• 9.252.858 stemmen

Jin-Rô (1999)

Animatie / Drama | 102 minuten

Genre: Animatie / Drama

Alternatieve titels: Jin Roh: The Wolf Brigade / The Wolf Brigade / Kerberos Panzer Cops / 人狼

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Hiroyuki Okiura

Met onder meer: Yoshikatsu Fujiki, Sumi Mutoh en Eri Sendai

Gesproken taal: Japans en Engels

Plot Jin-Rô

In het Tokio van begin jaren 60 voeren militaire contra-spionagetroepen strijd tegen een sterk georganiseerde ondergrondse beweging van subversievelingen en terroristen. Tijdens een antiterroristische actie betrapt geheim agent Kazuki een zelfmoordterroriste, maar twijfelt zo lang met haar neer te schieten dat haar bom explodeert. Hij krijgt een reprimande voor zijn weifelachtig gedrag en moet in heropleiding. Kazuki's politie-geweten wordt aan het denken én aan het wankelen gebracht wanneer hij bevriend raakt met de zus van de zelfmoord-terroriste.

Kazuki Fuse (stemrol)

Kei Amemiya (stemrol)

Nanami Agawa (stemrol)

Atsushi Henmi (stemrol)

Bunmei Muroto (stemrol)

Hajime Handa (stemrol)

Shiroh Tatsumi (stemrol)

Isao Aniya (stemrol)

Hachiroh Tohbe / Narrator (stemrol)

Zichzelf-Police Member (stemrol)

avatar van Insignificance

Insignificance

Tweede keer dat ik 'm zie met hetzelfde resultaat. Een ruime voldoende, maar net niet afdoende om er een héle mooie score van te maken. Dat zit 'm dan met name in de impact van het slot dat weliswaar steekt, maar toch net iets tekort schiet. De karakters zijn blijkbaar toch niet sterk genoeg gebouwd om het helemaal tot leven te brengen. Of dat nu ligt aan het innerlijke conflict, de relatie tussen de twee of simpelweg de vlakke gezichten, valt moeilijk aan te geven. Ik hou het maar op een combinatie van in ieder geval de eerste twee.

Verder zat pluspunten voor een mooie ervaring. Doeltreffende animatie, somber en stemmig met een paar forse tikken in huis. Wanneer er bloed vloeit, komt dat ook daadwerkelijk aan en de ondergrondse opening is meteen al geweldig. Een volwassen verhaaltje dat schommelt tussen een politieke thriller en drama op de huid, maar van alles wat je ervan kan zeggen, er is één onderdeel dat een blijvende, zeg maar gerust onuitwisbare indruk achterlaat. Zodra de Kerberos outfits en kijkers opdoemen, staat het onder hoogspanning.

avatar van baspls

baspls

Had hier lang geleden ooit de mooie poster met de soldaat voor de volle maan van gezien maar was de titel vergeten. Onlangs dan eindelijk gevonden en vandaag bekeken. Totaal anders als ik had verwacht, en eigenlijk ook veel beter dan ik had verwacht.

Jin-Rô is een ijzersterke anime die maar weer eens heel duidelijk laat zien dat animatie een medium is en geen genre. Het script zou in het westen zeker een live-action film geworden zijn en alleen in Japan is het heel normaal dat er een animatie film voor volwassenen uitkomt. Toch is Jin-Rô niet over-the-top gewelddadig en er zit geen seks in de film, het is voor volwassenen omdat de film erg serieus is en het verhaal voor kinderen moeilijk te begrijpen is.

De film speelt zich af in het Japan van de jaren '60. Hitler heeft de tweede wereldoorlog gewonnen en daarna Japan bezet. We volgen Kazuki Fuse, een lid van de speciale anti-terroristische politie, die ondergronds een terroriste tegen het lijf loopt. Hij twijfelt zo lang met haar neerschieten dat ze een bom laat ontploffen. Fuse weet de explosie te overleven en moet als straf de training opnieuw doen. De speciale politie licht intern onder vuur van de geheime politie, die koste wat het kost een aanleiding willen om de politie op te heffen. Als Fuse begint om te gaan met de tweeling-zus van de dode terroriste, denken ze die aanleiding te hebben gevonden.

Het verhaal is erg sterk en aardig wat diepgang. Het ontpopt zich tot een erg intelligente politieke-thriller met de focus op drama. De verwijzingen naar Roodkapje vond ik ook erg sterk gedaan (al herinner ik me het sprookje heel anders als in de film word voorgedragen) en verder het steeds terugkerende wolf-motief. De Duitse-aspecten - auto's, wapens en taal - vond ik ook sterk gedaan, erg interessant deze alternatieve realiteit. Er zijn vaker verhalen geweest waarin Hitler de oorlog won maar meestal is Japan daarin naast Duitsland een grote wereldmacht, terwijl Japan hier onder het juk van Duitsland leeft/heeft geleefd.

