• 9.373.991 stemmen

Met onder meer: Tom Jansen, Johnny de Mol en Tara Elders

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 23 oktober 2008

Plot Vox Populi

Vox Populi is een zwarte komedie over een doorgewinterde politicus in een midlife crisis. Wanneer hij in aanraking komt met de volkse logica van zijn nieuwe schoonfamilie, heeft dit ingrijpende gevolgen voor zijn politieke optreden en zijn privéleven.

avatar van Wouter

rose schreef:

Phone Home als in ET...

Verrek....

phone home

O dat muntje van E.T. was nog niet gevallen, Wouter.

Ik heb het je in het café op de dag gezegd dat jij me vertelde dat jij Wouter was op het forum.

Ik bedenk me opeens dat jij de film voor deze keer niet vooraf hebt gezien. Ben je wel uitgenodigt?

avatar van rose

rose

Waarom stem je niet op je eigen films, PH?

aire.

Ehhh guys, ik snap het nog steeds niet helemaal? Heb ik iets gemist?

avatar van Ramon K

Ramon K

Wat volg je niet? Verschillende mensen uit de filmwereld nemen hier wel eens een kijkje. Sommige lui zijn zelfs MM-verslaafd.

phone home

Of misbruiken het als een parochie blaadje. Scheelt telefoonkosten,.

Ik ga nu opeens weer nadenken wie PH is...

Maar de laatste twee paginas zijn volledig off-topic. Het gaat over Vox Populi.

Ramon K schreef:

Oh, ja wist ik veel dat mensen hier bekend mee waren. Niet echt iets wat ik dagelijks mee maak op een forum. Ook omdat iedereen er zo luchtig mee omgaat. Niet de dat mensen hier nu compleet hysterisch moeten worden, maar het is toch een filmmaker met een aardige reputatie, al ken ik 'm zelf niet

Hoezo, we zijn toch allemaal bekenden uit de filmwereld? Jij bent toch Willeke?

Ben ik zojuist gefopt?

avatar van Stephan

Stephan

Nee... je bent op een site waar filmmakers zelf ook hun hart af en toe luchten... Ken er nog wel één... of twee.

Ben trouwens erg benieuwd naar Vox. Ga 'm snel kijken. Ben helaas niet uitgenodigd. Tsss...

avatar van Wouter

phone home schreef:

O dat muntje van E.T. was nog niet gevallen, Wouter.

Ik wist wel wie je was. Maar had de ET-link niet door.

Nope.

Stephan schreef:

Oké, dan snap ik gewoon de grap van kos niet echt

En sorry voor het hele offtopic gebeuren. Verplaatst het maar naar 't forum ofzo.

phone home

De oververtegenwoordiging van regisseurs, filmjournalisten, videotheekeigenaren, filmstudenten en filmfanaten op deze site is niet echt raar.

Zou iets met een gemeenschappelijke hobby te maken kunnen hebben.

Maar inderdaad erg off-topic. Gaat niet meer over Vox P

Laatste paginas kunnen zo naar nieuw topic : "profiel forum-reagasten" of zoiets.

avatar van serpico

serpico

De trailer is wel cool.

72% vindt de uitspraken van Jos Fransen niet kwalijk

avatar van Sol-

Sol-

Ik moet het nog maar eens zien. Ik vond Sextet enorm tegenvallen. En daar was ik n.b. voor naar de bios gegaan.

avatar van gotti

Stukken beter dan Sextet. VP is, na SImon, Terstall's beste film.

Politici bij première Vox Populi

Bij de première van de nieuwste film van Eddy Terstall, Vox Populi, zullen vrijdagavond verschillende politici aanwezig zijn.

Onder anderen Nebahat Albayrak (PvdA, Justitie), Boris van der Ham (D66) en Rita Verdonk (Trots op Nederland) zijn bij de vertoning op het Film Festival in Utrecht. Ook de ministers Plasterk (Cultuur) en Hirsch Ballin (Justitie) lopen over de rode loper.

De film gaat over een ervaren politicus met een midlifecrisis die zich steeds verder openstelt voor 'de stem van het volk'.

