The Man from Laramie (1955)
Genre: Western
Geregisseerd door: Anthony Mann
Met onder meer: James Stewart, Donald Crisp en Arthur Kennedy
Plot The Man from Laramie
"The man you'll never forget!"
Will Lockhart (James Stewart) is de man uit Laramie die in New Mexico op zoek gaat naar de moordenaar van zijn broer. Zijn broer is neergeschoten door apachen, gewapend met automatische geweren. Will zoekt de man die deze wapens aan de indianen heeft verkocht. Zijn verdenking richt zich al snel op de zoon van een schatrijke veehouder die zowel het stadje als de omgeving terroriseert.
Will Lockhart
Chris Boldt
Frank Darrah
Tom Quigby
Badalamenti
Oerdegelijke western van Anthony Mann !
Als je van het genre houdt, moet je dit zien !
(zie ook : Man of the West, Winchester '73, The Far Country, Bend of the River.....)
Pacino88
Wat een geweldige western.
Toch de laatste mann-stewart western die ik nog moet zien,maar deze steekt dubbel en dwars boven de anderen uit.
Ook nog eens in breedbeeld en stereo surround,itt tot de andere op dvd.
Prachtige rollen voor Kennedy en Stewart,totaal anders dan de mainstream western.
Goodfella_90
Weer een zeer knappe western van Mann met een erg goede rol van James Stewart. Het plot van The Man From Laramie is een stuk ingenieuzer dan dat van Winchester en minstens zo vermakelijk.
4.0
BASWAS
Na ‘Bend of the River’ is 'The Man from Laramie' de tweede westernfilm van Anthony Mann die ik op DVD bekeken heb. Ook deze western van Mann valt me wat tegen.
James Stewart komt als persoon bij mij veel te zachtaardig over om me echt aan te spreken in de rol van een sterk rechtvaardig karakter. Het is hetzelfde bezwaar wat ik altijd heb bij de rollen van John Wayne in cowboyfilms. Door een beetje relativerende humor in deze westerns heb ik vaak met Wayne’s personages toch wat minder moeite.
Het plot van 'The Man from Laramie' schijnt, wat ik ergens las op het internet, qua oorsprong verwantschap te hebben met het toneelstuk 'King Lear' van Shakespeare dat ook wel een tragedie van de wraak genoemd wordt. In de TMfL lijkt de wraak veel op een bordkartonnen wraak doordat het alleen maar topjes van kunstmatig spuwende vulkanen zijn die boven kinderlijk roze wolken uitsteken.
Wat zure zoetsappigheid aangaat heeft een western als Shane bij mij dan toch een grotere voorkeur. Dit komt alleen al door de prachtige werking van het beeld van een jongetje dat op een zeer spannend moment in deze film zijn zuurstok breekt terwijl hij naar een paar stevig vechtende mannen aan het kijken is.
In 'The Man from Laramie' zit naast de oudere dame te weinig relativering in de rollen in de richting van wraak of geen wraak.
Binnenkort krijg ik de DVD van 'The Man Who Shot Liberty Valence'. Kijken wat mijn twee volwassen zuurstokhelden uit het witte westen, Stewart en Wayne, in deze film van John Ford op het wilde doek samen presteren.
FisherKing
Ja, dat is toch ook wel een beetje mijn kritiekpunt. Het verhaal (scenario) is hier toch wel minder. Ik vond Winchester 73 vele malen sterker.
Maar het blijft toch een film met James Stewart en de stabiele regie van Mann maken het toch tot een aangenaam kijkplezier. 3.5* (en dan ben ik nog gul)
Dustyfan
Een western waarin James Stewart zijn kunsten vertoont heeft voor mij altijd een streepje voor. Een tweede streepje voor verdient deze western voor de leuke vrouwenrollen, iets waar Sergio Leone een puntje aan kan zuigen.
Jammer toch, dat deze film wat te sloom is naar mijn smaak en weinig verrassend. Ook het camerawerk was niet zo heel bijzonder, ondank het 'Technicolor' waar ik op zich erg van hou. Leuk voor een keer, maar geen hoogvlieger.
FisherKing
Quote van de film
Will Lockhart: You're just a hard, scheming old woman, aren't you?
Kate Canady: Ugly, too.
