• 9.373.140 stemmen

Met onder meer: Tim Robbins, Elizabeth Peña en Danny Aiello

Releasedatum: 13 juli 1995

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot Jacob's Ladder

"The most frightening thing about Jacob Singer's nightmare is that he isn't dreaming."

De New Yorkse postbezorger Jacob Singer probeert zijn leven op de rails te houden: zijn dagen zijn gevuld met flashbacks van zijn eerste huwelijk, zijn overleden zoon en zijn tijd in Vietnam. Zijn nieuwe vrouw probeert Jacob te helpen om zijn grip op de realiteit te bewaren, maar de lijn tussen werkelijkheid en illusies wordt voor Jacob steeds vager.

avatar van jassonn

jassonn

Ach laat toch,je begrijpt toch wat er gezegd word(t?)...;)

avatar van Yak

Yak

jassonn schreef:

Ach laat toch,je begrijpt toch wat er gezegd word(t?)...;)

Wordt. En ik vind dat geen argument om allerlei spelfouten te mogen maken die je op de basisschool al werden afgeleerd.

avatar van jassonn

jassonn

Ik zeg ook niet dat het een excuus is om spelfouten te maken,maar ik heb er zelf ook nog steeds moeite mee om het helemaal juist te doen(zoals je wel zag).

Nederlands was dan ook niet mijn favoriete vaak.:)

avatar van Banjo

Banjo

• 2032 berichten

ach dat soort zeikerds heb je overal

avatar van De_Filmpoëet

De_Filmpoëet

Voor het grootste deel onderhuidse horror, zeer beangstigend. Briljant genoeg om in mijn top10 op te nemen.

avatar van PatrickL

PatrickL

Geweldige film. Heel knap bedacht deze film, en uitstekend uitgewerkt. De film zit vol met ijzingwekkende scènes en Robbins is echt geweldig (ik vond hem nog beter dan in Shawshank Redemption). De muziek is ook prachtig, met name in de laatste minuten van de film vond ik de muziek echt heel erg fraai. 4,5* (maar bij herziening wordt het waarschijnlijk 5*)

avatar van T®inity

T®inity

Geweldige film die mij behoorlijk aangreep. Zijn hallucinaties zijn ook heel erg meeslepend en vol mysterie in beeld gebracht, heel ijzingwekkend. De film heeft mij geen enkel moment mijn aandacht laten verzwakken. Dit is gewoon een topper die je gezien moet hebben. 5*

avatar van Dopke

Dopke

Ik had deze film graag enkele jaren eerder gezien.

Nu was de 'nieuwigheid' er voor mij wel af. Wat betreft de 'verwarrende' mindfuck-structuur alswel het 'verrassende' plot, heb ik al teveel soortgelijke films gezien om nog echt onder de indruk te kunnen zijn.

Toch een zeer vermakelijke en onderhoudende film met een fraaie, neerslachtige sfeer, maar de impact die het zou moeten hebben bleef bij mij uit. 3,5*

avatar van rik_kubrick02

rik_kubrick02

Deze wil ik nog een keer nuchter zien!

avatar van Diesel

Diesel

Ik ben nogal overdonderd moet ik zeggen, wat een geniale film is dit zeg. Het extreem sinistere sfeer dat aan de film hangt is briljant, ik had steeds het gevoel dat er elk moment iets kwaads kon gebeuren. Verder een paar zeer sterke scènes die (nu al) tot mijn favorieten behoren. Ik ben in grote lijnen al uit over het verhaal, nog niet helemaal (zit nog met een paar kleine vraagtekentjes) maar ben ervan overtuigd dat bij herziening de puntjes vanzelf wel terecht komen op de i.

avatar van Diesel

Diesel

Alternatieve titel:

Dante's Inferno

avatar van De GeuS

De GeuS

Prachtige film, mooi grauw gefilmd, met een sterke rol van Tim Robbins. Verhaal wordt spannend verteld, afgewisseld met vage scenes/beelden; voorlopig 4 sterren....

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Ik heb met deze film ongeveer hetzelfde probleem als met die ene film uit 1995 (waarvan ik de titel niet kan noemen omdat dat een spoiler voor die film zou zijn): het einde maakt de rest van de film overbodig. Een lange zoektocht naar wat Singer nu in Vietnam toegediend heeft gekregen, een mysterie of het leger nu z'n gegevens probeert te wissen of niet - en dan blijkt uiteindelijk dat hij nooit is teruggekeerd uit Vietnam. Het einde op zich is best mooi gedaan (met die symbolische functie voor die trap), maar waarom dat hele thriller-stuk in het midden? 2,5 *

(om dat middel 'Ladder' te noemen vind ik overigens een beetje flauwe poging om de titel kloppend te krijgen)

Dopke schreef:

Kan ik me ook wel in vinden. Verder wel zeer goeie film, met een paar kleine minpuntjes.

