• 10.552 nieuwsartikelen
 • 161.743 films
 • 10.094 series
 • 29.645 seizoenen
 • 613.219 acteurs
 • 192.890 gebruikers
 • 8.964.395 stemmen
Avatar
 
banner banner

The Man from Laramie (1955)

Western | 103 minuten
3,54 192 stemmen

Genre: Western

Speelduur: 103 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Anthony Mann

Met onder meer: James Stewart, Donald Crisp en Arthur Kennedy

IMDb beoordeling: 7,3 (11.910)

Gesproken taal: Engels

 • On Demand:

 • iTunes Bekijk via iTunes
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot The Man from Laramie

"The man you'll never forget!"

Will Lockhart (James Stewart) is de man uit Laramie die in New Mexico op zoek gaat naar de moordenaar van zijn broer. Zijn broer is neergeschoten door apachen, gewapend met automatische geweren. Will zoekt de man die deze wapens aan de indianen heeft verkocht. Zijn verdenking richt zich al snel op de zoon van een schatrijke veehouder die zowel het stadje als de omgeving terroriseert.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Will Lockhart

Alec Waggoman

Barbara Waggoman

Dave Waggoman

Kate Canaday

Charley O'Leary

Chris Boldt

Frank Darrah

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

 • 1819 berichten
 • 1818 stemmen

James Stewart is een man met een missie en hij is afkomstig uit Laramie. Zoveel is van bij het begin zeker, en gaandeweg krijgen we als kijker meer en meer stukjes van de puzzel te verwerken. Daarbij wordt de actie verweven met geloofwaardige psychologie van de karakters.
Naast James Stewart vind ik vooral een interessante rol terug voor Arthur Kennedy, die niet is wat hij op het eerste zicht lijkt te zijn. In de finale had hij er sowieso beter niet aan gedaan om de wagen met wapens in de afgrond te helpen duwen, maar misschien had hij last van de adrenaline (en wilden de filmmakers een bevredigend eind aan de film breien).

Prachtig geschoten door Mann & co in de wijdse landschappen van New Mexico; liefhebbers van long shots komen hier volop aan hun trekken.
Ook nog een pluim voor de smaakvolle score van George Dunning. Tweede score die ik hoor van hem en hij lijkt iemand die er treffelijk in slaagt om een film te ondersteunen zonder dat de muziek per se de aandacht moet trekken.


avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

 • 1131 berichten
 • 729 stemmen

Klassiek gegeven (wraak) met een niet klassieke held want Stewart is geen gunfighter, geen ‘de beste in iets” maar verbitterd en koppig. Mann is vooral geïnteresseerd in beelden met landschappen en in zijn eerste widescreen film krijgen we prachtige panorama's van woeste landschappen die symbolisch zijn voor de dorre ziel van de personages. Want niet alleen Stewart is ongelukkig, de rest is dat ook. Kennedy die dreigt de ranch te verliezen, de zoon die niet goed is voor de vader, de vader die blind wordt, het lief van Kennedy dat weg wil, etc. Goede, solide western maar niet bij de grootsten voor mij. Mist dat sprankeltje creativiteit in vormgeving en inhoud. De film gaat onopvallend maar vlot onderhoudend naar de (voor mij) tegenvallende finish. Vind ik de film nu goed of zeer goed ? Ik weet het niet, net zoals ik niet 100% zeker ben dat Stewart afkomstig is van Laramie, Bobbejaantje (volgens mij komt hij uit Laramie in de zin van 'het was zijn laatste stopplaats' maar niet zijn woon of geboorteplaats).


avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

 • 1819 berichten
 • 1818 stemmen

Ik denk dat je daar best gelijk in kan hebben cinemanukerke. Je twijfel bij je appreciatie begrijp ik ook, ben benieuwd welke kant het uiteindelijk zal opgaan bij je.

Het is ook niet helemaal duidelijk waarom Stewart in eerste instantie wil terugkeren naar Laramie en pas besluit om te blijven nadat zijn bezittingen vernield worden. Hoewel hij anderzijds toch de missie had om zijn broer te wreken op de snoodaards. Dus dan had hij sowieso moeten blijven waar hij was.