De animatie was uitstekend. Rond 1999 werd in Hollywood al vrijwel alle traditionele animatie in de computer ingekleurd of met CGI uitgebreid. Jin-Rô is echter nog volledig op cel (of mijn ogen moeten mij wel heel erg bedriegen). Alles is mooi getekend, erg goede realistische tekenstijl. De gezichtsanimaties waren erg sterk en zelfs de Engelse dub was ongeveer synchroon. Zoals vaak bij anime vond ik dat er af en toe wat te weinig frames-per-seconde worden aangehouden, vooral in de achtergronden, maar dat zie ik makkelijk door de vingers.

De soundtrack klonk mij behoorlijk westerns in de oren. Erg mooie muziek van Hajime Mizoguchi, zowel rock-achtige elektronische muziek als orkestrale muziek zijn gebruikt. Tijdens de aftiteling is er een erg mooi nummer van Grace te horen.

Visueel is de film perfect en ook het verhaal vond ik erg sterk. De film is misschien een beetje langdradig maar ging toch nergens vervelen. Jin-Rô is een erg goede film die ik als animatieliefhebber zeker kan waarderen. Jammer dat er maar weinig anderen goede volwassen animatiefilms zijn.

Aanrader.

avatar van RuudC

RuudC

Met nog minder dan twintig titels op de stapel, komt het einde van het doorspitten van de eigen filmcollectie in zicht. Jin-Ro is dan ook een film waar ik aardig wat verwachtingen bij had en daarom voor (ongeveer) het laatst had bewaard. De animaties zijn misschien niet het beste wat je in het genre kan vinden, maar storend is het zeker niet. De politie-eenheden zien er luguber uit, zeker in de riolen. De rode ogen zijn angstwekkend. Toch is Jin-Ro zeker geen actiefilm. Het is vooral een drama met psychologische elementen. Het boek van roodkapje speelt een grote rol en dat verhaal is prachtig in Jin-Ro verweven. Sterk verhaal dit. Terecht een anime-klassieker wat mij betreft.

FlorisV

Prima film en de Engelse dub is wat mij betreft geslaagd (waarbij ik moet vermelden dat ik Japanse dubs te vaak tenenkrommend vind, door het geblaf en gebrom van de mannen en het gepiep van de vrouwen, en dus in de regel maar vermijdt). Mooi getekend en in een realistische stijl, anders dan typische anime. Hier lijken de mensen dus ook echt op Japanners, zonder grote ogen en met een gelere huid. Echt een jaren 60 gevoel krijg je daarentegen te weinig ondanks de oude auto's. Hier en daar een mooie soundtrack maar die was ook wel erg spaarzaam ingezet.

Te traag vond ik de film zeker niet. Er zit meer dan genoeg intrige in het verhaal. Je moet alleen geen actie of echte spionage film verwachten. Daartegenover staat genoeg tragiek en drama. Zonder zoetsappige romantiek maar met een langzaam bloeiende genegenheid. Het Roodkapje motief komt in het begin wel erg geforceerd over en ik ben al niet zo gek op symboliek, maar op het einde werkt het toch. Interessant is misschien te vermelden dat niet alle varianten van dat sprookje de (populaire) happy end bevatten. De film komt in zijn visie overeen met de mijne dat die blije sprookjes vaak een grote leugen bevatten. En dat de mens een wolf is, wist Plato allang voordat Hobbes dit verder uiteenzette. Toch zie je duidelijk dat Fuse een innerlijk conflict heeft. De film doet hiermee genoeg recht aan de complexiteit van het mens zijn.

Een moderne klassieker met invloed, net als Ghost in the Shell. De Wehrmacht-helmen met de spookachtige rood oplichtende kijkers zijn duidelijk een inspiratie geweest voor de game Killzone.

baspls schreef:

Hitler heeft de tweede wereldoorlog gewonnen en daarna Japan bezet.

Ik kan dit nergens uit opmaken. Je ziet de atoombom, dat lijkt mij een verwijzing naar Hiroshima en Nagasaki en er wordt bovendien meteen daarbij gesproken over de "Great Defeat". Dat was door de Amerikanen. Verwarrend is wel dat je daarna een Duitse helm ziet als er wordt gesproken over de bezettende macht. Hitler wordt nergens genoemd, er wordt enkel kort uiteengezet dat Japan zelf een aggressieve, op snelle groei gerichte wederopbouw van de eigen economie begint. Grote verschillen in welvaart, waardoor ook veel armoede en ghettovorming plaats vindt, leiden daarna tot verzet vanuit het volk.

avatar van baspls

baspls

FlorisV schreef:

Kan het me op dit moment niet meer duidelijk herinneren. Misschien een verschil in ondertiteling of nasynchronisatie?

FlorisV schreef:

*hngh*

avatar van IH88

IH88

Jin-Roh: The Wolf Brigade

Geweldige animatiefilm van Okiura. Jin-Roh: The Wolf Brigade begint fantastisch met de explosieve scene in een ondergronds gangenstelsel, en het verhaal wordt op een korte en zeer effectieve manier uit de doeken gedaan. De film behandelt meerdere genres en thema’s, en Jin-Roh is een combinatie van een politieke thriller, een actiefilm en een sprookjesachtig romantisch drama.

