• 9.378.761 stemmen

Met onder meer: Brian Cox, Joseph Fiennes en Liam Cunningham

Releasedatum: 23 juli 2009

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot The Escapist

"5 Men. 4 Walls. 1 Plan."

Frank Perry (Brian Cox) zit al jaren een levenslange gevangenisstraf uit. Wanneer zijn dochter, die hij nauwelijks gekend heeft, ernstig ziek wordt, is Frank vastberaden het goed te maken met haar, voordat het te laat is. Hij ontwikkelt een ingenieus vluchtplan en omringt zich met een groepje gevangenen die mee willen ontsnappen. De criminelen hebben het niet zo op elkaar, maar zijn verbonden door een gezamenlijke drang te ontsnappen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van El-royo

El-royo

Triztan schreef:

En daarom is deze film 1,5 ster waard? Frapant.

In eerste instantie niet nee, maar na een tijdje toch mijn waardering bijgesteld..

avatar van Mementos75

Mementos75

wat een slecht in elkaar geknutseld einde. Kon je niet zien aankomen, kwam volledig uit het niets. Ze wisten vast niets beters te verzinnen.

avatar van schram101

schram101

Mementos75 schreef:

kwam volledig uit het niets.

Dat is zeker slecht ja..

avatar van Bokito

Bokito

Jammer dat een aantal mensen niet verder kijken dan wat ze voor geschoteld krijgen. Lees alleen eens de titel van deze film. De ontsnapper om het even zo te vertalen.
Het gaat over een man die al jaren lang in de gevangenis zit en een weg zoekt uit de gevangenis. Zoals we al zien in de film is het levensgevaarlijk om er weg te komen en wie niet de kans ziet om er uit te komen zoekt naar een andere weg om vrij te zijn en dat kan via de verbeelding.
In de verbeelding kwam deze man zo vrij als iemand maar vrij kan zijn. Een schoner eind bestaat niet en zeker niet voor een gevangenis film waarin naast de dagelijkse gang ook de psychische kant van de gevangene wordt belicht.

Probeer je in te leven in de boodschap van de film en hem niet naast je eigen verwachtingen te leggen.....want ik geef toe als ik een komedie had willen zien had deze film ook bij mij zeer laag gescoord.

avatar van Kali DTS

Kali DTS

saaie film met weinig inhoud niet de moeite waard om voor te gaan zitten

avatar van Maykel_vM

Maykel_vM

Boodschap van de film is voor mij meer dan duidelijk, maar ze hadden er best tijdens de film door wat meer elementen erin kunnen rammen om soepeler naar het einde toe te werken. Het slot kwam redelijk acuut naar voren, waar je van moet houden én moet kunnen respecteren.

Ik vond het een mooi effect geven.

avatar van Nakkie13

Nakkie13

Ik moet dus volgende week een tentamen maken van deze film.

Nooit gezien.

avatar van KrimpenDrummer

KrimpenDrummer

Mementos75 schreef:
In zulke verhaallijnen hoort dat 'vanuit het niks' te komen. Hoewel ik het niet eens ben met je uitspraak. Zonder ook maar enige achtergrondkennis had ik al heel sterk het gevoel dat dit einde eraan ging komen, de volgorde van het plot, en de geluidseffecten lichtten een tipje van de sluier op.

Desalniettemin vond ik het geen leuke film.keek niet lekker weg. Het is dat ik m moest kijken voor school. Het einde maakte het voor mij juist wel een beetje goed, sinds Fight Club heb ik toch meer respect gekregen voor films met een plotselinge bizarre wending op het eind.

@Nakkie: ik ook IMEM Powerr haha

avatar van Nakkie13

Nakkie13

KrimpenDrummer schreef:

@Nakkie: ik ook IMEM Powerr haha

Jaja, IMEM!

Ik vond m ook niet lekker weg kijken, alleen de rol van Rizza ( hoe klein hij ook was ) vond ik wel sterk. Ook de zwarte heer was wel tof.

