Genre: Drama / Komedie
6,8 (576)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 23 oktober 2008
Plot Vox Populi
Vox Populi is een zwarte komedie over een doorgewinterde politicus in een midlife crisis. Wanneer hij in aanraking komt met de volkse logica van zijn nieuwe schoonfamilie, heeft dit ingrijpende gevolgen voor zijn politieke optreden en zijn privéleven.
PERSBERICHT A-Film Distribution – Spaghetti Film
Amsterdam, woensdag 29 augustus 2007
START OPNAMES VOX POPULI
Deze week zijn de opnames van Eddy Terstall’s VOX POPULI gestart. De speelfilm wordt gerealiseerd door de makers van SIMON, die drie jaar geleden het Nederlands Film Festival opende en met vier Gouden Kalveren werd bekroond.
Vox Populi is een zwarte komedie over een doorgewinterde politicus in een midlife‑crisis. Wanneer hij in aanraking komt met de volkse logica van zijn nieuwe schoonfamilie, heeft dit ingrijpende gevolgen voor zijn politieke optreden en zijn privéleven.
De cast bestaat onder meer uit Tom Jansen, Johnny de Mol, Esmarel Gasman, Tara Elders, Ton Kas, Beppie Melissen, Eva Duijvestein, Hakim Traïdia, Dragan Bakema en Dirk Zeelenberg.
Vox Populi wordt geproduceerd door Spaghetti Film BV in coproductie met de VPRO. De film komt tot stand met steun van het CoBo fonds, Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties en het Nederlands Fonds voor de Film en het Suppletiefonds.
De film zal door A-Film Distribution medio 2008 uitgebracht worden in de bioscoop.
Quentin
Van Nieuwkerk, Pauw en Witteman maken filmdebuut
AMSTERDAM - Jeroen Pauw, Paul Witteman en Matthijs van Nieuwkerk zijn binnenkort op het witte doek te bewonderen. Zij zijn te zien in Vox Populi, de nieuwe film van regisseur Eddy Terstall. Ze spelen zichzelf.
Dat heeft Terstall maandag gemeld. Het is voor alle drie de journalisten de eerste keer dat ze in een speelfilm verschijnen.
Van Nieuwkerk en Pauw acteerden overigens wel al een keer op televisie: Van Nieuwkerk in een aflevering van Baantjer en Pauw in de komedie Seth & Fiona van Paul de Leeuw.
Echte wereld
Behalve het driemanschap van de VARA zijn ook Freek de Jonge, Felix Rottenberg, Dieuwertje Blok en Prem Radhakishun als zichzelf te zien in Vox Populi. "Ik wil dat de film zich zoveel mogelijk in de echte wereld afspeelt", verklaart regisseur Terstall zijn keuze.
"Alleen de politici worden door acteurs gespeeld. Maar echte journalisten en cabaretiers verhogen hopelijk de herkenbaarheid van het verhaal voor de kijker."
Komedie
De politieke komedie vertelt over een volkse jongen die een relatie krijgt met de dochter van een linkse politicus.
Het is na Simon en Sextet het derde deel in de trilogie die regisseur Terstall maakt over de eigentijdse Nederlandse samenleving. De hoofdrollen worden vertolkt door Jack Wouterse, Johnny de Mol, Tara Elders, Tom Jansen en Najib Amhali.

© Spaghetti Film - Stillfotograaf: Dinand van der Wal
Een still uit de film, met Johnny de Mol en Hakim Traïdia, die in hun functie als marechaussees iemand aan het uitzetten zijn.

