Genre: Animatie / Drama
Alternatieve titels: Jin Roh: The Wolf Brigade / The Wolf Brigade / Kerberos Panzer Cops / 人狼
Japan
Geregisseerd door: Hiroyuki Okiura
Met onder meer: Yoshikatsu Fujiki, Sumi Mutoh en Eri Sendai
Gesproken taal: Japans en Engels
Plot Jin-Rô
In het Tokio van begin jaren 60 voeren militaire contra-spionagetroepen strijd tegen een sterk georganiseerde ondergrondse beweging van subversievelingen en terroristen. Tijdens een antiterroristische actie betrapt geheim agent Kazuki een zelfmoordterroriste, maar twijfelt zo lang met haar neer te schieten dat haar bom explodeert. Hij krijgt een reprimande voor zijn weifelachtig gedrag en moet in heropleiding. Kazuki's politie-geweten wordt aan het denken én aan het wankelen gebracht wanneer hij bevriend raakt met de zus van de zelfmoord-terroriste.
Kazuki Fuse (stemrol)
Kei Amemiya (stemrol)
Nanami Agawa (stemrol)
Atsushi Henmi (stemrol)
Bunmei Muroto (stemrol)
Hajime Handa (stemrol)
Shiroh Tatsumi (stemrol)
Isao Aniya (stemrol)
Hachiroh Tohbe / Narrator (stemrol)
Zichzelf-Police Member (stemrol)
BoordAppel
In ieder geval stukken gevaarlijker dan menig ME `er.
De gemiddelde ME'er loopt dan ook niet met een MG42 rond
. Is er eigenlijk nog een reden voor dat alles zo 'Duits' is, of is dat alleen gedaan omdat de makers dat er mooi uit vonden zien?
neo
Ik zag er toch wel een voortgang van Hitler in. Volgens mij hadden ze het daar ook over in de opening.
D-ark
Ze haden het over W2 niet over Hitler
Prudh
Er komen wel vaker Duitse teksten in anime's voor, is mij opgevallen. In ieder geval ook in Howl's Moving Castle en volgens mij ook in GitS.. geen idee waarom
neo
Ze haden het over W2 niet over Hitler
Maar ik leek daaruit op te maken dat ze in Japan een eigen macht hadden, die nog steeds onder controle van Hitler stond.
Wel een beetje jammer dat op de DVD het stukje waar Oshii spreekt over Okiura wat ingekort is. In de extras op de Amerikaanse versies levert hij geloof ik nog net iets meer kritiek op deze film. Wel erg mooi om een keer te zien, weer eens wat anders dan het constante gewierrook in extras.
Verder speelt de film zich inderdaad af in een wereld waar Duitsland als overwinnaar uit de WII kwam. Of Japan daarom onder direct bewind staat van Duitsland is niet echt duidelijk geloof ik.
Verder vind ik de integratie van Roodkapje magnifiek, en erg passend binnen het hele Kerberos verhaal, maar daar is misschien ook net iets meer achtergrondinfo voor nodig.
v2000
Ik heb hem eindelijk op DVD. Prachtige film. Wel zwaar deprimerend, daar moet je van houden. Prachtig in beeld gebracht, keihard en gevoelig tegelijk, intelligent verhaal. Het feit dat het een "met de hand getekende tekenfilm" is voegt iets toe. Het zou niet in het echt gefilmd moeten zijn!
Dat fascistische door Duitsland beinvloede Japan zie ik niet zo in de film. Het komt er niet in terug, of het zou moeten zijn dat de kostuums van de wolf brigade erop geinspireerd zijn. Wel een beetje SF-achtig, maar het had gekund met een beetje fantasie.
kiriyama
Prachtige, emotionele film dit. De animatie is verouderd maar acceptabel en sfeervol, de soundtrack is erg mooi en het verhaal plus diens emotionele aspect subliem uitgewerkt.
Het roodkapje verhaal dat het hoofdverhaal ondersteunt is erg goed met het hoofdverhaal gemengd. Dit zorgt dat in vele scenes waaronder het einde, de emotionele impact nog veel harder is. Dit draagt ook bij aand de zowiezo goede sfeer, die wel iets minder is als in bijvoorbeeld het werk van Oshii (angel's egg, gits 1 en 2), maar nietemin erg sterk.
Soms ontroerde de film me en bij het eind was ik zelfs helemaal stil. Een film die dat bij me weet te doen verdient gewoon een hoge score en dat krijgt hij dan ook.
centurion81
- 2066 berichten
- 1986 stemmen
Zonet gekeken. Ik had een film a la Akira en Ghost in the Shell in gedachten maar dan minder filosofie en sci fi.
Dit was het eigenlijk ook wel maar het verwijderen van het filosofische element had beter moeten worden uitgewerkt met een aangedikt plot. Het plot was, ondanks dat het sterk was, zeker ook het roodkapje-motief dat er in verweven was, aan de magere kant. Het effect hiervan is dat, omdat we wel met een film van volle lengte te maken hebben, dat de film bij tijd en wijlen langdraderig werd. Voeg hier aan toe dat de animaties enigszins gedateerd zijn, zeker in vergelijking, alweer met GitS en ook GitS2: Innocence.
Omdat ik wel van dit soort dingen houd en dergelijke films toch ook niet voor het oprapen liggen nog 3*
