• 9.375.447 stemmen

Met onder meer: Brian Cox, Joseph Fiennes en Liam Cunningham

Releasedatum: 23 juli 2009

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot The Escapist

"5 Men. 4 Walls. 1 Plan."

Frank Perry (Brian Cox) zit al jaren een levenslange gevangenisstraf uit. Wanneer zijn dochter, die hij nauwelijks gekend heeft, ernstig ziek wordt, is Frank vastberaden het goed te maken met haar, voordat het te laat is. Hij ontwikkelt een ingenieus vluchtplan en omringt zich met een groepje gevangenen die mee willen ontsnappen. De criminelen hebben het niet zo op elkaar, maar zijn verbonden door een gezamenlijke drang te ontsnappen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van wwelover

wwelover

kos schreef:

Ja, want Prison Break heeft de gevangenis uitbraak film verzonnen. .

Hehe idd, straks gaan ze nog beweren dat Shawshank Redamption van Prison break is afgekeken....

Het is een aardige film, niet echt spannend en wel wat voorspelbaar en wellicht lijkt het wat B-film achtig mede door de filmposter. Maar het is een vlot lopende film, die wel steeds boeiend blijft. Het is niet echt heel vernieuwend, qua banden onderling zou je beetje kunnen vergelijken met Shawshank Redamption, maar de ontsnapping poging zelf is wel redelijk goed bedacht.

De keuze van verloop is goed gekozen, het steeds springen van beelden van in de gevangenis en van de ontsnapping zelf, zo wordt het verklaard hoe ze er op komen steeds, een beetje zoals Slumdog Millionaire.

De cast is erg goed. Niet alleen Brian Cox, die wel de beste was in deze film, maar ook bijvoorbeeld Joseph Fiennes vond ik bijzonder goed, herkende hem eerst niet eens. En natuurlijk Daniel Lewis die zoals gewoon bijzonder goed acteert. Ik vond Cunningham overigens wel erg veel op Jean Reno lijken.

De muziek en beelden waren goed, het is licht voorspelbaar maar het einde mag dan wel weer goed gekozen en verrassend genoemd worden, het is dan ook opzich wel een aanrader

avatar van james_cameron

Intens, spannend gevangenisdrama. De doorgaans wat ondergewaardeerde Cox is fantastisch in de hoofdrol. De film is zeer fraai in elkaar gezet, met een vernuftige verhaalstructuur. Het geweldige camerawerk en de ingenieuze montage geven het geheel absoluut meerwaarde. Het is niet makkelijk om binnen het genre met iets origineels te komen, maar de film weet de meeste cliché's te vermijden en zit vol verrassingen.

Nogal suffige gevangenisfilm. Er is werkelijk niets aan de film wat uitblinkt of echt de moeite waard is, met uitzondering van de stuk voor stuk zeer goede acteurs.

Het is me dan ook vooral een raadsel wat mensen als Cox, Fiennes en Damien Lewis in vredesnaam te zoeken hebben in een filmpje als dit.

avatar van Zinema

Beetje boring.

En dan met name omdat alle cliché's voorbij komen. Cox is altijd wel prettig maar verder blijft er verdomd weinig over. Qua verhaal hebben we dit ook al 100 keer eerder gezien. En vaak beter. Binnen het genre is deze zelfs een beetje zoutloos. En daar kan het opgeklopte einde ook geen zak meer aan veranderen. Erg flauwtjes allemaal.

Zeer gemiddeld.

avatar van Maykel_vM

Maykel_vM

Erg mooi uitgewerkt, ondanks dat de flashforwards niet altijd soepel overkwamen en de film iets te snel langs mij heenging.

Verder is het een creatieve en emotionele film, die indruk op mij maakte.

avatar van Vincent!

Vincent!

Wow heb ik nou een andere film dan jullie gezien? :-P Misschien ook geen film om even op je lullige monitor voor bij te laten komen.

Ik vond hem dus erg goed. Goed acteerwerk, mooie camerashots. Goed gebruik van stiltes en symboliek, zoals bijvoorbeeld bij de dood van zijn dochter. Mooie soundtrack, toen de film begon met the partisan van Leonard Cohen kon het voor mij eigenlijk al niet meer stuk :-P. Vond de film ook spannend en sfeervol, zat af en toe op het puntje van mijn stoel. Ok, ontsnappingsfilms zijn er al veel gemaakt, maar ik vond deze zelf toch wel vrij uniek. Voor mij tot nu toe één van de films van het jaar, jammer dat zo veel mensen hier er niks in zien!

avatar van SilentF0rce

SilentF0rce

Ik vond de film niet zo. Veel saaie stukken, weinig actie, raar einde.

De film zelf was wel leuk in elkaar gezet met de flashbacks/forwards, maar het verhaal wist mij nergens echt te boeien.

avatar van 606

Redelijke ontsnapingsfilm met soms vervelende flasbacks.

En soms onrealistisch.

Acteren was goed.

avatar van schram101

schram101

Aardig wegkijkertje deze film!

De film heeft een redelijk ingewikkelde opbouw en aan het begin irriteerde ik me mateloos aan de flashbacks, maar nog al snel begin je er waarde aan te hechten en blijkt het juist een goede toevoeging van de film te zijn.

Het acteerwerk van Cox, kon de beste man niet zo goed, en de rest van de cast is goed. Alles word overtuigend neergezet. Ook de muziek is goed en past precies bij de film.

avatar van Feike

Feike

Nancy....dan heb je het einde van de film niet begrepen. Geniaal en indrukwekkend einde!!

Acteerwerk is zeer goed neergezet. De "echte" gevangenissfeer komt nog niet helemaal over. Het leek af en toe op een vrijblijvende instelling. Voor de rest uitstekende film!!

