Genre: Thriller / Drama
Met onder meer: Tim Robbins, Elizabeth Peña en Danny Aiello
Releasedatum: 13 juli 1995
Bekijk via Prime Video
Plot Jacob's Ladder
"The most frightening thing about Jacob Singer's nightmare is that he isn't dreaming."
De New Yorkse postbezorger Jacob Singer probeert zijn leven op de rails te houden: zijn dagen zijn gevuld met flashbacks van zijn eerste huwelijk, zijn overleden zoon en zijn tijd in Vietnam. Zijn nieuwe vrouw probeert Jacob te helpen om zijn grip op de realiteit te bewaren, maar de lijn tussen werkelijkheid en illusies wordt voor Jacob steeds vager.
LZA
ze dragen wel allebei een bril, misschien dat het daar door komt....
De Geus bedoelt natuurlijk de personen die Tim Robbins met Westbroek vergelijken
alf.
Sommige scene's deden me een beetje denken aan de videoclips van Chris Cunningham (o.a. Come To Daddy).
Hadden meer mensen dat?
Best goede film, maar niet echt briljant of zo. Beetje te vergezocht naar mijn smaak.
flashbacks, hallucinaties en 'laatste beelden voor het sterven' zijn allemaal wel aardig, maar maak er dan iets abstracters van in plaats van een dergelijk verhaal.
herman78
Niet direct, maar nu ik dit lees kan ik me er wel iets bij voorstellen. De gezichten van de demonen doen me wel denken aan dat gezicht van die creep die tegen dat omaatje aanschreeuwt in Come To Daddy en de losse lichaamsdelen in dat macabere ziekenhuis (de beruchte ziekenhuisbedwielenscene) hebben wel iets van het in stukken brekende lichaam in Afrika Shox.
Sterke film trouwens. Zag hem al eens eerder, maar nu viel alles wat meer op zijn plek. Mooi ook hoe je de titel zowel opwaarts als neerwaarts kunt opvatten.
kijkert
Thriller? Geen spanning gevoeld.
Horror??? Geen schrikmoment meegemaakt.
Een na een half uurtje redelijk voorspelbaar paranormaal drama.
1,5 ster.
DonStefano
Film die ik al heel lang wou zien, maar waar het gisteravond eindelijk pas van gekomen is.
En damn! Weinig films gezien die een zo'n creepy sfeer hebben... en dan met name de scene met de metro en iets later op de dansvloer zijn subliem. Het einde vond ik nou niet heel erg onverwacht, maar dat krijg je als je al 100 Usual-Suspect-achtige-films hebt gezien.
Geniale rol van Tim Robbins ook....
jantjebana
Ik had eigenlijk helemaal niks van deze film verwacht. Ik kocht hem bij de mediamarkt omdat de voorkant er enigzins creey uitzag, wat mij in eerste instantie aantrok.
Ik had, na vele andere miskopen, eigenlijk een beetje het idee dat het een ontzettende B-film zou kunnen zijn.
Ik vond de film in het begin ook een beetje dat idee wekken van zo een slechte horror met veel bloed, vooral door die zwerver in de trein met een of andere rare staart die onder zijn jas vandaan kwam.
Er vond in het begin van de film ook weinig dialoog plaats, wat argwaan bij mij opwekte. De film begon gaanderweg steeds interessanter te worden en het einde vond ik juist steengoed, vooral omdat je echt bij de laatste 10 minuten van de film nog misleid wordt.
jantjebana
Ik had eigenlijk helemaal niks van deze film verwacht. Ik kocht hem bij de mediamarkt omdat de voorkant er enigzins creepy uitzag, wat mij in eerste instantie aantrok.
lazaroni_86
Ik snap het einde niet echt.
ik heb een paar vragen dus....
weet hij niet dat hij aan het hallucineren is ?
(Wanner hij zich zelf uit de auto gooit, en opgenomen word dan in de) Dat stuk snap ik nou niet met die vrouw waarmee hij woont en dat ze hem zeggen dat hij dood is.... betekent het dat hij al dood was op dat moment ?
kwa lichaam, maar dat de hersenen nog aktief zijn?
Naomi Watts
Hij was dood maar een geest blijft op aarde als hij zijn dood verdrongen heeft of zijn lot niet geaccepteerd heeft. Ze denken dan gewoon nog levend zijn.
