• 9.379.104 stemmen

Burn after Reading (2008)

Komedie / Misdaad | 96 minuten

Genre: Komedie / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk

Geregisseerd door: Ethan Coen en Joel Coen

Met onder meer: George Clooney, Frances McDormand en John Malkovich

Releasedatum: 30 oktober 2008

Plot Burn after Reading

"Intelligence is relative."

Osbourne Cox is een voormalige CIA-agent die na zijn ontslag begint aan zijn memoires. Zijn inhalige en overspelige vrouw ziet de digitale versie daarvan aan voor hun financiële gegevens en gaat ermee aan de haal. Wanneer die gegevens vervolgens op straat komen te liggen, zien twee sportschoolmedewerkers het aan voor gevoelige CIA-informatie en proberen Osbourne te chanteren. Dat leidt tot meer problemen dan ze aankunnen.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Dit gaat nergens heen dacht ik in het begin, slappe hap, later had ik het door
Simpele personen komen weer terecht in de voor hen meest onmogelijke, onvoorspelbare situaties, en dat allemaal vanwege één simpel voorwerp. The Big Lebowski dus, maar dan in het klein.

Pitt doet het wel aardig en Clooney is redelijk grappig (voor hem is het een anderhalf uur durende Nespresso-reclame), maar ik vind ze allebei weer erg houterig en geforceerd. Zal zelfspot zijn, maar spreekt me niet echt aan.

Nee ik moet het hebben van McDormand (net als in Fargo), geweldige vrouw en gezichtsuitdrukkingen, zoals bij de Russen en aan de telefoon. Malkovich is ook weer lekker op dreef, vooral die 80s aerobicsles, dat suffe muziekje en 'I'm bigger, than ever. I'm bigger, I'm back. You fúckers, I'm back!'

Leuk ook hoe de muziek een thriller uitstraalt terwijl het plot te zot voor woorden is. Zelfs de heilige CIA heeft geen idee, wat erg leuke conversaties op het hoofdkantoor oplevert. Lekker tegendraads, zo ook bijvoorbeeld de bespiedende auto die in elke spionagefilm zou wegscheuren, maar hier niet verder komt dan het parkeerplekje.

Uiteraard geen platte dijenkletsers, en al met al nog net te weinig hilarische dialogen, maar wel weer subtiel. Ongetwijfeld zijn de personages bedacht met de acteurs in het achterhoofd, en zal de film er een volgende kijkbeurt zeker niet slechter op worden.

3,5 - 4*

avatar van The Oceanic Six

Burn after reading viel me een beetje tegen helaas.

Het is best een vlot wegkijkende film, maar meer ook niet.

Ik vond hem nou niet echt grappig of iets in die buurt. Het was eigenlijk een beetje van alles. Soms leuk, soms boeiend, soms opvallend, soms saai....maar nergens blinkt de film echt in uit.

Clooney vond ik wel goed spelen, Brad Pitt vond ik niet zo best. Die laatste had ook een gare rol maar toch...

John Malkovich vond ik wel weer gaaf. Ik vond zijn rol misschien ook wel de leukste van allemaal. Lekker uitbundig en over the top.

Uiteindelijk klaag ik niet hoor. Voor 5 euro heb ik een prima anderhalf uur film gehad.

avatar van Theunissen

Met zo'n cast verwachtte ik eigenlijk een dijk van een film en zeker omdat de coen brothers ook nog de regisseurs waren. Maar wat een teleurstelling was deze film. Brad Pitt vond ik vreselijk overdreven en nep acteren met zijn belachelijke accent en hetzelfde geldt ook voor George Clooney. De laatste maakt overigens de laatste jaren alleen maar bagger films. De enige die nog enigszins het aankijken waard was, was John Malkovich.

De film en het verhaal vond ik overigens ook niet veel soeps en boeien wist de film mij nauwelijks. Het begin (het inzoomen op de aarde) van ik nog aardig net zoals het einde (het uitzoomen) maar het middenstuk stelde weinig voor. Zo zie je maar dat een film met alleen maar bekende acteurs ook kan tegenvallen. Positief punt was wel dat de film maar kort duurde.

avatar van ®Tc

®Tc

Gelukkig na Intolerable Cruelty en The Ladykillers terug wat niveau.

