• 9.374.935 stemmen

Met onder meer: Lee Pace, Catinca Untaru en Justine Waddell

Gesproken taal: Engels, Roemeense en Latijn

Releasedatum: 1 mei 2008

Plot The Fall

"A little blessing in disguise."

In het ziekenhuis ontmoet een klein meisje met een gebroken sleutelbeen een bedlegerige man die haar een verhaal begint te vertellen. Naarmate het verhaal vordert komen werkelijkheid en fantasie samen.

Roy Walker / Black Bandit

Regisseur van THE CELL

avatar van Macmanus

Macmanus

Openingsfilm AFFF

Wel een beetje oud al voor een openingsfilm.

avatar van Justice4All

Justice4All

Macmanus schreef:

Openingsfilm AFFF

Wel een beetje oud al voor een openingsfilm.

Nee, ik denk dat de film later is uitgebracht, zelfs in VS gaat het in april draaien.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Echt een film die ik MOET zien, maar weet niet zeker of hij wel zo goed is.

Concept lijkt een heel klein beetje Big Fish achtig, de fantasie-wereld lijkt een klein beetje zo vormgegeven als sommige fantasien uit Secondhand Lions, maar dan is de film veel donkerder en serieuzer, maar waarschijnlijk weer niet zo duister als een Pan's Labyrinth (want die vergelijking is al snel gemaakt).

Ziet er gewoon uit als een mooie en leuke film, maar de costuums die je in de trailer ziet zijn alvast erg lelijk.

avatar van dragje

dragje

De stuntman Roy Walker, gespeeld door Lee Pace (The Good Shepherd, Infamous) belandt na een spectaculair ongeval in het ziekenhuis. Hier ontmoet hij de jonge Alexandria, het filmdebuut van de zeer talentvolle Catinca Untaru. In ruil voor het smokkelen van morfine, bestemd voor de helse pijnen die Roy Walker ondergaat, vertelt hij Alexandria het ongelooflijke verhaal van vijf superhelden waarin werkelijkheid en fictie fuseren. Naarmate Roy Walker Alexandria verder meeneemt in een wereld van woestijnen, enorme ruïnes en vergeten tempels op zoek naar de slechte gouverneur Odious, (Daniel Caltagirone), raakt Alexandria steeds emotioneler betrokken bij het verhaal tot duidelijk wordt dat fictie en werkelijkheid meer met elkaar gemeen hebben dan in eerste instantie werd voorgeschoteld.

Tarsem Signh brak als regisseur door met de videoclip Losing My Religion van de popgroep REM. Na een zwerftocht als regisseur van commercials voor merken als Coke, Nike, Levi’s en Pepsi debuteerde Tarsem Signh met The Cell. Met de befaamde Jennifer Lopez, wist ‘The Cell’ menig fantasie en science fiction liefhebber te charmeren maar werd slecht ontvangen door de pers. Woorden als “creatief” en “origineel” vielen steevast samen met woorden als “kitsch” en “pretentieuze” pulp.

Ondanks deze matige ontvangst heeft het Tarsem Singh niet kunnen deren, integendeel zelfs. De regisseur besteedde het overgrote deel van zijn verdiensten van ‘The Cell’ in een zes jaar durende productie verspreid over 20 locaties wereldwijd.

Tarsem Singh ging eveneens opnieuw in zee met de met een Oscar bekroonde kostuumontwerpster Eiko Ishioka met wie hij eerder samenwerkte bij de produktie van ‘The Cell’. Singh’s liefde voor cinematografie was bekend maar waar ‘The Cell’ het voornamelijk moet hebben van de vormgeving en het scenario teveel lijdt onder artificiële geaffecteerde scènes is dit mankement bij ‘The Fall’ verleden tijd.

Niet alleen cinematografisch gezien is ‘The Fall’ uitmuntend verzorgd maar betreft het scenario één die allerminst gekunsteld is geschreven. De protagonisten zijn ‘geloofwaardig’. Met name de acteerprestaties van Catinca Untaru, die de jonge Alexandria speelt, spreken tot de verbeelding. Haar verschijning op momenten waarop zij niet subiet aankomt met kant en klare one-liners maakt van haar personage één die ontroert en authentiek overkomt.