De animatie ziet er schitterend uit, en vooral de manier waarop de troosteloze stad wordt weergeven zorgt voor een sfeervolle film. Complimenten ook voor de pakken die de leden van de Wolf Brigade aan hebben. Het politieke subplot is niet heel sterk uitgewerkt, maar gelukkig overtuigd Jin-Roh wel als romantisch drama en als gewelddadige actiethriller.

*hngh*

Koest!

LLoyd Gallagher

Wat een meesterwerk is dit zeg. Ik heb hem net gezien in KINO, wat een geweldige film! De animatie was prachtig om naar te kijken. Gezet in een alternatieve wereld, de film neemt plaats in Tokyo. Er zijn veel maatschappelijke problemen in deze Tokyo. Werkeloosheid is hoog, burgers zijn het zat en de overheid maakt er een zooitje van. De burgers gaan in opstand tegen de overheid en we zien dat in de geweldige opening scene. De film volgt Fuse en het mysterieuze meisje waar hij mee bevriend raakt. Er waren paar bloedmooie scenes in deze film, met name de nachtmerrie die Fuse heeft. Visueel helemaal niks verkeerd en deze alternatieve settings bevallen me altijd wel in fictie. Het roodkapje verhaal die erin wordt verwerkt vond ik interessant aangepakt en wordt er constant naar verwijst. Dat is niet altijd even subtiel aangepakt moet ik eerlijk zeggen maar daar stoorde ik niet aan. De relatie tussen de twee karakters vond ik goed opgebouwd en het einde had ik niet in gedachte. Zeer goed! De voice-actors zetten een goed werkje neer en op het eind klonk het heel overtuigend. Gelukkig draaide ze de film in de sub. De muziek is sterk en het voelde een beetje westers op sommige momenten. Het pakt de feel van de film goed en was vooral sterk bij een bepaalde scene zonder dialoog.

De film is fantastisch, kijk hem als je de kans hebt.

Okay???

Politiek gekonkel tussen partijen die dealen met sociale onrust.

Wat is de relevantie van deze film?

Onderhond schreef:

Het lage aantal stemmen doet de film oneer aan. Jin-Roh behoort tot het beste wat anime totnogtoe heeft voortgebracht.

Minder expliciet sfeervol dan Oshii's films, maar Okiura heeft verdomd veel klasse. De animatie is nog steeds subliem. Subtiel en understated gedurende het grootste gedeelte van de film, om af en toe als een bom in te slaan (de Kerberos scenes). Dit alles ondersteunt door geniale muziek. Erg poëtisch en, net als in GitS, maar qua stijl minder opvallend, steeds aanwezig. De inzet van de credits is bijvoorbeeld geniaal, en als afsluiter van de film kan je je geen betere muziek wensen. Herinner me nog dat ik de eerste keer dat ik de film zag (op middelgroot scherm nog wel) gewoon niet kon rechtstaan.

Het verhaal zelf is ook prachtig uitgewerkt. Verweven met het oude Roodkapje sprookje, vind je een verhaal, maar vooral een uitwerking waar menig live-action film nog wat van kan leren. Erg volwassen benadering, met enkele prachtige personages. Zo'n Fuse verdient het om zo'n Animatie Knock-Out topic te winnen.

En dan tussen al dat moois heen ook nog enkele scenes die puur op testosteron spelen. Want naast alle klasse zit er ook een zeker macho element in (al is ook dat weer erg mooi benaderd). Die Kerberos suits rulen gewoon, die ijzige uitstraling als ze vanuit een mistgordijn opdoemen met die rooie oogjes. Dat doffe, ratelende geluid van hun geweren, Fuse die voor z'n laatste kill zijn geweer laag laat beginnen en dan zacht opheft, wat een fysieke vlaag van kogels veroorzaakt ...

Er is weing wat mij tegenhoudt om hier 5* van te maken, maar ik hou het toch nog even op 4.5* ... misschien tot ik de film nog eens op DVD zie (want deze hoort gewoon in mijn verzameling thuis). Beste 4.5* die ik heb, en aanrader voor iedereen die zijn tekenfilms ook intelligent en klassevol smaakt.

Goodfella, tovenaar, Ramon ? Waar zitten jullie ?

Edit: Meh. Fuck it. 5*.

Onderhond, waar had jij de dvd gehaald van deze film? Deze film vind ik namelijk briljant en wil hem graag als dvd hebben. Hij is om een of andere reden 80 euro op bol.com, beetje gestoord uiteraard

LLoyd Gallagher schreef:

Onderhond, waar had jij de dvd gehaald van deze film?

Mijn langetermijnsgeheugen is al niet zo denderend, laat staan dat ik nog zou weten waar ik 20 jaar geleden ergens een DVD gekocht heb

Onderhond schreef:

Oh ja, helaas dan maar. Mijn zoektocht gaat verder