Het script is de grootste troef van de film. Het levert een aangenaam te volgen film op en het laat de acteurs de ruimte hun eigen inbreng te leveren. Het komt de kwaliteit alleen maar ten goede want ik vond elke acteur in deze film goed op dreef. Maar geniaal of compleet hilarisch? Nope, opnieuw niet.

avatar van Flipman

Flipman

Filmfreaker schreef:
Vind het zo jammer dat vele de film niet totaal kunnen waarderen. Ik vond hem heerlijk!
Vooraf vond ik het al verbazingwekkend dat een film van the Coen Brothers zo'n lage waardering kreeg. Mijn broer vond hem ook al middelmatig maar nu snap ik een beetje waarom. Het is een heel erg vermakelijke film maar geen hoogvlieger, zeker niet.

Wel weer typische Coen-personages, het type dat je in bijna elke film van hen tegenkomt minus No Country For Old Men en misschien Miller's Crossing. Daar moet bij worden gezegd dat ik lang niet alles van hen heb gezien.

Op de een of andere manier werkt de formule niet helemaal terwijl ik het plot en de karakters juist heel leuk vind. Het is alleen niet echt iets dat ik nog nooit eerder heb gezien. Alles is heerlijk over the top en het heeft wel wat weg van No Country For Old Men in de zin dat de mensen van de CIA achter hun bureaus degenen zijn die geen vat kunnen krijgen op de situatie, zoals Bell in hun eerdere film. Maar dan zijn de ontwikkelingen komischer, alleen net niet komisch genoeg.Toppunt was het paranoïde personage van George Clooney !
lelici schreef:
Hoe mensen hier 3 of 4 sterren voor kunnen geven is mij een raadsel! Zal wel zijn omdat de Coens hem gemaakt hebben.
Oh Crap, hier gaan we weer ...

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

Zeny schreef:

Ik weet nog steeds niet helemaal wat ik van deze film moet vinden. Ik vind de film niet goed, niet slecht, maar ook niet gemiddeld.

Nee, ik kom er echt niet uit. Misschien moet ik de film nog een keer kijken.

Ik snap volledig hoe jij je voelt

Ik denk dat de film vooral leunt op de uitstekende cast, maar gek genoeg kon de film mij op de meeste momenten niet bekoren.

avatar van Awake78

Awake78

Tja leuk niemendalletje. Echt een cadeautje voor Pitt en Clooney; een aangenaam tussendoortje.

Film ging echt nergens over, maar had toch wel een paar grappige....nee, geniále scenes. Jammer dat de film zo plots is afgelopen, had graag nog wat scenes erachteraan gehad, zoals hoe mevrouw Litzky eruit zag na de verbouwing of hoe het verder ging met de relaties van Clooney & Malkovich.

Verder gewoon vermaakt. Een goede film hoeft niet altijd een breinbreker van 180 minuten te zijn. Dit is ook wel eens lekker voor als je op tijd naar bed wilt.

Vond Malkovich een beetje op karakter spelen, speelt de laatste jaren altijd zo'n rol. Daarentegen waren Pitt en Clooney briljant.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Ai, ik had toch wel wat jofelers verwacht van de Coen Brothers. De verhaallijnen rond Brad Pitt en Frances McDormand waren een genot om naar te kijken, maar de rest haalde het bij dat duo niet. Het einde vond ik ook een vieze tegenvaller .

avatar van dave

dave

Nogal simplistisch en luchtig filmpje.

Het was wel leuk om de twee 'sportieve' naïevelingen aan het werk te zien. De Russische ambassade? Waanzinnig en absurd. Goed vertolkt vooral. Ook de toenemende verbazing van Malkovich zorgde voor hilariteit.

Het feit dat alles uiteindelijk met elkaar verbonden was, is niet bijster origineel. De situatie kon op een andere en betere manier uitgewerkt zijn. Nu kwamen verschillende herkenbare details bovendrijven. Zoals de privé-detective die Harry volgde, wat me deed denken aan 'The Big Lebowski'.

"What a clusterfuck" zei de hoge piet van de CIA op het einde.

Dit was het wel min of meer, maar het kan beter.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Wat was dit een wazige film zeg. Misschien lag het aan mijn verwachting want ik had een goede thriller/actie verwacht en daar had ik me dus in vergist. Maar het verhaal is zo rommelig. Vooral het eerste drie kwartier. De helft van de film dus. Want wat zagen we nou eigenlijk in dat tijdsbestek: man wordt ontslagen bij CIA, vrouw van man heeft affaire, man neemt memoires op waar je nog niets van te horen krijgt, vrouw op sportschool wilt plastische chirurgie maar krijgt het niet, man en vrouw op sportschool vinden disc. Dat was het verhaal over de gehele eerste helft van de film. Hoezo nikszeggend en langdradig.