Tarsem Singh’s ‘The Fall’ is vooral een lofuiting naar de begindagen van de cinema waar de blauwdruk ontstond voor het verfilmen van de meest onwaarschijnlijke stunts. Tal van scènes die vandaag de dag middels computer technologie voor ‘algemeen’ worden aangenomen golden in de nadagen van de jaren twintig als levensgevaarlijk. ‘The Fall’ zorgt voor ontroering en ontzetting die uiteindelijk leiden tot een verassend maar bovenal originele apotheose.

Prachtige film. Niet alleen door de magische beelden, kleurgebruik etc, maar juist ook door het ontroerend mooie samenspel tussen de hoofdrolspelers Lee Pace en kleine Catinca!

Ik ga hem volgende week nog een keer bekijken in 2 weken tijd.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Erg genoten van deze openingsfilm van het AFFF gisteren. Door de fantasie van de twee hoofdpersonen wordt je meegenomen in een episch("Wat is episch?") verhaal dat uiteindelijk meer met hun eigen leven van doen blijkt te hebben dan je in eerste instantie denkt. Prachtige beelden, goed acteerwerk, erg emotionele scenes en het geheel is erg meeslepend. 4.5*

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Aardig, maar was er niet kapot van. Wat wil de film nou eigenlijk zeggen? Het heeft weinig om het lijf uiteindelijk en ik zou eerder over sentimenteel dan over emotioneel willen spreken. Heb me niet verveeld, maar écht indruk maken doet het nergens.

Toch 3,5 voor de prachtige stijl van filmen en de symphatieke opzet

avatar van Stephan

Stephan

Visueel bij vlagen briljant en het jonge meisje is erg ontwapenend. Weer zo'n kind-ster waar we waarschijnlijk niets meer van zullen horen als ze wat ouder wordt.

De film als geheel kon me (buiten de plaatjes dus) niet boeien. De bijrollen waren nietszeggend. Geen enkele karakterstudie behalve de twee hoofdrollen, waarvan 'hij' ook niet echt charismatisch was.

Nee... een hoop schitterende plaatjes maken nog geen goede film.

avatar van dragje

dragje

hm...

Het klopt dat er weinig sprake was van een zekere, en met name serieuze, uitdieping van de karakters. Het verhaal, de film, an sich is inderdaad simplistisch te noemen, doch neemt dat niet weg dat je erin kunt wegdromen.

Maar goed, ik kan me ook voorstellen dat sommige lieden zich hier niet ik kunnen vinden. Er is echter wel degelijk sprake van enig structuur en mijns inziens een ´geloofwaardig´wijze hoe de karakters overkomen. Dat was bij The Cell een geheel ander verhaal.

avatar van Prudh

Prudh

Wat een enorm aimabel meisje in deze film zeg. Zeer koddig. Verder een prima plot, beetje een baron von Munchhausen idee. Leuke wisselwerking tussen de realiteit en het verhaal. En enorm mooi geschoten, vanaf de aantiteling al. Visueel dik in orde dus. Puik werk van de man die aan de naam Tarsem genoeg blijkt te hebben (volgens de credits in de film). Laat me trouwend de muziek niet vergeten. Ludwig Von's Zevende Symphonie!

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Na het zien van de trailer verwacht ik ONTZETTEND veel van de film, nu maar hopen dat hij het ook echt waarmaakt.

avatar van Phoenix

Phoenix

Niet het overweldigende visuele spektakel dat ik verwacht had maar niettemin een uiterst fraaie, kleurvolle film. Tarsem pant en tilt werkelijk alle kanten op, om van enkele magistrale fly-overs nog maar te zwijgen. Ook gebruikt hij veelvuldig slow-motion, voor sommigen misschien té veelvuldig maar ik vond het goed werken.

Verder hanteert Tarsem een Zhang-achtig kleurenpalet in de uitzinnige kostuums en imposante decors/locaties en geven enkele toffe montage-sequenties aangeven dat hij ook op dat gebied zijn vak verstaat. Het hadden er van mij zelfs nog iets meer mogen zijn, al had dat misschien de soepel glijdende camera wat in de weg gezeten.

Het plotje functioneert naar behoren en de verweving van feit en fictie levert tussendoor nog wat komische momenten op.

4*, maar hadden er meer kunnen zijn. De opening was nochtans veelbelovend. Ik hoop op een film van deze man waarin hij 90 minuten lang in de fictie blijft hangen en niet telkens switcht naar de realiteit zoals in The Cell en deze film.

avatar van wibro

wibro

Gizzmann schreef:

Echt een film die ik MOET zien, maar weet niet zeker of hij wel zo goed is.