PvdA-politicus Mei Li Vos maakt haar acteerdebuut in Vox Populi.

bron: NOS teletekst

avatar van neo

neo

Terstall zit nu bij Pauw en Witteman zie ik.

avatar van TimD

TimD

Ik verheug me zeer op deze film, helemaal na de achter de schermen die vanmiddag op tv was. Vond de vorige Terstall films eigenlijk allemaal heel goed, met Simon als topper.

Ik hoop dat de bioscoop hier in de buurt nu eens WEL een film die ik leuk vind gaat draaien!!

avatar van Prudh

Prudh

Leuk interview bij de talkshow op het NFF vandaag. Nog een paar nachtjes slapen en dan kijken of de film net zo leuk is als de paar korte stukjes van vandaag.

avatar van Hannes791

Hannes791

Geen Gouden Kalf nominaties voor Vox Populi

avatar van Quentin

Quentin

Jawel. Beste mannelijke bijrol: Ton Kas

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Mijn allereerste festivalervaring, en het viel me niet tegen. Terstall's nieuwe film is een hit & miss satire; tenminste op het eerste gezicht. Op het tweede gezicht ( ) is het een melancholische reflectie over het feit dat de Nederlandse samenleving zoals die door velen anno 2008 nog steeds hardnekkig als 'tolerant' en 'uniek' wordt omschreven, een vergane glorie is. Requiem for a Society zou een alternatieve titel geweest kunnen zijn. Terstall's pessimistische conclusies weerhouden de film ervan echt venijnig te worden; alle deelnemers in zowel politiek als maatschappij bevinden zich op eenzelfde doodlopend spoor, en wat voor zin heeft spot als die met dezelfde hevigheid op alle kampen kan worden toegepast?

Hoewel onpartijdig en zelfs onverschillig in puur partizaans opzicht, snijdt de film wel met overtuiging het universele thema der vrijheid van meningsuiting aan. Een concept dat ik uiteraard ondersteun, ieder mens van redelijke intelligentie snapt natuurlijk ook dat een doctrine van 'iedereen moet alles over alles kunnen zeggen' extreem simplistisch en onrealistisch is. Om vrijheid van meningsuiting te rechtvaardigen dient men nou eenmaal een bepaald niveau van diplomatie en discretie te handhaven, anders is en blijft het niet veel meer dan een carte blanche voor racisme en andere uitingen van haat. Dat is een kwestie van ethisch verantwoord gezond verstand, en Vox Populi gooit met de uitbundige allochtonengrappen in dit opzicht enkele van zijn eigen glazen in.

De film slaagt niet op alle fronten, maar is desalniettemin interessant en intelligent genoeg om te boeien. En grappig natuurlijk. Ik twijfel tussen 3* en 3,5*. Ik ga even voor de 3*, maar wie weet leidt bezinking tot verhoging.

phone home

Reactie op posting hier boven.

Voor de goede orde; om misverstanden te voorkomen:

Er wordt gesproken over allochtonengrappen. In de film is geen sprake van allochtonengrappen maar wel van grappen over geloof en gelovigen (Gristenhonden, Islam is achterlijk etc). Dat is het cruciale verschil.

Geloof is een mening, net als niet geloven of net als communisme of liberalisme of fan zijn van Andre Hases.

Ideeën (religieus of niet religieus) die een monopolie op de waarheid claimen mogen permanent worden aangevallen. Met argumenten, met spot en idealiter met een combi van beiden.

Dat leerden ons Erasmus en Spinosa.

Dwingende ideologieën zijn altijd met veel kabaal op de knieeen gedwongen. Het brandstapelkatholicisme van Philips de tweede werdt verdrongen door de reformatie. Beeldenstormen hebben we gekend. Slavernij was zelfs ooit de heersende fatsoen. Gelukkig werdt deze schijnfatsoen gebroken door de abolitionisten. En totalitaire ideologieen als communisme en fascisme hebben het afgelegd tegen de ideologie van de vrijheid.

Dus waar je zo'n dwingende ideologie aan treft die onderdrukkend is naar mensen omdat ze een andere kleur hebben, omdat ze geen man zijn of omdat ze homo zijn of omdaten die mensen er voor kiezen om niet te geloven...

Dan moet je die ideologie verbaal aanvallen.

Dat is een burgerplicht. Dat vereist het fatsoen van de vrijheid.

Tot zover de serieuze noot. Deze film is ten slotte een komedie.

