• 9.235.881 stemmen

Last Train from Gun Hill (1959)

Western / Drama | 98 minuten

Genre: Western / Drama

Geregisseerd door: John Sturges

Met onder meer: Kirk Douglas, Anthony Quinn en Carolyn Jones

• iTunes Bekijk via iTunes

Plot Last Train from Gun Hill

"Now...from the star, the director and the producer of 'Gunfight at the O.K. Corral'"

Sheriff Matt Morgan is er op gebrand de verkrachters en moordenaars van zijn indiaanse vrouw te pakken. Een van hen, Rick Belden, blijkt de enige zoon te zijn van zijn oude makker Craig Belden, tegenwoordig een machtige veebaron in de omgeving van het stadje Gunn Hill. In Gunn Hill staan sheriff Bartlett en de bevolking onder Craigs invloedssfeer en Matt hoeft dus niet te rekenen op enige steun bij zijn speurtocht naar beide daders (Rick Belden en Lee Smithers). Craig heeft echter weinig invloed op zijn ex-vriendin Linda, daar kan Matt misschien baat bij hebben.

Marshal Matt Morgan

Steve, Horseshoe Bartender'

Gun Hill Sheriff Bartlett

avatar van Biosguru

Biosguru

Dank! Ik was al aan het zoeken geweest. Ik had inderdaad echt niet door dat zij van the Adam's family was . Cool een Elvis film regie Curtiz.

avatar van Arapaho85

Arapaho85

Zoals reeds aangehaald past deze western perfect in hetzelfde rijtje als High Noon en 3:10 to Yuma (1957), vermits ook dit hoofdpersonage onder een dreigende tijdsdruk staat.
Enkel is deze film, ondanks het ernstige onderwerp als verkrachting wel veel luchtiger als bovengenoemde films en zijn er hier en daar wel wat ‘schoonheidsfoutjes’ op te merken.

Waarom ik deze western dan zo goed vind, door Kirk Douglas en Anthony Quinn. Deze twee acteurs waren al meermaals tegenover elkaar gecast (denk maar aan de film Lust for Live) en wanneer hun personages elkaar dan na lange tijd terug zien en ze daarna tegen elkaar keren, dat is echt genieten.

Dit is een typisch jaren ’50 western met alles er op en er aan: echte mannen die niet opgeven en geen angst kennen (Matt huilt zelfs niet wanneer hij z’n vrouw dood terug vindt), mooie landschappen, mooie (nep) decors (de jaren ‘50 westerns staan niet gekend voor hun realisme, maar ik hou wel van die sfeer) en de nodige western-actie.. en die is wel redelijk aanwezig.

Het enigste wat ik een beetje minder vind is de beeldkwaliteit... ik weet niet hoe ik die moet omschrijven, niet goed niet slecht, ze hadden deze film gerust in het zwart/wit mogen schieten.

Dit is, ondanks het standaard verhaaltje (zoals gezegd volgens het spoorwegboekje) toch een van mijn meest favoriete films die ik toch wel geregeld eens wil bekijken.

avatar van Tarkus

Tarkus

Prima western.

Beide hoofdrollen, zijn puik vertolkt door twee iconen van de cinema, Kirk Douglas en Anthony Quinn.

Het verhaal is simpel, maar goed, net zoals dat hoort in een traditionele western.

Het anderhalf uur is zo voorbij, je voelt de spanning ten top rijzen naarmate de film vordert.

Deze film hoort in het rijtje van de klassiekers in dit genre !!

avatar van trebremmit

trebremmit

Vandaag weer eens gezien, blijft een hele goede film maar het wordt wel eens tijd dat deze op blu-ray uitkomt.

avatar van ronnieboy

ronnieboy

[quote]

Absoluut, ik wacht er al jaren op en in nederland kun je dat helemaal wel vergeten !

avatar van Illmaticly Ill

Illmaticly Ill

Deze film schreeuwt inderdaad om een bluray release!! En zou allicht nog krachtiger overkomen in zwart-wit... Heb hier een al wat oudere dvd release, erg jammer dat het beeld niet al te scherp is want dit is me toch even een western met klasse! Niet te gecompliceerd verhaal, niettemin erg sterk en een geweldige cast. Dit is volgens mij pas de 4e (!) film waarin ik Douglas zie spelen (na 2 Kubricks en 1 Wilder) maar man man man wat is het een genot om 'm te zien spelen. Vroeg me echt af hoe het zou aflopen. Vind het einde van de film heel treffend.

Yup, hele fijne oldskool western met name door de prima hoofdrollen.

Geen fratsen, dat scheelt.

avatar van Brix

Brix

• 19573 berichten

Vandaag te zien op TV > ARTE > 20:15 uur

Brix schreef:

Vandaag te zien op TV > ARTE > 20:15 uur

Inderdaad. Digicorder geprogrammeerd

Kirk Douglas en Anthony Quinn samen, dat wordt feest.