© Spaghetti Film / foto: Dinand van der Wal
Van links naar rechts zien we op deze foto:
Tom Jansen (Jos), Beppie Melissen (Gees), Ton Kas (Nico), Tara Elders (Zoë), Johnny de Mol (Sjef), Bata Milojevic (Savo), Marion van Thijn (Geesje)
O jee, dit bedoelde ik dus met mijn opmerking op de regisseurspagina.
FisherKing
Eens met Kos. Je moet op een gegeven moment kiezen waar je voor staat. Of actief lid van een politieke partij, of filmregisseur.
maxcomthrilla
Dit zal wel weer helemaal niks worden. Bah, Johnny de Mol....
Verder eens met Kos en Fisherking.
FisherKing
Ik wil me even nuanceren, natuurlijk mag hij doen wat hij nu doet, als criticaster bij de PvdA, maar is het alleen niet effectiever als hij of volledig politiek doet, of 100% regisseur met een blik naar de artistieke kant ervan. Er ontstaat altijd het gevaar van versnippering. (Alhoewel dat natuurlijk allemaal perceptie is)
Quentin
Onzin, er zijn zoveel filmmakers die hun politieke kleur duidelijk laten doorschijnen in hun films. Film mag toch ook best een kritisch medium zijn? Vind het knap dat Terstall een film over de Nederlandse politiek durft te maken.
FisherKing
Dat beweer ik niet, ik ben het met je eens dat iemands mening (dus ook politiek) in een film moet zitten.
FisherKing
Leuk interview bij Kunststof. Ben benieuwd naar de film. Als de regisseur zelf al "voelt" dat hij met zijn beste film bezig is, is dat goed nieuws.
Knisper
Als ik de plotomschrijving zo lees, lijkt het me niet dat Terstall met deze film heel nadrukkelijk zijn politieke mening gaat verkondingen, maar neigt het verhaal meer naar de dramatische kant (van de midlife crisis).
Tja, Terstalls politieke mening is bekend en je kan verwachten dat waarschijnlijk terug te vinden is in de film. Net zoals zijn levensvisie in Simon te zien is. Eddy is linkse liberaal (of sociaal liberaal) en dat zie je. Dat hij behoorlijk wat mensen in de politiek kent zal natuurlijk deze film kleuren; kan niet anders.
Maar toch, hij is tegenwoordig echt een vooranstaand lid, niet zomaar een regisseur met gewoon een politieke mening. En afgaande op de plotbeschrijving lijkt het me een film die hier en daar een politieke sneer wil uitdelen.
Knisper
Laten we het maar afwachten, in plaats van vooraf al onze afkeuring afspreken. Ik heb er redelijk veel vertrouwen in dat Terstall zijn politieke voorkeuren niet in de weg van zijn film laat komen.
Nou en?
Lijkt me alleen maar positief dat hij de politiek van dichtbij kent.
Snap het probleem ook niet zo. Alsof Terstall de eerste is, die zijn politieke voorkeur in zijn films naar voren brengt...
Uitgebreide synopsis
Jos is een ervaren politicus van een extreem politiek correcte partij die er slecht voor staat. Als zijn dochter Zoë een relatie krijgt met Sjef, een jonge marechaussee, Sjef, komt Jos in aanraking met de volkse logica van zijn nieuwe schoonfamilie.
Sjef’s vader, Jordanees, is autohandelaar en haat politici. Hij heeft een groot hart, maar ook zijn eigen gevoel voor rechtvaardigheid en logica. Als hij al stemt, is het op een van de mopperpartijen.
Sjef’s zwager, de Joegoslaaf Savo, wedt met een landgenoot dat hij ervoor kan zorgen dat de partij van Jos de grootste wordt. Dat wil hij bereiken door Jos te attenderen op de volkse logica van Nico en de familie.
Jos begint de standpunten van de schoonfamilie te gebruiken in zijn politieke optreden, wat hem snel doet stijgen in de peilingen. Het ego van deze ijdele, maar ook charmante man in midlife crisis, al gestreeld door zijn relatie met de jonge stagiaire Nina, begint steeds grotere vormen aan te nemen. Ook weet Jos niet waar volks ophoudt en rechts begint.
Zal hij de balans in zijn politieke en privéleven op tijd weten te hervinden?
Nou en?
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11900 berichten
