• 9.376.564 stemmen

Gesproken taal: Koreaans

Releasedatum: 30 maart 2017

Plot Busanhaeng

"Life-or-death survival begins."

Seok-woo en zijn dochter Soo-An stappen aan boord van de KTX, een hogesnelheidstrein die hen van Seoel naar Busan zal brengen. Precies op het moment van vertrek wordt het station overspoeld door zombies. Terwijl de trein richting Busan rijdt, moeten de passagiers vechten om te overleven.

avatar van Farangbe

Farangbe

Alhoewel ik dacht dit wordt niks, was ik aangenaam verrast door de hoofdrolspelers. Mijn eerste zombiefilm in cinemazaal. Indien zombie jou ding is, gaan kijken. Gaat geen moment vervelen en vergeet de traantjes niet op het einde 555.

avatar van joolstein

joolstein

Het spreekwoord 'Minder is meer' (of eigenlijk beter) is op deze film van toepassing. De opbouw van de film was prima. We maken kennis met de hoofdrolspelers vader Sok-woo en zijn dochter Soo-Ahn. Middels het nieuws en vreemde dingen op straat blijkt er iets niet helemaal in de haak. En als zij dan ook op de trein stappen richting Busan gaat het mis. Wat volgt is een prachtig stukje vuurwerk. Je zit eerlijk waar op het puntje van je stoel. Helaas duurt de film te lang en zag ik steeds maar weer zombies op alle mogelijke manieren door een raam lopen of vallen. Ook het dramagedeelte met dat snotterde meisje duurde mij iets te lang. Hierdoor viel het me dus helaas wat tegen. Verder wel een prima actie film met Zuid-Koreaanse zombies.

avatar van dvdcrusher

dvdcrusher

Heb deze film hier deze week in de cinema in de Filippijnen gezien. Vermakelijke zombiefilm doorwoven met een aandoenlijk vader-dochterverhaal als rode draad. De beelden zijn uitmuntend en de zombies 'levensecht'. Nog nooit zo snel ook een transformatie naar een zombie gezien in andere films. Een van de beste zombiefilms ooit. Enkel de verandering van de vader dochterrelatie is iets te zoetzemerig naar mijn smaak. 4 sterren

avatar van tattoobob

tattoobob

Erg sterke spannende zombie film in een ander jasje.

De Zuid-Koreanen geven ook aan deze film net iets extra's wat je in films uit andere landen niet hebt.

De zombies zien er erg vet uit in deze film.

Verhaal is top voor een film in dit subgenre.....eindelijk weer eens een film met zombies die te pruimem is

avatar van Theunissen

Begin vorig jaar zag ik al de twee aardige en vooral luchtige Aziatische (uit Taiwan) zombiefilms "Zombie Fight Club (2014)" en "Z-108 Qi Cheng (2012)", die zeker het kijken waard zijn en met name de eerst genoemde film, maar deze Aziatische (uit Zuid-Korea) zombiefilm doet daar nog een schepje bovenop en dit is zeker ook geen luchtige (zijn ook geen schaars geklede of blote vrouwen in te zien) Actie / Horror film, want het bevat buiten veel Actie en Horror ook nog het nodige Drama in de vorm van "ontroerend" en "aangrijpend" en zeker m.b.t. het einde. Het zal me dan ook niet verbazen als er van deze sterke Zuid-Koreaanse film nog een Amerikaanse verfilming van wordt gemaakt.

In dit verhaal draait het om de egoïstische (denkt vooral aan zichzelf) gescheiden vader Seok Woo, die een vermogensbeheerder is in Seoul, en die samen met zijn jarige en bij hem wonende dochtertje Soo-Ahn afreizen met de hoge snelheidstrein KTX naar Busan. In Busan woont namelijk de gescheiden moeder en als verjaardagscadeau wil Soo-Ahn bij haar zijn. Precies op het moment dat de trein gaat vertrekken, wordt het treinstation aangevallen door zombies en één van deze aangevallen en gewonde personen weet in de trein te komen, voordat de deuren gesloten worden en de trein vertrekt. Daar begint de zombie uitbraak zich dan al snel te verspreiden via het treinpersoneel en de passagiers en moeten Seok Woo, Soo-Ahn en een aantal andere personen vechten om te overleven.

