• 9.375.326 stemmen

Met onder meer: Tom Jansen, Johnny de Mol en Tara Elders

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 23 oktober 2008

Plot Vox Populi

Vox Populi is een zwarte komedie over een doorgewinterde politicus in een midlife crisis. Wanneer hij in aanraking komt met de volkse logica van zijn nieuwe schoonfamilie, heeft dit ingrijpende gevolgen voor zijn politieke optreden en zijn privéleven.

avatar van LeevanCleef

LeevanCleef

De eerst keer dat ik me niet geërgerd heb aan Johnny de Mol, hij deed het zowaar goed!

Het matigste aan deze film is eigenlijk het verhaal. Wat wel erg ongeloofwaardig is. Toch heb ik me best vermaakt met de film, slecht zou ik hem zeker niet noemen.

De conclusie is ook wat raar.. Uiteindelijk kan je het beste maar emigreren ?!

avatar van gotti

Nee. Dat vond Franssen voor zichzelf het beste, als je goed geluisterd heb naar zijn monoloog aan het einde

avatar van pim-klaver

pim-klaver

wat een kutfilm

nederlandse shit zoals vele

Waarom ga je m dan kijken?

avatar van Wouter

Denk niet dat pim 'm gezien heeft.

Quentin

25.000 euro op 17 prints ... misschien dat mond tot mond reclame het de komende weken nog wat kan gaan verbeteren.

avatar van Wouter

Met vier andere zeer succesvolle Nederlandstalige films is het lastig voor een kleine film als Vox. Laten we hopen dat-ie aantrekt.

avatar van phone home

phone home

De andere films zijn voor totaal ander publiek. Twee zijn voor kinderen en een voor libelle-actie megamassas.

Dat is een totaal ander medium bijna. Vox concureert slechts met zichzelf. Mensen gaan wel of niet. Ze gaan nie hetzij naar vox, hetzij naar Radeloos of bride flight. Hoogstens is die belgische film met die vrachtwagenchauffeur concurentie. Of calimucho. Twee topfilms.

avatar van Wouter

Draait Calimucho al/nog dan? Naar zo'n film gaan zo weinig mensen dat het nauwelijks concurrentie te noemen is. Dan heb je toch echt meer last van de vier succesvolle Nederlandse films. Natuurlijk zijn die films heel anders, maar het is hoe dan ook concurrentie; zeker die libellefilm.

phone home schreef:

Ben toch bang - waar we het ook al over hebben gehad op het NFF na afloop van de voorstelling - dat de ontleding van een politiek klimaat geen thema is om mensen mee naar de bioscoop te trekken. Simon raakte mensen omdat de film thema's en situaties behandelde waarmee mensen zich konden indentificeren. Gezien de geringe interesse en participatie in echte politiek onder de Nederlandse bevolking vrees ik dat de film enkel intressant is voor een behoorlijk beperkt publiek. Hoe jammer dat ook is.

Daar zit wel wat in. Heb sowieso niet de indruk dat men in Nederland zo geïnteresseerd is in politiek, vergeleken met andere Europese landen.

avatar van neo

neo

Inderdaad. Mensen zonder voorliefde voor film, maar die wel zich met politiek bezighouden, zijn denk ik ook niet snel geneigd ervoor naar een bioscoop te gaan. Als ik de gemiddelde geinteresseerde zou zijn, zou ik vermoedelijk liever een aflevering Nova kijken.

Quentin

Er zijn sowieso maar bijzonder weinig mensen, buiten professionals en mensen zich in een bestuurlijke of partij functie bevinden, die echt bezig zijn met politiek.

Wat is 'echt bezig zijn'?

In het buitenland zijn veel mensen behoorlijk betrokken bijvoorbeeld bij overheidsbeslissingen. En ze staan ook meteen op de barricade als iets ze niet zint.

In Nederland gaan er pas wat mensen de straat op als een hele bedrijfstak z'n salaris gehalveerd ziet en zelfs dan alleen maar een 'gezellige dag' met hoedjes en toeters .

Zelfs studenten, in elk land zeer politiek actief en betrokken, heb ik hier nog nooit iets zien ondernemen, ook al wordt de hele studiefinanciering onderuit gehaald.

Dit land is gewoon zeer lamlendig of ongeïnteresseerd als het om politiek gaat, heeft een beetje met de middle-of-the road calvinistische instelling te maken of zo wellicht.

Men vertrouwt er op dat wat de regering doet 'toch wel goed is' of zo. Zin om daar zelf over na te denken heeft men niet, dan heb je weer minder tijd om naar reality bagger en opzoek naar Maria te kijken en wuppies te consumeren enzo.

Quentin

Ja daar volg ik je wel in, het sociale aspect van politiek is totaal ondergeschoven in de Nederlandse maatschappij. Terwijl een goed functionerende democratie juist actieve en effectieve participatie van de 'geregeerden' verlangt. Er wordt zoveel over het 'democratic deficit' gezeurd maar uiteindelijk zijn maar weinig mensen bereidt om zelf actief met politiek bezig te zijn.