Filmkriebel

Ter info : is verschoven naar 23:15. Er gaat een film met Piccoli aan vooraf.

Filmkriebel

Zo, ik ben niet ontgoocheld want dit is een uitstekende western. Sheriff Morgan is uit op wraak wanneer zijn Indiaanse vrouw vermoord wordt. Hij ontdekt dat de dader de zoon is van zijn beste vriend, Craig Belden, en wil hem berechten voor zijn misdaad. Maar Belden is niet van plan om zijn enige zoon zomaar op te offeren.

Het morele dilemma waarbij alleen maar verliezers zijn, wordt prima opgevoerd door Douglas en Quinn; Morgan is eerder een antiheld dan een aimabel personage. Zijn zin naar wraak en gerechtigheid konden bij mij op net minder begrip rekenen dan Belden, die hem op alle manieren tot zinnen probeert te brengen en daardoor niet zomaar als een "bad guy" overkomt. Zo krijg je twee genuanceerde personages waarbij je begrip opbrengt voor beiden. Ik weet nog niet zozeer of ik het einde een happy end vindt. Ik denk dat Morgan daarna voor de rest van zijn leven getekend zal zijn omdat hij verantwoordelijk is voor de dood van zowel zijn beste vriend als diens zoon . Ik had er in ieder geval een wrang gevoel bij.

En dit is dan meteen ook de reden waarom deze film zo geslaagd is. Minpuntjes waren er ook wel (bvb het vrouwelijk element) maar die vond ik amper het spreken waard.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 1980 stemmen

Topper. Het scenario is een variatie op het thema ‘breng de schurk veilig naar de cel voor een eerlijk proces’ waarin Kirk Douglas de honneurs waarneemt als marshall met de vermelde missie. En hoe. Zijn intense performance tilt ongetwijfeld het niveau van de hele film de hoogte in. De schurk is een rol van Earl Holliman, niets op aan te merken, maar de focus ligt verder toch op de relatie tussen Douglas en Anthony Quinn (als vader van Holliman). Douglas heeft een straight karakter, maar Quinn bevindt zich, samen met liefje Carolyn Jones in de morele ambiguïteit. En dat laatste element geeft diepte aan hun beider karakters, en draagt bij aan het boeiende verloop van het verhaal. Er valt geen dood moment te bespeuren (het gewelddadige einde van enkele personages niet meegerekend) in deze film. Continue spanningsopbouw tot de climax op het einde toe. Een geweldige climax bij avond in Gun Hill, waarbij een gebouw in de fik gaat, een een dubbele afrekening volgt. De finale afrekening betreft het duel tussen Douglas en Quinn waarbij Quinn - naar verwachting uiteraard - het loodje legt. Tegen de achtergrond van de treinwagon - rood als de kleur van het bloed dat vloeit - die Douglas zal terugvoeren naar zijn eigen stad. Carolyn Jones, van wie je als kijker afvraagt waar ze gaat eindigen, is aanwezig als toeschouwer, in een kleedje waarin rood (bloed/liefde) wordt gecombineerd met zwart (rouw). Ze blijft dan ook in tranen achter op het perron bij het lijk van Quinn, terwijl Douglas met de trein vertrekt, weergegeven in een majestueus tracking shot.
Als ik dan toch één puntje van kritiek moet geven. De score van Dimitri Tiomkin vond ik vrij opgefokt en van het soort dat te gretig aanwezig wil zijn. Er zijn er anderen die in die tijd wat meer subtiele orkestrale scores hebben afgeleverd dewelke de tand des tijds ook beter hebben doorstaan. Al is het op zich wel een knappe score, daar niet van. En verder doet het niets af van de indruk die deze film maakt met zijn strak scenario, grote acteurs en prima regie.

avatar van anva69

anva69

[quote]ronnieboy schreef:

ondertussen is er een Duitse Blu Ray release te krijgen, met Engelse ondertiteling.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Deze zal ik vanavond weer eens gaan kijken. Echt mooi die oude westerns. Kirk Douglas en Anthony Quinn zijn ook helemaal geen verkeerde acteurs. Dat waren voor die tijd de topacteurs, en ik blijf ze nog altijd goed vinden.

avatar van clubsport

clubsport

Kirk douglas die wraak wil op de moordenaars van zijn vrouw , probleem is echter dat 1 van hen de zoon van een oude goede vriend is .

Het plot verrotte zoon die zijn vader in de problemen brengt is niet echt nieuw natuurlijk , deze versie ervan is best goed maar niet het beste dat ik ooit gezien heb ( al kan ik nu even niet op de titel van die film komen) .

Douglas en Quinn laten verder deze western zeker boven de middelmaat uitsteken .

avatar van Petina

Petina

Martin Van K schreef:

Wat een verschrikkelijke poster staat er hier? Kan dan niet beter de DVD-hoes gebruikt worden, die is tenminste Engelstalig!

Goede western trouwens: 4*

Je hebt helemaal gelijk over die poster. Wat een verschrikking.