Appaloosa (2008)
Met onder meer: Ed Harris, Viggo Mortensen en Renée Zellweger
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 7 mei 2009
Plot Appaloosa
"Feelings get you killed."
Appaloosa, New Mexico, 1882. De meedogenloze en machtige rancher Randall Bragg heeft er in toegestemd, dat zijn louche ranchhulpen flink huishouden in het mijnwerkersstadje Appaloosa. Wanneer marshal Jack Bell met zijn twee deputy-sheriffs de daders op Braggs ranch wil arresteren, wordt Bell met zijn beide metgezellen in koelen bloede door Bragg vermoord, De verontruste stadsbewoners huren Virgil Cole en zijn trouwe vriend Everett Hitch in om hen tegen Bragg en zijn bende te beschermen. Complex wordt het voor Cole en Hitch wanneer de roodharige pianiste en weduwe Allison 'Allie' French in Appaloosa arriveert. Allie blijkt een zwak voor sterke mannen te hebben. Daarnaast arriveert de gevreesde gunslinger Ring Shelton juist op het moment, dat Bragg voor de rechter moet verschijnen...
Everett Hitch
Ring Shelton
Vince
Marshall Jack Bell
Smi
Pracht film. Subtiele humor (nou jah, subtiel) was vaak van het soort dat een soort van slappe lach opwekt.
Sfeer en dialogen zijn meesterlijk. Heb er erg van genoten.
Jawaddedadde
Toch wel een beetje ondergewaardeerd hier.
Ben eigenlijk geen westernfan, maar had deze aangeschaft omdat ik Mortensen en Harris wel graag bezig zie. En wat blijkt? Dit is gewoon een erg goede, sfeervolle film geworden.
Het tempo is eerder rustig maar dat komt de sfeer alleen maar ten goede: weidse desolate landschappen, veel stof, mannen met baarden en schietijzers in hun handen: alles erop en eraan. Heel erg mooi.
En ook het verhaal zelf vond ik meer dan boeiend. Maar wat me vooral kon bekoren was het samenspel tussen Mortensen en Harris. Waren perfect op elkaar ingespeeld, je gelooft echt dat ze al jaar en dag samen werken, leven. Erg leuke sappige dialogen ook, met uiteraard dat typische accentje.
Ben helaas ook geen fan van Zellweger (ze trekt ook altijd van de gekke bekken) maar al bij al stoorde ze me niet erg.
Gewoon een prima film en een aangename verrassing!
Baba Chui
Uiteindelijk stootte ik in de rommelbak op deze film. Ik had al in tijden geen western meer gezien, na Blueberry dan, en vanavond ben ik ervoor gaan zitten.
Ik heb enige tijd op een ranch doorgebracht in NM en weet hoe het aanvoelt. In Blueberry was ik direct thuis, dat gevoel had ik minder met Appaloosa.
Mortensen en Harris ging best wel samen totdat Zellweger opdook. Als er een juf niet paste in de rol dan was het deze dame wel. En dat afschuwelijke zoetzure pruilerige glimlachje van haar - in iedere film teistert ze je ermee. Dat was meer een rol geweest voor een type als Karen Black of iemand als Katherine Ross. Een beetje brutale, promiscuë meid. Geen evangeliste à la Zellweger.
De echte western, genre Peckinpah, vindt je helaas niet meer en wacht ik nog maar even op True Grit.
systemofadown.be
Ik vind het gewoon fantastisch dat in deze moderne tijden toch nog zo'n goede westerns gemaakt worden... want het tijdperk van de goeie westerns lag toch al een tijdje achter ons: "the good, the bad and the ugly", "once upon a time in the west", "for a few dollars more", "unforgiven" etc... In tegenstelling tot de meeste reactie's vond ik zellweger heel goed spelen, ze speelde haar rol perfect zoals het hoort...
Fryce
Heerlijke western. Lekker ritme, leuke personages en een goed verhaal.
wajan7
+ je hebt aan het eind van de film echt het gevoel dat je een deel van iemands leven hebt meegemaakt.
+ goed acteerwerk
> van westerns houdt
> je een leuke drama wilt zien
> je van goede afgemaakte verhalen houd
Leno
Teleurstellende western met goede acteurs maar matige karakters. De chemie tussen beide hoofdrolspeler komt nooit lekker van de grond en de dialogen zijn ook vrij matig. Dit maakt de film niet slecht maar is wel een gemiste kans. Wel wel storend is, is de matige rol van Zellweger (ben ik toch al geen fan van) en het feit dat haar rol veel te belangrijk wordt gemaakt; de film draait hier eigenlijk om. Gemiste kans deze film, jammer aangezien er niet zo veel westerns meer gemaakt worden.
Dogie Hogan
> van westerns houdt
> je een leuke drama wilt zien
> je van goede afgemaakte verhalen houd
AnthonyG.