Drs. DAJA

De uitzending van preview (en dan met name de getoonde clipjes) hebben me toch overgehaald. Ik vind het bij voorbaat al interresant hoe die Pauw en Witteman scene gefilmd is, morgen ga ik maar naar de bioscoop.

avatar van Quido

Quido

Denk dat er ook te veel nadruk gelegd is op het politieke gehalte van Vox. Natuurlijk kan het worden ontkend dat het een belangrijke rol speelt in de film, maar zelfs voor een leek op dat gebied blijft het een zeer amusante komedie. De leefwereld van Nico en zijn familie heeft voor iedereen wel iets herkenbaars.

avatar van camielc

camielc

Vox Populi is een aardige film van Terstall, alhoewel de film lang niet zo goed is als Simon (2004). Het verhaal is nogal ongeloofwaardig: de linkse partij RoodGroen wordt binnen mum van tijd omgevormd tot een partij

waar rechts-populistische leuzen de boventoon voeren. De partijleider van RoodGroen, Grachtengordeldier Jos Fransen, komt nl. in aanraking met Nico, de vader van de nieuwe vriend van Fransen's dochter. Nico is een rasechte Amsterdammer die nogal onverbloemd zijn meningen verkondigt, Hij is echter in staat om het gedachtegoed van Fransen flink te beinvloeden. De schoonzoon van Nico, een immigrant uit de Balkan, dringt zichzelf op als de nieuwe spindoctor van Fransen. De samenwerking blijkt succesvol en zorgt voor een electorale zegetocht, alhoewel de nieuwe koers van Fransen tot flinke strubbelingen leidt in de eigen fractie. Femke (what's in a name) Lakerveld is in dit opzicht erg goed gecast als Mira, een ambitieuze politiek correcte politica. Al met al is Vox Populi een leuke, maar niet echt komische film over de Haagse politiek. Het is bemoedigenswaardig dat Terstall "Den Haag" als onderwerp neemt, een onderwerp dat andere Nederlandse filmmakers doorgaans links laten liggen. Vox Populi had echter een stuk beter kunnen zijn, als het verhaal dat door Terstall wordt verteld, geloofwaardiger zou zijn en minder een statement over de Nederlandse politiek - post-Fortuyn - zou zijn.

avatar van Max en Joep

Max en Joep

kos schreef:

Wat is 'echt bezig zijn'?

jeetje, wat belachelijk kort door de bocht allemaal zeg...

Klopt. Het is wat veralgemeniseerd natuurlijk.

Drs. DAJA

Inderdaad in Nederland hebben we niks met politiek. Mensen vallen hier ook nooit over elkanders mening en programma's waarin vaak politiek wordt behandeld zoals Pauw en Witteman worden bijna niet bekeken. Volgens mij is er trouwens nog niet eens zo heel lang geleden een kale politicus doogeschoten... Maar je moet ook wel heel veel interesse hebben in politiek wil je nog weten wie dát is. En die onderduikende politici zullen dat ook enkel wel doen om de illusie te wekken dat mensen meekrijgen wat ze zeggen...

Verder is het ook wel weer een behoorlijke tijd geleden dat de buschauffeurs of leraren staakten en ik kan me niet herrineren dat ik ooit studenten op het museumplein weggewerkt heb zien worden door ME vanwege een nieuwe urennorm. Inderdaad Kos, politiek laat ons in Nederland volledig koud.

Drs. DAJA schreef:

In verhouding tot het buitenland niet nee. We hebben hier ook nauwelijks extremen.

En discussies zijn vooral poldermodelgezever.

Is meer een nieuwsprogramma dan politiek programma. Mensen kunne best klagen over van alles en nog wat, maar hebben geen flauw benul wat de politiek daar aan kan doen of er mee te maken heeft.

dus?

Omdat een paar idioten achter politici aanzitten is het volk geïnteresseerd in politiek

Lol, allemaal kinderspel.

Inderdaad Kos, politiek laat ons in Nederland volledig koud.

Veruit de meeste mensen wel ja.

Quentin schreef:

Is dat in andere landen zoveel anders?

Quentin

Het is natuurlijk nergens ideaal, maar het politieke klimaat van de VS is een stuk democratischer. Niet alleen qua besluitvorming maar ook het sociale, participerende aspect van democratie.

Quentin schreef:

Dat doen ze inderdaad geloven ja.

Dat is inderdaad vooral in theorie en beginsel.

Quentin

Er zijn natuurlijk de laatste jaren discutabele dingen goedgekeurd of ingevoerd in de context van een democratie, maar de besluitvorming die daar ten grondslag aan lag is democratisch. Maar mijn punt was vooral dat Amerikanen veel breder en dieper participeren in het sociale aspect van democratie dan bv. Nederlanders.

Quentin schreef:

Is dat zo? Ik vind een tweepartijenstelsel per definitie niet zo democratisch.

En hoeveel procent stemt in de States?

Wouter schreef:

vind een tweepartijenstelsel per definitie niet zo democratisch.

Hoor ik mensen wel vaker zeggen, maar de pluriformiteit is behoorlijk groot in beide partijgelederen. Daarnaast hebben pressiegroepen ook veel meer inbreng in de Amerikaanse politiek.

Quentin schreef:

Het heeft anders wel geleid tot een idioot verdeeld land. Het werkt polarisatie in de hand, waar dan ook nog eens een winner takes all uit voort dient te komen. Om nog maar over dat rare kiesmannensysteem te zwijgen. Nee, geef mij maar een coalitieregering die per definitie meer democratisch is, daar ze een groter deel van het volk vertegenwoordigd.