• 9.379.649 stemmen

Donnie Brasco (1997)

Misdaad / Drama | 127 minuten / 147 minuten (extended cut)

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 127 minuten / 147 minuten (extended cut)

Geregisseerd door: Mike Newell

Met onder meer: Al Pacino, Johnny Depp en Michael Madsen

Gesproken taal: Japans, Engels en Italiaans

Releasedatum: 24 april 1997

Plot Donnie Brasco

"Based on a true story."

De op een waargebeurd verhaal gebaseerde film volgt FBI-agent Joe Pistone die de maffia van New York infiltreert. Onder de naam Donnie Brasco maakt hij diverse vrienden, en weet hij zich al gauw op te werken in de maffiafamilie van Sonny Black. Het undercoverwerk wordt Pistone echter langzaam te veel. Zijn huwelijk raakt op de klippen, en de maffia denkt dat er een mol aanwezig is.

Donnie Brasco / Joseph D. 'Joe' Pistone

Benjamin 'Lefty' Ruggiero

Dominick 'Sonny Black' Napolitano

Nicholas 'Nicky' Santora

Maggie Pistone

Richard 'Richie' Gazzo

Dr. Berger

Hi-Tek

Oke misschien had ik niet moet zeggen altijd .

Goodfellas is verder een goede film en die bedoelde ik ook zeker niet, maar The Godfather is wel een beetje geromantiseerd doordat Vito Corleone gewoon de belangrijke man van de stad is.

Dat wil niet zeggen dat The Godfather (part1) een slechte film is.

En over the witness to the mob kan ik niks zeggen want die moet ik nog kijken.

Hi-Tek schreef:

Ik denk dat dat juist wel realistisch is, omdat het vroeger precies zo ging. Je had gewoon bepaalde families die het in bepaalde steden voor het zeggen hadden door mensen onder druk te zetten door middel van dreigementen of nog erger, een liquidatie uit te voeren. Zo werd tegen je opgekeken en verdiende je respect en hadden de mensen angst voor de maffiabaas en zijn familie. Dan ben je inderdaad de belangrijke man van de stad.

Hi-Tek

Je hoort me ook niet zeggen dat het niet realistisch is maar het is gewoon dat je bij Donnie Brasco meer de lager sociale lagen van de Mafia ziet en dat vindt ik gewoon orgineel aan de film.

Het klopt verder wat je zegt over The Godfather dat er verschillende families het voor het zeggen hadden en dat er mensen tegen op keken, maar ik vindt het gewoon niet zo orgineel meer.

De meesten mensen van mijn leeftijd denken bij mafia gelijk aan grote huizen, veel geld, macht, vrouwen en heel dat geromantiseerde wereldje en daar gaat Donnie Brasco juist niet over en dat vindt ik ook leuk aan de film.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Die Pacino kon weer goed de gangster uithangen

4,5

Ben ik met je eens. Deze film laat juist de mislukkelingen van de mafia zien, de andere kant van het verhaal in plaats van successtories en geromantiseerde gangsterverhalen

Hi-Tek schreef:

Dat ben ik met je eens...Eigenlijk zijn er maar weinig maffiafilms waarbij de maffia echt superieur blijft tot het einde van de film. In elke film stort de boel wel in aan het einde van de film om wat voor reden dan ook.

Hi-Tek

Ja inderdaad dat is ook meestal het geval, maar bij Donnie Brasco zit het vanaf het begin al niet mee met Lefty en ook niet met Sonnie Black.
Alhoewel hij promoveert worden hij en zijn handlangers toch wel tot minderheden gezien door Sonnie Red, Rusty en Bruno etc.

Ik bedoel geld uit Parkeermeters halen zie ik toch niet echt als glitter en glamour.
Je kijk in de film mee met de laagste groep van de mafia in plaats van de mafia bazen en onder bazen.

Die Lefty heeft nooit succes en zal nooit hogerop komen.
De scene op de jacht bijvoorbeeld daar zie dat de mafia bazen helemaal geen interesse voor heb hebben

De sympathie voor Lefty, zijn band met Joe Pistone en dat Joe zelf één van hen werdt gaf gewoon zo'n enorme inpact bij mij dat ik het toch wel 1 van de beste mafia films vindt.

