• 9.373.663 stemmen

Met onder meer: Krystyna Janda, Aleksander Bardini en Olgierd Łukaszewicz

Gesproken taal: Pools

Releasedatum: 2 maart 1990

Plot Dekalog, Dwa

"Thou shalt not take the name of the Lord thy God in vain."

Een wat oudere dokter wordt benaderd door vrouw met aan gecompliceerd verzoek. Haar man is zwaar ziek en kan sterven en zij is zwanger van iemand anders. Als haar man sterft wil ze het kind houden. Maar niet als hij overleeft. De dokter zit met dit verzoek in zijn maag. Zijn antwoord heeft invloed over het leven en dood van mensen. Mag hij voor god spelen?

avatar van gotti

Minder dan het eerste deel, mede doordat het verhaal ontzettend traag verteld wordt. De dramatische momenten in de film waren ook veel minder dan in het eerste deel van de Dekalog serie. Ik geef er niet meer dan 2,5* voor.

avatar van Freud

Freud

Ik blijf er bij dat dit filmpje een van de mooiste is die kieslowski gemaakt heeft. De beelden zijn prachtig en kunnen zonder problemen concurreren met bijvoorbeeld Tarkovski. Het scenario is onwaarschijnlijk goed, vooral door de manier waarop dingen worden duidelijk gemaakt zonder dat ze echt worden uitgesproken, bijna elk voorwerp dat in beeld komt heeft wel een of andere bedoeling. Op die manier ontdek je zelfs na de vijfde keer nog nieuwe dingen, hoe eenvoudig het verhaal ook ineen zit. Het verbaast mij een beetje dat uitgerekend deze film saai gevonden wordt, terwijl er films zijn die veel trager zijn en waar juist helemaal niets in gebeurt, die dat 'gebrek' niet krijgen aangewreven. Van mij krijgt deze in elk geval 4.5 sterren.

Pfoe.

Deel één was inderdaad nog best boeiend. Die geweldige intro draagt bijna de gehele short, en ook het einde was erg mooi. Deel 2 begint gewoon, kabbelt voort. Halverwege wordt het verhaal weer uit de doeken gedaan, beteuterend simpele moraal verweven met al even belabberd drama komt dan wat de hoek om piepen, en dat was het ?

Hier en daar mooie plaatjes (hoewel echt niks speciaals, heb waterdruppels al veel mooier zien vallen), film licht op als er een streepje muziek te bespeuren valt, verhaaltje wordt bekwaam verteld, maar uiteindelijk heb ik teveel het gevoel naar één of andere Duitse crimi/drama serie te kijken.

avatar van Baggerman

Baggerman

Ramon K schreef:
Je zult de naam van de Heer, je God, niet misbruiken, want de Heer zal diegene niet ongestraft laten, die Zijn naam misbruikt.

Ik heb ècht mijn best gedaan, maar ik snap helemaal de ballen van deze film. Wat had deze met bovenstaand gebod te maken?

En misschien kan iemand me de volgende dingen helpen ophelderen?:

- Waarom wilde de dokter meer van Dorota weten over haar concert?

- Waren de aardbeien soms vergiftigd door Dorota? Toen ze ze meenam was haar man half comateus en vroeg zijn zaalgenoot om ze te laten staan, 'hij eet ze later wel op!'
Later in de film loopt Dorota door de ziekenhuisgang naar de kamer van haar man, vanwaaruit een lijk wordt afgevoerd (de zaalgenoot?). Dorota ziet dat en rent op een drafje naar de zaal.
Later kan de bij of wesp niet uit de aardbeien klimmen (prachtig shot trouwens!).

- Waarom kon ze sowieso niet het kind geboren laten worden? Was ze soms met een neger vreemdgegaan? Of was haar man steriel??? Ze had toch kunnen doen of het ZIJN kind was?

- Wat heeft haar man eigenlijk voor ziekte?? Kanker? En waarom herstelt hij zo plotseling?

