Genre: Thriller / Drama
Met onder meer: Tim Robbins, Elizabeth Peña en Danny Aiello
Releasedatum: 13 juli 1995
Bekijk via Prime Video
Plot Jacob's Ladder
"The most frightening thing about Jacob Singer's nightmare is that he isn't dreaming."
De New Yorkse postbezorger Jacob Singer probeert zijn leven op de rails te houden: zijn dagen zijn gevuld met flashbacks van zijn eerste huwelijk, zijn overleden zoon en zijn tijd in Vietnam. Zijn nieuwe vrouw probeert Jacob te helpen om zijn grip op de realiteit te bewaren, maar de lijn tussen werkelijkheid en illusies wordt voor Jacob steeds vager.
Leland Palmer
Prachtige, angstaanjagende en zeker een briljante film wat mij betreft! Ik had zonet een post van hier tot Tokio geschreven over deze film. Kom ik er ondertussen achter dat hetgene wat ik had geschreven niet klopt. Onder het schrijven van de post is mijn totaalbeeld over deze film op zo'n manier veranderd dat ik een kwartier in de war ben geweest en goed heb moeten nadenken voordat ik alles op een rijtje had. En dat terwijl mij de hele tijd al bekend is geweest dat Jacob (Tim Robbins) de hele film droomt tijdens het doodgaan in een ziekenhuistent in Vietnam. Eigenlijk is alles zo simpel, maar tegelijkertijd ook weer niet omdat je steeds weer op het verkeerde been wordt gezet zowel voor als na de film. Nou jah, zo was het bij mij in ieder geval.
De film kent een aantal verschrikkelijk angstaanjagende momenten. Een aantal keer zie je de ''demonen'' langs komen flitsen. Steeds weer kippenvel. Maar het grote schrikmoment lag bij mij toch in de scene dat Jacob de spiegel omdraait en de schuddende demonenhoofden in flitsen ziet. Ik had mijn home cinema set keihard aan staan, dus dan wil je wel schrikken. De muziek in de film verzorgd door Maurice Jarre is bij vlagen briljant en doet je meerdere momenten kippenvel krijgen van angst en emotie. Tim Robbins zet een geweldige prestatie neer en Jacob's Ladder is wat mij betreft een meesterwerk...
* * * * *
orbit
- 12092 berichten
De film die in de plaats van prullen als Butterfly Effect e.d. hoog in de lijst zou moeten staan, zonder meer! Maargoed, met goede films is het al vaak parels voor de zwijnen
Leland Palmer
Hmm, lekker is dat. Heb ik net Butterfly Effect gekocht. En eigenlijk verwachtte ik veel van de film
Maarjah, we wachten af
voskat
Waarschijnlijk de engste film ooit gemaakt.
Een absolute klassieker. Niveautje Kubrick, echt waar.
wihu61
Dit is nou een B film.
Slecht geacteerd (bijv. ontmoeting met man in biljartzaal, of dat mompelende groepje bij de (jawel!) geldbeluste advocaat), niet spannend/boeiend. Hoofdrolspeler zonder enige uitstraling. Zinloze aan/uitkleedpartijen enz. Hoofdpersoon zit voortdurend op gemaakte wijze te stamelen om zijn verwardheid uit te drukken (neem ik aan), allemaal uiterst clichématig.
Vergelijk dat droom/werkelijkheidsvraagstuk bijv. eens met bijv. "abre los ojos", om over de rest maar te zwijgen. Dat kwaliteitsverschil moet iedereen toch voelen.
Heb hem na een uur maar afgezet en de volgende dag afgekeken (hij kostte uiteindelijk toch nog 6,40 Euro bij BOL).
Oh ja, waar haal je in een gemiddeld flatgebouw 's nachts 25 kilo ijs vandaan? Wat een onzinnige kwatsch.
Niks dus, miskoop.
W.M.J.M
In Amerika, zeker in de grote steden, zijn de winkels 24 uur per dag open.
Jan met de pet
nee niet mijn film.........wel afgekeken maar niet wat ik er van verwacht had, als ik al die 5 en 4,5 zie, dan denk ik zou dat een andere jacob's ladder zijn geweest? 2,5
Koerok
k heb de film niet afgekeken, Igewoon omdat ik al doorhad dat er geen touw aan vast te knopen was. Lees dus net dat alles gedroomd is. Verbaast me niks. Kom aan, 'alles gedroomd' is toch wel het meest zwakke plot wat je kunt bedenken (vond ik bij Vanilla Sky ook)? Ik snap dus werkelijk niet wat mensen goed vinden aan deze film. Omdat hij spannend is? Spanning creeren is sinds Hitchcock niet echt meer een verdienste?
Nou ja, ieder z'n meug.
Hando
Ik vind dat toch echt een zwaar pluspunt. Vooral die scene waarin die trein voorbij raast met al die schimmen erin, of die scene op het feestje, of die scene in het ziekenhuis Schitterend.
Hando
