage. Er zitten gaten in het scenario waar je met een enorme aanloop nog niet over heen kunt springen. Er zitten toevalligheden in het verhaal waar je een nachtmerrie van krijgt (tenenkrommend voorbeeld: van alle duizenden getallen op het papiertje kiest hij precies 9/11, de meest bekende ramp van de laatste 100 jaar.) en het einde is zo slecht dat ik er een beetje verdrietig van werd.
Waar ging het heen? Cage liet zijn kind constant in de steek. Hij had absoluut geen liefde voor zijn kind, wat ook maar weer blijkt aan het einde. De familie ‘drama’s’ kwamen geforceerd over. Net of dat het moest. Maar nogmaals, hoe toevallig alles wast deed gewoon de deur dicht. Iemand die er ook een potje van maakte was Marco Beltrami. Hij kan veel beter. Zijn muziek in deze film was merendeel niet om aan te horen. Er zat een heel mooi nummer in (rond het begin en einde) maar dat was niet van Beltrami, aangezien ik dit nummer ook in ‘the Fall’ hoorde uit 2006.
Is er dan geen voordeel? Jawel, de effecten. De effecten waren over het algemeen in orde. Hier en daar, zoals de metro, enorm cgi. Het einde was natuurlijk belachelijk, maar het zag er ok uit. Dit heeft de film enigszins gered. Maar echt redden deed dat het nergens.
Waardeloze film dus. Belachelijk dat hier zo veel geld in gepompt werd. De effecten van het vliegtuig weten dit nog op een 1* te brengen. Laat ik deze film maar snel vergeten…
Ammer
Had me bewust een beetje afzijdig gehouden van deze film en had geen trailers bekeken. Mede om Cage die als sinds 2004 geen echte topper heeft gehad. Wat mij overtuigde was dat Alex Proyas aan het roer stond van deze film. En juist omdat ik niet wist wat ik kon verwachtten, werd ik overrompeld door deze gewaagde productie. Ik had telkens geen idee waar het verhaal heen kon gaan en liet me lekker meevoeren op Cage zijn paranoïde zoektocht naar de waarheid. De film, begint fantastisch en weet meteen al te boeien door de link met het verleden. Hoewel het erg vergezocht was en soms wat naar horror neigde, vond ik het technisch wel erg onderbouwd allemaal om over de special effects niet te spreken. Deze waren van een hoog niveau. Er werd niet geschroomd voor bruut geweld, zoals je ook echt met dergelijke crashes zou verwachten. Ik schrok dan ook eens temeer van de intensiteit van deze scènes de climax was even verontrustend als bevredigend en de soundtrack werd effectief toegepast. Het klassieke nummer dat zoals ergens bovengenoemd ook in the Fall werd gebruikt, was passend en ondersteunde de sfeer goed.
Vier sterren*
otherfool
Leuk plot, matige ontwikkelingen. Het gegoochel met cijfers was interessanter dan de familiaire verhaallijnen. Vrouwtje werkte op de zenuwen met haar constante geschreeuw. Einde ietwat potsierlijk. Komt over als een gemiste kans, dat heb ik nogal vaak met die Cage films van tegenwoordig. Jammer, want ik mag hem altijd graag zien.
2*.
kelama3
Aan Harm Jan: Je had enkele vragen over de afloop.
Ik denk dat je dit een beetje moet zien als de Ark van Noach...
Er worden meerdere kids meegenomen om een nieuwe wereld te crëeren.
Tenminste... dat gevoel had ik erbij..