Het is gewoon heerlijk om nog eens een film te zien met een simpel verhaal, genoeg franjes aan het verhaal en vooral een heerlijk tempo. Tegenwoordig zijn veel films te snel in elkaar gemonteerd en veel scenes te kort, dat heb je hier niet.
De cinematografie is niet uitzonderlijk, maar alles komt echt over...Alsof je ter plekke rondloopt zonder zonnebril.
Bakshi
Mooie beelden, goede acteurs en zorgvuldig gemaakt. Enige echte minpunt: Renee Zellweger.
Waackx
Een western met een nietzeggend verhaal en zeer povere karakters, vooral het personage van Mortensen is nogal leeg.
Alleen Harris maakt de film nog kijkbaar, die geweldig is als sheriff, zijn manier van handelen is een genot om naar te kijken.
Maar Zellweger heeft een kleine ondankbare rol en Irons is echt volledig misgecast.
Prachtige beelden maar het verhaal is zo dun dat je het na een uur wel gezien hebt.
DB10
Zwakke Western. Visueel en qua muziek weinig imponerend en ook de hoofdrolspelers waren nou niet echt om naar huis te schrijven. Ed Harris gaat nog wel, maar Viggo Mortensen hobbelt er maar een beetje achteraan. Renee Zellweger is slechts irritant.
Number23
Nog steeds heeft deze film de eer de eerste film te zijn die ik op Blu-ray zag. Lekkere western met goede rollen van Harris en Mortensen en ook Irons is leuk als bad guy. Alleen Zellweger voelt beetje overbodig aan.
sofripa
Tijd geleden dat ik een western zag. Deze kon mij best bekoren. Juist Mortensen vond ik, in tegenstelling tot een aantal hierboven, de pannen van het dak spelen. Prachtige verbeelding van een stille kracht. Samen met Harris een goed op elkaar ingespeeld duo. En Zellweger. Tja
. Verders, mooie beelden, mooi camera werk en een mooi rustig tempo.
Kr!kke
Van deze film had ik toch iets meer verwacht. Alles is eigenlijk aanwezig om er een goede western van te maken: een leuk verhaal en een sterke cast. Het grootste probleem van Appaloosa is echter dat er zo weinig actie inzit (en actie is toch een belangrijk kenmerk van een goede western lijkt me).
UnknownKiddie
Ik vond het een geweldige film, beetje weinig actie en dat lijkt me wel een must voor een western.
Maar dit werd volledig goedgemaakt door de cast die ijzersterk is (dan vooral Mortensen en Harris) en het verhaal is ook erg goed. De sfeer waarin deze hele film verloopt is mooi, ook de humor die niet altijd subtiel viel te noemen was te smaken. Ik ben een westernfan en ik vond het een geslaagde film.
DragQueen
Sfeervolle western, met een prima verhaal. De film verloopt in een ontspannen tempo. Het acteerwerk van Mortensen en Harris is overtuigend. Ze delen een prima chemie. Helaas had er wel wat meer actie in gemogen. Maar verder zijn de settings en aankleding wel goed. 3 Sterren.
Dogie Hogan
Gun-crazy country-girl Heather LaCroix uit Louisiana demonstreert hier maar weer eens de power van Viggo Mortensens '12 gauche'.
Solide western.
Het verhaal richt zich vooral op het psychologische. Zo staat de vriendschap tussen Virgil Cole en Everett Hitch centraal. Hitch is een interessant personage, maar met Cole kreeg ik maar geen band. Zijn karakter is eenzijdig, z'n keuzes eigenaardig (wat in godsnaam is er zo speciaal aan Allison French??), en zijn de woordenschatmopjes niet grappig.
De plot met Braggs is standaard en wordt interessanter gemaakt door het te verweven met het irritante personage Allison French.
Ed Harris stelt mij hier teleur als acteur. Hij komt eenzijdig voor de dag. Viggo Mortensen daarentegen weet wél te overtuigen. Zijn personage is logischer, maar ook emotioneel.
Jeremy Irons zie ik wel graag bezig, al is het maar om zijn stem te horen. Hij doet het goed, zonder meer. Renee Zellweger kan mij mateloos irriteren (Bridget Jones, bweik) maar in Cold Mountain (waar toch een aantal westernelementen in terug te vinden zijn) vind ik haar fantastisch. Spijtig genoeg irriteert ze in deze film.
Ed Harris mag dan ontgoochelen als acteur, als regisseur levert hij een mooie western af. De landschappen zijn fenomenaal in beeld gebracht. De kostumering en het dorpje zien er piekfijn in orde uit.
De muziek valt tegen, vooral in de eindaftiteling zitten er wat draken van liedjes tussen.
