• 9.375.090 stemmen

Met onder meer: Tim Robbins, Elizabeth Peña en Danny Aiello

Releasedatum: 13 juli 1995

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot Jacob's Ladder

"The most frightening thing about Jacob Singer's nightmare is that he isn't dreaming."

De New Yorkse postbezorger Jacob Singer probeert zijn leven op de rails te houden: zijn dagen zijn gevuld met flashbacks van zijn eerste huwelijk, zijn overleden zoon en zijn tijd in Vietnam. Zijn nieuwe vrouw probeert Jacob te helpen om zijn grip op de realiteit te bewaren, maar de lijn tussen werkelijkheid en illusies wordt voor Jacob steeds vager.

avatar van papaEd

papaEd

Zaten wat fleugjes Butterfly Effect in vond ik.
Mooie sterke film waarin ik mijn geen minuut verveeld heb.
Dus als ik het goed begrepen heb is Jacob al tijdens Vietnam gestorven ?

*****

avatar van Film Pegasus

Zeer sterke horror/thriller met een vleugje jaren '70-sfeer. De ideeën en het verhaal is heel goed, net als de meeste acteerprestaties. Alhoewel ik denk dat dit niet echt een genre is voor Lyne. In elk geval een aanrader.

melanie178

Onvoorstelbaar dat deze film een plekje heeft in de Top 250.....ik heb me werkelijk waar nog nooit zo zitten ergeren aan een film als aan deze film.....

Voor iedereen die het verhaaltje leest en denkt "dat lijkt me wel wat": DOE HET NIET.....pfffft wat een vaag verhaal...vreselijk langdradig en wazig

• 12092 berichten

Gelul, meesterwerk! Gewoon doen!

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Snapte je de film wel dan, Melanie? Misschien kun je m dan meer waarderen, als je het eind doorhebt.

melanie178

Ik geloof wel dat ik m snap ja.... hij blijkt gewoon allang dood te zijn, de hele film is een mix van flashbacks die hij heeft terwijl hij dood ligt te gaan toch?

• 12092 berichten

Dat is inderdaad de meest duidelijke interpretatie. Wat was daar allemaal zo vaag en onduidelijk aan dan?

melanie178

Ik houd er gewoon niet van om er aan het einde van een film pas achter te komen dat je al die tijd naar iets hebt zitten kijken waar je moeite voor hebt gedaan omdat je er niks van snapte, om er dan ineens achter te komen dat al die "moeite" tevergeefs is want met zo'n stom einde houdt niemand rekening....

ik vond dit gewoon echt een baggerfilm en daar kan iedereen me over aanvallen maar ik weet zeker dat er meer mensen zijn die er net zo over denken als ik.

Meningen verschillen en dat zal (gelukkig) altijd zo zijn maar ik begrijp gewoon niet dat deze film bijvoorbeeld in de top 250 staat......

Er zijn een heleboel films waar IK niets aan vind, maar waar andere mensen helemaal weg van zijn.... je kunt bijvoorbeeld het camerawerk prachtig vinden, of de muziek of de locatie...maar in deze film vond ik gewoon helemal niets de moeite waard..... de film is onduidelijk, donker, irritante camerahoeken en het geluid is ook walgelijk.....zo en nu ben ik er klaar mee

avatar van Twilight

Twilight

Ach ja, kwestie van smaak inderdaad. Al snap ik niet waar je het vandaan haalt dat de camerahoeken irritant zijn en het geluid walgelijk. Ik bedoel... waarom dan? Het geluid past echt wel vind ik.

En ja ach, waarschijnlijk ben ik een van die kijkers die een film niet alleen voor een duidelijk verhaal kijkt die iedereen kan begrijpen, maar ook naar andere dingen. Dat einde had niet echt gehoeven inderdaad. Alleen een film waarin iemand steeds gekker wordt had van mij ook wel gemogen, maar dat had jij zeker ook afgekeurd.

Stephan

Melanie178... je snap het plot dan wel, maar de boodschap niet.

Stephan schreef:

Melanie178... je snap het plot dan wel, maar de boodschap niet.

