Genre: Drama / Horror
Met onder meer: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson en Per Ragnar
Gesproken taal: Zweeds
Releasedatum: 23 april 2009
Plot Låt den Rätte Komma In
"Eli is 12 years old. She’s been 12 for over 200 years and she just moved in next door."
Oskar is een 12-jarig jongetje, dat continu wordt geplaagd door twee bullebakken. Op een dag maakt Oskar kennis met zijn nieuwe buurmeisje en de twee worden vrienden. Sinds ze naast Oskar en zijn familie is komen wonen, sterven plotseling een hoop mensen, maar niemand weet waarom, behalve Oskar, die een geheim van zijn buurmeisje kent.
fluppebxl
Ik vind het op zich geen vereiste dat er veel gebeurt in een film (kan perfect genieten van films waarin de nadruk eerder op sfeer dan op actie ligt), maar hier was mijn probleem dat de personages me volledig koud lieten of zelfs ontzettend hard irriteerden (zeker het jongetje). En het feit dat die eigenlijk ook nauwelijks iets tegen mekaar zeggen vind ik irritant en bovendien nogal onnatuurlijk overkomen. En dan kom ook ik op een gegeven moment op het punt dat het voor mij niet langer sfeerscheppend en idyllisch is, maar bovenal slaapverwekkend. Zonde.
Dee Al
Goed omschreven
Ghola
Het verhaal van een (bijna) onmogelijke liefde tussen een jongen en meisje die langzaam naar elkaar toe groeien is natuurlijk in allerlei soorten films verteld, maar in deze vorm had ik het nog niet gezien. Ook de tweede keer was ik er enorm van onder de indruk. Het verhaal is prachtig maar wordt ook schitterend verteld, met goede acteurs, knappe muziek en mooie beelden (met spaarzaam maar effectief gebruik van CGI). Zo’n scène waarin Eli bij Oskar in bed kruipt en zijn hand vastpakt is er één om nooit te vergeten. Ik kan eigenlijk niet geloven dat een film vol gruwelijke moorden in anderhalve meter sneeuw en vrieskou zo warmbloed(er)ig weet te zijn. 4*
Samhain
Prachtige Zweedse horrorfilm. De film is erg onafhankelijk en is helemaal niet gemaakt in de Hollywood stijl zoals de meeste horrorfilms. De film bevat ook elementen van drama en romantiek en dat valt erg te waarderen. Alles heel erg mooi gefilmd en er zitten een paar mooie shots in. Ook de karaktersontwikkeling van Oskar en Eli is heel erg goed vertolkt en prachtig in beeld gebracht. Met de karakters leef je ook echt mee. Dit is ook stuken beter dan die Twilight shit die op de markt wordt gebracht. Dit is de manier zoals Twilight zal moeten zijn naar mijn persoonlijke mening.
Dit is gewoon een top horrorfilm met prachtig acteerwerk en mooie karaktersontwikkeling.
Pazmaster
Niet goed niet slecht. Jammer dat de camera niet echt iets laat zien als er iets gebeurt. En Oskar vind ik maar een raar ventje, er komt bijna geen woord uit. Het verhaal gaat op zich wel maar gaat wel een beetje traagjes. Matig filmpje. 2,5 ster
MatthijsGr00t
Relatief sterke Zweedse horror/thriller maar ook moeilijk te beoordelen. De film heeft zo’n beetje alles om te slagen; een erg boeiend plot, leuke personages, geweldige omgeving en een leuke ontwikkeling van het verhaal. Maar toch kan ik de film niet meer dan 3,5* geven. De film duurt gewoonweg te lang. Als het tempo wat hoger had gelegen en de film een half uur korter had geduurd was het minimaal 4 sterren geworden. Nu rekt Tomas Alfredson de film maar waardoor het tegen het einde aan nog relatief saai wordt. Erg jammer is dat. 3,5*
Daphny.
Ik hoef toch niet voor alles wat ik zeg 'ik vind' te zeggen? Het is toch duidelijk dat het op MovieMeter om meningen gaat? Oke, jij vindt iets anders, nou fijn dan. Maar ik beoordeel de film op wat ik vindt, en niet op wat talloze andere mensen van de film denken. Jij doet in jouw reactie ook een aantal beweringen die als feiten klinken, zoals 'de personages zijn allesbehalve saai'. Ik kan je er dan ook wel op gaan wijzen dat dat niet voor iedereen zo is, maar dat vind ik nogal flauw. Het lijkt mij wel duidelijk dat het hier om jouw mening gaat.