3,5
AC1
De muziek is mij niet opgevallen en dat vond ik wel eens aardig voor een keer. En ... ik geloof niet dat de acteerpresatatie van Harris hier ondermaats was maar dat het personage gewoon niet genoeg om het lijf had.
Goeie klassieke, ouderwetse, no-nonsense western die lijkt op één van die goedkope westernblaadjes. Opvallend is de 'chemistry' tussen Ed en Viggo.
Goeie western waarin een duo wordt ingehuurd als sherrifs om een stadje veilig te houden. Een typisch western verhaal dat zich afspeelt in een typisch western-stadje. Onderhoudend en het verhaal weet soms verrassend uit de hoek te komen. Viggo Mortensen en Ed Harris zijn uitstekend gecast samen en weten fijne rollen neer te zetten (waarbij het echt overkomt alsof ze elkaar al jaren kennen).
Sergio Leone
De muziek is mij niet opgevallen en dat vond ik wel eens aardig voor een keer.
Leuk voor jou.
Ik zeg ook niet dat hij ondermaats acteert, maar ik heb hem al een pak beter zien acteren dan hier, en had dus meer verwacht.
AC1
Ik denk het niet. Nee, serieus, wat een kinderachtige reactie ("leuk voor jou") is dat nu weer? Foei, Sergio, ik had meer van jou verwacht.
Als Harris normaal beter acteert dan doet hij het hier toch minder goed? Noem het 'ondermaats' voor zijn doen of beneden zijn 'standaard'. Dat gezegd zijnde, ik denk dat het niet aan zijn acteren ligt maar aan zijn rol die nu eenmaal niet erg dynamisch is: Er zijn geen uitgesproken grote acteermomenten, alles blijft ingetogen en 'klein', wat normaal is want zijn karakter laat niet in zijn kaarten kijken. Nu is het aan jou om te verklaren waarom het hier ook niet aan ligt.
Sergio Leone
Bedankt voor de waardering.
Waarin ligt het onderscheid tussen een gewoon goeie acteur en een topacteur? Juist, een topacteur maakt zelfs een vlakke rol net dat tikje interessanter.
Ed Harris is trouwens ook de regisseur van de film, moet hij maar zien dat hij zichzelf een leuke rol gunt.
Boneka
Prima western met uitstekende stilistische beelden. Prachtige panorama's perfect in breedbeeld opgenomen. Mooie details van trein, tot poema. Het is geen snelle actie western geworden. Verwacht geen vluchtende bendes waar honderden kogels rondvliegen. Het gaat hier allemaal een stuk rustiger. Het verhaal is goed en fluctueert. De laatste 20 minuten hadden van mij betreft wel meer vaart mogen hebben, maar goed al met al een prima western met fantastische beelden. Overigens vond ik Renee Zellweger niet zo irritant zoals zo velen haar altijd zien. Mooiste scene vond ik met de apaches. Daar zijn geen woorden voor nodig. Perfect in beeld gebracht!
gauke
De western is een filmgenre waarvan de glorietijd reeds ver achter ons ligt. 'Appaloosa' is een routinematige, nostalgische en ouderwetse western over vriendschap en karakter, met een solide, maar te rustig en berekenbaar verteld verhaal en mooie beelden. De actiescènes zijn behalve kort, uiterst spaarzaam. De cast overtuigt en de ankers van de film zijn het duo Ed Harris en Viggo Mortensen; het verhaal ontwikkelt zich rond hun onderlinge relatie en chemie. Ook de dialogen mogen gehoord worden, al was een beetje meer humor niet misplaatst geweest.
Pazmaster
Op zich wel een aardige film, maar het gaat soms wel erg traag en het wordt nergens echt spannend. Op zich wordt er wel goed gespeeld maar mevrouw Zellweger vond ik er niet zo goed tussen passen. Ik vond haar zelfs een beetje een rotkop hebben, iets wat ik in andere films niet vind. Wat ik ook miste was een spannend muziekje. Dat had de sfeer wel ten goede kunnen komen. Nu komt het allemaal vrij suf over. Leuk om een keer te kijken maar niet bijzonder deze film. 3 magere sterren
trebremmit
Gelukkig worden er de laatste jaren ook nog goede westerns gemaakt, deze is er een van.
Een geweldige cast, met als enig minpuntje Zellweger.
Mortensen en Harris zijn mischien wel het beste duo ooit in een western, prachtig die blikken en de niet uitgesproken maar zichtbare waardering voor elkaar.
De film heeft een lekker loom tempo, de beelden zijn prachtig en de actie is prima gedoseerd.
Helaas viel het einde mij wel wat tegen, iets te makkelijk en te abrupt.
van duijn
Volgens mij zit er een scene in die precies is opgenomen op de plek waar de openingscene van Hang 'em High (1968) is opgenomen.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime