Genre: Horror / Thriller
Gesproken taal: Russisch en Engels
Releasedatum: 24 januari 2008
Bekijk via SkyShowtime
Plot Cloverfield
"Some thing has found us."
Een groep jonge mensen organiseert een afscheidsfeestje voor Rob Hawkins, die naar Japan vertrekt. Wanneer er een korte aardbeving gevoeld wordt en er korte tijd later een gigantische explosie plaatsvindt, is het duidelijk dat hun avondje uit er één wordt om nooit te vergeten. Met een videocamera slaagt Hud, één van de jongeren, erin om de diverse taferelen die zich die nacht voordoen, vast te leggen. De beelden tonen onder meer het verloop van een beangstigend chaotische nacht in New York City, waarbij veel slachtoffers vallen.
- Trailer (YouTube)
Jenn
Antonio
Charlie
AC1
Had een goede film kunnen zijn als het niet zo "wiebelig" was gefilmd.
Ik snap wel dat het net moet lijken of het door een amateurfilmer is vastgelegd, maar waarom die camera dan regelmatig 90° linksom of 90° rechtsom gedraaid moet worden of zelfs helemaal ondersteboven moet hangen, is me een raadsel.
Het heeft verschillende functies. Het zijn niet alleen amateurbeelden, het draagt vooral bij aan de hectische, paniekerige situatie van het verhaal. Onze filmer heeft echt geen tijd of de geestesgesteldheid om de horror 'smooth' vast te leggen. De extreme camerabewegingen moeten de kijker dus het gevoel geven dat 1) Het verhaal gefilmd wordt door één van de karakters ter plekke en niet door een professionele filmcrew. 2) Weglopen van monsters en instortende wolkenkrabbers geen rustige picknick is.
Forrest001
De vraag om een verklaring van het monster is er een te veel. Omdat het hier gaat om de beleving van de direct betrokkenen, zij weten ook niet wat er aan de hand is. Verplaats je in de situatie van de filmer en bedenk wat je zou doen, hoe je zou reageren en of je overeind zou blijven in de chaos.
Wel een leuke invalshoek, die van degene met een videocamera. En toch lijkt het mij niet voor de hand liggend dat je in zo'n situatie zou blijven filmen. Nog afgezien van de vraag of de accu van de camera het zo lang zou uithouden.
Afijn, ik geloof dat Lily het heeft overleefd.
John Lee Hooker
De batterij van jouw camera gaat minder dan 84 minuten mee?
Tja, wel iets langer natuurlijk... want ik neem aan dat er toch wat tijdssprongen in zullen zitten.
BoordAppel
Volgens mij zien we in deze film alles wat gefilmd is. In de tijd ertussen staat dat ding niet aan.
John Lee Hooker
Dat kan ook, maar dan hebben ze toevallig precies de juiste beelden geschoten om hier een boeiende film van te kunnen maken.
schram101
Ja, maar als je over zulke dingen valt kun je beter een andere hobby zoeken dan films kijken.
John Lee Hooker
@ schram: overigens heb ik me daar totaal niet aan geirriteerd, ik ging alleen in op datgene wat Forrest001 aanhaalde.
Ste*
- 2082 berichten
Ik hou wel van dit soort films. De camerabewegingen hebben me dan ook geen moment gestoord. Hij is aardig goed in zijn genre, al duurt het begin, op het feest, veel en veel te lang. Ook de scenes daarna, op de straten, vind ik niet goed genoeg. Het ziet er te computerized uit, de acteerprestaties zijn niet geweldig en ook het feit dat mensen met hun mobieltjes gingen filmen vond ik iets te geforceerd actueel. In zo'n situatie doen mensen dat denk ik (?) niet meer.
Later werd de film gelukkig wel beter. Spannend, aardig leuke vondsten. Helaas dat het monster, en ook de kleinere beesten in de metrotunnel, belachelijk waren. Het is gewoon niet zo eng en realistisch meer als je een matig geanimeerd monster door de stad ziet rondsjouwen.
Het cameraelemt, vooral met de laatste minuut, vond ik wel weer erg sterk.
Ik heb me er best mee vermaakt, verder.
Dikke 3,5*
Hans S.
Ik heb hem net weer gezien. Oké, ik heb en had wat biertjes achter de kiezen, maar misschien juist daarom is het wederom een achtbaanrit geworden die zijn weerga niet kent. Prachtige shots (die flitsende lichten als ze net het metro-station uit komen, prachtig en 'realistisch' tegelijkertijd.) en wat een fantastische actie. Ik heb echt met open mond zitten kijken naar de soldaten en tanks die voorbij kwamen en probeerden het monster, tevergeefs, pijn te doen. Echt, ongeëvenaard vet. Vandaar de verhoging van mijn score, ik had niet gedacht dat de film nog zoveel indruk op mij zou maken bij een herziening... integendeel, ik heb er misschien wel nog meer van genoten dan bij de eerste kijkbeurt....
Gewoon dik vijf sterren, puur vermaak.
Buffelsander
Gewoon dik vijf sterren, puur vermaak.
Als je het een 5 waard vind, dat betekent natuurlijk ook dat het een supereinde was. Kan je mij dat uitleggen, wat je daar zo geweldig aan vond?
Hans S.
Het betekent dat ik de film als geheel heel sterk vond. Vanaf welk punt markeer jij het einde? Als je doelt op de dood van de twee, dan vond ik dat binnen het plaatje van de film passen. Lief dat Rob naar Beth trok om haar te redden, maar natuurlijk een plan dat gedoemd was om te mislukken en dat gelukkig ook deed, een happy end had helemaal nergens op geslagen.
Vijf sterren betekenen in mijn ogen helemaal niet dat ik alle scènes uit een film perfect en geweldig vind. Een vijfsterren-film hoeft in mijn ogen helemaal niet foutloos te zijn, uiteindelijk staat het plezier dat je uit een film haalt bovenaan en Cloverfield vermaakt als geen ander.
Buffelsander
Het einde markeer ik vanaf het gedeelte dat ze in het park lopen nadat de helicopter gecrashed is(als ik me goed kan herrineren)? Vond het einde veels te snel gaan. Het hoeft geen Happy ending te hebben natuurlijk, maar het mocht wel wat uitgebreider. Ze waren opeens dood zegmaar, had van mij wel wat meer rek in mogen zitten. Maarja ieder zijn mening natuurlijk! Als ik deze film bijvoorbeeld vergelijk met The Mist, iets wat erop lijkt, vind ik het einde van The Mist 100x beter. Daarom zou ik deze film al geen 5 kunnen geven
amenmalek
Wat een TOPfilm in dit genre..... heerlijk hoe War of the Worlds, Aliens, en alle andere sci-fi-horrors bij elkaar komen...... wow! Heb echt enorm genoten en zat met spanning te kijken. Ik heb me ook nergens écht geërgerd aan het acteerwerk. Er waren wel wat puntjes waarbij ik dacht.... hm zo zou je in een panieksituatie misschien heftiger (of juist niet) reageren, maar ja, wie zal het zeggen.
Het was adembenemend om mee te maken dat er volledig zonder muziek is gewerkt. Tijdens de End Credits gaat de muziek pas na 1.30 min spelen. Geweldige spanning, genoeg actie en de invalshoek is echt gewoon super. Mijn eerste indruk is dan ook: wow!
Deze gaat bij mijn favorieten van 2011. Meer van dit soort geweldige dingen. Laatste notitie: het deed niets af aan de briljantheid van de film of het echtheidsgehalte, maar wel een knappe accu van een digitale HD camera. Die van mij gaat niet zo lang mee!
K. V.
Toen deze uitkwam was het een enorme hype en 'k heb hem eens bekeken. 'k vond de hype wat overroepen. Vooral het begin (het feestje) is enorm saai. Gelukkig duurt dit maar een twintigtal minuten en dan veranderd de sfeer en dit komt de film ten goede. 'k was wel aangenaam verrast dat er meer dan één wezen meedeed, die de film interessanter maakte.
In het begin was het wel wat wennen aan het beeld, maar het stoorde niet. Omdat het geen bekende cast was, kwam dit de film ook wel ten goede.
Al bij al een goeie rampen/monsterfilm die je het beste kunt vergelijken met Godzilla in Blair Witch stijl.
Zeker geen slechte film, al is het wel geen film die je gezien moet hebben.
Angelo2
Prima filmpje, heb me erg vermaakt. Ik heb gewacht met het bekijken van deze film omdat ik had gelezen dat mensen soms misselijk werden van de constant bewegende camera maar vond gelukkig erg meevallen. Sommige scenes waren mooi geschoten, de efx kon wel iets beter. 3,5*
koningtoet
flauwe film, ik stem maar 1,5 om het gemiddelde een beetje naar beneden te halen. echt een monstersoep van clichés en gejatte ideeen.
nakada
disneystore
Looool
Veel plezier!
Tefferkix
Goeie film hoor, meeslepend verhaal en het was echt spannend. En dit keer een bad end in plaats van altijd goeie eindes. Deed me denken aan war of the worlds. Maar ik was positief verast door deze film. Prima te doen! 4.0
Edie
Wat een film, heeft een tijd geduurt voordat ik hem eindelijk eens gezien heb.. Grote indruk gemaakt, blair-witch stijl in een heel andere setting. Nergens verveelt de film, alles verliep zoals ik hoopte..
Curry
ik snap die reacties nooit van mensen die zeggen misselijk te worden van de schuddende beelden.
Hoe doe je dat?