Misschien moet ik zelf een halve ster aftrekken


avatar van Brix

Brix

 • 19230 berichten
 • 4654 stemmen

Bobbejaantje (Misschien moet ik zelf een halve ster aftrekken)

Niet doen hoor, laat je niet gek maken

(ook) een interessante review > The Man from Laramie | Riding the High Country - livius1.com


avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

 • 1819 berichten
 • 1818 stemmen

De man van Laramie staat er gelukkig niet helemaal alleen voor. Dankjewel voor je interessante insteek Brix. Ik maak me sterk niets te wijzigen aan mijn score, tenzij na herziening Sowieso wil ik ook nog veel meer westerns bekijken om deze en andere films beter te kunnen appreciëren. Dat wordt wel een meerjarenplan!


avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

 • 1131 berichten
 • 729 stemmen

Interessante link Brix maar toch twijfel ik nog altijd aan de kwaliteit. Het is zeker een knap opgebouwde psychologische studie van obsessie en wraak maar voor mij te braaf (inhoudelijk en vormelijk) uitgewerkt. The man from Laramie heeft door o.a. te breken met de klassieke zwart wit personages zeker zijn plaats en status in de geschiedenis van de Western verdiend (en de tandem Stewart/Mann in het algemeen) maar als film zet ik The man from Laramie alsnog in de wachtrij bij de poort van de meesterwerken.


avatar van Collins

Collins

 • 6187 berichten
 • 3696 stemmen

Zoals wel vaker gebeurt in een western van Anthony Mann wordt de held in het verhaal geen enkele keus gelaten om de conflictueuze situatie waarin hij verzeild raakt met bedachtzaamheid aan te gaan. Nog amper bekomen van de lange reis naar het stadje Coronado, wordt de man uit Laramie (James Stewart) zonder enige gegronde aanleiding met diverse gewelddadige uitingen van vijandigheid geconfronteerd.

The Man from Laramie is sterk in de tekening van de personages. De film voorziet zijn karakters van ondeugden als verraad, hebzucht en jaloezie en duwt de film op die manier stevig de weg van de tragedie op. Uiteraard is de film in de eerste plaats een western maar de cocktail van intermenselijke spanningen die prominent in de film aanwezig is, maken er een psychologische western van.

De film is een tragische parabel over een vicieuze geweldscirkel die in leven wordt gehouden door ambivalente karakters. De personages zijn interessant. Hun présence is indringend. Ze worden afwisselend gedreven door drift en verstand. James Stewart in de hoofdrol presteert goed als kwetsbare antiheld die ongewild de cirkel in gang zet in deze wat sombere western.

The Man from Laramie is de vijfde western waarin Anthony Mann en James Stewart samenwerken. Opnieuw een pakkende western met intrigerende karakters en sfeervolle landschappen. De film blinkt niet uit in actiescènes. Die leggen het ruimschoots af tegen het psychologische element. Iets meer actie had best gemogen. De beste samenwerking blijft voor mij Winchester '73.


avatar van Dievegge

Dievegge

 • 2998 berichten
 • 7678 stemmen

Een western begint vaak met een vreemdeling die een stadje in het Wilde Westen binnen rijdt. James Stewart, getooid in een gedeukte cowboyhoed en een rode halsdoek, speelt zo’n buitenstaander. Vanuit Laramie, Wyoming is hij zuidwaarts getrokken, omdat hij een rekening te vereffenen heeft.

De plaatselijke landeigenaar Alec kun je respecteren, omdat hij eigenhandig iets opgebouwd heeft. Z’n zoon Dave daarentegen is een lompe vechtersbaas. Vic is sluwer, maar blijkt een minstens even grote hufter. Will Lockhart beseft dat heldendom geen kwestie is van stoerdoenerij en geweld, maar van nadenken en opkomen voor zachte waarden. Een wapen gebruikt hij uitsluitend als zelfverdediging, en hij doodt niemand.

Er zijn verschillende knappe nevenrollen, maar de opmerkelijkste is die van John War Eagle. Volgens imdb werd hij geboren in Leicestershire, maar aannemelijker is dat hij een Sioux uit South Dakota was. De indianen worden niet voorgesteld als primitieve wilden. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de vreedzame Pueblo’s en de krijgshaftige Apachen. Een interessante stellingname is dat het leveren van wapens een grotere misdaad kan zijn dan het overhalen van de trekker. Het repeteergeweer, waarmee een snellere opeenvolging van schoten mogelijk werd, raakte verspreid tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

Het brede beeldformaat van CinemaScope en het gebruik van panshots maakte een wijdse, panoramische blik mogelijk op de rotsformaties en droge vegetatie van New Mexico. In andere scènes valt de knappe belichting op, met gebruik van schaduwen, rook en vuur. Vogel- of kikkerperspectief doet iemand kleiner of groter lijken, naargelang z’n dominatie. De symfonische muziek van George Duning kent een rijke variatie aan klankkleuren.