• 9.378.710 stemmen

Met onder meer: Lee Pace, Catinca Untaru en Justine Waddell

Gesproken taal: Engels, Roemeense en Latijn

Releasedatum: 1 mei 2008

Plot The Fall

"A little blessing in disguise."

In het ziekenhuis ontmoet een klein meisje met een gebroken sleutelbeen een bedlegerige man die haar een verhaal begint te vertellen. Naarmate het verhaal vordert komen werkelijkheid en fantasie samen.

Roy Walker / Black Bandit

Doctor / Alexander The Great

Alexander's Messenger

avatar van floor87

floor87

Ik had deze film gedowload omdat hij hier veel sterren had en iedereen zo enthousiast was..maar viel echt zwaar tegen. Het kon me totaal niet boeien, heb na drie kwartier de meod maar opgegeven. Ik dacht eerst misschien wordt het nog wat, maar nee.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

floor87 schreef:

echt warrig allemaal en geen clou of achterliggende gedacht te bekennen.

Dan ben je zeker ingedut tijdens het kijken want de clou of achterliggende gedachte is vrij duidelijk aanwezig in deze film.

avatar van Yugnav

Yugnav

Wat een verschrikkelijke film! Begon vol goede hoop aangezien hij hier en op IMDB goede punten krijgt. Hebben jullie allemaal een andere film gekeken dan? Dit was echt bagger. Wat een irritant meisje ook, hoe kan iemand haar nou cute vinden, met dat domme accent en vervelend lachje. Het is mij een raadsel hoe sommige mensen deze film zo kunnen waarderen...

avatar van Nancy1980

Nancy1980

Na 5 minuten in slaap gevallen, wat een oersaaie film.

avatar van chrispie

chrispie

Begon wat saai en raar maar daarna!!

Vondt het wel een mooie film beetje vreemd af en toe maar wel leuk

avatar van RUBBERBURNER

RUBBERBURNER

Wat een rare film hey.De maker heeft vroeger ff teveel van de lsd gesnoept denk ik ....

avatar van faun

faun

Wat een plaatje van een film zeg, de locaties zijn prachtig.

Het is geen spekkie voor ieders bekkie dat moet ik wel zeggen.

avatar van deTuinman

deTuinman

Je moet wel een hele rare filmsmaak hebben om dit goed te waarderen ....

dit zeg meer over je simpelheid.. en kennelijk weet je de bijwerkingen van lsd niet

ontopic

ik vind het jammer dat deze film mij niet heeft kunnen bekoren, de link met big fish en finding neverland heeft deze film als 3e laten eindigen

warrig vond ik film absoluut niet, maar het leek er meer op dat de film te veel moeite wilde doen om het artistiek over te laten komen

een paar leuke shots gezien, maar verder gaat het allemaal wat traag en te makkelijk

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Je moet wel een hele rare filmsmaak hebben om dit goed te waarderen ....

Correctie : een heel GOEDE filmsmaak want dit is kunst.

avatar van Minek

Minek

Een ode aan Dali! Deze film is een sprookje dat verteld en vertaald wordt in de surrealistische kunstvorm. Eigenlijk surrealistische kunst, maar nu niet in de vorm van literatuur of een schilderij, maar in de vorm van een film. Heel vernieuwend, ik heb het tenminste nog nooit eerder gezien.

Surrealisme is altijd een tikje bizar, dat is ook de bedoeling ervan. Maar het deed niet af aan het verhaal & moraal, ik vond het allemaal goed te volgen. Ook mooi hoe je er langzamerhand achter komt hoe het verhaal parallel loopt aan de werkelijkheid.

Ik heb persoonlijk niet echt wat met surrealisme, maar het is weer eens wat anders, de beelden zagen er mooi uit!

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Deze heb'k half maart 2009 in de cinema gezien:

Tsja, waarom ben ik die toen in zeven haasten gaan zien in de cinema...?

De besprekingen die'k er tot nog toe van had gelezen prezen hem de hemel in.

Aangezien hij slechts in een beperkt aantal zalen speelde wou ik hem meteen zien, voor je't weet spelen ze'm niet meer.

Dat ik Tarsem's vorige film - The Cell (2000) - heel knap vond speelt uiteraard ook een belangrijke rol

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hij voldeed niet aan mijn hooggespannen verwachtingen

De acteurs spelen goed, vooral het kleine meisje Alexandria is geweldig om bezig te zien.

De beeldenpracht spat van het scherm, de locaties zijn schitterend gekozen.

Wat mankeert er dan aan..?

Ik vond hem te traag met veel te lang gerokken scènes.

Bij momenten was het indrukwekkend om zien wat er zich op't scherm afspeelde, maar er kwam maar geen vaart in de film.

Nu hoor ik je tot hier denken: "Maar in een Drama hoeft toch helemaal geen vaart te zitten...?"

Meestal is dat waar, maar dan moet er wel een bangelijke sfeer aanwezig zijn, anders zit je naar een vervelende film te kijken.

En die zat er naar mijn gevoel niet - of toch te weinig - in...

6,5/10.

Een gemiste kans, misschien met zijn volgende film "War of the Gods (2010)"...?