Dat is niet makkelijk. Er zijn weinig films die scenes bevatten die zoveel sfeer kunnen genereren. Veel belangrijker dan een of andere vergezochte verzonnen verklaring. Ik ga liever op in de verwarrende psyche van die man dan dat ik me de hele film afvraag hoe het nou eigenlijk zit. Jammer dat je de film niet hebt afgekeken trouwens. Alles valt toch wel redelijk op zijn plaats. Al is het natuurlijk maar de vraag in hoeverre je er in mee wil gaan.
Koerok
Maar wat is er dan zo interessant aan al die vreemde voorvallen? Na die trein dacht ik bij alles wat hij deed: 'O, nu zal hij wel weer iets vreemds zien of meemaken'. En ja hoor, een bejaarde met hoorntjes, bijna overreden worden door een auto vol met demonen(??), etyc. Zo moeilijk is het niet om vreemde voorvallen te verzinnen hoor. Echt, ik vind dat goedkoop. Gestoorde gedachten van een getraumatiseerde geest kan ik zelf wel bij elkaar dromen.
En als ik er serieus meer over wil weten, dan lees ik wel een boek over de menselijke psyche.
Hando
Het gaat er ook niet om wat er gefilmd is, maar om hoe het gefilmd is. Dat roept gewoon erg veel sfeer op. Dat jij dat niet voelt is jouw probleem. Ieder zijn meug.
Halcyon
Het gaat er ook niet om wat er gefilmd is
Voor sommigen dus wel. Hangt er maar vanaf wat je zoekt in een film.
Hando
Voor sommigen dus wel. Hangt er maar vanaf wat je zoekt in een film.
Ik spreek dan ook voor mezelf als antwoord op de vraag van Koerok 'ik snap werkelijk niet wat mensen goed vinden aan deze film?'. Je hoeft er niet steeds mee aan te komen dat filmsmaak subjectief is.
tukkerstein
Tegenvallertje. Het verhaal is interessant en goed bedacht, maar er wordt weinig mee gedaan. De film "kabbelt" bijna de gehele speelduur een beetje door, nergens wordt het echt verrassend, eng of spannend (behalve bij de metroscene aan het begin, die erg mysterieus was, maar waar ook wat meer in had kunnen zitten). Het einde is aardig maar komt ook niet echt hard aan.
lucdecoster
Zaten wat fleugjes Butterfly Effect in vond ik.
Mooie sterke film waarin ik mijn geen minuut verveeld heb.
*****
Deze film vond ik veel beter dan "Butterfly effect". Mooie enge film, met spannende schrikmomenten.
In het eerste uur dacht ik maar 2,5 sterren te geven, want ik wist echt niet wat de bedoeling was van deze film. Uiteindelijk kom ik tot 4,5 sterren en misschien wordt het nog 5*. De lengte van de film, juist geen 2 uur is ook zeer goed, anders was het te langdradig.
Ik zie dat de film nu een gemiddelde heeft van 3,74 dus zal hij zeker in de top500 zitten.
cambal
Hier kan menigeen zogenaamde horror een voorbeeld aan nemen , om in je broek te doen van angst , heftig , schoolvoorbeeld voor beginnende regisseurs , Lyne dicteert en geeft les in hoe het moet , classic en klasse. Verdient een topnotering met altijd stralende Robbins . Zeldzame paranoia ten top in beeld gebracht .
de kardinaal
Geweldige film. Spannend,eng,duister en ook heel triest. Op het einde kom je er achter dat hij al die tijd in een doodsstrijd verwikkelt was. Tijdens die strijd komen zijn diepste gevoelens naar boven. En ondertussen kom je er ook via zijn hallicunaties achter dat hij en zijn kameraden het slachtoffer waren van een smerig experiment. Sterk en verrassend.
sunnie1967
Deze film staat in mijn all time favorites...Tim Robbins is geniaal!De verwarring is meesterlijk gemaakt...je gaat op een gegeven moment zelf twijfelen aan alles..een film die je van begin tot het eind meesleept en je met open mond laat zitten als hij is afgelopen....
kakstoel
nightbreed
Vele jaren geleden voor het laatst gezien, ik heb de film zelfs al jaren in de kast liggen...hmmm, toch maar weer eens uit de kast trekken.
In mijn herinnering is het een 4 film maar misschien wordt dat na herziening een 4,5.
Dutchmeister
Nou ik heb hem maar ff gedownload, omdat k geen tijd heb zometeen. Net afgekeken en hij viel me nogal tegen. Ik heb geen moment echt spanning gevoeld, soms zelfs moeten lachen om de vreemde demonen en vrienden. Geen moment spannend of eng geweest.
Jackal1nl
Prullen als de butterfly effect????!!!!! waar heeft deze beste man het over! absoluut geen miskoop hoor

Goodfellas

Onibaba
Drama / Horror, 1964

Happiness
Drama / Komedie, 1998
new york cityvietnam veteraanpost-traumatische stress-stoornisjaren 70metroexperimentparanoianachtmerriehallucinatiecar bombrouwgeheugenchemistgewelddemonbrooklyn, new york citypsychological horrorpostal workerfigment of imaginationoneiricchiropractorptsd