The One Ring
Weer een heerlijke western en deze Mann/ Stewart-samenwerking vind ik duidelijk veel sterker dan Winchester. Wat mij nog het meest opviel was hoe sterk de personages uitgewerkt waren. Er zijn wel meer westerns met goede personages, maar deze loopt toch aan kop. Alle belangrijke figuren in deze film zijn begrijpelijk. Zelfs de schietgrage Dave een beetje. Ik zag figuren als Alec en Vic van ook niet zozeer als schurken, maar als net zo'n menselijke figuren als Lockhart.
Stewart zet hier trouwens een van zijn beste rollen neer. Lockhart is geen ultieme good-guy, maar een complexer figuur. Dat zijn wraakmotieven niet zo helder zijn vond ik een pluspunt. Daarbij weet Stewart erg overtuigend van sympathieke man naar woedend te gaan. Ook Lockhart's obsessie weet hij goed over te brengen. Knappe rol.
En dan heb je nog de pakkende beelden. Jammer dat de film niet zo'n make-over gekregen heeft op dvd zoals Once Upon a Time in the West, maar verder ziet het er prachtig uit, vooral de scène in de zoutwoestijn. De muziek is trouwens ook goed.
Ik had tijdens het kijken wel een probleem met een klein onderdeel van het plot, maar ik ben al weer vergeten wat dat was, dus het zal wel niet al te ernstig zijn geweest. Dus blijft er gewoon een steengoede western overeind staan. Het wordt bijna vervelend om altijd western zo hoog te beoordelen, maar blijkbaar weet ik altijd de juiste te vinden. 4*, maar ik neig toch weer naar 4,5*
feanaro surion
Met de tekst 'oerdegelijke western die je gezien moet hebben als je van het genre houdt' beschrijft Badalamenti deze film goed. Hij is degelijk en goed op alle punten. Het acteren is erg sterk over de gehele linie. Het verhaal is uitgebreid en goed en wat met deze film misschien wel het belangrijkste is is dat het drama de hele tijd 'echt' aanvoelt. Niemand is 100 procent goed of slecht en dat is erg mooi in deze film. 4 sterren.
Poisonthewell
Degelijk vermaak inderdaad voor de neutrale kijker, en voor de genre-fan misschien wel meer dan dat. Memorabel is The Man from Laramie allerminst, maar vervelen zul je je ook absoluut niet. 3*
Leuke western met een aardig plot en boeinede personages. Net te weinig actie en verrassingen voor 4*. Nu dus 3,5*
Net te weinig actie
Misschien minder actie dan gewoonlijk, maar de actie die er was vond ik toch behoorlijk sterk. Minder bombastisch dan gewoon wellicht. Maar deze film draait meer om karakters dan om actie en verrassingen. Het is natuurlijk maar waar je van houd.
D'r had gewoon wat meer vaart in gemogen.
DieGo
Leuke western maar zoals hier boven al vermeld minder dan Winchester '73 maar vermakelijk is het zeker. Al is het alleen al door de wederom uitstekende Stewart, durf nu wel te zeggen dat het mijn favoriete acteur is, zijn aanwezigheid tilt het niveau toch vaak een stukje omhoog.
Ook erg genoten van die oude trailers die als extra's op de DVD staan. Ze duren vaak minuten lang , ze gooiden de meest bizarre leuzen er doorheen en schromen niet om het einde van de film (gedeeltelijk) prijs te geven. Erg leuk om naar te kijken (als je de film al gezien hebt dan
The Last
Mwah, aardige western. Vond het verhaal niet zo denderend en erg spannend was het allemaal ook niet. Wel een goede rol van Stewart en 't was vermakelijk genoeg voor een beoordeling van 3 sterren.
Brix
- 19677 berichten
Oerdegelijke western, met een uitstekende cast.
Ik heb deze film al diverse keren gezien in de loop der jaren, maar onlangs voor het eerst ook het originele boek van T.T. Flynn gelezen.
Vandaag de dvd gekocht en weer eens bekeken, prima beeld en geluidskwaliteit overigens.
De film wijkt op een aantal punten af van het boek.
Zo is o.a. de grootste schurk uit het oorspronkelijke verhaal niet aanwezig in de film, maar hebben de scenarioschrijvers diens daden gedeeltelijk overgeheveld naar andere personages.