Filmsite: http://www.thefallthemovie....

p.s. De meeste mensen in de zaal vonden het einde héél ontroerend, mij deed het niets

Misschien was ik niet in de juiste stemming voor zo'n film en brengt een 2e kijkbeurt daar verandering in ?

Ik zie mij die ooit nog een 8/10 geven,

de tijd zal het uitwijzen

avatar van the new guy

the new guy

Je moet wel een hele rare filmsmaak hebben om dit goed te waarderen ....

Toch zijn 363 filmfans tot een gemiddelde van 3.53 gekomen. Het zal wel aan jou liggen.

avatar van the new guy

the new guy

Nancy1980 schreef:

Na 5 minuten in slaap gevallen, wat een oersaaie film.

Dan moet je niet stemmen. Belachelijk dat je een film na vijf minuten niet kan volgen en dan uit pure desinteresse een 1 geeft. Prima als je de film bagger vind, maar leg dan uit waarom. Niet zomaar een punt geven omdat je je ogen niet open kan houden (iig niet na 5 minuten).

avatar van mock turtle

mock turtle

floor87 schreef:

echt warrig allemaal en geen clou of achterliggende gedacht te bekennen.

tsja, dat krijg je als je na 45 minuten al de moed opgeeft....

avatar van Laoslander

Laoslander

Desondanks zijn iet wat ondergewardeerde debuut the Cell wist ik toch dat er potentieel in Tarsem Singn zat. En dit is de bevestiging!

avatar van Nephilim

Nephilim

Heel HEEL erg mooi. Audio-Visueel prachtig, nee adembenemend, heel natuurlijk geacteerd(vooral het meisje) en het verhaal(hoe simpel ook) is verrassend effectief op een emotioneel vlak.

Ingewikkeld is niet altijd goed. Sommige films hoeven geen ingewikkeld verhaal.

Dit is zo'n film. Het verhaal is verraderlijk simpel maar werkt door de karakters. Niet zozeer de karakters in het sprookje maar meer de karakters van Roy en Alexandra die naarmate de film vordert steeds meer hun persoonlijkheid toekennen aan de personages in het sprookje waardoor ze steeds meer naar elkaar toe groeien in real life..

avatar van The One Ring

The One Ring

Ja, heel mooi gefilmd. Ik durf de beelden best uniek te noemen. Schitterend gebruik van kleuren, sets, kostuums en locaties. Dat er schijnbaar totaal geen CGI gebruikt is maakt het alleen maar indrukwekkender. The Fall is een film die je alleen al moet zien om hem te zien.

Jammer alleen dat het verhaal niet altijd even meewerkt. Het begint allemaal best boeiend, maar het middenstuk weet nauwelijks te overtuigen. Het wordt dan wat rommelig en eigenlijk ook wat saai, zelfs al is de centrale relatie tussen het meisje en de verlamde man best heel aardig uitgewerkt. Wat mij ook stoorde aan het verhaal is dat het vaak de mooie beelden niet tot zijn recht liet komen. Op de meest onhandige momenten werd het sprookje verstoord om weer in de realiteit te komen. Nog vaker was het gewoon zo dat een locatie maar heel kort gebruikt wordt. Tarsem Singh wil teveel laten zien en laat zo net iets te veel niet goed tot zijn recht komen. Leuk hoor, zo'n Labyrinth of Despaire, maar als je me echt wilt irriteren moet je zoiets maar een halve minuut in beeld brengen.

Gelukkig herpakt The Fall zich in het laatste half uur. De laatste strijd is bijzonder mooi in beeld gebracht. Nergens ziet de film er zo schitterend uit als hier. En verdraait, ik was zelfs emotioneel betrokken bij de gebeurtenissen. Voor het eerst kon het me ook daadwerkelijk iets schelen wat er gebeurde. Waarschijnlijk omdat het dan verandert van een nietszeggend sprookje in iets duisterders.

Speciale vermelding voor een shot van het gezicht van een priester naar een shot van een landschap dat precies dezelfde vormen heeft. Geen idee hoe ze het zonder CGI gemaakt hebben, maar het is een hele prestatie.

avatar van laundromat

laundromat

Mooie film! Ik vind cutie Lee Pace goed gecast. Hij kan goed emoties tonen. Vonden jullie het meisje (10 toen het gefilmd werd) niet bijzonder goed spelen?

Opvallend dat flink wat acteurs alleen The Fall op hun naam hebben staan.

Omdat ik dvd met kras had zat ie vaak vast. Heb 6x paar seconden gemist. Dat helpt natuurlijk niet voor kijkplezier.

1e kijkbeurt 3,5*

avatar van Prrrauline

Prrrauline

Dat meisje is een natuurtalentje!

The Fall kijkt, op een heel rustig tempo, heel lekker weg. Zeker als je houdt van verhaaltjes voor het slapen gaan!

avatar van lakie1982

lakie1982

Schitterende film. Wat een plaatje. Misschien niet voor iedereen weggelegd maar daarom niet minder mooi voor de mensen die van een film vol fantasie, mooie locatie en goede acteerprestaties houden.