Misschien zit ik er wel naast hoor, hahahah!
mcdaktari
nee die uitleg klopt vlgs mij vrij goed, teminste zo kwam het bij mij ook over
xaid
Vooral een grappig shot wanneer Cage in zijn auto nog even een rondje rijdt, terwijl Beethoven met z'n 7e Symphony prachtig in de oren klinkt. Waar - zoals eerder gezegd - het begin me erg beviel, dankzij de heerlijke spannende, mysterieuze sfeer, viel het einde me raar tegen. Vooral omdat ik ''die enge mannetjes'' nogal geweldig vond, zo voor het huis te gluren midden in de nacht. Het droeg fantastisch bij aan de sfeer in het begin, maar toen dat ruimteschip kwam en ze in aliens veranderden vond ik het allemaal te veel van het goede worden. Asjeblieft zeg, hou die Aliens er eens buiten en als je toch op de spirituele toer gaat, doe dat dan goed en niet op zo'n manier. Ja, hier had naar mijn mening veel meer ingezeten. Nu wil de film meer zijn dat dat het is, draaft ie wel erg door naar het einde toe en is het totaalplaatje gewoon magertjes.
deTuinman
het is gewoon heel simpel
Ark van Noach
ook kun je het het opvatten alsof dit niet de eerste keer is en dat de aarde zoals hij nu is, door aliens veroorzaakt is en dus de bijbel een buitenaardsboek is
Leland Palmer
Riddick
Een vrij indrukwekkende film.
Vond het acteer werk aan de andere kant wat magertjes en er miste een aantal dingen om hier een topper van te maken.
Maar ik vind het toch wel een van de mooiste rampen film die ik gezien heb. Zoals hier ook vermeld wordt door andere gebruikers was de vliegtuigcrash zeer indrukwekkend. De andere scene's die volgde waren ook erg mooi. Nicolas Cage draait op de automatische piloot. Die mag hij overigens wel eens updaten want het blijft hetzelfde wat die man doet. Keer op keer. Maar het stoorde mij nog niet. De rest van de cast was redelijk goed met een klein aantal uitschieters.
Muziek was mooi, maar om een of andere reden niet perfect. Kan het niet precies uitleggen maar muziek moet de film leiden, het moet een aanvulling zijn. Hierbij vond het ik het soms te gemaakt. Ik hou ervan als het beeld en muziek als één door de film gaan. En niet los van elkaar.
Verder is de Bijbelse referentie meer dan duidelijk in Knowing. Het einde van de wereld, niks is toeval, de 'engelen' (ja dat waren ze want ze hadden vleugels), een spaceship wat geen spaceship is, referentie naar Noach en de nieuwe 'aarde'.
Wat ik even duidelijk wil maken is dat ik de bijbel niet gelezen heb en geen gelovige ben. Ik zie mijzelf als een agnost. (wiki voor meer info).
Referenties:
1. The end of times, Apocolypse, Ashes to ashes, dust to dust. Komt dat daar niet weg? De mensheid stelt niks voor tegenover moeder natuur. Het jongetje kreeg er al een visioen van.
2. Niks is toeval want alles is al voor ons 'geschreven'. Alles is voorspeld. Wij leven een pad die al voor ons uitgestippeld is. Dat is wat vele gelovigen denken. Hetgeen gebeurd omdat het moest gebeuren. Ook wel door velen God's wil genoemd. Nu zie ik hier helemaal geen god in.
3. De engelen die als velen gezien worden als aliens. Ik heb gelezen dat in de bijbel staat dat de engelen op aarde vermomd komen als mensen. Ze zijn niet gewelddadig en zijn eigenlijk pure licht. Ze zullen in de film waarschijnlijk hun eigen 'planeet'/'woonplaats' hebben tenzij er meerdere stelsels zijn die ze in de gaten moeten houden.
Je hoort Cage nog praten over de kans dat er ander leven in het heelal is.
4. Waarom is het geen spaceship naar mijn mening? Als je goed kijkt zie je dat ze vervoerd worden in een ronde bol (die helemaal gesloten wordt door meerdere niveaus) en die in een 'schip' komt waar verder niks meer is. Het is combinatie van onbekende materialen die om die bol puntige vormen maken. Echter is het duidelijk dat ze in de bol blijven.