Vooral in het begin wordt er een prachtige sfeer neergezet, met enkele magistrale scenes (de metro, vooral dat feestje ook!). Het afdalen in de waanzin wordt echt perfect vorm gegeven. Jammer dat halverwege de kan al geledigd bleek te zijn (buiten dan die scene in het ziekenhuis nog). De film leek zelfs te ontsporen met die hele rechtzaak. Gelukkig werd die voortijdig afgebroken, en gaat het verhaal een andere richting uit.

Ook bij het einde heb ik dubbele gevoelens. Die scene met the chemist was hoogstaand en geniaal, en had voor mij ook een perfecte afsluiter geweest. Dat stuk met z'n zoontje (*barf*) maar vooral het echte einde, wat je toch al redelijk goed zag aankomen, vond ik nogal dom. Hoefde voor mij niet, en ik zie de toegevoegde waarde ook helemaal niet. Maar met wat Q zegt, dat dit de rest van de film zinloos maakt, ben ik het helemaal niet eens. Een film is meer dan een ontknoping alleen. Enjoy the ride.

Allemaal punten die de film van een 4.5* afhouden. Typische film waar 4.25* weer enorm handig zouden zijn, maar wegens net iets teveel schoonheidsfoutjes (oa het kapsel van Robbins ) toch maar 4*. Blijft wel zeker een aanrader.

avatar van Ghola

Ghola

Queto Yurlunyur schreef:

Een Jacob's Ladder zie je toch ook wel eens aan de hemel? Het is een wolkenformatie volgens mij, die een brug zou vormen tussen hemel en aarde, waarlangs goden of heiligen konden reizen. Ik ben er niet geheel zeker van, maar ik dacht dat de titel ook op die manier kon worden uitgelegd.

avatar van Wouter

Die titel kopte toch al perfect ook zonder dat middel zo te noemen?
(Of bedoel je dat?)

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Dat bedoelde ik ja. Dat middel zo noemen is een wat flauwe poging om de titel dubbelzinnig te maken, had ik beter kunnen zeggen.

avatar van Ghola

Ghola

Oh, dan heb ik niks gezegd.

avatar van aegron

aegron

ik moet zeggen dat ik deze film tot het moment dat alles 'uitgelegd' wordt erg goed vond.

Alles wat daarna kwam, vond ik nogal makkelijk en goedkoop eerlijk gezegd. 3,5 *

aegron schreef:

Alles wat daarna kwam? Je hebt het dan over de aftiteling, lijkt me. Ja, die vond ik ook makkelijk... tsss...

avatar van aegron

aegron

ja hoor, lief hoor, makkelijk hoor...

Ik ga er verder ook niet eens op in.

Vanacht op BBC 1 1:20

Maar eens opnemen en kijken, want misschien dat ik er nu wel iets aan vind. Film scoort hoog op MM. Ik ergerde me toen vooral aan het feit dat die nachtmerries weer eens een keer door een Vietnam-trauma moet worden verklaard.

Misschien denk ik er anders over nu...

Afgelopen nacht was dat.

Redlop

Kut..het is dinsdag...sorry dames & heren.

Is this a -- what day is this?

idd ja...

avatar van Lukic

Lukic

Gelukkig had ik de videorecorder op de goede dag ingesteld zodat ik hem nu heb kunnen bekijken. Ik moet zeggen dat het een behoorlijk goede film is. Met het einde wordt echter wel voor de makkelijste weg gekozen en dat is jammer. Er zitten echt stukken in de film dat je gaat meeleven met de krankzinnigheid en wanhoop van de hoofdpersoon. Beetje Lynche achtig (in blue velvet kreeg ik dat gevoel ook). De zogenaamde visoenen en waanbeelden zijn erg goed uitgewerkt en zeer duister en sinister. De rit in het ziekenhuis op de brancard is echt perfect net zoals de personen in de film van gezicht verandere soms! Voor mij is het geen absolute toppen maar wel een hele goeie film...

4 ster.

avatar van vdc

vdc

Vind de film trouwens veel gelijkenissen vertonen met Pink Floyd's verfilming van The Wall.

avatar van michaeleo

michaeleo

Wouter schreef:

Totaal niet. En nog steeds niet.

De gelijkenis met Henk Westbroek viel mij ook op, zeker wanneer Singer zijn bril draagt. Vond het zelfs storend. Maar ik ben dus niet de enige die dit opviel.

avatar van De GeuS

De GeuS

Henk Westbroek is klein en dik, Tim Robbins lang en dun en Westbroek heeft geloof ik meer een pokkerig, rimpelig gezicht, Tim Robbins hierin niet;

ze dragen wel allebei een bril, misschien dat het daar door komt....