Benja

ik ben het niet helemaal met je eens hi-tek, jij zegt dat je in de film naar de laagstgeplaatste personen in de mafia hiarchie zit te kijken. terwijl sonny black een capo is en dat kun je nou niet echt als een ''lage'' positie bestempelen. en dat geld uit parkeermeters halen is normaal voor caporegimes, zo word het geld binnengehaald(naast overvallen, drugshandel etc.) verder geef je een goede beschrijving van de film. Ik had precies hetzelfde gevoel.

avatar van PartyMarty

PartyMarty

Tony Montanja schreef:

Wel een aparte benadering. Ik denk dat respect en angst toch wel verschillende begrippen zijn.

Benja schreef:

Ik doelde zoiezo op Lefty want hij behoort tog echt tot de laagstgeplaatste van de Mafia maar Sonnie Black kunnen toch ook niet echt een hogere baas van de mafia noemen.
Het klopt dat Sonnie Black gepromoveert is, maar als je ziet hoe hij wordt behandelt door Bruno, Sonnie Red etc.
Ik bedoel niet voor niets breken ze zijn tent af in Miami

En over die parkeermeters het is wel normaal maar zeker niet voor de hoger sociale laag van de mafia.
Sonie Black was er ook niet al te blij mee, hij zei dat nog zelf in scene wanneer Joe Pistone hem miami voorsteld.
En zie jij soms de mannen van Vito Corleone ook geld uit parkeermeters halen, zie jij in Scarface Tony Montana dat ook doen of Al Capone in The Untouchebles ?
Het antwordt is nee want dat zijn de hoger sociale laag van de mafia.

Overvallen, drugs dealen dat levert toch echt veel meer geld op dan parkeermeters.

Benja

1. tony montana is geen mafioso maar een drugsbaron, dus die heeft ook geen mafia structuur.

2. vito corleone en zijn mannen behoren tot de top van de mafia dus het lijkt me ook zeer sterk dat die geld uit parkeermeters halen.

3. Al capone was een bootlegger van drank dus die hoefde ook niet geld uit parkeermeters te halen( en zijn organisatie was ook niet gestructureerd naar de mafia.

ja je hebt er wel gelijk in dat je zegt dat lefty laag geplaatst is, maar sonny black heeft toch echt een hoge positie binnen de mafia hoor(1 van de hoogste die je kan halen zelfs)

en dat gedoe met sonnie red en bruno, is gewoon concurrentie tussen 2 caporegimes in 1 familie(waar een machtsstrijd in plaatsvind) vandaar dus dat zij in conflict waren. het is niet zo(zoals jij dat beschrijft) dat sonnie red op sonny black neerkijkt omdat hij lager geplaatst zou zijn.

Benja schreef:

Naja ik bedoelde de georganiseerde misdaad en die houd zich toch echt niet bezig met geld uit parkeermeters halen.
En Capone heeft inderdaad geproviteerd van de drooglegging maar hij komt toch eerder in de buurt bij de georganiseerde misdaad, een kruimeldiefjde kan ik hem niet noemen .
Verder hebben parkeermeters jatten helemaal niks met je zogenaamde 'mafiastructuur' te maken.

Tja dat kan misschien wel kloppen, maar Sonnie Black is zelf ook niet zo blij mee dat ze parkeermeters jatten.
Hij geeft dat zelf ook aan dat hij er van baalt dat ze nog steeds parkeermeters jatten terwijl Sonnie Red vrachtwagen overvalt etc.

Benja

Ik suggereer toch ook helemaal niet dat al capone een kruimeldiefje is?? voor de rest ben ik het wel met je eens nu.

PartyMarty schreef:

Daarvoor zeg ik ook: Dreigementen, liquidaties etc. Daar vloeit de angst uit voort....

Benja schreef:

Haha nee oke dat is ook zo, maar ik bedoelde dat de beste omschrijven voor Tony, Al Capone en Vito Corleone wel ongeveer de georganiseerde misdaad is omdat ze toch echt tot de hogere sociale laag behoren en daarom zullen zij zich echt niet bezig houden met parkeermeters .

dat is zo ;p

avatar van Vito Andolini

Vito Andolini

Ik vond het een goeie film, maar wat wil je met Pacino er in.