Dikke 5 sterren

avatar van film_fan

film_fan

Prachtige film. De locaties zijn natuurlijk adembenemend en ik vind alle acteurs ook heel sterk. Vooral het meisje vond ik echt geweldig. Tien jaar! Kijk naar een toneelvoorstelling van groep 4 en je weet hoe het er bij andere kinderen aan toegaat. Als zij zo doorgaat wordt ze heel groot, mark my words. Ook de bijrollen vond ik goed ingevuld, door vooral onbekende acteurs. Als ze hiervoor grote sterren hadden gebruikt was de film een stuk minder indrukwekkend geweest denk ik zo, dus dat was een goede keuze van de regisseur.

En dan het verhaal. Geweldig in elkaar gezet en mooi om te zien hoe Roy het verhaal verteld maar je het door de ogen van Alexandria ziet. Het is háár verbeelding die je meemaakt en dat vind ik prachtig gedaan. Dit is vooral op bepaalde punten goed te zien. Bijvoorbeeld bij de Indiër. Roy heeft het over een 'Indian' wat een indiaan is. Een squaw is ook het woord waarmee de vrouw van een indiaan wordt aangeduidt. Alexandria weet dit natuurlijk niet en maakt er in haar verbeelding een Indiër van, die we op het einde weer terugzien bij het sinaasappels plukken. Hetzelfde geldt voor Sister Evelyn. Roy heeft het over zijn ex, maar Alexandria kent haar niet en bedenkt daarvoor in de plaats de zuster waar zij het goed mee kan vinden.

Mooi ook vond ik om te zien hoe het verhaal dat Roy vertelt symbool staat voor zijn gesteldheid, waarin hij steeds dieper wegzakt en op het einde, door de vriendschap met Alexandria die steeds dieper wordt, wil vechten om weer te willen leven.

Dit is geen film die je snel wegkijkt. Je moet er de tijd voor nemen en hem vooral wíllen zien, anders is hij ongelofelijk saai en zwaar. Maar man, wat is dit een goede film. Ik geef vrijwel nooit vijf sterren, omdat ik de perfecte film nog niet gevonden heb, maar dichtbij komt deze film zeker wel. Daarom 4.5*

avatar van AnthonyG.

AnthonyG.

Ik pakte deze film toevallig mee tijdens het zappen en heb geen spijt dat ik hem volledig heb uitgekeken.

Het zit gewoon zo mooi in elkaar kwa acteren, locaties, verhaal, manier van filmen....

Ook leuk dat men de Delahaye 165 heeft gekozen als achtergrond auto op het einde van dat verhaaltje.

avatar van MisterRoboto

MisterRoboto

Visueel verbluffende film. En dat allemaal zonder computer animaties! Verhaal had wellicht wat beter uitgewerkt kunnen worden maar de sfeer van de film en de band tussen de twee hoofdpersonages maken dat goed. Grappig ook om te zien hoe Alexandria soms het verhaal zelf aanpast.

avatar van Theunissen

Leuke fantasie film die visueel inderdaad erg indrukwekend is. De decors zien er prachtig uit en er wordt zeer goed met kleuren omgegaan. De landschappen zijn ook prachtig om te zien. De acteurs (met name het jonge meisje Catinca Untaru) doen het erg goed en acteren zeer natuurlijk en soms zelfs een beetje aandoenlijk.

avatar van Sentinel69

Sentinel69

Mooie film!! Zeker 4 sterren waard.

avatar van TiMmS

TiMmS

Dat meisje is echt zoooooooooo irritant!

Na een half uurtje uitgezet, erg jammer deze film.

avatar van Near_Dark

Near_Dark

....

avatar van Awake78

Awake78

Wauw, zeer mooie plaatjes in een leuke film. Hier en daar wat komisch, dramatisch en op z'n tijd spannend.
Ergens miste ik toch wel een soort lijn en samenhang naar het heden in de verhaalvertelling. Leek wel een rommeltje te worden naarmate het allemaal vorderde. Ik vond het persoonlijk dan ook niet zo goed te volgen.

De hoofdpersonages vond ik wel wat hebben zo samen. Helaas bouwden ze geen emotionele band met elkaar op om als kijker te omarmen, waardoor het ietwat dramatische einde me nauwelijks raakte. Jammer, want met een druppel meer sentiment was het allemaal wat ontroerender geweest. Voor zover je daarop zit te wachten natuurlijk.

De beelden en kleuren waren van een uitzonderlijk niveau, dat dan weer wel. Mede daardoor mijn voldoende.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Erg fraaie en ontroerende fantasyfilm.. zo kan het dus ook! We hoeven niet naar een neverending soap tussen kabouters en elfen te kijken met inhoud 0, maar het kan ook een mooi zijpad van de realiteit zijn met verschillende verwijzingen naar film, wetenschap (geniaal hoe ze Wallace en Darwin verwerken!) en het leven. Beetje zoals Pan's Labyrinth, maar dan beter.

avatar van Awake78

Awake78

Ja hij deed mij ook meer dan eens aan Pan's Labyrinth denken. Alleen deze was iets luchtiger. Een beetje Pan's Labyrinth light