Genre: Actie / Avontuur
Releasedatum: 22 mei 2008
Bekijk via SkyShowtime
Plot Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
"The adventure continues..."
1957. De Koude Oorlog is op zijn hoogtepunt. Nadat hij op een afgelegen vliegveld ternauwernood ontsnapt aan een groep snode Sovjet-agenten, ontmoet de avontuurlijke archeoloog Indiana Jones de jonge, opstandige Mutt die zijn hulp nodig heeft bij een persoonlijke missie. In ruil daarvoor maakt Indy grote kans op het vinden van de Crystal Skull van Akator, een legendarisch en fascinerend voorwerp omringd door bijgeloof en gevaar. Indy en Mutt reizen naar de uithoeken van Peru, maar merken al snel dat zij niet de enigen zijn die de Crystal Skull zoeken.
- Trailer (YouTube)
- Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (MusicMeter)
- Kijk op SkyShowtime
Antonin Dovchenko
Russian Suit
Russian Suit
Pastichio Rocker
Niet de terugkeer die ik had verwacht, maar desalniettemin best een aardig filmpje.
Het begon best aardig met het gevecht in de opslagloods, waar we ook een oude bekende tegenkomen. Maar het gaat al verkeerd wanneer Jones zich in een koelkast verstopt en zo ontkomt aan een atoomexplosie. Jammer genoeg is dit nog maar het topje van de ijsberg.
Het verhaal over de aliens was niets zo heel erg on-Indiana Jones, aangezien er al eeuwen wordt gedacht dat aliens de goden van de inca's zouden zijn, en zich ook bezig hebben gehouden met het bouwen van tempels en pyramides.
Maar George Lucas en Steven Spielberg kennende is dit niet genoeg. Nee, we moeten het ook nog eens laten zien. Dit is denk ik vooral aan Lucas en zijn fetish voor het buitenaardse te wijten. Hij was dan ook degene die de laatste hand had in het uitkiezen van het script. Regisseur Frank Darabont had ook een script geschreven, maar die werd niet door Lucas goedgekeurd, terwijl Spielberg naar verluid dolenthousiast was. Er zullen wel niet genoeg aliens in hebben gezeten.
De acteerprestaties waren best goed. Harrison Ford is iets stijver en houteriger dan vroeger, maar dat is ook niet zo gek en Koepp en Spielberg bedenken hier wat leuke grapjes bij. Shia Le Boeuf als Mutt Williams vond ik voor de verandering ook aardig acteren als de verloren zoon van Henry Jones Jr. Ray Winstone is altijd goed, in welke ondankbare rol dan ook. Karen Allen als Marion Ravenwood keert ook terug, en hoewel het leuk was om haar weer eens in actie te zien had ze niet echt veel te doen. Een gemiste kans, Spielberg! Dit geldt ook voor de rollen van John Hurt en Jim Broadbent, die hier verkwanseld worden.
Cate Blanchett had de (ondankbare) taak om de schurk neer te zetten, maar ze slaagt er nauwelijks in. Waar de nazi's dreigend en gevaarlijk overkwamen, zijn de Russen onder leiding van Irina Spalko een lachertje. Veel meer dan een beetje dreigen in een belachelijk accent en met haar zwaardje zwaaien zit er niet in.
De beelden van Spielberg's vaste cameraman Janusz Kaminski waren prima. Spielberg had Kaminski geinstrueerd om dezelfde technieken te gebruiken als de oude cameraman die de vorige Indiana Jones-films heeft vastgelegd, en hij slaagt met vlag en wimpel. Wat dat betreft zit het oude Indiana Jones-gevoel er goed in.
Jammer genoeg worden zijn mooie plaatjes vaak teniet gedaan door de overdaad aan special effects en computeranimatie. Het begint al meteen goed met digitaal geanimeerde hamsters die zogenaamd voor een komische noot moeten zorgen, en dit is nog maar het begin. Hoe verder de film vordert hoe belachelijker het allemaal wordt. Het hele jungle-gevecht met Spalko die zwaardvecht op een voertuig die langs een steile klif raast, Mutt Williams die als met een roedel apen als Tarzan aan lianen slingert en de reuzenmieren die alles en iedereen verorberen is werkelijk te ridicuul voor woorden. Lucas en Spielberg vinden van niet, want niet lang daarna worden we nog eens getrakteerd op een opstijgende UFO die alles verwoest in de nabije omgeving. Het mooiste was nog wel dat dit fenomeen dagelijkse kost leek te zijn bij onze hoofdrolspelers, want ze vertonen geen enkele emotie bij het aanschouwen van dit wonderlijke schouwspel.