Leg het me uit

melanie178 schreef:

Leg het me uit

Op de director's commentary van de DVD die ik heb, staat een heel mooi deel waarin hij vertelt dat hij bij regelmaat moet spreken voor mensen die met stervensbegeleiding te maken hebben. De film is voor deze mensen in die situatie bevrijdend. Als er nu één film is die laat zien hoe een gevecht tegen de dood zou kunnen verlopen, het gevecht met innerlijke demonen, hoe je moet "loslaten" voordat je "kunt gaan"... is het deze film wel.

Het is dus niet zo dat alles wat je in de film ziet nergens over gaat, omdat hij het zich maar inbeeld, het zijn al zijn onzekerheden, schuldgevoelens en angsten die hij moet verwerken, voor hij in vrede kan sterven.

Schitterend gegeven.

melanie178

Ik snap helemaal wat je bedoelt (die conclusie had ik zelf ook al getrokken toen het einde van de film eenmaal in zicht kwam) maar ik geloof niet dat ik het met je eens ben als je het hebt over een "boodschap".

Er zijn een heleboel films met een boodschap, zoals de meeste Disney films bijvoorbeeld, maar ik vind Jacob's Ladder geen film met een boodschap......het verhaal wat je doet is een verklaring voor de ietwat rommelige scenes en het verklaart het vreemde eind maar ik kan er geen boodschap in terugvinden

avatar van Wouter

Wouter schreef:

Dick Maas

LOL, zijn uitspraak verklaart een hoop.

Wouter schreef:

Of bij de Jumbo

avatar van Twilight

Twilight

Waarom moet een film dan toch een boodschap hebben? Dat hoeft bij mij echt niet. En met mij vele anderen lijkt het.

Stephan

Ik kan me geen (serieuze) film bedenken die géén boodschap heeft.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Topthriller van Lyne, die voor deze film "Fatal Attraction" maakte, als ik het niet mis heb. Zeer luguber verhaaltje, zeer luguber sfeertje, zeer lugubere muziek en zeer lugubere demonen. En natuurlijk Culkin is ook luguber, maar dat heeft niks met de film te maken. Robbins speelt zijn rol met verve. Jammer dat er van deze film niet een Special Edition uitgekomen is, waar de film wat beter uit de verf komt dan de RCV-release die hier sporadisch in de winkels te koop is. 4 *

avatar van arkadi

arkadi

Intrigerende en beangstigende film op sommige momenten.

Het begin is fantastisch en laat dmv beelden alleen al zien hoe labiel de persoon van Robbins is en waar dit niet allemaal toe kan leiden.

De hallucinaties in de film en bedenkende het einde vooral de liefdes en gezinsscenes vond ik tijdens de film al prachtig maar na de film gezien te hebben nog mooier.

Daarbij Robbins op zijn top ,geweldige beelden (het spinnenweb,het ziekenhuis,het kruisje in de taxi).

Een makkelijke mind-fuck maar o zo geweldig neer gezet

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

"Een makkelijke mindfuck".

Dat is inderdaad goed gezegd. De film schiet allerlei kanten op en daar hou ik wel van. Ik raakte er echter nooit echt van in verwarring. Ik zag de scenes ook niet aankomen, maar toch snapte ik wel waarom de film op deze manier verliep. Het einde is dan best wel wat ik had verwacht, met de beginscene in mijn achterhoofd. Toch leuk in elkaar gezet. Wel een goeie film, maar voor mij niet het meesterwerk wat sommigen er in zien. 3.5*

• 12092 berichten

Ik zie niet in waarom een "makkelijke mindfuck" per definitie slechter is dan een onnavolgbare.. sowieso snap ik die "mindfuck"-hype in films helemaal niet zo erg, het levert alleen maar films op met nog ongeloofwaardiger plots en vlakkere acteerprestaties dan de vorige "mindfuck" Misschien moet je gewoon eens een film leren apprecieren om het wezen van de film: een mooi verhaal, mooie beelden, muziek, dialogen en acteerprestaties. Ook daarin zit veel kwaliteitsverschil hoor, echt waar! En het is niet eens een moeilijk puzzeltje om die verschillen te zien

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Gelijk heb je. En het is inderdaad wat makkelijk gebruikt, die term. Maartoch, de film wil heel erg verwarren en doet dat niet echt naar mijn idee.Niet dat het nu logisch in elkaar zit, maartoch had ik een beetje het idee dat het verwarren was om te verwarren. Waar je als kijker toch weer voldoende structuur aangeboden kreeg om het elke keer weer te snappen. Dit is knap gedaan, dat wel. Aan de andere kant vind ik dat er geniale wendingen inzitten, maar door het verloop van de film komen die toch begrijpelijk over. Waardoor de verassing een beetje teniet word gedaan. Goed, zoals ik al zei, goeie film. Ik zie er alleen niet HET VOORBEELD en meesterwerk in wat andere films zo geinspireerd zou moeten hebben.