Het gaat daarbij ook om mijn mening. Het is inderdaad wat jij zegt, het gaat op Moviemeter op meningen, en ik respecteer jouw mening ook en vind het prima dat je die geeft, ik geef alleen ook de mijne. Dat mag toch? Alsof een beetje discussie betekent dat ik vind dat je je mening niet mag geven. Natuurlijk mag je die geven.
Ik denk niet dat die gast zich laat tegenhouden door wat water als hij echt van plan is iemand iets aan te doen. Er was verder niemand meer in het zwembad, en ze waren bovendien met meer, dus ze zouden hem makkelijk kunnen insluiten als er éen iemand achter hem aandook. Oskar zag in dat de situatie hopeloos was. Bovendien past het in zijn personage dat hij zwak is en over zich heen laat lopen, daarom werd hij in eerste instantie gepest.
Oh, dus denken dat die gast zich niet door water laat tegenhouden, vind jij een goede reden om dan maar braaf naar hem toe te zwemmen en je iets te laten aandoen? Daar denk ik toch anders over. Ik vond dit toch erg raar. En over je heen laten lopen is toch wel iets anders dan je laten vermoorden.
Tsja, het is ook slap van hem, dat geef ik toe, maar ik denk dat hij gewoon de hoop opgaf. Hij had al niet veel om voor te leven en nu is Eli, zijn enige vriendin, ook nog eens weg, en dan staat er opeens een heel clubje jongens voor hem waar hij in zijn eentje nooit tegenop zou kunnen of aan zou kunnen ontsnappen als hij het probeerde. Hij is hartstikke bang. Je hebt gelijk dat hij het wel erg snel opgeeft, maar het had uiteindelijk niet veel uitgemaakt. In de remake vonden ze blijkbaar ook wat jij vind en hebben ze hem het bad laten uitrennen, de pestkoppen hem achterna laten gaan, hem laten vastgrijpen en terug het bad in laten duwen, maar uiteindelijk met hetzelfde resultaat.
Over dat je de personages saai vind... ik kan talloze redenen opnoemen waarom ze volgens mijn mening niet saai zijn, maar ik denk niet dat je daarop zit te wachten.

Deze film is niet voor iedereen, het bewijst zich maar weer eens. Dat is ook niet erg, maar jij kraakte hem naar mijn mening wel héel drastisch af, en aangezien deze film voor mij erg bijzonder is wilde ik hem alleen maar een beetje verdedigen. Met alle respect verder.
Dee Al
Ja, oke. Ik vatte dat 'blijkbaar heeft de regisseur toch iets goed gedaan' een beetje op als 'het is alleen maar jouw mening hoor. Verwoordt het niet zo algemeen'. Dat heb ik dan verkeerd geïnterpreteerd en vandaar mijn reactie.
Dat vind ik in die remake dan toch beter. Wellicht heeft het precies hetzelfde resultaat, maar het zorgt wel voor meer geloofwaardigheid en inlevingsvermogen vanuit mijn kant.
Ik heb er wel een handje van om films die ik slecht vindt heel vernietigend en cynisch te bekritiseren. Ik kan me voorstellen dat dat voor sommige mensen vervelend is. Ik zou bij Donnie Darko hetzelfde hebben. Goede verdedigingspoging, maar het cijfer (dat ik heb verhoogd tot een 2.0: 1.5 was bij nader inzien toch iets te laag) blijft (tot ik de film eventueel nog een keer gezien heb) hetzelfde. Mijn reactie was trouwens ook met alle respect bedoeld, hoor
Euforisch
Over Hakan: In het boek komt deze personage sterker naar voren en lees je dus ook dat hij géén jeugdliefde van Eli geweest is: maar dat hij een pedofiel is die Eli tegenkomt en zwaar verliefd wordt op Eli (en hij weet stiekem ook dat dit niet wederzijds is). Eli maakt hiervan gebruik omdat ze soms te zwak is om zelf op pad te gaan voor bloed en in ruil mag Hakan dan bijv. tegen haar aan slapen.