.,,

avatar van Macmanus

Macmanus

Niet onaardig.

Lastige film om te maken, politiek en humor. Valt al vrij snel in makkelijke flauwigheden. Terstall omzeilt die redelijk.

Goed werkend was vooral de Amsterdamse familie. Erg sterk gespeeld weer door Ton Kas. Hoe de politicus er langzaam zijn plek vind werkt erg goed, en het lekker platte gelul is al leuk opzichzelf. Ook de Mol red zich na de vreselijke rol in Zwartboek (wat zeker ook Verhoevens schuld was) en speelt iets dat wat dichter bij zichzelf staat en dan is die goed te pruimen.

Het verhaal loopt vrij lekker door. We beginnen bij een typische PvdA er zit wel lekker op die stoelen in de tweede kamer, lult een beetje mee. Maar verder dan wat PC gebrabbel komt het niet. Als hij dan onverhoop in een Amsterdams gezin komt, gaat hij de taal van het volk spreken, en al snel stijgt die gigantisch in de peilingen. Een volbloed komedie is het niet, daarvoor is de grapdichtheid te klein maar serieus word het ook niet. Wat de film wel een aangenaam sfeertje geeft. In dat opzicht vond ik het pessimistische eind ook niet geheel werken. De politiek is oppervlakkig en het volk vaak ook, maar toch had ik niet het idee dat de Amsterdamse familie ongelukkig was in dit land.

Puntje van kritiek is wel de verder aantrekkelijke dame Esmarel Gasman, die haar rol van huppelkutje te flauw speelde. Had een beetje de crappy rol die Nadja Hüpscher in Simon had.

3.5 sterren.

avatar van Beitel

Beitel

Met het opinieartikel "Prachtwijk-lesbo's zo heilig als imams" in het NRC.Next van vandaag, geschreven door zowel Eddy Terstall en Joost Zwagerman, wordt al een beetje meer duidelijk. De film is slechts het begin, een manier om de problemen in de politiek aan te tonen met als eventuele oplossing het 'radicale midden'.
Dan moet ik toch weer de vergelijking trekken met Los dat ook in het midden staat. Ook daar is sprake van een linkse hoofdrolspeler, in dit geval wat progressiever, die te maken krijgt met zijn beperkte wereldbeeld als journalist. Los raakte me misschien meer, maar Vox Populi vermaakte me meer en bleek toch ook wat scherper toen ik 'm vandaag weer bekeek.

Het belangrijkste, naast de politieke boodschap die me toch wel aanspreekt, is het feit dat de personages zeer overtuigend zijn. Na het knullige begin, dat wat te snel gaat en wat vlak is, komen ze helemaal tot leven. Het personage van Tom Jansen overtuigd omdat het geen karikatuur maar een mens is. Het maakt zijn keuzes niet goed, maar het is voor een keer niet zwart-wit.

De gesprekken zijn boeiend, slechts bij uitzondering lijken ze geforceerd een boodschap over te brengen. Pas op het einde, wanneer Jos Fransen de weg kwijtraakt lijkt de film ook het spoor wat bijster. Het einde lijkt toch wat uit de lucht te komen vallen. Jammer, want tot die tijd heb ik eigenlijk alleen maar uitbundig zitten genieten.

Dat, in combinatie met de nogal overheersende muziek van Spinvis, zorgt ervoor dat ik mijn stem toch niet ga verhogen. Vox Pop is zeker geslaagd, maar niet zoveel meer dan dat. Maar goed: de film staat ook niet geheel op zichzelf.

avatar van kinjutsu

kinjutsu

volkse logica, interessante term eigenlijk.

Leuk trouwens dat een regisseur zich mengt onder de MMers. Zou meer moeten gebeuren. MM is een zeer waardevolle site voor Nederlandstalige regisseurs. Zo leren ze de "volkse logica" van hun publiek kennen.

avatar van Max en Joep

Max en Joep

even voor de blonde domme niet links-stemmende mensen hier:

Phone Home = Eddy Terstall?

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Dat is in ieder geval wat Phone Home ons doet geloven. Zeker weten doen we het natuurlijk niet.

avatar van Hannes791

Hannes791

in weinig bioscopen te zien in het zuiden van het land. Wordt ff goed zoeken, voordat ik kan gaan kijken.