5. De ark van Noach. Ze nemen twee konijntjes mee. Mannelijk en vrouwelijk om zo het leven elders op te bouwen. We zagen meerdere 'spaceships' maar weten niet wat daar in zat. Ik vermoed alleen dieren. Aangezien er maar één Garden of Eden moet zijn en daarbij twee mensen. Het zou dus mogelijk kunnen zijn dat de andere 'ships' allerlei soorten dieren vervoerde.
6. De nieuwe aarde. Eigenlijk heb ik het al in de andere punten deels uitgelegd. Het is ook vrij duidelijk dat ze naar de nieuwe aarde gebracht worden. Hierdoor zou je eigenlijk denken dat 'wij' de mensheid de enige zijn van onze soort.
Ik vind dit soort dingen altijd erg interessant. Er wordt gezegd dat de bijbel een buitenaards boek is zoals hier al eerder geschreven werd. Als je je verdiept in de Sumerian mythologie zul je zien dat er veel dingen uit de bijbel al veel eerder met 'buitenaards' leven in verband gebracht werd. De bijbel zou dan een kopie zijn van veel oudere geschriften (Hiëroglief bijv.).
Verder zou ik deze film erg goed in verband kunnen brengen met 2012. Hetzelfde verhaal past daar ongeveer in.
Ohjah, ik geloof er zelf niet in. Hou er gewoon erg veel van om het te onderzoeken. Maar daar is het nu te mooi weer voor.
Ik ben niet zo'n schrijver maar bij deze recensie kon het even niet anders. Ik hoop het iemand genoeg boeit.
Excuses voor taalfouten of interpretatie fouten. Ben geen theoloog of professor maar gewoon een geïnteresseerde 20 jarige. Veel van me eigen ideeën en interpretaties.
Om af te sluiten geef ik deze film 4*
Dat omdat het mij erg heeft weten boeien en nog steeds doet.
Ben nog niet zeker van de cijfer, wordt misschien 3,5*.
djkoelkast
Ah ok, ja ik begrijp wel wat je bedoeld, maar dan verschillen we op dat punt gewoonweg van mening.
Ik vind een alien namelijk niet per definitie ongeloofwaardig. Maar dat is meer vanuit mijn algehele denkbeeld op de wereld.
Als wij hier op deze mini aardbol kunnen leven is de kans zeer aannemelijk dat er meerdere aardbollen zoals deze zouden kunnen bestaan, iets wat de wetenschap overigens ook al bewezen heeft...
Maar ik kan mezelf sowieso altijd wel goed inleven in een film. Veel mensen vinden bijvoorbeeld transformers ook een ongeloofwaardige film, want tja een "pratende koekblik" dat kan toch nooit !! Maar zolang je je in kan leven in de film, zoals ik ook bij transformers en deze film kan doen, kan eigenlijk alles geloofwaardig overkomen, zolang het verhaal maar op een goede manier uitgewerkt word
Heb ik ook niet met alles, Cars en Wall-e vind ik bijvoorbeeld echt toffe films, ook al kan dat nooit, het is voor mij gewoon de manier waarop het wordt gebracht en bij Knowing had ik het idee dat er een special effects nerds nog wat plannen had maar geen film en dat de scriptschrijvers geen einde wisten dus dan maar het einde van de wereld.
Nee, zo kort door de bocht zal het vast niet zijn, maar zo voelde het aan bij mij
djkoelkast
Eens, behalve met die vliegtuigscène, die vond ik zo nep aandoen, dat doen ze bij de serie Air Crash Investigation (op National Geographic) echt honderd keer beter.
Oosie
leuke SF , alleen de laatste 20min MINDER , ( kind afstaan ) terwijl die ook geen moeder meer heeft !!!!!
wel een hogere waardering voor special effects

Travis Scott duikt op in 'The Odyssey' van Christopher Nolan: 'Waarom?'

One Last Thing...
Komedie / Drama, 2005

Limitless
Thriller / Mystery, 2011
cataclysmcodeend of the worldtime capsuleastrophysicist grieving widowerlexington massachusettswestford massachusettsprediction researchernumbersnewsknowing