• 9.380.221 stemmen

Genre: Oorlog / Avontuur

Alternatieve titel: Winter in Wartime

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Martin Koolhoven

Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower

Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits

Releasedatum: 27 november 2008

Plot Oorlogswinter

"A country occupied, a child's innocence lost."

Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.

Quido

Adembenemende film, waarin uitstekend geacteerd wordt, het scenario subtiel en doeltreffend in elkaar zit, niks overbodig aanvoelt en de muziek voor een grote meerwaarde zorgt. In vergelijking met het boek zijn een aantal zaken veranderd, maar geen van deze ingrepen doet afbreuk aan het meeslepende verhaal van een onschuldige jongen die in een paar maanden tijd op harde wijze volwassen wordt. De film weet op een aantal momenten zelfs nog meer emoties op te roepen dan Terlouw in zijn boek: met name de scène waarin Michiels vader geëxecuteerd wordt, zijn vader hem leert hoe hij zich moet scheren, zijn moeder breekt wanneer de Duitsers haar niet toelaten tot haar man, en een van de laatste shots, waarin Michiel tijdens het bevrijdingsfeest in de werkkamer van zijn vader staat, identiek zoals die daar een paar maanden eerder nog stond grepen me behoorlijk aan.

De gehele film wordt je als kijker meegezogen in het hoofd en blikveld van Michiel. Je ziet alles vanuit zijn standpunt en perspectief. De camera zit hem dicht op de huid. In een aantal scènes - waaronder de hierboven genoemde - neemt de camera juist bewust meer afstand, en zorgt er zo voor dat de ervaring en emoties intenser worden. Het mooie is dat dit in eerste instantie onbewust gebeurt. Oorlogswinter combineert de verschillende stijlelementen zo, dat er subtiel en doeltreffend naar een aantal (sub)climaxen wordt toegewerkt. Deze opbouw is dermate overtuigend, dat ze de kijker onder de huid weet te kruipen en zo tot een aantal onbewuste emotionele uitbarstingen leidt. Het is een uitgebalanceerd geheel, dat op elk front prima in elkaar zit. Enkel Anneke Blok kan in het eerste deel van de film niet geheel haar ei kwijt, pas vanaf het moment dat Michiels vader werd opgepakt, werd haar rol krachtiger en leek haar personage op de juiste plaats te vallen.

En voor de fans: de knijpkat is aanwezig!

avatar van timbo_

timbo_

Mooi mooi mooi krijg er zin in. Was er al een persvoorstelling dat jij hem al gezien hebt?

avatar van Quentin

Quentin

Ja.

Quido

Beetje vroeg nog misschien, maar ook Movie2Movie is enthousiast.

avatar van timburton

timburton

Ah, nee he. Een Nederlandse jeugd/oorlogs film. het laatste waar ik op sta te wachten.

avatar van gotti

Je moet ook gaan zitten wachten. Wordt je minder moe.

avatar van Macmanus

Macmanus

Denk trouwens dat dit wel eens erg succesvol kan worden. Sprak laatst al met iemand dat er deze winter eigenlijk bar weinig "kerst" films uitkomen. Harry Potter, Narnia, Golden Compass. Zijn er allemaal niet deze kerst. Dus als zelfbenoemde box office kenner, verwacht ik dat dit toch wel succesvol moet worden (hoewel ik nog wel een dwdd aflevering verwacht natuurlijk.)

avatar van gotti

Vooral de verplaatsing van Potter komt natuurlijk héél goed uit.

avatar van Macmanus

Macmanus

Zeker, erg fijn indd. Maar hoewel GC het slecht deed, is het ook wel fijn dat die andere fantasy films deze kerst even niet meedoen denk ik.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

timburton schreef:

Eens, tel daarbij op dat het door Koolhoven is gemaakt. De man van wie ik de meest vreselijke en compleet incompetente multiculti films gezien heb.

avatar van cornelis

cornelis

Altijd lekker, op de man.

avatar van Knisper

Knisper

maxcomthrilla schreef:

Dan wordt het tijd om eens wat van zijn andere films te gaan zien.

avatar van aire.

aire.

gotti schreef:

Je moet ook gaan zitten wachten. Wordt je minder moe.

avatar van deTuinman

deTuinman

Belachelijk hoog cijfer.

avatar van gotti

D'r hebben pas twee mensen gestemd.

Uitstekend.

Een scenario dat op enkele plekken superieur is aan het boek; mooi gedraaid door Van Gennep (de slow-motion bezorgt kippenvel) en fantastische muziek van Pino Donnagio, die eigenlijk heel subtiel het verhaal naar (bijna) epische proporties weet te trekken. Op de twee kernmomenten in de film (de dood van vader en de dood van Oom Ben werkt het hierdoor op een schitterende manier naar een climax toe. Had overigens geen problemen met Blok. Eigenlijk met niemand. Wel moet nog even gezegd worden dat Yorick fantastisch is.

Zo, genoeg geslijmd.

Dik 4* (zodat ie later nog hoger kan)

Quido

Begin je nu niet over die ene goede Duitser?

avatar van gotti

Gelukkig was het hier iets ambivalenter dan in Snuf. Beter dan in het boek ook. Gelukkig gekozen voor een stel interessantere keuze's (met name omtrent Schafter...)

avatar van Wouter

Nu met making of-beelden.

Leuk.

Wel allemaal dvd materiaal lijkt me toch?

avatar van Wouter

Dat is allemaal nog niet bekend.

Quido

Zou er wel achteraan zitten voor zover dat mogelijk is, dat het in ieder geval een leuke release wordt. Niet zo'n kaal geval als bijv. Van God Los.

avatar van Stephan

Stephan

Heeft Koolhoven daar niet gewoon een hele grote stem in?

Hoe en wat er op de DVD komt te staan? Lijkt me toch wel...?

avatar van cornelis

cornelis

Breek me de bek niet los, Stephan.

maxcomthrilla schreef:

Schei toch uit zeg! Jullie moeten toch toegeven dat de trailer er goed uit ziet..

avatar van neo

neo

Waarom zouden ze dat moeten toegeven? Sommige mensen vinden het een matige, bombastische trailer, die er echter wel verzorgd uitziet.

rose

Verzorgd, maar toch matig en bombastisch? Waar staat dat verzorgde voor dan? En zo bombastisch is ie toch niet?

Quido

Welke trailer voor een film die een beetje mikt op een groot publiek is tegenwoordig niet bombastisch?

avatar van neo

neo

Het heeft ook wel wat bombastisch qua opbouw en muziek. Niet dat ik dat erg vind, maar andere kunnen dat soms (al) snel als matig bestempelen. Het verzorgde slaat op dat het vakkundig oogt.

rose

'Andere"zijn ook erg graag negatief naar een persoon toe heb ik het idee. Zoals Cornelis ook al zei. Zo slecht zijn de films helemaal niet van Martin. Integendeel zelfs. Dat je er niet van houdt is een ander verhaal...maar slecht?