Het originele verhaal zit goed en mooi in elkaar, weet te boeien, is regelmatig spannend, weet te ontroeren, heeft een fraai einde en weet te vermaken van de eerste tot de laatste minuut (duurt bijna twee uren). In de de eerste 15 minuten begint het verhaal nog rustig en worden vooral Seok Woo en Soo-Ahn geïntroduceerd, maar zodra beiden met de trein gaan afreizen naar Busan is het eigenlijk één en al actie en horror wat de klok slaat en dat in een hoog tempo, waarbij er ook meer dan genoeg gebeurt en dat ook met een aantal leuke wendingen. Er zit dan wel geen goor in dit verhaal (vandaar ook een Actie / Horror film), maar de zombies zagen er wel fraai uit (ze veranderen ook snel in een zombie als ze gebeten worden door een zombie) en ze gingen ook lekker te keer en dat met hoge snelheid en ook met velen (deed me soms wat denken aan de goede Amerikaanse Actie / Horror film "World War Z (2013)"). Ook werd er leuk omgegaan met de situatie dat de zombies slecht kunnen zien en vooral in het donker. Visueel (o.a. de locaties) gezien mocht deze film er sowieso wezen en het bevat ook wel fraaie speciale effecten.

Wat ik zelf ook mooi vond in deze film is dat het niet alleen maar draait om het overleven, maar ook om de verandering van de egoïstisch vader Seok Woo, die eigenlijk alleen aan zichzelf denkt en zich thuis ook weinig bekommerd om zijn dochtertje Sok-woo omdat hij lange werkdagen maakt, naar een zorgzame, behulpzame (ook tegenover anderen) en liefdevolle vader. Daardoor bevat het verhaal ook het nodige aan drama gehalte, waardoor het verhaal vooral op het einde ontroerend en aangrijpend wordt. Hoewel het zeker ook dramatisch was en ook grote gevolgen had voor een groep passagiers, moest ik op een gegeven moment wel lachen toen een oudere vrouw zich begon te distantiëren van deze groep passagiers, die eigenlijk ook alleen maar aan hunzelf dachten, en toen zei over hun "Wat een lading stront"

Hier en daar is het verhaal wel wat clichématig, zoals een ander persoon die zeer egoïstisch is en alles eraan doet om te overleven en dat mede ten koste van anderen, maar dat hoort er nu eenmaal bij en draagt ook bij aan het verloop van het verhaal. De voor mij onbekende cast (dat heb ik al snel met Aziatische acteurs en actrices in Aziatische films, omdat ik die maar weinig bekijk) deed het overigens goed en vooral de hoofdrolspelers in het verhaal, te weten Seok Woo (in de rol van vader Seok Woo), Soo-an Kim (in de rol van dochtertje Soo-an) en Dong-seok Ma (in de rol van de zeer sympathieke, behulpzame, zorgzame en sterke aanstaande vader Sang Hwa de samen met zijn zwangere vrouw Sung Gyeong, gespeeld door de mooie Yu-mi Jeong, in de trein zit. De laatst genoemde zorgt door zijn manier van doen, ook voor een beetje humor in het verhaal.

Hoewel ik sinds vorig jaar weet dat Aziatische landen ook in staat zijn om vermakelijke Horrorfilms te maken waarbij het draait om zombies, doet deze film daar zelf nog een schepje bovenop. Want dit is gewoon een prima Actie / Horror film die buiten veel actie en horror, ook nog eens een goed verhaal bevat met emotionele lading.

P.S. bij de filmomschrijving staat vermeld "Terwijl de trein stuurloos richting Busan rijdt...", maar stuurloos is zeker niet het geval bij die trein, want er is gewoon een machinist die ook een keer op een ander station stopt (wat hij overigens beter niet had kunnen doen ).

avatar van james_cameron

World War Z op een trein, zo zou je deze vermakelijke Zuid-Koreaanse zombiefilm wel kunnen omschrijven. Te lang en bij vlagen aan de monotone kant, alsmede niet echt eng, maar degelijk in elkaar gezet en vooral naar het einde toe erg spannend en zelfs subtiel aangrijpend.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Zombie Express

Uitmuntende zombie spektakelfilm die zeer sterk geïnspireerd lijkt door World War Z (meets Snowpiercer?) en meer bepaald door een scène in een vliegtuig. Werkelijk een dijk van een film met erg spannende scènes en die in het laatste half uur nog meer registers opentrekt en onverwacht spectaculair wordt. De horror viel nog mee : meer dan wat gebijt en gegrom doen de zombies niet wanneer ze in actie schieten maar toch vond ik ze afschrikwekkend en enerverend door hun extreme agressiviteit. De personages krijgen ook kleur mee en de makers van deze film gebruiken die personages om meer dan eens een dramatische laag toe te voegen die me op momenten kippenvel bezorgde. Actie, spanning, tragiek... Train to Busan heeft het dus allemaal, tot en met de prachtige muziek bij de eindcredits.

avatar van Shinobi

Shinobi

Zombies on a train.

Opvallend dat regisseur Sang-ho Yeon - die hier voor alleen animatiefilms heeft gemaakt - met zijn eerste live-action film gelijk een schot in de roos te pakken heeft.

