• 9.373.111 stemmen

Met onder meer: Tom Jansen, Johnny de Mol en Tara Elders

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 23 oktober 2008

Plot Vox Populi

Vox Populi is een zwarte komedie over een doorgewinterde politicus in een midlife crisis. Wanneer hij in aanraking komt met de volkse logica van zijn nieuwe schoonfamilie, heeft dit ingrijpende gevolgen voor zijn politieke optreden en zijn privéleven.

avatar van phone home

phone home

Onzin. Mickey. daarna krijgt ze een heel beschaafde leuke marokkaanse vriend en mag de hond op bed slapen. DE reden waarom haar ex haar sloeg was omdat zij hem sloeg omdat hij de hond sloeg, niet om wat Jos had voorspeld.

En dat Sjef het Nigeriaanse meisje aan raadt om het geld in de vagina te stoppen, dat is wat marechaussees doen. In de realiteit. En dat is juist om zo'n meisje te helpen. Maar soms krijgt er ook een uitgezettene een tik. (vrouwenhandelaars, heroinedealers, maar ook soms mensen die gewoon lastig zijn) En dat is niet fraai en dat beweerd ook helemaal niemand. Het gedrag wordt niet tegengesproken of aan de kaak gesteld nee. Het is ook geen Hollywood-film waar boontje steeds om zijn loontje komt.

Christenen en socialisten zijn in de film ook hypocriet en Smeets is een schreeuwlelijk met en megafoon.

Alleen als ook een deel van de moslims niet fraai neer gezet worden is er opeens blijkbaar een probleem. Daar moeten moslims maar aan wennen. En de meesten zijn er ook aan gewend. Net als dat bij christenen gebeurde. Er zijn hier geen uitzonderingsposities.

Niemand is gevrijwaard van kritiek. En zo hoort het ook. Daarom zijn we wie we zijn. En daarom zijn we gekomen waar me zijn gekomen. Dat loopt van Spinosa tot Monty Python. Religiekritiek is ideologiekritiek. Het is harde kritiek op een harde onwrikbare mening die boven alle toetsing wil staan. Zoals het conservatieve christendom dat ook ooit poogde af te dwingen. Vergeefs gelukkig.

Alle gezag dient te kunnen worden gespot en uitgedaagd. Ook religieus gezag. Dat gaat zo in een open samenleving en dat moet zo.

avatar van mikey

mikey

phone home schreef:

Lees: heel leuke Marokkaanse geintergreerde vriend.

Ik stond laatst in het 's nachts centrum van grnnn en toen moest ik aan de film denken: hoe 'achterlijk die baarden zijn' in de film . Sommige autochtonen kunnen er ook wat van. Een beetje zoals die vader van Mol jr.

avatar van phone home

phone home

Achterlijkheid is niet voorbehouden aan witte, zwarte, paarse of gele mensen. They come in all shapes and sizes.

avatar van voomzap

voomzap

Eddy schreef een paar rake opiniestukken, maar deze film vond ik een tegenvaller, Wat mij betreft te oppervlakkig en gemakkelijk. Of er überhaupt regisseurs zijn die het hem na kunnen doen is zeer de vraag. Hij heeft er binnen de mogelijkheden het beste van gemaakt wellicht.

avatar van robertus65

robertus65

Vind ik wat overschatte film van Terstall, maar ik ben ook niet een liefhebber van Terstall films. Kan in de verste verte niet tippen aan Simon. De film moet het hebben van de acteurs prestaties. Vond het verhaal en de rol van Jansen ongeloofwaardig, verder vol stereotypen en verder weinig origineel.

avatar van alec

alec

Een leuk verhaal met een scherp randje over de politieke correctheid in de huidige samenleving. Het aangeven in hoeverre je meegaat met de hype en je integriteit verliest om politiek gewin te halen.

Terstall zet de tegenstellingen soms scherp neer wat vaak niet goed overkomt omdat het misschien ongeloofwaardig overkomt. Maar ook politici zijn maar mensen, vanuit dit uitgangspunt zou je de film wellicht beter begrijpen.

Goede cast met een actueel verhaal.

Een *3.5

avatar van shockdog

shockdog

Beetje langdradig en niet echt realistisch, maar de scherpe toon, de rol van Ton Kas & het vrolijke eind maken veel goed

Best leuk om te zien, maar verre van goed of ook maar een beetje inzicht gevend.

De film heeft een beetje een probleem qua doelgroep denk ik:

Voor mensen die niks met politiek hebben zijn de politieke spelletjes en natuurlijk vooral de overduidelijke referenties naar 'het echte Den Haag' waarschijnlijk te subtiel.

En voor mensen die wel iets met politiek hebben is het niet eens heel pamfletterig maar toch vooral veel te karikaturaal.

Dat is eventjes grappig, maar aan het einde heb je zoiets van, tja.