Het plot magertjes ? Eén van de weinige films waar ik het plot echt meerwaarde vind hebben.
Sowieso is het filosofische element ook helemaal niet verwijderd. Er is alleen een veel realistischere, maar duidelijk minder populaire, invulling aan gegeven. Geen ontploffende universums en cyborgs.
Volgens mij zou het veel beter zijn als er Drama bijstond als genre. Maar even aanpassen.
Naomi Watts
Geweldige anime.
Het concept heeft veel potentie maar de uitwerking laat die potentie niet verloren gaan. Vooral de interpretatie van Roodkapje vond ik 1 van de sterkste punten van de film. Naast de otwikkelingen tussen Fuse en Kei. Oshii heeft allerlei roodkapje verhalen in elkaar gesmolten met de elementen die hem het meest raakten. Op dat gebied verschillen Oshii en ik weinig van elkaar. Ook is de sfeer zeer aangenaam en Kei was zeer aandoenlijk.
Ongelofelijk eigenlijk hoe ver het westen anime-wise achterloopt op het oosten. Dikke 4,5*
Phoenix
Dan toch de Japanse dub gezien.
Erg sterke anime. Aan het begin was het even wennen aan het fletse, donkere kleurenpalet maar na afloop geeft het de film eigenlijk alleen maar meerwaarde doordat het zo bijdraagt aan de mistroostige, ijzige sfeer.
De Kerberos' hebben me helemaal te pakken nu, dus ik ga zo snel mogelijk achter die andere twee aan. Die kijk ik overigens wel in het donker, want nu had ik niet altijd het idee alles wat er gebeurde goed mee te krijgen.
4* voor nu.
sambal
egt een zeer goeie anime
die me bleef boeien
4 *
sambal
heb hem net nog een keer gezien en heb besloten dat het samen met spirited away de beste anime is die ik ooit heb gezien
Wouters
sterke anime. Mooie beelden en muziek en goede verweving van het verhaal van roodkapje in de film. Het kerberos-idee vanuit de oudheid strookt helaas niet helemaal 1 op 1 maar dat was dan misschien ook niet helemaal de bedoeling. Sterk op het intermenselijke vlak en het verhaal blijft boeien. Veel beter dan GITS.
4* voor nu maar verhoging is niet uitgesloten
op de extra's geeft oshii aan dat hij pas over de helft van het storyboard erachter kwam dat het om een liefdesverhaal ging en dan hij dat benadrukte in de schuilscene van Fuse en het meisje omdat hij bang was dat het anders ook aan de kijkers voorbij zou gaan.
Torcida
Na alle postieve resencies te hebben gelezen, en verleidelijke trailers te gezien hebben had ik groote verwachtingen van Jin-Roh.
Wat een terleurstelling uiteindelijk. De title,poster en de hype was volkomen misleidend. Met me gedachten dat ik meer actie van de Jin Roh troepen zou zien kreeg ik daarvoor in plaats, een volle dosis romantische drama met een Roodkapje-achtig tintje!
Desondanks was de animatie geweldig, en het verhaal waarbij ik een totaal andere beeld bij had toch nog vermakelijk was. Behoort het bij de toppers? Dat zeker niet.
Torcida
Ik had idd niet verwacht dat het een romance drama film was. Maar al was het een actie anime.. zou het dan bij de top behoren? Ik zou het niet weten.Wat ik wel weet is dat het verhaal niet intressant genoeg is om bij de top te behoren.
Wat is nu het doel om een innerlijke menselijke psychologische conflict van een politeman die een jong meisje voor zich zag oplossen over de gehele minuten uit te werken. Als het aan het einde van de film zoals het blijkt geen innerlijke psychologische conflict bestond. Maar alles gepland was? En daarbij juist het Roodkapje concept van die big bad and ugly wolf zo dramatisch mogelijk over moet laten brengen. (Zie het koude einde van de film.)
Het komt erop neer dat het niet uitmaakt wie er dood gaat. Dat iedereen in een wereld met leugens leeft. Maar de drama verpakking was saai. Ik heb het over de "date" van de weinig sprekende hoofdrolspeler en eentonige hoofdrolspeelster waar maar geen einde aan kwam.
De anime zag er complex uit maar is eigenlijk makkelijk te volgen. Het is knoop in de veter. Eenmaal uit de knoop, blijft niks meer over dan een simpel veter.
Nee.. de film zal nooit 4* van mij krijgen. De 3* is op zijn plaats.
Op het einde is er zeker nog sprake van een innerlijk conflict. Het koude einde is gewoon een uitloper van de conclusie die uit het conflict volgt - en als ik me niet vergis is het niet Fuse die het meisje doodschiet.
Vind het verhaal vele malen interessanter dan menig ander film, nét omdat alles op een koude manier behandelt wordt, zonder de menselijkheid te verliezen.
Torcida
Klopt, het was idd Fuse niet. Het was (als ik me nog goed herinner) een dik klein mannetje die vederop in een houten huis zat.