Als kijker krijg je een vrij rechttoe-rechtaan verhaal voorgeschoteld waarin een vader zijn dochter met een hogesnelheidstrein naar haar moeder in Busan moet brengen. De vader-dochter relatie fungeert als rode draad; waar vader een egoïstische workaholic is, denkt dochter aan haar medemens. Vanzelfsprekend verandert deze band en krijg je gaandeweg met meer personages te maken die hier invloed op hebben.

'Busanhaeng' doet erg veel denken aan 'World War Z', omdat enkele sequenties duidelijk zijn geïnspireerd door die film en natuurlijk vanwege de snelle zombies. Met de trein wordt in principe niets bijzonders gedaan, maar het is meer de opeenvolging van gebeurtenissen. Er wordt namelijk vastgehouden aan een snelle pacing waarin de treinreizigers een hoop obstakels moeten overwinnen.

Echt eng of smerig wordt het nergens, maar de zombies worden effectief neergezet in hun gedrag. Daarbij worden er een aantal creatieve en bovenal memorabele momenten gecreëerd waar de karakters van de trein moeten afstappen om hun weg te vervolgen. Helaas gooit het drama soms roet in het eten. Hierdoor wordt het geheel net te lang uitgesponnen om je helemaal te kunnen grijpen.

Al met al een prima film die dit genre zowaar nieuw leven inblaast.

3,5 Sterren.

avatar van fluppebxl

fluppebxl

Leuk, heel leuk! Gaat enorm snel vooruit en blijft boeien ondanks de beperkte setting. Enige minpuntjes: het soms te zoetsappige gehalte (vooral vader-dochter), en het onrealistische gehalte van een aantal scenes (het sprekend gemak waarmee die mensen al lopend een trein inhalen, daar sta ik van te kijken). Ook wat weinig gore voor een zombiefilm in mijn ogen, maar misschien moet het bloed er ook niet elke keer van af spatten. Eerder World War Z dan Dawn of the Dead dus, maar wel degelijk beter dan die eerste.

Maar wie een nog betere recente Aziatische zombieflick wil zien: I Am A Hero!! Geniale film.

avatar van Alathir

Alathir

Train to Busan is een zeer sterke en zelfs aangrijpende zombiefilm van Zuid-Koreaanse makelij. Ik ging er niet met veel verwachtingen in omdat zombiefilms meestal redelijk slecht zijn. Deze hoort echter niet thuis in deze categorie van matige zombiefilms. Het niveau was à la the Walking Dead. Dat kind speelt echt ongelooflijk goed, het lijkt wel echt, zo aangedaan dat dat meisje lijkt!

Net zoals de trein vaart maakt, is ook de film meestal een helse rit. Dit is gewoon 2u (breinloos) vermaak dat op het einde erg aangrijpend uit de hoek weet te komen. De begeleidende soundtrack kon ik ook goed smaken en maakt deze film de 4* meer dan waard.

avatar van Noodless

Noodless

In zijn genre zeker goed en heeft heel wat meer te bieden dan de meeste 13 in dozijn zombiefilmpjes zoals hier door anderen onterecht wel wordt beweerd. En laten we maar eens beginnen met de zombies zelf want die zien er toch wel vaak goed uit. Pluim voor de make-up. Ook de actiescènes zien er erg verzorgd uit. Wat spanningskracht betreft is er heel wat te beleven en worden bepaalde clichés toch wel vermeden. Ook de personages worden niet zo clichématig voorgesteld. De hoofdrolspeler is eigenlijk zelfs een antiheld en niet zo sympathiek. Daarom een welverdiende 8/10.

avatar van filmkul

filmkul

Redelijke horror/actiefilm. Het verhaal is vrij eenvoudig met een aantal vraagtekens, maar wordt knap uitgewerkt door Yeon. De opbouw is goed en de film dendert letterlijk en figuurlijk als een sneltrein over het scherm. De scenes zijn soms wat eentonig en lijken veel op elkaar. Daarentegen zijn ze wel heel spannend wat het grootste pluspunt van de film is. Visueel ziet er aardig uit. Leuke film binnen het genre. 3.5

avatar van Macmanus

Macmanus

Meh.

Ik dacht laat ik maar weer eens een Aziatische film bekijken. Koreaans dit keer. Aan de hoge gemiddeldes dacht ik dat dit toch wel een eigenzinnige kijk op een outbreak/zombie film zou zijn! Eens niet Hollywood, eens niet alles dat er zo dik bovenop moet liggen!

Ha! Ben ik even in de maling genomen. Buiten een andere taal en andere niet westerse gezichten is dit gewoon Hollywood. Vader die alleen aan zijn werk denkt en zijn kind voorlief neemt! Komt bij een outbreak erachter dat er meer aan het leven is dan alleen zijn werk! Kom op mensen. Dit is Hollywood. Als ze dit remaken is het hooguit omdat ze in Hollywood zich zo herkennen in matige scripts!