Film draait zaterdag 19 april om 20.00 uur in Cinemariënburg in Nijmegen in het kader van AFFF. Het is maar dat je het weet.

avatar van wibro

wibro

Vanavond deze film gezien in LUX Nijmegen. Ik had er erg veel van verwacht, maar helaas heeft de film niet helemaal aan mijn verwachtingen voldaan.

De opening in zwart-wit met muziek van Beethoven vond ik zeer goed. Het samenspel tussen de hoofdrolspelers Lee Pace en Catinca vond ik aanvankelijk erg goed, maar later vond ik het allemaal een beetje te sentimenteel worden.

De fantasie die we kregen voorgeschoteld met o.a. mooie plaatjes uit India begon me op den duur ook behoorlijk te vervelen. Op een gegeven moment had ik het wel voor gezien. Soms deed de fantasie in deze film mij ook een beetje denken aan de film "Baron van Münchhausen" van Terry Gilliam.

Het einde van de film vond ik daarentegen toch weer erg goed met die slapstick uit oude stomme films.

Waardering 3*

avatar van ***MaYa*1001***

***MaYa*1001***

heb net de trailer bekeken, wat een prachtige beelden! ben wel benieuwd naar deze film

avatar van sabsabsab

sabsabsab

dit is echt fantasie. the cell was een beetje horror achtig. maar wel beter

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Een mooie film, dat was `t.

En wat speelde dat meisje ( Catinca Untaru ) ongelooflijk goed.

Ook zeer sentimenteel....dus zakdoekjes bij de hand.

Moet em nogmaals eens zien...ik vind `t een meesterwerkje in ieder geval.

avatar van Alderto

Alderto

Poee, net gezien...wat een heerlijke film, fantastische beelden, alles precies goed. Het acteer werk van het kleine meisje was eveneens formidabel. Heerlijke switches tussen fantasy en werkelijkheid wat idd grappige momenten met zich mee brengt maar ook de overeenkomsten van het fictie verhaal met het echte leven van de stuntman laat zien...heerlijk, masterpiece, van mij mag ie meer van dit soort werk maken..!

avatar van MrLee

MrLee

Mooie film, al had hij van mij nog wel wat dieper gemogen, sommige scenes konden wat dramatischer. Verder mooie soundtrack en inderdaad dat meisje speelt erg goed. 2de helft van de film weet de gevoelige snaar te raken, bij mij dan.

avatar van Skrean

Skrean

Visueel hoogstaande creatie.

Een ode aan de stuntman,van toen de cinema net begon, wat voornamelijk slaat op het einde van de film. En op uiteraard de hoofdpersoon.(Hopelijk blijft dit te vaag om een spoiler te zijn.)

avatar van MrLee

MrLee

Hij is inderdaad een stuk duidelijker als je 'm voor de tweede keer kijkt. Aangepast naar 4 sterren, hij is inderdaad toch wel erg goed.

avatar van aphexfreak

aphexfreak

Prachtige film....ben er helemaal door weggeblazen.

De schoonheid, het prachtige camerawerk de strakke regie het fantasierijke verhaal...

avatar van scorepio

scorepio

Visueel verbluffend en goed acteerwerk . Maar met de beste ingredienten maak je nog geen goed gerecht.

De film viel me wat tegen qua verhaal en kon me niet blijven boeien.

Soms dacht ik dat de regisseur zelf wat van die pillen geslikt had.

avatar van macdanger

macdanger

waardeloze film, al zeg ik het zelf

avatar van renekuipers

renekuipers

macdanger schreef:

waardeloze film, al zeg ik het zelf

Ben jij de regisseur dan ???

avatar van Wouter

LOL

avatar van kaatjuhh

kaatjuhh

film net gekeken gewoon slecht veels te hoge notering deze film

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Het kleine meisje speelt wel zeer, maar dan ook zeer goed.

Het lijkt wel of er geen camera`s zijn...erg natuurlijk.

Goed voor een paar prijzen.

Schitterend werkje!!!!!

avatar van janhero

janhero

Prachtige film. Wat een mooi sprookje. Natuurlijk gespeeld en schitterende decors en camerawerk. Een 4 voor mij.