NYSe
Ongelooflijk ontroerende film die de sfeer ademt van de Scandinavische jeugdfilms die ik me herinner van de VPRO op zondagochtend. En dat met zoveel bloedvergieten. Bijzonder.
congo
Aparte horrorfilm. Aan de ene kant wordt bij deze film het emotionele erg krachtig en sterk in beeld gebracht met prachtig acteerwerk maar aan de andere kant zijn de horror-elementen er wel degelijk. Ik wil overigens nu wel zeggen dat ik in het arthouse genre dit wel een van de beste horrorfilms vind. Zelden een genre-film gezien die emotioneel en inhoudelijk zo sterk in beeld wordt gebracht. Het acteerwerk is geweldig van de kindjes die Oscar en Eli spelen en de Hakan speelt ook zeer sterk. Maar ook op audiovisueel aspect ziet deze film er zo prachtig uit: de film speelt zich af in de Winter en dat zorgt voor een duistere sfeer die opmerkelijk veel aanwezig is. Ik kom op dit moment op 4 sterren uit, maar binnenkort ga ik de film wel weer eens kijken en dan ben ik er vrijwel zeker van dat deze verhoogd worden. Nee, ik vind Låt den Rätte Komma In een prachtige horrorfilm met zeer sterke emotie.
ovejanegra
- 1947 stemmen
Horror/drama? Dit mag de genres horror en drama niet dragen. Het voelde voor mij aan als een
verhaaltje over twee autistische kinderen die een geforceerde vriendschap probeerde te sluiten. Warmte, gevoel en empathie waren niet aanwezig. Ik heb die goede sfeer waar iedereen het over heeft niet gevoeld of gemerkt. Zo heel af en toe was het grappig, maar deze film was voor mij niet meer dan een typisch Zweedse kinderfilm. Waar ik er vroeger al genoeg van heb gezien. Elke zondag ochtend, bij de VPRO. Laat de horror films met kinderen maar aan de Aziaten over, die zijn er duidelijk beter in. Films over vriendschap die doen het toch het beste bij iedereen. Dat blijkt met deze film ook maar weer.
Shinobi
Erg mooie horror over een jongen die vrienden wordt met zijn buurmeisje die een vampier blijkt te zijn. Een vrij onwaarschijnlijk gegeven dat toch wel goed uitgewerkt wordt, het zou haast een familiefilm kunnen zijn wille het niet dat er enkele gruwelijke scènes in zitten.
Het verhaal wordt goed opgebouwd en rustig verteld. En de sfeer die om deze film heen hangt is echt mooi, de beelden in het donker in combinatie met de sneeuw werken erg versterkend. Prachtig gedaan.
4,0 Sterren.
DarkElement
Heb hem gezien, de zweedse versie, wel Engels gesproken helaas maar was een top filmpje was dit zeg! Dat meisje die Eli speelt vond ik erg sterk. 4*
shrink
Een film met een goede zweer en een goed verhaal. Alleen dat tempo. Hij gaat mij veel te traag.
Waar baseer je dat op? Staat namelijk nog steeds op de site van Canvas vermeld.
Zie ook Tidtabel | Kanvas
mikey
Jawel, herzien op de Canvas die bij Scandinavische films K ånvas als logo hanteert... leuk. Ook een hele goede vampierenfilm. Een ding wat ik niet snap: vampieren mogen niet zomaar naar binnen, je hebt als kind van de nacht een uitnodiging nodig. Anders bloed je dood. Geldt dat niet voor openbare gebouwen, zoals zwembaden?
Madecineman (moderator films)
Volgens mij ben je niet veilig buiten voor vampieren. Alleen je eigen huis dat is de plek waar ze niet onuitgenodigd kunnen komen. Althans zoiets herinner ik me uit Salem's Lot.
stefan dias
Bijzondere film. wat goed is, is érg goed. wat slecht is helaas, érg slecht, bijna belachelijk zelfs.
Wat dan natuurlijk wel goed was: de sfeer, dus ja, ook het tempo. Zeker het tempo. Maar bovenal de vertolkingen met het meisje dat euh... griezelig goed speelt. Grappig dat er hier een soort Ariel de zeemeerminverhaal verteld wordt.
Maar wat dan écht heel goed was, was net die spanning van al die dingen die je eigenlijk nauwelijks ooit ziet in films: de erotische spanning tussen de twee kinderen is heel mooi en gedurfd. En dan is er nog die toch wel schokkende scène wanneer het meisje zich omkleedt.
