Genre: Avontuur / Historisch
Alternatieve titels: Ben Hur / Ben-Hur: A Tale of the Christ
Geregisseerd door: William Wyler
Met onder meer: Charlton Heston, Jack Hawkins en Haya Harareet
Plot Ben-Hur
"The entertainment experience of a lifetime!"
Twee oude jeugdvrienden komen na een lange tijd weer tegen over elkaar te staan, de ene is een Joodse Prins (Ben-Hur) en de andere een Romeinse generaal. Ze zijn blij elkaar weer te zien na zo'n lange tijd maar hun verschillende politieke meningen zorgen voor heel wat overlast tussen de twee. Uiteindelijk wordt Ben-Hur als slaaf op de Romeinse galeien gezet en men verwacht dat hij nooit meer terugkeert. Vastbesloten om zijn joodse volk te redden houdt hij vol in het harde leven als slaaf.
Judah Ben-Hur
Simonides
Balthasar
Pontius Pilatus
MWX
Dat deze film zo laag in de top staat schande. dit is toch echt een van de films die in the all time top 100 moet staan. Wat een spectakel zeg zo hoort een epische film eruit te zien.
ThaMovieVoter
Allejezus zeg, denk ik nog even op dit tijdstip een beetje Ben-Hur te kunnen meepikken voor de aardigheid, zit het in het reclameblok al helemaal vol met kreunerige telefoonnummers die ik onmiddellijk zou moeten bellen voor live sexorgieën. De mazzel, Veronica! Kutzender.
Niet alleen Veronica, ook sbs 6, net5, Yorin en rtl 5.
Rtl 4 heeft weer zijn eigen kwaaltjes.
Het wordt steeds erger, die commerciele funzigheid, ik wordt er gek van!
Oke, dat was dan ff off-topic, wou het snel even kwijt, nu weer verder over de film; wat een geweldige film