De rollen van die vrouw en man uit de sportschool vond ik wel vermakelijk om naar te kijken maar dat is eigenlijk het enige positieve wat ik uit de film wist te halen. Ik moet bekennen dat ik geen enkel moment ook maar enigszins heb gelachen. Zelfs niet eens een glimlach.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Betwijfel of het ooit wat wordt tussen mij en de Coen-brothers. Vond Barton Fink nog te doen en No Country for Old Men redelijk goed maar hun die-hard komedies... Heb er moeite mee, zo ook met Burn After Reading. Kan me niet herrineren dat ik één keer heb gelachen. Ben best voor bizarre situaties maar om dat nou direct als grappig te bestempelen... Nee, niet mijn film.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Dit kon er wel mee door, vlotte wegkijker. Overacting is hier wel op zijn plaats, maar echt grappig was het toch zelden. Vond eigenlijk alleen de scènes in het CIA gebouw (droog) en de verrassing in de kelder geslaagd wat dat betreft.

3*, toch betrekkelijk hoog vergeleken met mijn gemiddelde beoordeling voor de Coens.

avatar van dr-saint

dr-saint

Meesterlijke film. Eerste keer zou ik hem 3 of 3.5 sterren hebben gegeven, maar hoe vaker ik hem zie, hoe leuker het wordt. Alles klopt in de film en als kijker word je eens op een andere manier gefucked dan met honderen plot-twists die het verhaal vaak niet beter maken.

Een van de leukste Coen's!

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Na het serieuze werk met No Country for Old Men gaan de Coen Brothers weer helemaal de andere richting op met deze film. Burn after Reading die bol staat van de sarcasme, zwarte humor en ook nog een boel misdaad en ironie. Met daarnaast ook een cast om U tegen te zeggen. George Cloony, die een hillarische rol heeft als iemand die eigenlijk in princiepe alles neukt dat los en vast zit en dat ie na de sex altijd 8 km hard moet lopen, ook Frances McDormand keert terug als een spionne alias gymlerares met een midlife crisis. John Malkovich heeft ook een schitterende rol als Cia agent die de klos is aan een spionagespel waar hij word ingeluist, terwijl Brad Pitt weer een schitterende grappige rol heeft als gymleraar alias spion.

Eigenlijk kan je dit ook wel een beetje beschouwen als een Big Brother film maar dan het ironische ervan. Maar naast de komedie kunnen we ook rekenen op lekkere geweldadige scenes en ook heel veel sex. Wat de leuke momentjes waren waren oa die scene met dat Brad Pitt uit de kast springt in de kamer van Cloony en dat Cloony uit schrik zijn pistool grijpt en Pitt zijn hersens uit zijn kop schiet, en dan die flauwe gevolgen die volgen. Of die auto-scene met Pitt en Malcovich was ook erg leuk.

Verder gewoon weer een fijn Coen-bros filmpje. Heerlijk overdreven en precies op zijn Coen's.

avatar van Justinw

Justinw

Meevaller,

Verscheidene mensen hadden mij verteld dat ze deze film niet konden waarderen. Ik daarintegen heb me prima vermaakt. Deze film moet je dan ook niet te serieus nemen. Kijk maar naar een Clooney en Pitt. Zij doen ook wat op dat moment in hun gedachten opkomt. En dit brengt leuke scene's met zich mee.

De cast is overigens geweldig. Tot aan de kleinste rollen van een Richard Jenkins. We zien weer een aantal geweldige Coen scenes. Maar toch is dit meer een tussendoortje dan een meesterwerk van de gebroeders. De enige in de cast die buiten de boot viel was Frances McDormand, in Fargo kon ik haar nog wel waarderen. Maar hier vond ik haar flink tegenvallen.

Nogmaals neem dit niet te serieus, alles kan en geniet.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Goeie film met een topcast die hilarische situaties weet op te wekken.

Met een grote glimlach en af en toe een schaterlach gekeken.