De film liet dus veel vragen voor me open, maar intrigeert me dus wel. Nogmaals kijken dan maar....

avatar van mister blonde

mister blonde

Zo lastig is het toch niet? De dokter zegt 'ik heb mij eigen god' De vrouw antwoord; 'een private god?' Dat is natuurlijk de achilleshiel van de film. De scene waarna hij liegt over de progressie van haar man, wordt hij zelfs als een soort duivel afgebeeld. Hoe hij gestraft wordt (wat volgens mij niet het belangrijkste is van Dekalog) is natuurlijk indirect.

Sterke film vooral in de tweede helft. Maar goed dat het niet te lang duurt (gezien de speelduur ook) voordat de veel betere tweede helft begint. Wat traag, maar alweer erg boeiende thematiek. 3,5 sterren. Komende 8 weken, nog elke week een dekalog te gaan! Je kan het nog maar tegoed hebben.

avatar van The One Ring

The One Ring

Interessante quote van Kieslowski die NarcissusBladsp. hierboven aanhaalt. Kennelijk is Kieslowski dus meer een liefhebber van de God uit het oude testament. Laat ik zeggen dat ik het niet bepaald met hem eens ben, want in die verhalen zou ik God allereerst omschrijven als een soort wrede dictator (een beschrijving waar ik waarschijnlijk geen gelovige blij mee maak). Laat dat nou net mijn kritiek zijn op de eerste Dekalog: God, als die er werkelijk is in dat verhaal, handelt te hard. Ik kan weinig met dergelijke visies. Hopelijk gaat dat niet tegenstaan in de rest van de Dekalogen.

In deel 2 was God nergens te bekennen. Ik wist vooraf niet om welk gebod het ging en toen ik er zojuist achterkwam was ik nog niet veel wijzer. Ik denk dat ik nu wel snap in welk opzicht dit ging over het verkeerd gebruiken van de naam van God. De dokter mag geen Godsoordeel voeren (voor God spelen is Gods naam nogal verkeerd gebruiken) en hij doet dit dan ook niet, maar liegt in plaats daarvan. De vrouw wordt er wellicht niet gelukkiger van, maar de dokter redt wel twee mensenlevens. Best een interessante invalshoek en het eindigt niet met een straf. Maar verder is dit wel een erg droge film. Het duurt een hele tijd voordat het eindelijk lijkt te beginnen en het wil maar nooit écht op gang komen. De personages zijn weinig boeiend en het geheel voelt te koud en afstandelijk aan. Gelukkig is er één grootse scène en dat is die waarin die wesp het glas limonade uitklimt. Een simpele metafoor voor onwaarschijnlijke wederopstanding, maar erg mooi uitgevoerd. Het redt de film een beetje.

P.S. IMDb plaats Dekalog niet meer als tien aparte films op de site, maar nu als één film, of eigenlijk een tv-serie. Gaat MovieMeter het voorbeeld volgen?

avatar van Spetie

Het tweede deel uit de Dekalogreeks is toch wel een stuk minder dan zijn voorganger. Het verhaaltje is iets minder boeiend en Kieslowski brengt het ook allemaal net wat minder over. De film komt ook wat langzaam op gang deze keer. Het acteerwerk is verder wel goed, vooral de dokter speelt overtuigend. De laatste 5 minuten zijn overigens ook erg sterk en zorgen ervoor dat het slechts een krappe onvoldoende wordt, i.p.v. een wat dikkere. Erg mooi om te zien hoe de man uiteindelijk weer ontwaakt, terwijl de vwesp in het glas met de limonade bezig is. Vooral de stilte is mooi en de beeldtaal zegt dan ook meer dan genoeg. Hopelijk is deel drie weer een stukje beter.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Redelijk opvolger, maar toch wat minder dan het eerste deel. Vooral omdat de euthanasie/abortus kwestie voor mij gevoelsmatig te gedateerd is. Heb wat dat betreft allang een standpunt verworven en wist mij dus niet zo te beroeren. Kieslowski doet er ook iets te lang over to the point te komen. Bardini is geweldig.

avatar van Montorsi

Montorsi

Ondanks de mooie symbolische kracht van het verhaal toch op elk vlak iets minder dan het eerste deel. Vooral omdat het muzikaal minder is en het verhaaltje wat minder weet te pakken.