Zeer interessant, maar juist met het thrillerachtige deel (het gedoe met die experimenten) kon ik wat minder. Ik vond het zelfs de film een beetje in de weg zitten. Bij herziening zit er wellicht wel een halfje meer in (want deze film drijft nu eens niet bepaald alleen op de plottwist, dus ik wil 'm graag vaker zien), vooralsnog hou ik het op een hele dikke 3.5*
Redlop
Een herziening na 12 jaar levert een compleet ander gevoel op. Ditmaal vond ik het zeer aangrijpend. Ik ben geen fan van Adrian Lyne maar dit is zonder meer zijn sterkste film. Het viel me nu pas op dat de film wat van Abre los Ojos weg heeft. Of andersom dus.
Avitas Sibannac
Na 5 à 6 videotheken af te gaan, heb ik deze dan toch gevonden (wel op video).
Het is een zeer goeie film die je constant op het verkeerde been zet. Ik had helemaal niet verwacht dat het zo zou lopen. Bij gebrek aan tijd heb ik em dus nog maar 1 keer kunnen zien. Ik denk toch maar dat ik deze ga bestellen. Zeker een film die mag toegevoegd worden aan de collectie... Voorlopig dus 4*
gemaster
Ik had er toch net ietsje meer van verwacht. Het eerste gedeelte van de film was erg goed, vooral de scenes met de metro en het feestje. Daarna wordt het allemaal ietsje minder met dat gezeik over die rechtzaak. Het stuk waarin wordt uitgelegd wat er daadwerkelijk gebeurt was in Vietnam was dan weer wel erg goed. Het einde zag ik niet helemaal aankomen, maar een volslagen verrassing was het nu ook weer niet.
Het acteerwerk was dik in orde en de lekkere creepy sfeer was ook goed getroffen.
Kleine 4*
Bananas
Ik vond het een meesterlijke film. Ik moet hem nog een keer kijken om meer grip te krijgen op de symboliek maar het geheel steekt ingenieus in elkaar. Ik heb een enkel punt in de tijdslijn wat onduidelijk is en dat is Het tijdstip van overlijden van Gabe. Hij heeft een brief in zijn legerkoffer van zijn zoon Gabe. Als Gabe dood zou zijn gegaan tijdens zijn Vietnam-tijd hadden ze hem waarschijnlijk wel naar huis laten gaan. Je ziet ook geen moment dat hij bericht krijgt over zijn dood en als het daarvoor gebeurt was, zou die brief niet bestaan. Dus wanneer heeft dit plaatsgevonden?
Het acteerwerk was erg goed en het is zo'n film waar je nog even over nadenkt.
*4,5
donnie darko
rare,maar zeer sfeervolle thriller met een geweldige Robbins in de hoofdrol.
Meer valt er niet over te zeggen,vind ik. Gewoon een zeer goede thriller.
Shady
Een horror-meesterwerk van de bovenste plank...
Dit is dus zoals horror hoort te zijn: doodeng!
Eén van mijn lievelingsfilms
Geweldige film!
Maar horror??? Naar mijn idee niet echt, maar meningen kunnen verschillen.
Schrik effecten heb ik totaal niet gezien in deze film maar die waren ook zeker niet nodig om hier toch een knap bizarre film van te maken.
Alleen begrijp ik nog niet waarom zijn maten opeens die rechtzaak cancellen dat had naar mijn idee toch nog wel even uitgelegd mogen worden (of heb ik een scene over het hoofd gezien?) .
Voor de rest vind ik alle dingen toch wel redelijk op zijn plaats vallen.
Het verhaal deed me wel aan The mancurian candidate denken, en het eind inderdaad aan de hierboven meerdere malen weggehaalde film titel.
Al met al een zeer sterke film, met een erg goede cast, alleen wat heb ik me geirriteerd door het personage Jezebel.
Tim Robbins was uiteraard weer eens geniaal in deze film!
Thorak
Het schiet me nu opeens te binnen dat de 2 titels ook best tegenstrijdig zijn en toch goed bij elkaar passen.
"Jakob's ladder" als verwijzing naar het verhaal in de bijbel en de alternatieve titel "Dante's Inferno" naar het geweldige deel over de hel uit het (filosofische) boek Divine comedy van Dante Alighieri.