naarmate de film vordert lijken de beelden ook steeds perfecter te worden en omdat het tempo als de actie eenmaal begint hard gaat let ik niet eens op het handheld gegeven
Cloverfield is trouwens wel 1 van de lelijkste monsters uit de filmgeschiedenis
gauke
Deze, vooral technische sciencefiction film heeft geen intro nodig en kent zijn beste momenten als het monster daadwerkelijk tevoorschijn komt. De regisseur tovert enige beklemmende scènes voor, zoals de metroschacht, de ontmoetingen met het monster en mensenmassa's in paniek. Spannend, maar we hebben het al eens eerder gezien. Ik blijf niet gecharmeerd van wiebelende camera's die waggelbeelden tonen, in mijn optiek voegen ze niets toe.
Mr Thee
"Oh my god" is de kortste samenvatting van deze film die ik me kan bedenken. "King Kong meets Aliens meets Blair witch project" is een iets langere. Toch kan ik langer uitwijden niet laten. De film is tamelijk origineel in opzet maar aan het eind vond ik de film toch te veel lijken op de doorsnee Amerikaanse rampenfilm. Bovendien vond ik het grappig en irritant tegelijk dat in alle schrik bepaalde dames in een "rampenscene" gewoon nog op hakken lopen! Even later...(ogenschijnlijk enkele kilometers verder) heeft ze de hakken in de hand...gnigni
Triple G
Na jaren weer es herzien. Nog steeds niets ingeboet aan kracht. Formidabel gefilmd, uitstekend acteerwerk. Alien moet voor de chaos en spektakel zorgen maar is eigenlijk bijzaak. De gefilmde chaos zelf is en blijft briljant.

The Cloverfield Paradox
2018

10 Cloverfield Lane
2016

Horrorfilm 'Cloverfield' van Matt Reeves vanavond op televisie: 'Nog steeds kippenvel'

Ook deze goed beoordeelde films verdwijnen binnenkort uit het Netflix-aanbod

Vijf sterke dystopische films over een verdorven wereld | MovieMeter Toplijst

Netflix voegt vandaag onder meer deze zes films toe

Jurassic Park
Avontuur / Sciencefiction, 1993