• 9.384.886 stemmen

Met onder meer: Liam Neeson, Maggie Grace en Leland Orser

Gesproken taal: Engels, Frans, Arabisch en Albanees

Releasedatum: 1 mei 2008

Plot Taken

"They took his daughter. He'll take their lives."

Bryan (Liam Neeson) is een overbezorgde vader, die gescheiden is van zijn vrouw (Famke Janssen). Als zijn dochter naar Parijs wil staat hij dit met tegenzin toe. Als ze dan in handen komt van vrouwenhandelaren, reist hij naar Parijs af om haar te zoeken, waarbij zijn bij de Geheime Dienst opgedane ervaring goed van pas komt...

avatar van Demoniac

Demoniac

Deze film is niet realistisch natuurlijk. Dat snapt iedereen wel die hem gezien heeft. Het onderwerp echter is wel realistisch. Hier in de buurt was laatst een man die gewoon overdag, en in het zicht van een aantal woningen, een meisje van de fiets probeerde te trekken en mee wou nemen. En dat godverdomme in een klein miezerig kutdorpje hier in de buurt. En dan heeft zo'n klootzak ook nog het lef om het gewoon overdag te doen en op een plaats waar huizen staan! Dus midden in de stad voor het grote station zou dit ook zomaar kunnen gebeuren; en misschien zelfs zonder dat het andere mensen opvalt.

Nee; het onderwerp van deze film is denk ik behoorlijk actueel en ook wel realistisch. De uitwerking is alleen nogal overdreven. Dit vond ik juist positief, want daardoor wordt het geen saai, overgedramatiseerd verhaal (zou vast en zeker ook een goede film kunnen opleveren trouwens, maar daar dat soort films hik ik over het algemeen toch wat langer tegenaan voordat ik ze in de dvd-speler stop), maar een lekkere actiefilm met een aantal leuke gevechten. Wel vond ik dat Neeson er soms iets te gemakkelijk vanaf kwam en ook het einde vond ik wat afgeraffeld.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Hmm, nadat ik het eerste kwartier erop had zitten, dacht ik dat de negatieve kritieken hier wel eens gelijk konden gaan krijgen van mij. Maar... gelukkig was dat dus even niet zo. Het eerste kwartier is wel ronduit slecht. Zelfs een paar keer zo erg, dat ik mijn ogen dichtkneep en dacht; owh, dit kan echt niet. Bijvoorbeeld de scéne op het feestje van de dochter van Neeson, wanneer ze dat paard krijgt, vreselijk. Ook daarna, dat hele gedoe met die vakantie en Neeson samen met Janssen, behoorlijk ondermaats. Ik hoop dat regisseur Morel het mooi bij actie of thrillers gaat houden, want de rest belooft niet veel goeds. Gelukkig zit deze film vol met heerlijke actie en geweldige spanning, dus moet ik eerlijk zeggen dat ik me vreselijk vermaakt heb, op het eerste kwartier na dan...

Liam Neeson is gewoon stoer in deze film. Ik had nooit gedacht, om dat nog eens te kunnen zeggen, maar hij zit gewoon prima in zijn rol. Waarschijnlijk had er makkelijk een ander gecast kunnen worden voor deze rol, die het ook zo goed had gedaan, maartoch... ik ben - meer dan - tevreden. Bij Famke Janssen heb ik altijd het probleem dat ik erg op haar uitspraak let. Een bijzondere rol heeft ze voor de rest niet en ik vond ook niet dat ze nou echt overtuigde. Maar oké, dat is het belangrijkste ook niet, al laat ze op het eind wel wat steekjes vallen. Ik weet niet precies hoe het gaat in de 'donkere' wereld van de vrouwenhandel, dus ga ik ook niet in op specifieke details, want dat is bij een film als deze gewoon dikke onzin als je daar op gaat letten. De uitwerking in deze film is groots wat mij betreft. Het begint uiteraard met de dochter die op vakantie gaat, met haar beste vriendin. Wel jammer dat haar beste vriendin voor haar achterhoud dat ze alleen zullen zijn in Parijs, beetje krom eigenlijk. Kom, ik neem mijn beste vriendin mee op vakantie, maar vertel de belangrijkste dingen niet, want wie weet komt haar vader erachter, leuk De scéne hiernaa is meer dan meesterlijk, beklemmend en vreselijk spannend. Misschien een beetje afgekeken van Rear Window, maar het werkt allemaal wel prima. De dochter, hangt aan de telefoon met vader Neeson die 'live' meemaakt dat er indringers in het huis zijn die de meisjes willen ontvoeren. Geweldig spannend en de scéne onder het bed is ook meesterlijk. Wat daarna volgt is memorabel. Ik kan er niks aan doen, maar voor dit soort 'stoerigheid' heb ik toch een zwak:

- I don't know who you are. I don't know what you want. If you are looking for ransom, I can tell you I don't have money. But what I do have are a very particular set of skills; skills I have acquired over a very long career. Skills that make me a nightmare for people like you. If you let my daughter go now, that'll be the end of it. I will not look for you, I will not pursue you. But if you don't, I will look for you, I will find you, and I will kill you.

- ... Good luck.

Fantastisch. Vanaf dat moment krijgen we dus te maken met de 'stoere' Neeson, en dat beviel me wel. Natuurlijk is het allemaal vreselijk toevallig dat net de dochter van een agent van de geheime dienst gejat wordt, maar dat kon me eigenlijk niet zoveel schelen. En dit is wel eens anders bij films, maar Morel weet veel dingen precies op de goede plek te plaatsen, zodat veel ongeloofwaardigheiden en toevalligheden niet zo erg meer waren. Het moment wanneer Neeson in Frankrijk is en achter die jongen aanzit op het vliegveld is geweldig en vond ik ook lekker spannend. Vooral mooi, wanneer hij die grote zwarte even lekker in elkaar beukt en die jonge jongen achtervolgt, die vervolgens heerlijk geramd word door een vrachtauto. De eerste stempel is gedrukt en vanaf dat moment komt Neeson in een wereld die hem steeds verder laat wegzinken van de realiteit. Hij wil zijn dochter en iedereen die hem in de weg staat zal boeten. Morel weet ons vervolgens de verwennen met een visueel, geweldig spektakel. Lekker grimmig soms, maar vooral spannend en erg stoer. Ongeloofwaardig; zeker, voorspelbaar; ook dat, maar het werkt gewoon prima allemaal. En dat terwijl de film zichzelf ook aardig serieus neemt. Bij veel films valt het doek dan, maar bij deze niet.

Een paar schooneidsfoutjes vallen dan wel een beetje duidelijk op. Bijvoorbeeld een Neeson die constant Amerikaans blijft spreken, wat er ook gebeurd, hehe De beklemmende sfeer die de film heeft blijft verassend sterk volhouden. Neeson komt steeds dichter bij zijn dochter in een steeds donker wordende wereld. Opzich is het gewoon allemaal erg simpel. Neeson ramt iedereen in elkaar, om zo zijn dochter te vinden. Dat is het eigenlijk, maar de actiescénes zijn dan ook om te genieten. Lekker in de auto scheuren, achtervolgingen, coole vechtscénes en alles prima gefilmd en ondersteund door een redelijke score. Het moment wanneer Neeson in zo'n gebouw zit, waar al die meisjes volgespoten met drugs - en wat nog meer allemaal - halfdood liggen was ook geweldig trouwens. Heerlijk somber, goedkoop, donker, spannend en wederom cool dat Neeson als held iedereen even laat zien wie de show runt. Toevalligerwijs vind-ie daar dan het jasje en een aanwijzing naar zijn dochter. Vraag me af wat er met het meisje is gebeurd, die hij gered heeft. Toch een punt waar ik de afloop wel van zou willen kennen.