J.S.
Samen met Spartacus de beste film in zijn genre!!
Echt een schande dat hij zo laag staat!
J.S.
Ik vind hem toch uitzonderlijk laag staan Dit Monument hoort naast "The Godfather" en "Pulp Fiction" te staan!!
ThaMovieVoter
Geeneens zo'n slechte plek voor deze film uit the old days.
feanaro surion
Gisteravond begonnen te kijken en vanmiddag afgekeken. En hij is mij heel erg tegengevallen. Slechte miniaturen op de achtergrond(of wat het dan ook zijn) veel te sentimenteel christelijk einde en begin. Het acteren van Ben-Hur zelf ewas goed, en ook van sommige andere acteurs, maar het acteren van zijn vrouw/vriendin was slecht. Toch nog 3 sterren voor deze "klassieker" door de paardenrace, het acteren van Charlton Heston en de scene op de gallei(aan de binnenkant niet daarna).
De GeuS
De film was niet slecht, maar ook zeker niet bijzonder; het goede acteerwerk van Heston en de paardenrace waren de hoogtepunten van de film; 3*....
J.S.
Langdraderige film alleen bij het wagen rennen lukt het om wakker te blijven.
4x geprobeerd te kijken kan het niet opbrengen voor deze film 3 uur te gaan zitten.
J.S.
Weer een plaatsje omhoog in m'n top tien.
Wat een Meesterwerk toch!!
Meesterwerk dat meer recht heeft op z'n 11 oscars dan Titanic! Blijft een klassieker die je gezien moet hebben.
SaintOfKillers
Ja, leuke film, dat zeker. Maar voor een episch drama van drie en een half uur lang vond ik het uiteindelijk allemaal nogal magertjes.
Pacino88
Wel, dit overkomt me niet vaak: drie uur lang stevende de film af op minstens een 4,5*, maar naar alle waarschijnlijkheid zelfs een 5* - om me na het laatste half uur met de handen in het haar te doen zitten over wat ik in godsnaam voor cijfer aan deze film moet toekennen.
Praktisch alles was in orde bij deze film: de muziek (onbeschijflijk mooie scène op de galei, waar de muziek het ritme aanneemt van de drums van degene die het tempo aangeeft), de realistische weergave van de geschiedenis, de dramatische ontwikkelingen (vriendschap, verraad, liefde, wraak), de decors, het acteerwerk, for-mi-dabel. Hoe het verhaal zich uiteindelijk ontvouwt: al even formidabel. Maar dan, in de ontknoping wordt op een naar mijn mening nogal storende manier de volledige lijdensweg van Christus, tot en met de kruisiging, erbij gesleept om het fictieve verhaal van Ben-Hur tot een happy end te leiden. In de scène waarin de duisternis invalt omdat Christus gestorven is, en Miriam en Tirzah genezen, voelde ik echt zoiets alsof mij vrolijk werd toegeroepen: "Halleluja! Jezus is morsdood, maar onze helden leven tenminste nog!". Sorry, maar het eerste woord wat me te binnen schoot was 'walgelijk'.
Dat een geweldige film in het laatste half uur toch nog op een middenmoterige 3,5* uitkomt had ik niet voor mogelijk gehouden.
Vandaag heb ik hem afgezien en ik dacht inderdaad hetzelfde als jou!Ik hoorde al veel reacties dat Ben Hur saai zou zijn,maar gedurende de eerste 2,5 uur was de film echt geweldig.En die muziek was inderdaad geweldig met die drums,dikke pluim.En de paardenrace was ook magnifiek.Maar toch werd het naar het eind toe allemaal wat minder.Het werd allemaal wat te christelijk.Ze hadden de kruiziging best kunnen laten zitten,het had verder weinig met het verhaal te maken,ja ok Jezus had Judah gered door hem water te geven.Ook jammer dat Jack Hawkins maar weinig verscheen.
Toch is deze klassieker nog dikke 4* waard.
Langdradig.
Tja je aandacht ergens langer dan 2 uur bijhouden is moeilijk he?
robert DUVALL
HET BLIJFT GEWOON EEN TOP KLASSIEKER!!
5.0 zonder meer en plaats in top 10
mister blonde
nog steeds 4 klassen beter dan alle Troy's, King Arthurs en Alexander's bij elkaar. als er een goed voorbeeld is van een tijdloze klassieker is dit het wel. verhoogd naar 4,5 sterren.
The One Ring
Moeilijk te beoordelen, dit. De film is echt geweldig in beeld gebracht, met beelden die hoewel verouderd toch nog mooi zijn. Er word ook fantastisch geacteerd. Het verhaal is erg boeiend. De scéne op de gallei was briljant. Ik hou wel van dit soort epische oudheidfilms. Ik had niet verwacht dat ik deze beter zou vinden dan Gladiator, die ik best hoog heb staan. De vergelijking is niet helemaal terecht, want de twee verschillen genoeg om goed naast elkaar te staan (terwijl ik te vaak heb gehoord dat Gladiator gewoon een slap aftreksel van Ben-hur was). Deze film stevende gewoon op perfectie af met als grootste hoogtepunt de race.
Helaas ging het na de dood van Messala ineens bergafwaarts. Dat hele gedoe van Jezus had van mij weggelaten mogen worden, of op zijn minst ingekort mogen worden, omdat ik vond dat het verhaal afdwaalde. Dat Ben-Hur Jezus te drinken gaf vond ik mooi, maar verder deed het me niks. Het voelde allemaal een beetje aan als mosterd na de maaltijd, ook al begrijp best ik waarom het er in zit. Maar toch kan ik de film hierdoor niet lager beoordelen. De rest is zo goed dat zo'n einde nauwelijks nog schade aan kan richten. Daarbij verpest het 't verhaal ook niet. Ik wil 'm eigenlijk in mijn top 10 stoppen, maar ik twijfel nog een beetje. Hoe dan ook:
5 sterren.
Correctie: Gladiator is een slap aftreksel van Ben-Hur én Spartacus.
Madecineman (moderator films)
Correctie: Gladiator is een slap aftreksel van Ben-Hur én Spartacus.
Nou ja! Ergens inspiratie vinden betekend niet dat het resultaat dan een slap aftreksel daarvan is. Gladiator heeft toch maar mooi het genre historisch drama/spektakel weer nieuw leven ingeblazen.
Maar goed, Ben Hur. Prachtige klassieker die ik al lang niet meer gezien had. Was een beetje vergeten wat de impact van deze film ook al weer was. Sommige scenes zijn werkelijk meesterlijk zoals de al vaker geroemde gallei scene en de paardenraces, prachtige beelden aangevuld met geweldige muziek trekken zo'n 3,5 uur aan de zintuigen voorbij. Deze film laat maar weer eens zien dat in het pre computer tijdperk nog echt vakwerk werd geleverd in Hollywood.
Het feit dat het leven van Jesus verweven is met het verhaal van Ben Hur stoorde mij eigenlijk niet zo, ik vond het zelfs de het geheel ook wel in het juiste historische perespectief plaatsen. En dat een film die begint met de geboorte van jesus ook eindigt met zijn dood lijkt mij alleen maar logisch. Het is ook niet terecht om de film af te rekenen op de laatste (okay ietwat langdradige) 20 minuten als je juist dik 3 uur heb zitten te genieten.
Wat mij wel opviel was dat Jesus zijn gezicht eigenlijk nergens echt duidelijk in beeld wordt gebracht, en dat je ook nergens zijn stem hoort. Hebben de makers dat mischien gedaan omdat dat toendertijd misschien een tikkeltje te gewaagd was?
Poisonthewell
Uitputtend lang om in een ruk uit te kijken (wat ik zojuist gedaan heb), maar zeker de moeite waard. Blijft de hele 3 uur en 32 minuten boeien. 4*
The One Ring
Heeft deze film trouwens al een dvdrelease? Op de Free Record Shop-site staat ie in ieder geval niet.
J.S.
Heeft deze film trouwens al een dvdrelease?.
Duh.
XfofaXX
In de Fnac heb ik hem al eens gezien. In Belgie weliswaar. Is er trouwens een Fnac in Nederland?
J.S.
Er komt trouwens ook een S.E. ergens in September ofzo dacht ik...

Der Untergang

Lawrence of Arabia
Avontuur / Biografie, 1962

Die Brücke
Drama / Oorlog, 1959
christendommidden-oostengebaseerd op boekromeinse rijkjewish lifejew persecutionjood / joodsmiracleromanprinschariot raceleprosyjerusalemoude romegovernorpolitiekepischliefdevriendenremakewraakreligious conversion gay interestreligieverlossingjudaismhistorical fictiongeweldperiode stukdungeongalley hatredsheikh sea battlejewish familygalley slavefalse inprisonment kindertijd liefdesalvation 1st centuryjesus christfalse imprisonmentjudeasubjugated people gay subtextawestruck