Nancy1980 schreef:

Het eerste deel van de film is oersaai, als ze dan het plan om te gaan ontsnappen uitvoeren wordt ie wel redelijk spannend, het einde is vaag en teleurstellend.

Acteurs doen het goed vindt ik.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Wat een lauwe boel. Regisseur Rupert Wyatt lijkt een grimmige sfeer te willen neerzetten. Maar doet dat op redelijk knullige wijze in mijn ogen.

Deed me denken aan de serie Oz, waar ik ooit eens het eerste seizoen van zag. Beetje dezelfde soort gevangenis die eveneens spuuglelijk in beeld wordt gebracht. Met diezelfde bizarre geluidjes op de score. En Steven Mackintosh als wandelende karikatuur lijkt er ook al zo uit weggelopen.

Ook de andere acteurs bakken er wat mij betreft weinig tot niets van. Brian Cox in de hoofdrol valt nog te pruimen. Maar neem nu zo'n Damian Lewis als Rizza . Stelt dan de oppercrimineel voor die de touwtjes in handen heeft, maar komt compleet verwijfd over.

Het scenario vind ik middelmatig at best. Op zich wel een leuk idee om te switchen tussen de voorbereiding en de ontsnapping. Maar verder zie je het ene duffe cliché na het andere passeren.

Weet eigenlijk niet waarom ik hier nog 2 sterren aan geef. Maar op zich kijkt het allemaal nog redelijk vlot weg. En een film die The Partisan van Leonard Cohen gebruikt, heeft sowieso al een streepje voor.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

In het begin vond ik die flash backs en forwards heel irritant en verwarrend. Maar hoe meer ik van de film ging zien, hoe meer ik ervan begreep. Ik begon het zelfs te waarderen dat je soms dingen ziet bij de ontsnappoging die je niet gelijk begrijpt, maar als je daarna de flashback ziet, dan vallen de puzzelstukjes in elkaar.

Het acteerwerk is ijzersterk in deze film, van alle acteurs. Vooral de scene waarin Tony werd vermoord .... daar kreeg ik echt kippenvel van, zo eng. Echt knap neergezet.

Heel erg spannend vind ik het ook niet echt worden maar gezien het originele einde en het sterke acteerwerk is deze film het zeker waard om naar te kijken.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Wat moest ik hier aan Prison Break denken zeg. Blijft te lang hangen allemaal en het wordt zelfs saai. Soms irriteerde ik me er ook aan dat het geluid was weggelaten. Leuk toen ze tegen de muur opliepen. Ondanks dat er een aantal mooie beelden voorbij kwamen is het allemaal wat geforceerd en echt spontaan of verassend is het niet. Ik had ook een hogere verwachting van de ontsnapping, die was uitgelegd met dominostenen.

Tegenvaller, alhoewel ik Steven Mackintosh weer goed vond.

avatar van zxstyle

zxstyle

The escapist is een donkere en rauwe gevangenisfilm. Maar wel eentje die wat mij betreft een topper in zijn genre is. de film hield me van begin tot eind aan het scherm gekluisterd.

Echt een aanrader 4****

avatar van Leno

Leno

Ontsnappingsfilm als zovelen. De cast is goed maar qua originaliteit heeft de film te weinig te bieden. Wat misschien nog wel de grootste misser is, is het gebrek aan karakterdiepgang en ontwikkeling, waardoor het einde mij eigenlijk koud liet. Ondanks dat het verhaal onorigineel is, had er meer uitgehaald kunnen worden.

avatar van DMF

DMF

Pakte me niet. Brian Cox doet het goed, maar Damian Lewis als zogenaamde alleenheerser in de gevangenis is natuurlijk echt een lachertje. Karakters hebben te weinig diepgang om er echt binding mee te krijgen, terwijl dat bij ontsnappingsfilms juist zo essentieel is. Het gevangenissfeertje kwam ook niet lekker over.

In eerste instantie was ik ook niet te spreken over de opbouw van de film, maar naarmate de plot vorderde werd daar wel wat leuker gebruik van gemaakt. Paar kleine hoogtepunten her en der, maar zeker geen hoogvlieger in het genre.

* * ½

avatar van Kondoro

Kondoro

Goeie film,

en een mooie film waar je , je koppie bij moet hebben!!

3,5 waard!

avatar van Movsin

Movsin

Wie een ontsnappingsverhaal van A tot Z verwacht, zal de zaal verlaten hebben want de voordurende tijdssprongen maken het, hoe dan ook, moeilijk om goed te volgen, hoe ingenieus sommigen die techniek ook vinden.

Bovendien slaagt de film er nooit in emotie op te wekken, niettegenstaande de opzet van het gebeuren een gevoelige oorzaak heeft.

Karaktertekening is oppervlakkig, zoals in een gewone avonturenfilm.

"Verbeelding houdt ons levend" heb ik onthouden en is misschien een antwoord op de vragen die men kan stellen ivm de opbouw van deze film.

avatar van Film Pegasus

De film mengt 2 verhaallijnen. De ontsnapping en de weg er naar toe. Het geeft het geheel iets origineels, maar het helpt het verhaal verder niet. Het kan het feit niet verbergen dat het script nogal mager is en de cast nooit echt uit de verf komt. De 2 oudere acteurs Brian Cox en Liam Cunningham

zijn nog wel de moeite, maar de rest is saai of net een karikatuur. Even was het leuk om enkele bekende gezichten te zien uit series als Game of Thrones, Homeland en Iron Man's vader. Maar daar is ook alles mee gezegd. Een kleurloze gevangenisfilms die niet kan tippen aan de vele andere films uit het genre.