Naarmate het einde van de film naderd, komt Neeson uiteraard steeds dichter bij zijn dochter die door haar schoonheid en maagdelijkheid overgebleven is. Weer een beetje toevallig, aangezien die vriendin van haar al dood was, maar oké, ze was mooi en een maagd telt dubbel laten we maar zeggen Wederom volgen een aantal coole actiescénes en wanneer hij de champagne brengt bij zo'n 'koper' komt weer een kippenvel moment. Het shot wanneer hij zijn dochter ziet is geweldig. Hierna heeft de regisseur eigenlijk meerder keuzes om er een einde aan te breien. Neeson pakt zijn dochter, nadat iedereen is afgemold en gaat vrolijk naar huis, of... hij word eerst nog even verrast. Het tweede was uiteraard het geval en misschien maar goed ook, want er zijn weer een aantal lekkere scénes geboren. De coole Audi en de rit naar het schip, waar iedereen word gepakt en een uitstekende confrontatie volgt met zijn laatste tegenstander, die het hem aardig moeilijk weet te maken. Wel jammer dat de grote 'baas' net zo'n nichterige dikzak moet zijn.

Morel heeft anderhalf uur heerlijk volgestopt met lekkere nosens. Actie van de bovenste plank, lekkere spanning, uitstekende sfeer en alles is meer dan goed gefilmd. Er wordt naar een einde toegewerkt die me eerst erg goed leek te zijn. De hereniging van vader en dochter was mooi, maar wat daarna volgt doet jammergenoeg behoorlijk afbreuk aan het geheel. Ik was ook van plan om hierna een halve ster minder te geven, want dit einde kan echt niet natuurlijk. De scéne op het vliegveld is niet best, erg matig. Iedereen kijkt lekker vrolijk, net of de dochter terugkomt van een leuke vakantie ofzo. Ik mis een behoorlijke dosis overtuiging in die scénes en wat is er met de beste vriendin? Telt die niet meer? En dan dat gedoe met die zangeres; wat mij betreft te veel van het goede, maar oké, het zal wel.

Ik geef de film toch maar vier sterren, want dat is het meesterlijke middenstuk van de film echt meer dan waard. Jammer van het eerste kwartier en de laatste vijf minuten, waar alles behoolijk slordig afgeraffeld word. Zodra de film op dvd is, koop ik 'm wel direct, want deze is een herziening waard. Even afwachten hoe de mindere punten me dan gaan bevallen.

avatar van snoeiV

snoeiV

Ja misschien is er voor de filmprofessoren van alles aan te merken en het verhaal is ook gewoon cliché maar..... ik vind dit echt een hele stoere film!!

avatar van the-hague-pride

the-hague-pride

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Haha die Hagenaren altijd.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

the-hague-pride schreef:

Uuh, sorry?

avatar van 606

the-hague-pride schreef:

lomp volk zeg

ik ben jaloers op zijn schrijf manier hij doet dat erg goed.

ga zo door Harm

avatar van JohnMcLane

JohnMcLane

606 schreef:

ik ben jaloers op zijn schrijf manier hij doet dat erg goed.

ga zo door Harm

Ja Harm-Jan! Ik lees ook altijd graag jou recensies Prachtig!!

avatar van The Oceanic Six

Goede recensie van HarmJan! Ik ben het ook volledig met zijn plus en minpunten eens, al had ik het wat korter samengevat als ik hem was Maar liever zon mooie recensie dan nutteloos geschreeuw van iemand als the hague pride....

Taken = vet.

Ik ga hem binnenkort denk ik ook nog eens herkijken, zeker de moeite.

avatar van Mar10Segovia

Mar10Segovia

Uiteindelijk een toffe niet-nadenken-maar-schieten film met meer dan genoeg actie. Een dikke ***1/2.

dionj

Aardige film, met mega veel spanning en actie. Het begin is net zoals HarmJan zegt een beetje overdreven.

Ik vond de film verdacht veel op de Jason Bourne en de laaste twee James Bond films lijken.

4/5*

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

dit is zoveel beter dan die klote films met daniel craig.

avatar van cooperino

cooperino

Spannende film die blijft boeien. Sommige dingen zijn niet helemaal geloofwaardig! Aangezien een dergelijk verhaal al op 100 verschillende manieren op het witte doek is neergezet moet ik zeggen dat dit toch een zeer goede poging is.