Is de film heel slecht? Dat niet. De film is best vermakelijk. Koreanen hun liefde om vechtscenes te filmen van de zijkant is duidelijk. Het begint wat loom, maar na half uurtje begint het dan ook wel. Het eind is wel net wat te lang weer. Maar daar tussen is het een aardig filmpje. Beetje World War Z, beetje 28 days Later, beetje noem nog een paar outbreak films. Dit keer wel op een trein!

De huilende Koreaan op het einde was dan weer wel iets wat over te top (Maar wel hilarisch. Dat durf ik hier wel te zeggen want ik heb begrepen dat ze op school Karate/vechtsport als vak hebben.) Maar dit was niet de film waar ik naar opzoek ben. Ben niet zo onder de indruk van een andere taal en andere gezichten. Ik wil ook daadwerkelijk wat eigens voelen. Dat is hier helaas niet het geval.

Tussendoortje. 2.5 sterren.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Soms worden we tegengehouden om te kijken want veel mensen houden niet zo van Aziatische talen.

Dat is jammer en gelukkig hebben we deze wel bekeken en er absoluut geen spijt van!

De film heeft een mooi verhaal, is spannend en heeft een prima spanningsboog over zich.

Wat wij ook waardeerden is dat er een typisch 'eigen' inzicht over de film lag, nog geen andere gezien die deze weg langs ging.

En volgens ons hebben we het tijdperk van de zwalkende en zoekende zombie achter de rug, je ziet het steeds meer in de Z-films.

Het duurt niet lang meer en ze doen mee aan de Olympische Spelen, 100 - 1500 meter hardlopen.

avatar van Kondoro

Kondoro

Busanhaeng

BAM! Oef, dit Zuid-Koreaanse Actie/horror filmpje zit er lekker ingeramd. Ja, ik kreeg vaak tips om eens dit soort Aziatische films te gaan kijken, ze zijn vaak veel duister, spannender maar ook gewoon enger. Wat ik wel heb gemerkt in mijn ‘loopbaan’ van de Aziatische films is dat ze wel veel aandacht op punten aan het leggen zijn. Ook Sang-ho Yeon laat die overduidelijk zien dat hij echt een topper wou neerzetten. Je kunt zien hoeveel tijd er is gestoken aan de make-up, misschien vinden sommigen (of velen) de make-up verschrikkelijk, ik niet! Ik vind de ‘zombies’ (mutanten) er echt super gaaf uit zien en ze gaven ook een bepaalde angst af waardoor ik toch wel dubbel moest slikken.

Hoewel de film niet echt spannend word (had het hiervoor over een algemene beaming) blijft de film wel lekker en, hij gaat razend snel door. Zoals mijn kameraad ook al zei: “ik vind het eerder een actie dan echt een Horror/Thriller” en dat laat de film ook zeker goed merken, het straalt er bijna van af. De film is lekker bloederig, zo zien we ze in Hollywood zeker niet. Ook zijn de meeste scenes zo mooi actie gerelateerd dat je haast wel moet denken dat het gewoon een over bloederige actie film is.

Ik kan nu wel zeggen dat (onder andere deze film dankzij Sang-ho Yeon) ik meer mee getrokken word de Aziatische markt op. Ik was voorheen een groot Hollywood fan maar die films zijn te standaard, worden puur gemaakt om geld te rekken en stellen vrij weinig voor. Ik heb nu al twee titels waarvan ik erg onder de indruk door ben gekomen beiden van de Aziatische markt. Dat is dan wel deze film maar ook het duo van de The Raid films die het toch laten merken dat ze daar in Azië niet bang zijn om een prachtig werkje neer te zetten. Morgen als het weer wat vroeger op de dag is zal ik maar eens wat gaan rond snuffelen, misschien kan ik nog wel betere titels vinden.

In deze film krijg je een bijna twee uur durige survival te zien waarbij de zombies erg gaaf bewogen, de geluidseffecten waren prachtig en het acteerwerk was ook prima. Het is niet dat ik de rest van de cast slecht vond acteren maar, de zombies deden alles zoals mijn lieveling zombies doen, oké deze rennen dat vind ik dan weer klote maar, de uitstraling en het geheel van de mutanten in de film is gewoonweg gaaf.

We hebben een kleine break gehouden in deze film, waren laatst op een zaterdag al tweeëntwintig aan het kijken en hebben hem toen afgezet, kameraad moest weg. Vanavond dan toch verder gekeken maar of je daar spijt van moet hebben is totaal niet het geval. De film blijft fresh in je geheugen zitten waardoor je makkelijk de draad weer oppakt (het verhaal is dan ook weer niet zo ingewikkeld of spannend).