Beide titels zijn toepasselijk maar maken de intepretatie van de film toch weer anders.
Mischien is de titel "Dante's inferno" toch net even beter omdat dat goed past bij de citaten van Louis in de film.
RemyBl
Je hebt volgens mij geen scene over het hoofd gezien. Ik denk dat Jacob Singer, volgens het einde, gewoon nog vasthield aan alle goede dingen-> waardoor de demonen hem in de weg blijven zitten.
Thorak
Hmm lijkt mij niet de meest logische verklaring...
Ik ga hem nog maar een keer kijken denk ik.
Gehenna
Een film die diep in gaat op "gruwelijkheden" van post- Viëtnam door middel van de veteraan Jacob Singer (een fantastische rol van Tim Robbins, wat is dat een vakman zeg!) in verschillende facetten te tonen.
Deze film die tijdloos blijft word nu, 15 jaar na dato, terecht als moderne klassieker gezien.
Je wilt deze film eigenlijk direct naast Taxi Driver plaatsen, deze gaat wél verder dan waar Taxi Driver eindigde.
Adrian Lyne is een behoorlijk ondergewaardeerde regisseur, hij is één van die zeldzame mensen die in zijn films een ontzettend broeierige en benauwende sfeer weet te creëren.
Het is dan vooral jammer dat dit zijn enige werk is dat als een "meesterwerk" mag worden aangemerkt.
De overige titels op zijn conto stijgen, tot nog toe, helaas niet boven het bovengemiddelde uit.
Dat heeft absoluut niet te maken met zijn kwaliteit als regisseur, het is ogenschijnlijk meer zijn keuze voor de scripts die hij kiest. Dat hij regisseren kan is een understatement, dit valt niet te ontkennen na het zien van deze "mooie" film.
Mooi tussen aanhalingstekens inderdaad, want een onderwerp als deze is moeilijk aan te merken als mooi zijnde.
Tien jaren zijn voorbijgegaan nadat ik hem de eerste keer mocht aanschouwen, het komt zelden voor dat ik mij na tien jaar nog hele passages van een film kan herinneren.
Het lijkt wel alsof de beelden op mijn netvlies zijn gebrand toendertijd want ik herkende zoveel dingen weer terug.
De film boeid, weet te intrigeren, ontroerd en is vooral meedogenloos. 5*
ambijans
Ben persoonlijk nogal een fan van Tim Robbins, in deze film bevestigt hij nog maar eens dat hij een grote meneer is. Verhaal zit goed in elkaar, alles klopt gewoon. ****
Luukje
Ik heb de film na een uur afgezet, omdat er gewoon nog niks spannnends gebeurd was. Ik had er meer van verwacht... 1*
Avitas Sibannac
In feite zou je dan je stem moeten verwijderen. Als je een film niet uitkijkt kan je er toch geen stem aan geven?
Ik respecteer iedereen z'n mening en ik heb er dan ook geen problemen mee dat mensen deze film maar niets vinden, dat is nu eenmaal zo. Maar door een film niet uit te kijken en er dan een slechte score aan te geven.. sja.. dat is toch iets anders.
Hoe spijtig ik het ook vind dat mensen zulke meesterwerken niet kunnen appreciëren... Waarschijnlijk is deze film dus niet voor jou weggelegt.
Moest je toch nog is van gedachten veranderen, kijk em dan volledig uit.
Anderzijds kan je dan weer redeneren dat wanneer een film echt zo slecht is dat je hem op een bepaald moment uitzet, hij gewoon een 0.5* verdient. En dan is die 1* eigenlijk nog best hoog
(verder no hard feelings, is echt toevallig dat ik tweemaal vlak na elkaar op een bericht van jou reageer
Ben je daar zeker van?
Ik weet toch niet goed wat ik hiervan moet denken...

Goodfellas

Onibaba
Drama / Horror, 1964

Happiness
Drama / Komedie, 1998
new york cityvietnam veteraanpost-traumatische stress-stoornisjaren 70metroexperimentparanoianachtmerriehallucinatiecar bombrouwgeheugenchemistgewelddemonbrooklyn, new york citypsychological horrorpostal workerfigment of imaginationoneiricchiropractorptsd