Het is niet dat ik het slecht vind, maar ik had het gewoon liever een stuk minder simplistisch gezien.

avatar van De Mees

De Mees

Deze middag de film voor de derde keer gezien, na Simon de beste van Terstall.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Best aardig, maar her en der zat ik serieus met een opgetrokken wenkbrauw te staren, naar de bij vlagen ongekunstelde deeg die de toeschouwer voorgeschoteld krijgt.

Over de cast heb ik niks te klagen, echter is de hoofdrolspeler eentje met behoorlijk weinig charisma en convictie. Het moge duidelijk z'n dat Ton Kas uiteindelijk degene is die de film draagt. Filmisch is Terstall overigens bijzonder oninteressant en saai. krappe 3* dan maar.

avatar van sandokan-veld

sandokan-veld

Eddy Terstall heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een 'talking head': zo iemand die regelmatig in de media verschijnt om een mening te formuleren over van alles, en dan in het bijzonder het 'moslimvraagstuk'. Het lijkt een ware worsteling voor de arme filmmaker om zijn kritiek op de conservatieve islam en zijn liefde voor het 'gewone volk' te combineren met zijn zelfbeeld als progressief mens en zijn (actieve) lidmaatschap van de PvdA.

Vandaar dus Vox Populi, een poging tot het maken van een politieke film, jazeker. Nou ja, politiek... integratie is eigenlijk het enige onderwerp dat in deze film ter sprake komt, en Terstall stelt de landelijke politiek voor als een verzameling cosmopolieten, die in groepjes van tien vergaderen over hoe ze zo positief mogelijk in de media kunnnen komen. Meningen over de kwaliteit van onze volksvertegenwoordiging even buiten beschouwing gelaten, zal zelfs een klein kind weten dat er wel iets meer komt kijken bij het politieke ambt dan Terstall ons hier wil doen geloven.

Zijn pogingen om dicht bij zichzelf te blijven en 'de boodschap' te laten overkomen leveren verder ook een vrij zinloze, irritante film op: sommige plotlijnen gaan nergens heen, een paar karakters lijken doelloos door de film te zwerven, en veel dialogen lijken vooral bestemd om Terstalls eigen hersenspinsels in de film te persen. Als de regisseur van o.a. Simon nou echt iets zinnigs te melden had over het onderwerp, dan zou het nog te verteren zijn geweest, maar helaas biedt Vox Populi ons eerder stof tot irritatie dan tot nadenken, vooral tegen het goedkope, defaitistische einde van de film.

Toch is dit niet helemaal een stinker: Terstall blijft een grappige dialoogschrijver, en vooral Esmeralda Gasman bezorgt ons een paar hilarische momenten in de rol van de leeghoofdige stagaire. En op de momenten dat het gaat over sex, liefde, vriendschap en familie zijn er fragmentjes van menselijkheid en warmte te ontdekken in het kunstmatige geneuzel dat deze film verder biedt.

Menselijke relaties verbeelden is duidelijk de sterke kant van Terstall, hij heeft daar een veel beter gevoel voor dan voor het bespreken van politieke kwesties. Ik zou dan ook liever zien dat hij zich de volgende keer weer daarop concentreert. Met deze satire op Het Binnenhof heeft hij namelijk, wat mij betreft, veruit zijn zwakste film tot op heden afgeleverd.

avatar van Tarkus

Tarkus

Goed geacteerd in deze film, met een gedeeltelijk Belgische cast, maar het verhaal sprak me niet erg aan.

Had er eerlijk gezegd toch wat meer van verwacht.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Zal binnenkort wel een Quality film Collection jasje krijgen.

avatar van Aapje81

Aapje81

Viel me erg tegen. Vox Populi is vooral erg slap en onuitgewerkt. Alles komt heel oppervlakkig en ongeinspireerd over. De dialogen waren niet scherp en de acteerprestaties maar matig. Alleen de korte stukjes uit de dagelijkse programma's waren wel leuk gevonden. Maar verder maakt deze film totaal geen indruk.

avatar van Ace Hanlon

Ace Hanlon

"Jos is een ervaren politicus van een extreem politiek correcte partij"

Zo begint de beschrijving van deze film op Film1.

Als ik zoiets lees vraag ik mij altijd af wie bepaalt of een partij politiek correct is. Wat de een correct vindt, vindt de ander misschien helemaal zo correct niet en andersom.

Het hangt er maar helemaal vanaf welke bril je op hebt.

Persoonlijk vind ik alle politici zakkenvullers, dus ik zal zeer zeker deze film niet zien.

avatar van Quido

Quido

Jammer, want gezien je politieke insteek past de film uitstekend bij je.

avatar van Ace Hanlon

Ace Hanlon

Quido schreef:

Jammer, want gezien je politieke insteek past de film uitstekend bij je.

Hoe weet jij mijn politieke insteek????????

En je bent toch, hoop ik, niet zo naïef, dat je denkt, dat er in Den Haag ook maar één politicus zit , die jouw belangen op het oog heeft??