Zoals ik al zei: het verhaal in Busanhaeng is simpel. Het verhaal word best wel simpel weggelegd en het is duidelijk te merken dat hier niet al teveel aandacht aan word geschonken. We beginnen vrij vroeg, Yoo Gong gaat met zijn dochter een trein te binnen. Wanneer er een (het lijkt wel een ziek) meisje de trein snel inspringt en de trein wegrijd lijken de passagiers vrijwel niks op te merken. De uitbraak van het virus ontstaat erg vroeg in de film. Het meisje, wat muteert zorgt ervoor dat een conductrice ook geïnfecteerd werd. Nou ja, 1 + 1 = 2 , 2 + 2 = 4 dus je kunt vrijwel goed berekenen hoe de uitbraak zich verder werkt, alles verdubbelt zich nog een keer.

Men verstopt zich, en hopen op een veilig thuishaven, eentje waar het veilig is. Terwijl de film doordendert, de passagiers zich verdedigen en de zombies zich steeds meer weten te verspreiden komt de trein uiteindelijk bij een perron aan. Eenmaal binnen gereden zien ze vrijwel direct dat er een aantal medeburgers wanhopig op het raam kloppen en slaan. Het is een enkele seconden dat ook daar geconstateerd word dat er zombies rondlopen.

Ze krijgen het bericht dat er bij een bepaalde stad militairen op de passagiers wachten. Eenmaal aangekomen is het wel erg stil op het perron, tijdens het volgen van de veiligheidsroute en bijna beneden aangekomen staat ze iets te wachten, alle soldaten zijn ook zombie geworden
en dat vond ik er echt wel bruut uitzien.. Tijdens het vluchten raken er een paar mensen (en ook het dochtertje van Yoo Gong) vast te zitten op de plee van coupe 13. Yoo Gong en twee anderen besluiten ze te helpen. Met heel wat gevechten verder komen ze er aan en redden de mensen.

Wanneer ze bijna (denk ik) bij Busan zijn word de weg versperd door wagons. Ze moeten wel met iets anders vertrekken. Wanneer Yoo Gong als enigste overblijft en in zijn hand word gebeten springt hij van de trein: hij werd er ook 1. Yoo Gong dochertje en een andere vrouw blijven over en komen veilig aan in Busan

Ja, ik vond Busanhaeng gaaf. De film kent zeker een plek in mijn top 10 2016 en blijft er voor altijd staan. Zeker een aanrader voor de mede zombie fans, Aziatisch is nog niet zo erg . Ondanks de wat minpunten en het (toch na een tijdje) langdradige scenes haalt de film niet de volle punten op, ik ben erg tevreden en heb genoten maar, met een wisselvallig verhaal zou het wel wat beter worden. Ja het concept is de trein maar wat variatie zou ik ook wel waarderen!

avatar van DVD-T

DVD-T

Zuid-Koreaanse zombie's.

Zou kunnen zorgen voor een andere kijk op de zombieflick's. hoewel over de gehele lijn best vermakelijk, biedt deze film weinig nieuws. Dat men gevangen zit in een trein is erg leuk. Helaas wordt hier vrij weinig mee gedaan. Het opgesloten zitten met zombie's waarin ontsnappen vrijwel onmogelijk is, wordt net even wat te weinig mee gedaan. Er zijn zeker scenes waarbij er goed gebruik wordt gemaakt van het onderwerp. Zeker in het tweede uur waarbij onze helden een aantal coupé's door moeten. Erg fijne scene is dat. De rest van de film mist echter wat "Oomph" en maakt buiten dat het best vermakelijk is weinig indruk. Het einde is trouwens erg sterk. Net iets gedurfder dan de vele Amerikaanse films in dit subgenre. Qua acteerwerk, cinematografie en production design zit het ook erg goed. Het ziet er allemaal gelikt uit.

Leuk, maar mist te veel om echt impact te maken.

avatar van arno74

arno74

Aanvankelijk was het even wennen, maar dit vond ik toch wel een prettige zombiefilm. En dat terwijl zombies niet echt mijn ding zijn. Wat vooral wennen was is het 'menselijke' uiterlijk van deze zombies, ook hoe snel ze in zombies veranderen en het feit dat ze flinke sprints kunnen trekken was even wennen. Er wordt vooral make-up gebruikt om ze als zombies te tonen (met een beetje CGI, wat ook toeneemt naarmate de film vordert) maar het duurde dus wel even voor ik echt zombies zag en geen acteurs.