Dit vreselijke staaltje computeranimatie zorgt ervoor dat het Indiana Jones-gevoel als sneeuw voor de zon verdwijnt. En zoals het een goede Steven Spielberg-film betaamt, moet er natuurlijk ook een happy end in de vorm van een lang uitgesteld huwelijk tussen Indy en Marion) aan vastzitten. Die bioscoopbezoekertjes moeten natuurlijk wel met een warm en wee gevoel huiswaarts keren. Het enige wat ik krijg van dit soort zoetsappige eindes is kotsneigingen. Dit kost je punten, Spielberg!
De muziek van John Williams is dan wel weer vanouds goed. Het indiana Jones thema komt veelvuldig voorbij, en Williams weerhoudt zich er niet van om ons ook te trakteren op stukjes uit de drie oude(re) films. Toch miste ik enige uitbundigheid die je wel terugvindt in de andere drie delen. De muziek blijft te vaak op de achtergrond om echt te kunnen schitteren.
Conclusie:
Best een aardig filmpje om eens te bekijken op een druilerige zondagmiddag, of als je niks te doen hebt, maar verwacht niet dat het oude Indiana Jones-gevoel hiermee terugkeert. Alleen in het begin wanneer de hoed wordt opgepakt krijg je een harde plasser/natte voeg. Maar er zit te veel onzin in verwerkt en de overdaad en uitbundigheid aan special effects werkt ook niet echt mee. Overdaad schaadt, zeggen ze wel eens, en dat geldt zeker voor deze film.
Hadden Spielberg en Lucas het alien-draadje wat meer op de achtergrond gehouden, en zich meer bekommerd om het vertellen van een goed verhaal, dan zou dit een veel betere film geweest zijn. Nu ontstijgt het de middelmaat niet. De Richard Chamberlain-films King Solomon's Mines en Allan Quatermain and The Lost City of Gold zijn een stuk leuker dan deze film. En dan te bedenken dat deze twee films eigenlijk een rip-off zijn van Indiana Jones!
Bart Simpson
PR je vergeet een aantal spoilers te plaatsen.
Erg fraaie review PR!
Ben het niet met elk punt eens maar in lijnen toch wel. Alleen heb ik wat zaken meer naar achteren kunnen zetten en heb ik wel aardig genoten van Indy 4
Reinoir
ik heb hem niet afgekeken, omdat het gewoon op een vieze wannabee door studenten gemaakte film leek, de belichting was zo nep als maar zijn kan, en alles leek voor een decor gefilmt te zijn, ik heb werkelijk geen enkele behoefte meer om deze film ooit nog te zien,
megaman
Zonder al te veel Off topic te gaan, maar Star wars blijf ik liever als trilogie zien want de laatste drie films (OK op de laatste na misschien) hebben de legende behoorlijk verbleekt. Ben ook weer niet zo'n hele grote fan, vond alleen deel 2 (of 5, the empire strikes back dus) echt goed. In deel 3 zaten al die "leuke" ewoks
En dat doet hij nu dus ook met Indiana Jones. Als losse film niet eens zo heel slecht maar als deel van de Indiana-serie gewoon een miskleun.
Als er een deel 5 komt propt hij daar nog dinosauriers of smurfen in.
Nou is RotJ wel een meesterwerk vergeleken met KotCS
De Ewoks deden de film schijnbaar de das om (ik heb er nooit moeite mee gehad en liever deze schattige teddybeertjes dan die vervelende Jar Jar) maar voor de rest zit alles toch goed in elkaar dacht ik. Een waardig sluitstuk naar mijn mening.
mjk87 (moderator films)
Eindelijk dan toch maar gezien deze film. Had m'n verwachtingen naar beneden bij gesteld, en dat is zeker terecht gezien het tweede uur. En dat terwijl de film goed begon.
Vanaf seconde 1 zit er actie en spanning in de film. Goed die rare CGI beesten waren volledig overbodig, en de ontsnapping aan atoom explosie is over the top, al was de explosie wel mooi in beeld gebracht, maar verder was het begin sterk. Je ziet Jones als oud mensch (en vooral de dingen die voorbijgaan) en komt op een redelijke manier snel te weten hoe hij de afgelopen jaren heeft doorgebracht. Met mooi camerawerk, fotografie, belichting, is het ook een plaatje om te zien. Daarnaast wordt een mooi en helder tijdsbeeld geschetst. En eigenlijk tot Jones en Mutt het graf uitgaan blijft de film op een sterk en goed niveau, meer dan ik had verwacht. Er is een onderhuidse spanning, de lijnen zijn mooi neergezet, en dan kan het beginnen denk je. Mis!