Toch is de kern aardig in takt gebleven, al is het boek nog nét iets sterker door de complexiteit.
En ik kan mij geen beter passende acteur voor de rol van Will Lockhart voorstellen dan James Stewart, hij ís het gewoon ten voeten uit.
Schitterende vertolking.
Ook Arthur Kennedy is op zijn plaats.
Wanneer die man in beeld verschijnt, in welke film dan ook, krijg ik al meteen het gevoel dat hij niet deugt, zo ook hierweer.
Deze film mag in geen enkele western collectie ontbreken is mijn mening.
Dk2008
Het is te lang geleden om hier op te stemmen. Maar het klopt toch dat in deze film James Stewart in zijn hand wordt geschoten als straf omdat hij zijn vijand in de hand heeft geraakt Fragment wat je nooit meer vergeet. Zal nu wel niet meer zo heel bijzonder zijn maar was toen wel even schrikken.
Dat is deze film ja.
Dk2008
Blijft een van de betere westerns.
Met, zoals vaker, een heel sympathieke rol van Stewart. Weinig pang pang maar wel met een sterk verhaal over wraak. Is ook een van de westerns die in de loop der jaren toch vrij weinig aan glans verliest met momenten erin eenmaal in je hoofd krijg je er nooit meer uit. Die scene met z'n hand en die scene aan het eind met die Indianen bijvoorbeeld. Ook erg mooi gefilmd in een mooi landschap.
Ik ben al lang geen western-liefhebber meer maar blijft deze naast High Noon toch wel een van de beste vinden.
wendyvortex
Iets te zachtaardige James Stewart is de voornaamste reden dat deze film zich net niet tot de klassiekers mag rekenen.
De bad guys zijn hier een stuk beter dan de held.
Wel prima verhaal met kleine Shakespeare (King Lear) link.
Dat shakespeariaanse speelt zich overigens af bij de bad guys.
Qua look ook een mooie jaren vijftig western.
Brix
- 19677 berichten
De bad guys zijn hier een stuk beter dan de held.
Wel prima verhaal met kleine Shakespeare (King Lear) link.
Dat shakespeariaanse speelt zich overigens af bij de bad guys.
Qua look ook een mooie jaren vijftig western.
Toch maakt Stewart hier op mij de meeste indruk in zijn rol van Lockhart.
Ik vind het juist zo mooi dat zijn personage iets afwijkt van de geijkte western helden.
En bovendien speelde hij de rol perfect zoals die in het originele boek van T.T. Flynn beschreven werd.
In mijn western 'klassiekers'-lijst staat hij dus wél.
(maar dat is wel een nogal lange lijst!)
Dk2008
Ik had hem heel vroeger op een zaterdagavond gezien, gedeeltelijk op youtube en ben blij dat de BBC hem uitzond. Blijf James Stewart toch geweldig goed spelen in dit soort rollen, zoals veel Amerikanen dat in ieder geval ook vinden. Hij kan kan natuurlijk die pa neerknallen en die vent op het eind maar dat doet hij toch niet. Prachtig.
BASWAS
James Stewart blijft als cowboy in westerns te veel op de kinderlijke Peter Pan met een gebrek aan raffinement lijken. Dat zal wel de reden zijn dat Amerikanen hem waarderen in een tamwest-rol met nauwelijks enige daadkracht of dramatische ontwikkeling in het karakter. Die onverstoorbare toon in zijn spel als cowboy spreekt mij niet aan.
Lee Marvin is mijn favoriete cowboy-acteur, met als ongeëvenaard hoogtepunt zijn schitterende dubbelrol in de komische western "Cat Ballou".
trebremmit
Prachtige western met een glansrol voor Stewart, zeer goed uitgewerkte karakters en schitterende beelden. Een van de betere films van Mann.

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

WOII-klassieker 'A Bridge Too Far' over slag bij Arnhem zondag op televisie

The Big Country
Western / Romantiek, 1958

3:10 to Yuma
Western, 1957
arms smuggling apache nationfamiliegeheimenmysterious manboerveegebaseerd op een kort verhaalcattle ranchsmoke signalstorekeeper new mexico territory