De Coen Brothers zijn enorm origineel!

avatar van Film Fan

Film Fan

De Coen Bros geven ook hier weer hun visitekaartje af. Na een review ben ik eruit, dit is een geweldige film. Vooral "fucking" Malkovich en Pitt stegen boven de goed gecaste en goed acterende cast uit. Het bleef tot het einde toe lachen, gieren en brullen bij deze film. Het was geweldig om te zien hoe het stelletje idioten, de één nog gekker dan de ander, zich door deze film heen worstelt. Het verhaal was wellicht ver gezocht maar was een goede omgeving om een stel idioten hun gang te laten gaan.De eind scene is er ook één om nooit te vergeten.

avatar van TMP

TMP

Wederom een film van de Coen-brothers die niet aan mij was besteed.

Het zal wel een komedie zijn, maar ik heb toch niet echt gelachen.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Topcast, maar geen topfilm.

De film gaat eigenlijk over niets vind ik. Als je aan iemand wil uitleggen over wat de film juist gaat, kan je dat niet echt in 3 zinnen doen... Jammer, want ik heb eigenlijk graag een bepaalde structuur in een film, al zeg ik ook niet dat deze film totaal geen structuur heeft.

Sommigen zullen af en toe eens goed gelachen hebben, maar ik vond de humor vrij magertjes. Enkel het personage dat Brad Pitt vertolkte, kon af en toe een glimlach op mijn gezicht tevoorschijn toveren. Dat brengt me wel bij een zeer sterk punt van de film: de cast. Vooral George Clooney en Brad Pitt vielen me postief op. Beide heren deden het weer voortreffelijk.

avatar van xMilennx

xMilennx

Wel, toen ik alle recensies las/hoorde en wist dat het weer een film van de Coen-broers was, dacht ik dat dit wel een gewéldige komedie moest zijn. Maar eerlijk gezegd vond ik hem maar matig.. en ik ben meestal nogal snel tevreden over films!

Tja; hij was met momenten wel grappig, maar achteraf bekeken toch ook weer niet zó. Ik zat voor de tv en tijdens elke reclamepauze dacht ik, hij zal straks nog wel meer inhoud krijgen/grappiger worden zeker?

Maar nee, uiteindelijk vond ik hem toch niet eentje die ik bijvoorbeeld per se samen met mijn vriendinnen nog eens zou willen zien.

Brad Pitt was hier wel geweldig, dat maakte het dan weer wat beter. Normaal vinden wij thuis hem een beetje te 'afgeborsteld' en geen fantastische acteur; maar hier speelde hij een heel andere rol dan normaal en hij bewees dat hij daar toch wel wat van kon maken!

Ook de andere hoofdacteurs deden het echt heel goed.

Dus: Zo'n film die je eens kan bekijken als je echt niets beters weet te doen, maar dan wel eentje die zich dankzij de sterke acteerprestaties toch nog onderscheid van de andere 'matige films'.

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Die Coen-humor herken ik uit duizenden, wat apart toch weer.

Deze film deed me echt denken aan The ladykillers en in mindere mate A serious man.

Complimenten voor de acteurs die deze film meer dan de moeite waard maken; Brad Pitt, George Clooney en natuurlijk John Malkovich.

Halverwege kakt de film wel iets in vond ik, maar ondanks dat wist het mijn aandacht vast te houden.

avatar van Minotaures

Minotaures

''Something snapped in my ass.''

Een typische Coen film. En dat herken ik, niet heel grappig, vrij saai en bijzonder uitgewerkt.

Het verhaal sprak me niet zo aan. Ik werd wel van het gemiddelde en een aanrading nieuwsgierig genoeg om dit te kijken. Maar tevergeefs. Dat heb ik vaker, met een Coen film. Het verhaal volgt een groep mensen met een bijzonder persoonlijkheid en baan. Zonder dat sommige het weten, stuitten ze op elkaar, wat vaak in een confrontatie eindigt. En dan nog een kwestie met een CD waar er 'belangrijke informatie' opstaat en dat Pitt en McDormand dit aan de Russen voor geld willen verkopen, zodat McDormand een aantal operaties kan betalen... Een raar verhaal dus.

De personages vond ik niet boeiend, enkel Pitt vond ik af en toe grappig. Dan heb je Clooney, een Marshall, McDormand als een sportcentrum medewerkster met uiterlijke problemen, Pitt als eersteklas 'idioot', Malkovich als ontslagen CIA-analist en nog enkele anderen. Geen van de personages had een leuk achtergrond wat ik boeiend vond om hem of haar te volgen.