• 12092 berichten

Tsja, het was gewoon een van de eerste "mindfucks" zoals al vaak wordt aangegeven, maar bij deze film staat dat gelukkig ook niet zo op de voorgrond. Het gaat meer over de waanzin van de oorlog en het verwerken daarvan op psychologisch niveau bij de hoofdpersoon. Daarom vind ik hem eigenlijk beter dan menige trendy "mindfuck" anno nu, de film wil niet zo graag verrassen en de puzzelaars plezieren, het laat je gewoon een (droevig) verhaal zien. Beter, naar mijn mening.

avatar van Usual Suspect

Usual Suspect

Absoluut meesterwerk!

Geweldig acteerwerk van Robbins en een sterk staaltje regiewerk.

Het verhaal zit geweldig in elkaar, net als het einde.

Ook geweldig gefilmde hallucinerende scenes.

Enigste kritiek: naar het einde toe worden er net iets teveel hinds gegeven.

Onbetwist: 5*****

avatar van DragQueen

DragQueen

Een erg duistere psychotische thriller, met een erg donkere lugubere sfeer. ijzersterk acteerwerk van tim robbins, die zijn rol erg goed brengt. geweldig is, hoe de waanzin in en om hem heen is neergezet. de montage zit knap in elkaar, en wordt nooit zo verwarrend dat het onmogelijk is om te volgen. al werd ik af en toe toch even op het verkeerde been gezet. de hallucinaties van jacob singer zijn op knappe wijze in beeld gebracht. je voelt zijn wanhoop op sommige punten. verder een erg origineel verhaal,met een goed einde, wat meesterlijk is gebracht en uitgedacht. ook de demonen zijn dik in orde, en de sets stralen wat lugubers uit. kortom, een ijzersterke psycho-thriller met enge momenten, en knap acteerwerk. deze film krijgt van mij de volle score. een dik verdiende 5 sterren.

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

melanie178 schreef:

Ik vind zoiets veel beter dan een ontzettende wazige "verklaring" waarbij er zoveel gaten in zitten dat je het gevoel hebt dat de schrijver a la Donnie Darko van het verhaal dacht: "Doe maar zo moeilijk mogelijk zodat niemand het ooit kan begrijpen.

avatar van Mad Man Mundt

Mad Man Mundt

Zelfde scriptschrijver als Ghost en Brainstorm, vond ik wel leuk om te weten, vooral de moraal uit Ghost en Jacob's komen erg overeen, Ladder alleen de darker side.

Blijft een geweldig gruwelijke, maar mooie trip... #10 in mijn top10!

avatar van Halcyon

Halcyon

Enige tijd geleden via de pakketservice kunnen bewonderen, waarvoor dank. Wanneer ik gisteren El Maquinista zag moest ik spontaan aan deze film denken en ik realiseerde me dat ik hier nog steeds geen berichtje had geplaatst. Bij deze dus.

De oorzaak voor Jacob's mentale problemen vertoont sterke parallellen met een aflevering van het geweldige X-Files, die ik nog niet zo lang geleden heb gezien. Experimenten met chemische wapens die achteraf een negatieve invloed blijken te hebben op de geestelijke toestand van hun gebruikers, het is een boeiend uitgangspunt met geweldig veel potentieel. Het duurt dan ook niet lang voor een bries van paranoia en angstaanjagende flashbacks de arme Jacob teistert. De rol van Jacob wordt bovendien heel overtuigend gebracht door een nooit teleurstellende Tim Robbins. De visuele flair en de duistere sfeer die je steeds meer bekruipt naarmate de film naar de ontknoping danst, doen vervolgens de rest. Een erg beklijvende thriller die je volledig opslurpt en in Jacob's labiele wereldje uitspuugt.