Iedere politicus heeft maar één belang: De eigen portemonnee!!!!

Of ze nu uiterst links of uiterst rechts of ergens daar tussenin hun verhaaltje afsteken, het belang is voor allen hetzelfde!!

avatar van Stephan

Stephan

Ik denk dat Quido bedoelt, dat jouw visie op politici in deze film redelijk wordt bevestigd....

Easy easy man.

avatar van Quido

Quido

Stephan schreef:

Dat bedoel ik.

avatar van voomzap

voomzap

Iedere politicus heeft maar één belang: De eigen portemonnee!!!!

Je lijkt me toch een redelijk mens dwz je kunt best uit je woorden komen. Maar te zeggen dat alle politici zakkenvullers zijn getuigd niet bepaalt van een realistisch mensbeeld. Een overgoot deel van de tweede kamerleden kan buiten de politiek veel meer geld verdienen. Klinklare onzin dus. Of je het nu eens bent met de meningen op het binnenhof of niet, van zakkenvullen kun je "ze" in ieder geval niet beschuldigen. Of ben je communist?

avatar van Stephan

Stephan

Communist? Ik denk eerder paranoïde. Een beetje het Alex Jones type.

avatar van Montorsi

Montorsi

Ace Hanlon schreef:

Hoe weet jij mijn politieke insteek????????

Iedere politicus heeft maar één belang: De eigen portemonnee!!!!

Want je verdient ook zoveel in de politiek

avatar van tesmo

tesmo

Ace Hanlon schreef:

"Jos is een ervaren politicus van een extreem politiek correcte partij"

Zo begint de beschrijving van deze film op Film1.

Het hangt er maar helemaal vanaf welke bril je op hebt.

Hij is dat typetje uit die film! Kijk naar de film, kijk naar jezelf!

avatar van Reinbo

Leuke politiek satire van Terstall, die mij eigenlijk altijd wel goed bevalt. Maar het had eigenlijk allemaal nog wel iets scherper gemogen. 4 kleine sterretjes.

avatar van missl

missl

Er gebeurd genoeg om de hele film te boeien. Het verhaal over die lijsttrekker vind ik overdreven. Een vermakelijke film, geen van hoogstaande kwaliteit.

Het accent van Johnny is raar.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Deze film was wel onderhoudend maar ik had het gevoel dat deze film een bepaalde boodschap wilde uitdragen die toch niet helemaal op mij overkwam. De korte scene's en beelden van alledag tussendoor maakten het niet erg makkelijk om het verhaal te volgen. Kortom: ik vond het allemaal een beetje van de hak op de tak gaan.

Al met al vond ik het toch wel een boeiende film om naar te kijken. De weergegeven manier waarop politici met het verwerven van stemmen en het uitdragen van het partijprogramme kwam best overeen met hoe ik in mijn gedachten heb hoe het eraan toe gaat. Vooral de zin van Eva Duijvensteijn "een goed politicus kan boven zijn eigen principes uitstijgen" vond ik heel goed gevonden. Met andere woorden: we passen onze mening en principes wel aan zolang het maar stemmen blijft opleveren.

Het acteerwerk vond ik redelijk goed. Ik vind Tom Jansen altijd een geweldig acteur en ook in deze film heeft hij weer een ijzersterke rol neergezet. Johnny de Mol vind ik een sympathieke jongen en een goede presentator maar hij kan als acteur echt niet alle rollen hebben want daar heeft hij gewoon minder feeling voor dan presenteren. Een rol als deze waarin hij een "gewone amsterdamse" jongen speelt komt hij er met zijn accent nou niet echt overtuigend over. Ik vond hem in de film helemaal niet bij de rest van zijn familie passen.

Maar al met al heb ik me wel vermaakt met deze film.

avatar van Theunissen

Dat we hier te maken hebben met een Nederlandse film wordt meteen al duidelijk gemaakt want binnen 10 minuten gaat het al over seks (op verzoek aangepast) en is er bloot te zien. Verder heeft men in deze film weer een heel blik lekkere wijven opengerukt om de film enigszins draaglijk te maken want het verhaal stelt weinig voor, erg stereotype, oppervlakkig en hier en daar overdreven.

avatar van Knisper

Knisper

Theunissen schreef:

sexs

Hoewel je blijkbaar veel over de Nederlandse film weet, mag je je Nederlands toch wel wat bijschaven.

avatar van Theunissen

Knisper schreef:

Om jouw een plezier te doen heb ik het al aangepast. Zoals je al kon zien in mijn bericht heb ik weinig op met Nederlands "Seks" en heb ik het meer op de Amerikaanse "Sex"

avatar van Robi

Robi

Ik ben echt een liefhebber van de dialogen in de films van Eddy Terstall. En met de politiek als onderwerp heeft ie weer een fantastische kapstok gevonden om er veel in kwijt te kunnen.

Al kakt de film tegen het einde wel wat in.