Steeds weer de Russen die op heel toevallige momenten binnen het beeld komen. Enkele slechte CGi-scènes. Normaal is die kwaliteit geen probleem omdat veel regisseurs zoiets toch niet fatsoenlijk in beeld kunnen brengen. Spielberg is hier echter een meester in, en zijn eigen kwaliteit wordt zo een nadeel. Dan nog de Tarzan scène *kots* en die rare mieren. Maar vooral het hele script rammelt. Waarom zoeken de Russen ernaar? Hoe weten ze überhaupt hiervan. Er blijft veel onduidelijk. En dan vooral omdat je als kijker er niet mee bekend was. Een Ark, of een Heilige Graal, dat spreekt meer tot de verbeelding. En niet dat het onzin is, zeker niet zolang het goed gebracht wordt, maar het is niet onlogischer voor mij dat er ruimtewezens zijn geweest dan dat er een God bestaat. Lees een Erich von Däniken er maar eens op na. Maar goed, om bij het verhaal te blijven. Er is eigenlijk na het vinden van de conquistador geen echte zoektocht meer, geen persoon die al jaren op zoek is (als de vader in Last Crusade) waardoor er ook geen binding is. En dan in El Dorada zelf is het ook enkele obstakels overwinnen met redelijk gemak, en eind verhaal. En dan?, denk ik. Komt er nog iets. Nee, afgelopen. Hier was veel meer mee te doen. In ieder geval met een persoon die al jaren onderzoek deed naar Roswell e.d., of kom met een geheel ander plot. Maar niet dit, wat zo snel afgeraffeld wordt eer het echte werk eigenlijk pas begint.
Wel heb ik me zeker vermaakt en zat er een sterk begin in, en humor die vaak wel lukte. Ook de acteurs hielpen zo mee.
megaman
Geloof het of niet, maar de oudjes zijn nog niet klaar met ons. Harrison Ford heeft bekendgemaakt dat George Lucas bezig is met het bedenken van Indiana Jones 5.
Met films als John Rambo, Rocky en Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull’ zijn de afgelopen twee jaar best een revival of the oldies te noemen. En dan nemen we nog niet eens alle horrorremakes mee in overweging. Maar Hollywood heeft er nog steeds niet genoeg van, tenminste dat vindt superproducer George Lucas. Er wordt momenteel namelijk gewerkt aan een vijfde deel van Indiana Jones. Iedereen had verwacht dat Kingdom of the Crystal Skull het laatste optreden van Harrison Ford zou zijn als Indiana Jones, maar dat blijkt toch niet zo te zijn.
Te oud voor stunts
En dat is opmerkelijk, want ondanks dat de film meer dan een miljard wereldwijd heeft opgebracht, is het toch niet zo'n immens succes geworden als werd verwacht. Hoe dat kan? De media hebben de film niet opgepikt en zelfs zware kritieken geleverd. Ford zou te oud zijn om de stunts en actie overtuigend op het witte doek over te brengen. Het publiek was het daar niet mee eens, gezien de hoge opbrengst van de film. Maar Lucas ziet er dus zelfs nog meer in voor zijn oudedagvoorziening. Volgens Ford is hij namelijk al bezig met het bedenken en schrijven van deeltje vijf.
Denkmode
"George is in wat ik noem de 'denkmode'. Dat wil zeggen dat hij alle voor- en nadelen overweegt om een vijfde deel te maken. Maar ik ken George al heel erg lang en ik heb nog nooit meegemaakt dat hij wel zijn zinnen op een verhaal en/of film heeft gezet en dat deze er vervolgens niet kwam. Dus geloof me, die film komt er wel." Aldus Ford. Ook Steven Spielberg, die verantwoordelijk was voor de productie en regie van de vier eerste films, zal zich met liefde aansluiten voor een vijfde film over de beroemde archeoloog die zijn tijd verdeelt tussen lesgeven op de universiteit en het vinden en beschermen van onbetaalbare archeologische schatten.
Er was niks mis met Harrison Ford in deel 4. Ik vond hem overtuigend spelen en ook de stunts waren in orde waar hij aan mee deed. Het probleem lag hem in het soms matige plot, enkele erg overdreven stunts die duidelijk uit de PC kwamen en het alien gedeelte van het verhaal.