Hoewel de film bijna twee uur duurt wordt er weinig tijd verspild, na een korte intro stapt de hoofdpersoon en zijn dochter nietsvermoedend in de trein en begint het zombiegebeuren. De diverse gebeurtenissen, die hoofdzakelijk zich in en rond de trein afspelen, zijn mooi verdeeld over de duur van de film. Om wat rust in te bouwen wordt de actie af en toe afgewisseld met wat eenvoudige drama. De film is ook minder voorspelbaar dan de Hollywoodproducties, en hoewel niet heel bijzonder is het toch wel fijn dat er rond de hoofdpersonages wat aan karakterontwikkeling wordt gedaan. Een memorabele topper valt niet te verwachten maar bovengemiddeld vermaak biedt het zeker en binnen het subgenre heeft het wel zijn plaatsje verdiend. Een aanrader voor de liefhebbers van treinen en zombies. 3,5*

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Dat zijn nog eens andere problemen dan een seinstoring of bladeren op de rails.

Absoluut geen fan van zombiefilms maar ik ben aangenaam verrast door deze Train to Busan.

In sneltreinvaart doen de zombies hun intrede en in zeg maar de duur van een treinrit Amsterdam-Maastricht wordt er toch een hoop zombiegeweld over de kijker heen gestort.

De nagenoeg one-location shots in de trein geven je dat claustrofobisch gevoel waardoor je meeleeft met de personages. Verder is het altijd interessant om te zien hoe mensen in een kat in het nauw situatie reageren. Het slechtste of juist het beste uit de mens komt naar boven. Help je anderen of vooral eerst jezelf. Dat soort dilemma's.

Het was een hell of a ride maar boven verwachting erg vermakelijk.

avatar van wibro

wibro

Zombiefilms zijn nu niet bepaald mijn ding maar deze Koreaanse zombiefilm was goed te pruimen.

Die dolle mans treinrit werd zonder meer uitstekend in beeld gebracht. De tijd vloog gewoon voorbij. Ook best wel origineel die zombie treinrit vond ik. De meeste zombiefilms die ik gezien heb speelden zich niet in een trein af. Ik moest trouwens bij het zien van deze film meermalen denken aan die andere Koreaanse film Snowpearcer waar het verhaal zich ook helemaal in een trein afspeelde. Met zombiegedoe had die film overigens niets te maken. Het einde van Busanhaeng vond ik best wel aardig. Mede ook door die kleine Koreaanse Soo-Ahn, uitstekend gespeeld door Soo-an Kim.

avatar van scorsese

Aardige film over een groep mensen die een treinrit probeert te overleven als blijkt dat er zombies aan boord zijn. Afgezien van het feit dat deze film zich grotendeels op een trein afspeelt, is er verder weinig origineels aan deze zombiefilm. Wel een prima mix van actie, horror en ook drama. Het ziet er allemaal goed uit en hier en daar ook redelijk spectaculair. Het had wellicht iets korter mogen zijn.

avatar van Rosicky

Rosicky

Gaaf. Kon me niet echt storen aan het wat sentimentele einde dat sommigen hierboven laken. Vond het niet te overdreven. De maatschappelijke ondertoon vond ik zelfs erg sterk. Met zombies als metafoor voor egocentrisme.

avatar van Donucius

Donucius

Een aardige zombie film, maar als je het vergelijkt met een 'Resident Evil' of een 'World War Z' mis je toch een beetje het grootse ervan. Zal wel te maken hebben met het budget. Maar als je dat weet en dan de omgeving (trein) waarin ze de film geschoten hebben meerekent in de beoordeling, dan is de film wel weer bovengemiddeld van kwaliteit.

De zombies zagen er wat mij betreft niet eng genoeg uit en waren ook niet zo agressief. Er wordt gespeeld met het dilemma zelfbehoud en het egoïsme ofwel overlevingsinstinct van de mens. Dit is waarschijnlijk ook het thema waar de film sterk op leunt ipv de gebruikelijke actie- en sensatiemomenten. Dit kan ik wel waarderen, maar zorgt er ook voor dat de film soms wat aan actie/sensatie/gore inboet, waarbij horror fanaten (zoals ikzelf) soms niet genoeg geshockeerd worden.

Het gebruik van CGI is beperkt als je het vergelijkt met Hollywood films. Dit zorgt ervoor dat de film wat meer leunt op de acteerkunsten van de zombies, welke soms wat slapjes ogen. Tel daarbij op dat er mensen achter je zitten die bij elke 'enge' scene of zombie die in beeld komt iets moeten roepen (oh, ah, oeh) of gaan lachen, dan begrijp je wel waarom het lijkt alsof de film nooit echt spannend wordt.

Bij beoordeling binnen het genre, is het op zich wel een geslaagde zombie film. Houd rekening mee met het land en budget van de film, en de film is dan best vermakelijk.

avatar van tbouwh

tbouwh

‘Kijk, zo word jij later ook’, zegt de Koreaanse zakenman tegen het jonge meisje, ‘als je niet goed leert’. Onderwerp van gesprek is een wat armere man. De locatie? Een voortrazende trein in het (Zuid-) Koreaanse binnenland. De moderne zombiefilm Train to Busan combineert een logische dosis actie met een minder logische dosis maatschappijkritiek. Het levert (nu al) één van de beste films van het bioscoopjaar op.