Wel was ik verrast dat Clooney Pitt uit angstige reactie heeft neergeschoten en Malkovich een andere kerel heeft aangevallen en gedood, alleen omdat Malkovich een soort van doorgedraaid was. Daarnaast ging iedereen hier zowat vreemd met elkaar en is deze film een soort van 'gids hoe je vreemd moet gaan'.

Ondanks aanwezigheid van bekende acteurs heeft dit mij niet zo geboeid en was best blij toen het afgelopen was.

Mijn 6de Coen film, waar ik met 2/6 een komisch en spannende zit had. Alle anderen, waar deze erbij hoort, helaas niet.

avatar van lexeman58

lexeman58

Het verhaal is misschien niet zo geweldig, maar dankzij de ijzersterke acteerprestaties is het een erg vermakelijke film geworden. Toch wel een van de betere Coen-films. Jammer dat Buscemi er niet in meedoet.

avatar van NYSe

NYSe

Dat de film nét niet leuk werd, hoewel voornamelijk de scenes met de onovertroffen J.K. Simmons het wel die kant op trokken, valt te wijten aan de letterlijke overload aan personages. Hoewel geen enkele acteur een slechte prestatie gaf was het lastig je je met de personages te vereenzelvigen omdat er geen tijd werd genomen een karakter uit te diepen. Wanneer dit toch dreigt te gebeuren, schakelt de film meteen door naar een nieuw of ander personage.

De Coens hebben als handelsmerk wel vaker onverschillig om te gaan met hun personages, maar het gebeurt zelden dat ze de kijker hiermee net zo onverschillig laten. Hierdoor is de film net niet leuk, maar gewoon... vermakelijk voor een keer. Om hem daarna te kunnen vergeten.

avatar van tomzorz

tomzorz

Erg vermakelijke satire. De vaak absurde scènes worden perfect gebracht als typische cliffhangers, waardoor de in wezen alledaagse kleinzieligheden ook echt overkomen zoals de personages het zich voorstellen.

Knap en bij momenten echt het lachen waard.

avatar van Ajacied16

Ajacied16

Een vreemde film. In het begin lijken het allemaal losse personages die niets met elkaar te maken hebben. Het verhaal is daardoor erg onduidelijk en warrig. Op een gegeven moment worden de banden tussen de mensen duidelijk en begrijp je de vage gebeurtenissen een beetje. Die zijn er namelijk genoeg, gespeeld door de al even vreemde personages. Veel momenten waar ik om moest lachen, maar ik kan me ook voorstellen dat je dit helemaal niks vind. Ik geef deze film 4*.

avatar van flaphead

flaphead

gisteren zomaar op tv gekeken, wist niks van de film en mede daarvoor een erg prettige verrassing.

grote namen kwamen er ook ineens langs. ik zie nu pas dat het een Coen-film is. een erg goede mix tussen vermaak en verhaal. lekker vreemde karakters, interessant cameragebruik /montage en dito vertelling. vaag soort humor. aan de ene kant los, aan de andere eigenlijk zat het stiekem best wel helemaal in mijn straatje. ik ga dit zomaar een 8 geven.

avatar van Banjo

Banjo

• 2036 berichten

Ik vind het met de hakken over de sloot een 3..

De grappen waren niet sterk, en het was allemaal wel aardig.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Heerlijke vlotte film van de Coen-brothers. De humor sloeg wel in en ook het idiote verhaal was heerlijk om mee te maken. Audiovisueel zat alles dik in orde en ik denk dat de titel ook wel het verhaal in een keer samenvat. Vergeten na het kijken. 4 sterren

avatar van Film Pegasus

Een vrij luchtige komedie van de Coen broertjes. De film heeft enkele leuke figuren en situaties met zich mee. De vertgelijking trouwens met een script van Richie, dat ik hier al eens gelezen heb, vind ik wel passend. Alleen heeft de film hetzelfde probleem als pakweg Fargo of Big Lebowski. Je moet voor die humor zijn om het leuk te vinden en het is nogal luchtig aangepakt. Dit is trouwens ook zo'n soort film van Clooney en Pitt waarin ik (meer dan eens) het gevoel had dat de acteurs zich beter amuseren dan het publiek. Maar uiteindelijk valt alles nogal mee en is dit best nog een goeie film geworden.