Film zou ik ook gegarandeerd niet nog een keer kijken als het niet moest van school.

Ps: welke film had jij met CO2?

avatar van Driello

Driello

Je zal toch maar belanden in een gevangenis waarin een crimineel het voor het zeggen heeft..........

Beklemmende film, alhoewel dat beklemmende wel erg gecreeerd is. Dat is ook meteen een minpunt aan de film. Verder vond ik dat rauwe en het ontbreken van aansprekende top-acteursen glansrollen een grote plus. Het werd meer ; gewonemannen-werk'. Wat goed aansloot bij het karakter van de film zelf. Verhaal-opbouw was prima, mooi plot, goede beelden en prima kijkvermaak. Nergens heelhoogstaand,maar regelmatigdemiddenmaat ontstijgend. Nog even schoppen: Ik vind dit een veel betere en stuk waarschijnlijkere film dan The Shawshank redemption.

avatar van notsub

notsub

De film kon mij prima boeien. Hoewel er gegoocheld werd met de tijdslijn was de film uitstekend te volgen. Er zat voldoende spanning in en geen overdreven actie. Dit is gewoon een degelijke film, waarvan het einde je bijblijft.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Wat een lauwe boel. Regisseur Rupert Wyatt lijkt een grimmige sfeer te willen neerzetten. Maar doet dat op redelijk knullige wijze in mijn ogen.

Deed me denken aan de serie Oz, waar ik ooit eens het eerste seizoen van zag. Beetje dezelfde soort gevangenis die eveneens spuuglelijk in beeld wordt gebracht. Met diezelfde bizarre geluidjes op de score. En Steven Mackintosh als wandelende karikatuur lijkt er ook al zo uit weggelopen.

Ook de andere acteurs bakken er wat mij betreft weinig tot niets van. Brian Cox in de hoofdrol valt nog te pruimen. Maar neem nu zo'n Damian Lewis als Rizza . Stelt dan de oppercrimineel voor die de touwtjes in handen heeft, maar komt compleet verwijfd over.

Het scenario vind ik middelmatig at best. Op zich wel een leuk idee om te switchen tussen de voorbereiding en de ontsnapping. Maar verder zie je het ene duffe cliché na het andere passeren.

Weet eigenlijk niet waarom ik hier nog 2 sterren aan geef. Maar op zich kijkt het allemaal nog redelijk vlot weg. En een film die The Partisan van Leonard Cohen gebruikt, heeft sowieso al een streepje voor.

avatar van Muggsy

Muggsy

De structuur van de film zorgde ervoor dat er een afstand werd gecreëerd met de kijker. De karakters zijn te oppervlakkig uitgewerkt en ik had geen sympathie voor iemand. Zelfs het tragische verhaal rond de dochter van het hoofdpersonage kon die emotionele klik niet bezorgen. De stukken pre-ontsnapping konden me nog het meeste boeien, het einde was dan weer origineel maar ik had het in een film als deze toch liever rechtlijniger gezien.

avatar van Mars4i

Mars4i

In tegenstelling toch wat hier regelmatig vermeld wordt, vind ik het schakelen tussen de ontsnappingscenes en voorbereidingscenes juist zeer origineel en goed verwerkt. Er wordt zo juist goed duidelijk gemaakt wie waarom mee gaat.

Echt spannend wordt de film inderdaad niet en het acteren is van normaal niveau. Het einde is daarentegen weer zeer origineel. Ik houd wel van films waar je na het einde weer de hele film moet overdenken.

avatar van nightbreed

nightbreed

Deze viel me vies tegen omdat ik een ouderwets spannende ontsnappingsfilm verwachtte. Door opbouw met de flashbacks, de niet interessante en oppervlakkige karakters en het inmiddels niet meer origineel einde vond ik deze film geen succes.

avatar van Decec

Decec

Niet slechts, aardig film

avatar van ivaro

ivaro

een leuke film maar kan iemand mij het einde uitleggen want ik kom er niet aan uit

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

In het begin vond ik die flash backs en forwards heel irritant en verwarrend. Maar hoe meer ik van de film ging zien, hoe meer ik ervan begreep. Ik begon het zelfs te waarderen dat je soms dingen ziet bij de ontsnappoging die je niet gelijk begrijpt, maar als je daarna de flashback ziet, dan vallen de puzzelstukjes in elkaar.