Het plot van Train to Busan past moeiteloos op een stuk toiletpapier. Vader en dochter reizen vanuit Seoul met de trein naar ex-vrouw annex moeder, woonachtig in Busan. Voor diegenen die wat gevorderde geografische kennis missen: dat is flink ver. Al voor vertrek wordt duidelijk dat er iets flink mis is. Quarantainegebied, gemuteerde vos(?), virus. Niet noodzakelijkerwijs in die volgorde. Het vervolg laat zich raden. Zombies on a train, maar dan met onverwacht drama in de marge.

Het is een gouden zet van regisseur Sang-ho Yeon, wiens eerdere werk nog maar beperkt opgepikt werd. Meer nog dan met de zombies strijden de treinreizigers in Train to Busan met elkaar. Individualisme en egoïsme vieren hoogtij, de verschillen tussen arm en rijk worden zichtbaar. Op schrijnende wijze laat Yeon zien hoe kuddegedrag werkt, en welke uitwerking het redden van je eigen hachje kan hebben voor de mensen om je heen.

De absolute kracht van Train to Busan zit hem erin dat actie en drama perfect verweven zijn. De trein naar Busan is haast een veredelde klassenmaatschappij, maar door de bij vlagen keiharde actie liggen de morele kwesties er nooit té dik bovenop. Het is en blijft een wat vreemde gewaarwording: deze grotendeels (ook) tussen actie en horror laverende film heeft een groot brok in de keel-gehalte.

Geloof het of niet, maar ik zag dat er alweer werd gerommeld met de rechten voor een Hollywood-remake. Ik weet al welke film ik ga kijken als die straks uitkomt.

Kleine 4,5*

avatar van blurp194

blurp194

Subtiele variaties of het zombie genre in deze Koreaanse visie op het fenomeen - bijvoorbeeld, de zombies zijn bloedsnel, terwijl ze meestal een overdreven houterige manier van voortbewegen gebruiken. En ze zien er ook wat anders uit - geen monochrome zombies hier. Misschien wat minder humor dan de leukste films uit het genre, maar er zijn wel genoeg subtiele grappen en situaties om het vanuit die optiek tot een leuke film te maken - het gaat niet alleen om de Koreaanse benadering die het interessant maakt.

Misschien wat dramatischer dan de gemiddelde film in het genre, maar dat viel me niet in negatieve zin op - de karakters zijn goed bij elkaar gevonden en versterken elkaar tot een behoorlijk sterk en goed verhaal. Daarmee steekt deze toch al makkelijk ver boven de gemiddelde zombiefilm uit.

avatar van The Oceanic Six

Best wel sterk, zowel qua actie als met de menselijke emoties van diverse lagen van de bevolking die te maken krijgen met een virusuitbraak. Deze ''Zombies on a train'' (niet zelf bedacht, las het al in diverse reviews hier) film is niet enorm origineel, maar wel goed uitgewerkt. De speelduur is wel aan de lange kant, had wel richting een 90 minuten teruggebracht mogen worden. Het eerste uur was echt sterk, als ze ontdekken wat er aan de hand is en manieren zoeken om zichzelf te beschermen, maar na de zoveelste aanval viel mijn interesse een beetje weg. Daarvoor heb ik toch wel vrij veel zombiefilms en series gezien om nog echt geïmponeerd te raken.

Gelukkig ligt het tempo hoog genoeg om redelijk interessant te blijven is vooral de nadruk op het menselijke aspect goed gedaan. Wel wat voorspelbaar, want een work-a-holic die zijn dochter qua aandacht heeft verwaarloosd komt zichzelf uiteraard tegen, beetje Hollywoodiaans eigenlijk, maar het wordt toch nog gewoon overtuigend neergezet. Mooie scène als hij afscheid van zijn gezin neemt nadat hij begint te transformeren naar een zombie. Heel puur. Wel weer jammer dat het zo beroerd eindigt met een happy end voor moeder en dochter omdat die laatste een liedje zit te zingen waardoor ze niet door het leger afgeknald worden. Buiten het feit dat ik dit wel heel goedkoop vind had het best bij de film gepast als het leger wel geschoten had. Ieder geval een aanrader voor de genrefans.

Doorsnee zombie geweld.

Naar Koreaanse gewoonte wel kundig in elkaar gedraaid. Sowieso ben ik redelijk zombie-moe, dus het feit dat ze het 120 minuten lang interessant konden houden betekent toch wel wat. Probleem is dat de film verder wel érg weinig toevoegt aan het genre én het genre één van de meest vastgeroeste is die je je kan indenken.