Een verhaal met zwakke punten, maar de sterke krijgen toch de bovenhand.
mikey
dan heb ik het natuurlijk over de zwakke effecten, vooral de collectieve aanval van de katten op de vrouw. Dat was pure kolder. Ook de afwikkeling in het zwembad is wel erg onnozel. Nu moet ik er eerlijkheidshalve aan toevoegen dat ik to-taal niks heb met horror. Dus dat helpt dan ook niet echt..
Dreiecke
Bizarre film. Het is een rustige, zeg maar trage film over de band tussen een jongetje en een meisje, een band gebaseerd op wederzijds helpen in overleven en/of aanvaard worden. Dit gegeven vind ik heel boeiend. Het lijken twee uiterste mogelijkheden van één karakter te zijn, als gepolariseerde uitingsvormen.
Dit gegeven vind ik ook interessant, de tegenhangers in een balans.
De hoofdpersonages doen beiden kwetsbaar en fragiel aan, ze zijn uitstekend gecast en geacteerd. Vooral het jongetje heeft zo'n uitstraling, het meisje is wisselend kwetsbaar en letterlijk snoeihard van zich afbijtend. Apart in de film is het vampiergegeven, met de noodzaak van bloed nuttigen en de daarbij behorende expliciet bloederige scenes. Ik vind de sfeer goed opgebouwd, met spanning en het verhaal is niet voorspelbaar. Het eind kan aangevoeld worden, maar het was geen zekerheid, dus toch weer met spanning.
Tijdens de film zou ik het niet gedacht hebben, maar achteraf vallen emoties en bedoelingen bij mij op zijn plaats. Deze onvermoede impact achteraf maakt dat ik deze film 4* geef.
Het is jammer dat de Twilight franchise bestaat, want dankzij die ongein worden vampiers als een stel mietjes gezien door de jeugd van nu. Jammer, want het zijn natuurlijk wel brute, stoere wezens. Gelukkig gaat Låt den Rätte Komma In wel respectvol met dit onderwerp om. Het levert een erg onderhoudende, boeiende film op die ook nog eens de nodige sympathie op opwekt door 2 sterk spelende hoofdrolspelers. Het levert ook soms vrij heftige beelden op, zoals de ''vader'' van Eli die voor haar bloed aan het verzamelen is. Op het einde van de film blijkt dus dat Oskar deze taak op zich gaat nemen. Dankzij dit gegeven krijgen we toch regelmatig sterke scènes te zien.
Zo vond ik het moment dat de klas aan het schaatsen was en Oskar zijn vijand een klap gaf, terwijl anderen een lichaam vonden erg goed. Ook het moment dat we Eli voor het eerst als vampier toe zien slaan was best wel heftig. Het wordt gelukkig allemaal rauw en realistisch getoond, iets wat ik niet echt verwacht had trouwens. Het lijkt een tijd lang een vrij softe film, totdat het over een andere boeg wordt gegooid. Het mooiste moment krijgen we op het einde, in het zwembad. Fenomenaal sterk! Het beeld van Oskar onder water, terwijl je achter hem in een noodvaart 2 benen voorbij ziet komen, waarna een afgerukte arm voor hem in het water zinkt. Het was zo mooi gefilmd, bijna kunst. Een film om niet snel te vergeten.
stefan dias
Ik ben het bijna overal met je eens, maar de zwembadscène werkte bij mij net omgekeerd: "we hebben niet veel geld, dus hoe lossen we dit op?" Ik vond het resultaat behoorlijk ridicuul eerlijk gezegd.
Saving Pvt. Pyle
Ik vond het juist een zeer sterke en intelligente oplossing. Het kwam die scene alleen maar ten goede. Wat zou de waarde zijn geweest om het expliciet te tonen. Ik vond het juist enger door deze invalshoek.
NYSe
Ben ik het mee eens. Het in volle glorie laten zien van de slachtpartij was volgens mij een enorme stijlbreuk geweest.

Wie het laatste lacht wordt niet afgeslacht: Een greep uit wraakhorror

Vijf goed beoordeelde horrorfilms/thrillers met kinderen in de hoofdrol

Zweedse horrorfilm 'Låt den Rätte Komma In' morgen op BBC Two

Serie rondom Zweedse horrorfilm 'Låt den Rätte Komma In' vindt eerste acteurs