PvdA of niet (=niet mijn favoriete partij), dit ziet er heel goed uit. Mooie cast, aardig verhaal, en eindelijk weer iemand die het aandurft om een film over de politiek. En mocht Eddy's voorkeur er te duidelijk in naar voren komen: als het net zoals in Simon gebeurt heb ik daar geen enkele problemen mee. Op het Filmfestival moet ik gewoon Sextet te pakken zien te krijgen.
Terstall is ooit gevraagd om in de kamer te gaan zitten. Ik heb niet het idee, dat hij nu verder iets met het programma te maken heeft. Hij maakt enkele reclame filmpjes. That's all.
Maar in de VS zijn natuurlijk tig filmmakers die hun politieke voorkeur in films stoppen. Denk bijvoorbeeld aan Oliver Stone, alhoewel die me met WTC een beetje in de war bracht...
Maar in de VS zijn natuurlijk tig filmmakers die hun politieke voorkeur in films stoppen. .
Denk niet dat Eddy wekelijks met Wouter aan de koffie zit om door te nemen wat er allemaal anders moet. Maar ook al heeft ie meer invloed dan ik denk; wat is nou het probleem? Of je bent gewoon geen PVDA'er, maar dan ben je een beetje flauw aan het zeuren.
Misschien moet je iets meer van de PvdA weten voordat je zo reageert.
Dat vind ik erg snel geconcludeerd; zeker bij iemand met zoveel kritiek op zijn eigen partij als Terstall.
Ivens, Eisenstein, Passolini, Visconti en nog vele anderen lieten zich in met politieke zaken en zelfs partijen; zeker buiten Nederland niet ongebruikelijk.
Zag dat je deze Terra Trema: Episodio del Mare, La (1948) vier sterren geeft, Kos. Gemaakt met geld van de Communistische Partij (ook al vroeg ie aanvankelijk iets anders). Lijkt me veel meer in aanmerking komen voor jouw kritiek....
Oke, dat neem ik graag aan.
Maar je kunt toch niet ontkennen dat het een gemakkelijke bodem voor kritiek is vanuit de andere politieke hoek. En niet eens heel onterecht.
Ik zie de Elsevierkoppen al voor me.
En dat is jammer, de PvdA heeft al een veel te grote Amsterdam/Grachtengordel-salonsocialisme reputatie de laatste tijd, onder het mom van 'de liberale kant van de partij' en die trekt steeds verder weg van de achterban.
Ik denk niet dat een project als dit daar veel afbreuk aan kan doen helaas. Integendeel.
Oke, dat neem ik graag aan.
Ach ja, dat zal er best zijn.
En niet eens heel onterecht.
Daar moet ik de film eerst voor zien.
Ik zie de Elsevierkoppen al voor me.
Met een beetje fantasie ik ook, maar ik heb dan eerder de neiging om Elsevier iets kwalijk te nemen, dan Terstall.
Ik weet niet wat je hem kwalijk neemt. Mag hij zich niet met politiek bemoeien? Iemand die daar altijd mee bezig is geweest en die het gevoel heeft iets bij te kunnen dragen aan een betere wereld?
Of mag dat wel, maar mag hij dan geen films meer maken? of geen films meer maken over dat wat hem interesseert?
Ik snap het allemaal niet, hoor. Natuurlijk zullen er mensen zeuren. Als filmmakers zich daar iets van aan gaan trekken is het einde pas echt zoek.
Het is niet zozeer dat ik hem dat kwalijk neem, ik heb het allerbeste voor met de PvdA en Terstall lijkt me een prima vent, maar het is gewoon onverstandig.
En het is echt niet zo moeilijk te voorspellen hoe dit soort onverenigbare functies een enorm negatieve kant krijgen.
Natuurlijk mag hij zich met politiek bemoeien, maar dan kun je gewoon niet (dit soort) films maken.
Overigens verneem ik uit meerdere bronnen dat hij dat zelf ook vindt en zich al voorgenomen had de regiepijp (voorlopig) aan Maarten te geven in ruil voor een politieke functie. Die keuze had dan denk ik eerder moeten maken.
Ik denk dat hij zich in ieder geval voorlopig wat op de achtergrond moet houden, ook al zijn er Jami zaken die aandacht vereisen.
Maar goed, dit is allemaal wat teveel politiek voor deze site denk ik. Excuses daarvoor.

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

Horrorfilm 'Bring Her Back' komt zeer binnenkort naar Netflix: 'Geld zeker waard'

Simon
Komedie / Drama, 2004