Maar daar had ik het niet over.
Na fijn. Het was de sleurende drama waar ik niet tegen kon. Ook al is het verhaal degelijk gezien zijn orginaliteit en diepgang. Bracht het ook saaiheid met zich mee. Ik zou hem bijvoorbeeld niet voor een tweede keer kunnen kijken.
Ik hoop dat ik je voldoende heb uitgelegd over mijn bevindingen van de film. Smaken verschillen zeg ik maar weer.
Goto
Het is wel zeker fuse die haar neerschiet. Als de scene met het dikke mannetje komt zie je dat die de trekker terugplaatst. dat betekent dat hij dus niet heeft geschoten! Juist dat fuse ondanks alles schiet maakt voor mij het einde zo pijnlijk mooi.
Torcida
Idd, had hem ff weer erbij gehaald. En je ziet idd dat er uit zijn loop van zijn gun rook vandaan komt. The clue.
Maakt het nu wel weer anders...zag eerst de big bad wolf als de gehele wolf brigade inc Fuse. Nu is het wel duidelijk dat het alleen Fuse is. "....and the big bad wolf devoured up little red riding hood"
Ach ja, toch blijf ik bij me sterren.
Pastichio Rocker
Deze anime is gewoon de bom (hoewel veel mensen zullen afhaken omdat er, na het 'explosieve' begin, verder weinig actie in zit). Geweldig getekend, goed verhaal, mooie soundtrack, interessante personages, en dat einde... Oshii vertelt in de extra's dat toen hij de film eenmaal zag hij spijt had dat hij hem niet zelf had geregisseerd, hoewel hij er wel tevreden mee was hoe Okiura het had aangepakt. Ben blij dat ik deze film (de 3-Disc Special Edition) jaaaaaren geleden heb gekocht in Parijs. Hoewel vrij prijzig was het bepaald geen miskoop! 5*
Onslaught
Zware anime is dit zeg.
Ik heb er gemengde gevoelens over. De film heeft een prachtig thema en verhaal, maar komt bij mij nogal langdradig en soms saai over. Alsof de combinatie anime en een zeer serieus verhaal niet samen gaan, wat ik zelf onzin vindt, maar toch. Het was iets vreemds.
Ik heb de film de eerste keer toen hij laat werd uitgezonden ook niet uit kunnen zien. Viel steeds weg en ben maar gaan slapen.
Misschien had er wat meer actie in gemoeten, zodat je zintuigen ff wat meer werder geprikkeld en je verder gaat kijken.
Ach ik geef de film een 3.5, maar zal hem niet in een hele korte periode nog eens overzien.
Prudh
Wat blijft dit een goede film zeg. Geweldige soundtrack, fantastisch plot, sterke psychologische uitwerking van de personages, mooi getekend, stoere Kerberospakken, beste credits ooit, .... etc.
Een film die alle vooroordelen over anime van de plank veegt. Héle dikke 4,5 ster blijft staan, makkelijk.
triqo
Zojuist gekeken en ben er stil van...
Dit is voorlopig voor mij de beste anime die ik sinds tijden gezien heb!
Trek het realistische ook stukken beter, die pakken zijn geniaal inderdaad, mooi getekend ook en de soundtrack was op bepaalde momenten precies goed..
De kille/koude doch emotionele sfeer gaf voor mij nog iets extra's vooral bij het einde.
Erwinner
Misdaad/Drama film is totaal niet mijn ding, die vermijd ik liever.
Sindskort wel wat Aziatische films geprobeert maar dat werkt dus ook niet bij mij. Aangezien ik las dat dit meer drama was en roodkapje erin voorkwam durfde ik deze gok wel aan.
Jammer dat ik toch weer terecht kwam in een leugenachtige wereld vol met spionnen die conflicten met elkaar hebben, zo saai.
Ik zal dat zelden interessant vinden, zo ook in deze anime.
De scenes met het het meisje en Onderhond
waren het leukste, vooral het einde was stoer en vertederend maar veel inleving met de personages werd mij, ook hier niet genoeg gegund. Ze bleven te afstandelijk naar elkaar, kille boel.
De tekenstijl was redelijk maar nergens verbluffend, wel doeltreffend.
Wel weer mooie stukken muziek gehoord maar dat kan de film helaas niet dragen.
Ps: Zal voortaan wat voorzichter zijn tegen Onderhond nu ik weet wat zijn avatar
inhoudt, hehe.
rearviewmirror
ff beetje off-topics @onderhond als jij dubs slecht vindt hoe kijk jij dan? Spreek je Japans?

Jigoku no Banken: Kerubersu
1991

Jigoku no Banken: Akai Megane
1987

'The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes' weg bij Netflix en nu een succes op Videoland

HBO Max-kijkers vol lof over eerste aflevering 'A Knight of the Seven Kingdoms'

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit

Dai-bosatsu Tôge

Memorîzu
Animatie / Fantasy, 1995

Redline
Animatie / Actie, 2009
japanterreurweerstandlittle red riding hoodbrothers grimm dystopiestate politicusalternate historysuicide missionatmosphericresistance fightersocial issuesanime