Oké, het speelt zich een keer af op een trein. Als je daar alleen al wild van wordt dan kan je het nog origineel noemen, maar verder weinig nieuws onder de zon. Gelukkig zijn het de snelle zombies, het wordt ook aardig in beeld gebracht en het acteerwerk is aardig voor een horrorfilm. Wel een extra bonuspuntjes voor de "zombietapijten" trouwens, doet misschien wat denken aan WWZ maar zo zonder overdreven CG is het toch een stukje indrukwekkender.

Maar uiteindelijk is het weer veel weglopen van zombies. En in stilte langs ze proberen schuifelen. En hele hordes afhouden zonder gebeten te worden omdat je nu eenmaal een hoofdpersonage bent dat (nog) niet dood mag. En dan mag ik nog van geluk spreken dat het een opbouw van de oude stempel is, geen twist waar het meer om de groepsdynamiek van overlevenden draait ipv de zombies zelf.

Al bij al is het niet slecht, maar de hype rond deze film is dik overdreven. Aardige middelmaat, meer is het niet.

avatar van K. V.

K. V.

Dit was nog een leuke zombiefilm. 'k wist niet echt wat te verwachten, maar hij was toch nog iets meer dan een standaard zombiefilmpje. Ondanks dat hij bijna maar op één locatie afspeelde, verveelde de film geen moment.

De cast deed het ook prima.

Er zaten wel een paar schoonheidsfoutjes in, maar voor de rest was het een prima film.

avatar van El ralpho

El ralpho

The Train to Nowhere

Een Zuid-Koreaanse zombiefilm, kom maar op, dacht ik toen ik deze voorbij zag komen. Sowieso vind ik het ook goed om niet altijd alleen maar te kiezen voor Amerikaanse films. Anderstalige films brengen toch weer een heel ander soort sfeertje met zich mee.

Train to Bussan, trapt gelijk sterk af. De opzet spreekt namelijk meteen aan: op het moment dat een trein aanrijdt breekt buiten de pleuris uit vanwege een zombie uitbraak. Zoals verwacht gaat het ook in de trein zelf goed fout, en het duurt dan ook niet lang voor de hel ook aan boord van de trein losbarst. Het gegeven dat je eigenlijk nergens heen kunt en steeds meer mensen in zombies veranderen terwijl je in een hoge snelheidstrein vastzit is daarbij een beklemmende gedachte. Dat de zombies er ook nog eens echt gruwelijk uitzien draagt flink bij aan het schrik bejag.

Train To Bussan ontspoort helaas op een gegeven moment naast letterlijk ook figuurlijk flink als heel de trukendoos opengetrokken moet worden en er een aantal flink lelijke visuele effecten naar voren komen. Ook de dood van het hoofdpersonage -hoewel tragisch-, voelt een beetje geforceerd aan. Eigenlijk vanaf het moment dat de trein ontspoort verliest deze horror zijn charme volledig, en begon bij mij de zombie moeheid ook weer volledig door te komen.En ook daarvoor werd het al minder, want zo vond ik de manier hoe de groep zich een weg wist te banen door de zombies heen, zonder gebeten te worden (op een persoon op het einde na)wel heel opmerkelijk. Ook de manier waarop de andere groep zich verschanste in de cabine sloeg nergens op.

Het is jammer dat Train To bussan niet een constant hoog doorlopend niveau heeft en ik denk dat een ander einde en een kortere speelduur de film goed zouden hebben gedaan. De Zuid-Koreaanse horror -hoewel niet eng- is nu nog wel steeds sterk, maar niet zo sterk als in de media beweert wordt.

avatar van david bohm

david bohm

Alles wordt aardig in beeld gebracht en het probleem doet door de vele tv beelden en dergelijke redelijk realistisch aan, in hoeverre dat kan voor een zombie invasie natuurlijk. Het acteerwerk ben ik niet zo van onder de indruk het meisje is wel schattig maar echt acteren kan zij niet en haar vader en de rest van de cast trouwens ook niet.
Wel oké dat hier niet voor een happy end is gekozen.

avatar van rep_robert

Ik vind het uiteindelijk toch een tegenvaller. Had hier gewoon meer van verwacht, maar uiteindelijk voelt alles toch een beetje... Euhm... Gewoontjes aan. Nu klinkt dit raar voor een zombiehorror, maar ik doel hier meer op dat het nergens origineel aanvoelt. Nergens gebeurt er iets dat ik nog niet eerder heb gezien.

Er zit veel bloed in en het overleven van coupé naar coupé bevat genoeg om je de hele film mee te vermaken, maar er blijft toch iets knagen dat er meer uitgehaald had kunnen worden. Het zal denk ik een budgettaire kwestie zijn geweest, ik had het liever wat grootschaliger en over de top willen zien.