Tony Montanja schreef:

Dat daar angst uit vloeit lijkt me vrij logisch, maar dat heeft verder niks met respect te maken.

Want inderdaad zijn angst en respect 2 aparte begrippen.

avatar van Phil Leotardo

Phil Leotardo

Lefty Ruggiero was gewoon een soldier van de mafia, wel een hele trouwe en loyale. Hij baalt er zelf van na al die jaren van zwoegen, ruim 20 moorden gepleegd en alle orders uit te voeren nog steeds niet gepromoveerd te zijn. Terwijl Sonny Black wel capo wordt die een stuk jonger is en veel minder werk heeft verricht voor de mafia. Donnie Brasco is gebaseerd op feiten, daarom heeft de film ook een realistische sfeer vind ik. Het is ongeveer echt zo gegaan toendertijd...

Hi-Tek schreef:

Want inderdaad zijn angst en respect 2 aparte begrippen.

Enerzijds hebben ze geen respect voor wat hij doet, maar anderzijds hebben ze wel respect voor de persoon, zodat ze hem niet dwars gaan zitten.

avatar van PaasKiekes

PaasKiekes

damm wat een saaie film en zo levens echt. Daarvoor blijf ik niet 2 uur kijken. Films moeten onecht zijn veel stunts monsters anders kan je beter naar familie, spoed, buren of thuis kijken. 1/10 ster.

avatar van Scratt

Scratt

PaasKiekes schreef:

Dit een saaie film ? nee hoor.Dat je liever science fiction ziet moet jij natuurlijk weten maar dit vergelijken met van die prullefeuilletons is niet gepast eigenlijk. Maar ja als je King Kong 5 sterren geeft en Donnie Brasco 0,5.. zegt het wel genoeg... lol

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Altijd andere films weer afkraken als je het niet met iemand eens bent, gebeurt hier jammer genoeg erg vaak.

Hi-Tek

Het gebeurt ook te vaak en ik vindt dat ook jammer, maar de argumenten die Paas Kiekes geeft slaan natuurlijk nergens op.

En het woordje moet is al fout, want een film hoeft helemaal niet onecht te zijn met veel stunts en monsters.

Over het algemeen zijn zelfs de meeste van deze films minder goed dan andere genre's.

Niet dat dit soort films nooit goed zijn, maar het hoeft er niet in te zitten om een film goed te laten zijn.

Dus ik snap zijn reactie opzich wel, maarja ik dit gaat off topic en bovendien heb ik geen zin om aan zulke mensen aandacht te besteden.

avatar van gideonvdb

gideonvdb

gewoon een goeie film en alles behalve saai en wat die kingkong betreft de eerste anderhalve uur van die film is pas saai maar goed smaken verschillen natuurlijk.

Daarom geef je the Matrix ook 0,5 ster

avatar van Scratt

Scratt

Ja, misschen was dat King Kong gezeik van me onterecht en wat belachelijk maar het is inderdaad wat iemand al zei, niets 'moet' met monsters zijn, het mag natuurlijk maar dat daarom een film slecht is als dit er niet inzit vind ik wat weird eerlijk gezegd.

Maar goed, ik neem het terug

avatar van haai

haai

Mooie film

avatar van Ash Krueger

Ash Krueger

PaasKiekes schreef:

Ik dacht dat je dan met Lord of the Rings wel aan je trekken was gekomen. Onecht, monsters en stunts. Maar goed, ik zal wel niet goed bij mijn hoofd zijn

avatar van HeatWave

HeatWave

Goeie opbouwende film waarbij je zelf niet van hoopt ooit in de schoenen te hoeven staan bij één van deze personages. Ik had het af en toe met Johnny Depp ( Donnie Brasco ) te doen. Geweldig te zien hoe hij zich in de nesten werkt en toch nog de schone schijn op weet te houden. Een meesterlijke verfilming van een waar gebeurd verhaal.