Wat mij betreft is deeltje 5 hartstikke welkom. Wel met Ford. Zonder Ford haak ik af. Moet er niet aan denken dat men met LaBeouf doorgaat in de hoofdrol.
megaman
Dat zie ik ook niet zo zitten eerlijk gezegd. Ik zie het al voor me: 'Mutt Jones and the Staff of Kings'
. Any way, ik heb gisteravond nog even KotCS gekeken en ondanks de emmers CGI, cheesy scènes en het Sci-Fi gebeuren was het wel op en top Indiana Jones. Daar waar ik bij Casino Royale, Rambo en Die Hard 4.0 zoiets had van: 'wel tof maar zó anders dan de andere delen'...daar was KotCS echt een typische Indy film.
Misschien was Rambo (IV) dan ook wel een film die meer trouw was aan z'n roots, maar 't blijft wel een film van deze tijd gezien de rauwe sfeer en gory effecten. KotCS is ook een film van deze tijd maar tegelijkertijd ook eentje die in de jaren 80 gemaakt had kunnen worden. De stijl. de sfeer, de kleuren...alles is hetzelfde. KotCS is als een verloren (voor sommigen: zwarte) schaap dat vele jaren later z'n drie broers weer vindt.
De achtervolgingen, de muziek van Williams, de flauwe humor (zei het wat cheesy in dit deel) en de aangedikte personages zorgen voor hetzelfde unieke spectakel als bij de drie klassiekers het geval was. Any way, als Ford geen zin meer heeft stel ik voor aan Spielberg en Lucas om desnoods Dennis Quaid als Indy te laten spelen. Quaid lijkt erg veel op Ford, alleen is hij 12 jaar jonger dan hem.
Pastichio Rocker
Lekker uitmelken zoals de Alien-reeks totdat het straks niks meer waard is.
Don MN
Seifer
Harrison Ford verdiende met deze film ongeveer 53 miljoen dollar, ja dan boeit het hem natuurlijk niet of deze film nou minder is dan de vorige delen.
Don MN
Alsof geld alles is...ik denk dat weinig acteurs het beroep alleen voor het geld uitoefenen.
JohnWilliams
Daar heb je wel een punt, maar die bedragen slaan natuurlijk nergens op.
gauke
Eindelijk de film gezien en in vergelijking met de eerdere drie delen viel het me niet mee. Harrison Ford is in mijn ogen te oud geworden voor deze rol in een niet zo inspirerend verhaal. De actiescènes blijven leuk, al deden een aantal me ook denken aan Back to the Future.
Jaxxx
Indiana Jones and The Noticable Presence Of Green Screen In Every Goddamn Shot
Betamax
Tweede keer gezien en ik koop ook snel een koelkast waar ik in pas.
aerts007
Vanaf nu zullen we ze een maandloon van 1250 euro per maand uitbetalen. Vrees dat er nog weinig films gemaakt worden. Alles draait gewoon om het geld.
Tomkx
Vrees ik ook.
Maar het is wel overdreven wat ze nu verdienen, kijk eens naar harry potter, 30 miljoen per jaar?
;)
fijn vervolg op de vorige delen.
de film bleef interessant en de opbouw was goed gedaan.
enkel spijtig van een klein foutje in de tijd dat de film zich zou hebben afgespeeld bestonden er nog geen digitalen klokken
aunuscus
schreef:fijn vervolg op de vorige delen.
de film bleef interessant en de opbouw was goed gedaan.
misterwhite
Leuke film, ik vind het erg mooi gemaakt. De sfeer van de oude films zit er nog steeds in en dat vind ik er erg goed aan. Het einde viel mij toch zo wel wat tegen, het was allemaal zo mooi opgebouwd, de spanning zat er volledig in en dan moet dat einde weer gaan over marsmannetjes wat je totaal niet verwacht bij Indiana Jones.
Gitarist187
misschien wel een leuke film geweest als het geen indiana jones was, de oude delen zijn echt een van me favourite films maar dit....meh
veel te veel irritante computer achtergronden, aliens...kommop das nu wel genoeg gebruikt eh, de koelkast scene...nee in vergelijking met de vorige delen een grote domper.

Indiana Jones and the Dial of Destiny
2023

Indiana Jones and the Last Crusade
1989

Indiana Jones and the Temple of Doom
1984

Raiders of the Lost Ark
1981

Netflix voegt binnenkort de eerste vier films uit de beroemde 'Indiana Jones'-reeks toe

De eerste vier Indiana Jones-films staan binnenkort weer op Netflix: 'Spannend, avontuurlijk, op elk punt geslaagd'

'Indiana Jones 5' krijgt heel nieuw script

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back