Het acteerwerk is ijzersterk in deze film, van alle acteurs. Vooral de scene waarin Tony werd vermoord .... daar kreeg ik echt kippenvel van, zo eng. Echt knap neergezet.

Heel erg spannend vind ik het ook niet echt worden maar gezien het originele einde en het sterke acteerwerk is deze film het zeker waard om naar te kijken.

avatar van canciser

canciser

Het verhaal is best goed, personages is ook prima, maar de manier hoe alles in elkaar zit vind ik slecht. Alles wordt voorspelbaar en vaag voor de kijkers. 3*

avatar van dit0rz

dit0rz

lekkere film,

de muziek is heerlijk, goed bijpassend

2 verhaallijnen door elkaar maakt het net ff iets interressanter

die twist die er in zit was niet helemaal nodig geweest.. . ''imagination sometimes is the only thing that keeps us alive'' .. of ja zoiets zei de hoofdrolspeler,. dat zul je wel aan die twist moeten koppelen denk ik zo

de sfeer komt in iedergeval goed over.

personages zijn verder boeiend genoeg en de acteerprestaties vind ik verders goed. jammer idd dat de personage's erg oppervlakkig blijven..

Zeker het kijken waard

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Wat moest ik hier aan Prison Break denken zeg. Blijft te lang hangen allemaal en het wordt zelfs saai. Soms irriteerde ik me er ook aan dat het geluid was weggelaten. Leuk toen ze tegen de muur opliepen. Ondanks dat er een aantal mooie beelden voorbij kwamen is het allemaal wat geforceerd en echt spontaan of verassend is het niet. Ik had ook een hogere verwachting van de ontsnapping, die was uitgelegd met dominostenen.

Tegenvaller, alhoewel ik Steven Mackintosh weer goed vond.

avatar van woopie

woopie

Driello schreef:

Helemaal mee eens!

avatar van helleke

helleke

Flauwe film waarvan men al te vaak overschakelt van het heden naar de ontsnappingspoging.

De acteerprestaties waren ook niet allemaal even geloofwaardig.

Niet echt van onder de indruk.

Daarom 2,5 sterren.

avatar van Darbie

Darbie

Het einde vind ik het enigste sterke moment in de hele film (en krikte mijn waardering op naar 3 sterren).

Tip voor liefhebbers van dit genre: Le Trou van Jaques Becker.

avatar van oemoemenoe

oemoemenoe

goeie sobere escape , verder niks.

geen ego,s of grote persoonlijkheden in deze film.

einde is best wel verrassend

avatar van gauke

gauke

Een goed uitgewerkte, afwisselende en spannende film die indruk maakt met verrassende wendingen. De wijze van vertellen had minder verbrokkeld gekund; daardoor heb je steeds het gevoel dat het verhaal op de handrem gezet wordt.

avatar van supadragon8

supadragon8

Ik vindt het een zwaar matige film, onduidelijke tijd die verstrekt en 102 minuten verveling

avatar van janoz46

janoz46

Quite boring crap

avatar van Tarkus

Tarkus

Redelijke film.

Goede vertolkingen, maar de film (zoals op de hoes wordt vermeld) vergelijken als de beste ontsnappingsfilm sinds 'The Shawshank Redemption' is me wat ver gezocht.

Dan zijn er nog veel betere dan deze hoor.

avatar van russo

russo

Zandkuiken schreef:

hier ben ik het mee eens, ik heb de film ook maar halvewege afgezet, vond het inderdaad een onrealistische boel met al die rare personen die er in voor kwamen, iedereen leefde in zn schijnbaar eigen wereldje waar je als kijker weinig van kon berijpen