Zeker de moeite waard om eens te kijken.

avatar van ArcovandenBroek

ArcovandenBroek

Ik heb Taken op plek 4 gezet, in m'n Top 10 2008. Wat een verrassing was deze film!

avatar van dartviper

dartviper

Een van de beste films die ik gezien heb in de afgelopen tijd. Makkelijk verhaal maar toch goed. Actie is top. Film is zeker een verrassing zoals zo velen het noemen.

avatar van patjuhhh

patjuhhh

Na lang twijfelen uiteindelijk toch maar gekeken. Teleurstellend eerste kwartier....MAAR DAN...waouww ! Geweldige martelscene, kort en effectief !!

avatar van Chromeo

Chromeo

Degelijke actiefilm. Besson schreef mee aan het scenario en dat merk je.

dionj

Wisten jullie dat deze film pas op 30 januari 2009 in de VS in premiere gaat?

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

huh, wat vaag!

hier kwam hij in maart ofzo in de bios.

mischien omdat hij in frankrijk is opgenomen.

Heath Ledger was ook in januari overleden, en toen was Batman af.

vervolgens kwam de film pas 5 maanden later ongeveer in de bioscoop.

Iron Maiden schreef:

huh, wat vaag!

hier kwam hij in maart ofzo in de bios.

mischien omdat hij in frankrijk is opgenomen.

Heath Ledger was ook in januari overleden, en toen was Batman af.

vervolgens kwam de film pas 5 maanden later ongeveer in de bioscoop.

Sterker nog: De premiere van de film in Frankrijk was op 22 januari 2008. Dit betekend dat de VS een dik jaar later is als Frankrijk!!

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Tja zo gaat het andersom ook vaak genoeg.

avatar van SingInSilence

SingInSilence

Zeeeer goede film ! =)

avatar van paramount

paramount

Heerlijk zo'n vader.

avatar van tevelenco

tevelenco

Redelijke aktiefilm maar niet zo goed als het hoge gemiddelde hier doet vermoeden.

Daarvoor wordt er niet overtuigend genoeg geakteerd en kent het clichematige verhaal te weinig verrassingen.

Wel bezit de film behoorlijk wat aktie maar ECHT spannend werd het voor mij nooit.

avatar van Waku

Waku

Ondanks dat "Taken" een gemakzuchtige actie thriller is

( Brian spoort en rolt de misdaadbende wel heel makkelijk op binnen een kort aantal uren) is het eveneens ook een adembenemende film.

Je zit als kijker op het puntje van je stoel en de film raast voorbij.

Liam Neeson overtuigd als ex special agent....

Dikke 4*

"Taken"is puur entertainment!

avatar van T.S.S.A.

T.S.S.A.

Waku schreef:

Ondanks dat "Taken" een gemakzuchtige actie thriller is

Je zit als kijker op het puntje van je stoel en de film raast voorbij.

Liam Neeson overtuigd als ex special agent....

Dikke 4*

"Taken"is puur entertainment!

Ik had het niet beter kunnen verwoorden

avatar van Oosie

Oosie

Ik heb m nu voor de 2e keer gekeken , en DAMNNNNN wat een actie film met spectaculaire AUDI scenes 4****

avatar van Cashmyra

Cashmyra

Hele gave film!

Naast lekkere actie zette het mij ook wel een beetje aan het denken.

Want dit soort vrouwen handelshit bestaat serieus en het zag er best wel ziek uit.

Het blijft natuurlijk een beetje een cliche verhaal; Neeson als reddende engel; maar hij speelde zeker wel vol overtuiging de ex-geheim agent. Het was behoorlijk realistisch op een paar kleine dingetjes na.

Ik was verbaasd; ik had niet verwacht dat de film zo goed zou zijn.

avatar van robertvanmourik

robertvanmourik

zeer goede film, ik ik had voorafgaand totaal geen verwachtingen van deze film..ik wist nog geen eens waar het verhaal over zou gaan. De film had een realistisch onderwerp..met superveel goede actie scene`s erin. De acteurs speelden erg overtuigend..ook ik had bij het zien niet zo`n goede film verwacht..heb me geen seconde verveeld!...

avatar van BMW-M5

BMW-M5

Ik heb erg genooten met deze film, met twee pakjes popcorn.