• 9.375.045 stemmen

Geregisseerd door: Paddy Breathnach

Met onder meer: Lindsey Haun, Jack Huston en Maya Hazen

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Plot Shrooms

"Get ready to get wasted."

Een groep Amerikaanse tieners reist naar Ierland om een oude vriend te bezoeken. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar magische paddenstoelen. Vervolgens beginnen de hallucinaties en de jongeren worden plotseling aangevallen door gruwelijke wezens. Maar de jongeren weten niet of dit nu hallucinaties zijn of de gruwelijke werkelijkheid. Als één van de jongeren dan de gevaarlijke Death Head paddenstoel opeet, begint de nachtmerrie pas echt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Mwoah, dit had volgens mij nog wel een stuk slechter gekund. Desondanks is Shrooms de zoveelste cliché 'Amerikaanse tieners in een donker bos worden achterna gezeten en weten niet meer wat echt is en wat niet' film. Wat personages, dialogen en script betreft is dit zo afgezaagd als maar kan en ook de gore en de creaturen in het bos vallen tegen. De film leunt voornamelijk op voorspelbare schrikmomenten en mooie, schreeuwend rondrennende dames.

De uitvoering maakt het gelukkig ietwat beter, met een paar aardige, sfeervolle visuele momenten en een klein handjevol leuk gevonden ideeën. Het is echter jammer dat de makers zich hiervan bewust waren en de trucjes tot vervelens toe blijven gebruiken. Dit maakt Shrooms in combinatie met het redelijk futloze script zeker geen film om in te lijsten. De speelduur van slechts 75 minuten is gelukkig weer een pluspunt.

2 sterren.

avatar van Halcyon

Halcyon

Chainsaw schreef:

En toch ben ik het sterk met je oneens. Om te beginnen omdat die clichéformule wel degelijk geïnjecteerd wordt met enkele creatieve ingrediënten. Zoals bijvoorbeeld de visuele flair die je zelf ook al aankaartte. Wazige, dromerige shots en een resem jumpcuts zorgen ervoor dat de bovennatuurlijke sfeer perfect gehandhaafd blijft. En dan heb je nog de kern van de film rond de trips, die in mijn ogen een "geldige" katalysator is voor wat jij omschrijft als een "weten niet meer wat echt is en wat niet"-film. Ik bedoel maar dat het hier om een realistische oorzaak-gevolg situatie gaat en dat het dus geen zoveelste horrorfilm is met bovennatuurlijke aspecten.

Ook erg knap is hoe - net als in The Blair Witch Project - de eigenlijke film constant verwijst naar de legende die bij het begin wordt aangekondigd. Als klap op de vuurpijl is er dan nog het slot dat al het voorgaande in een ander perspectief plaatst. Zo leef je als kijker constant mee met de personages en ga je ervanuit dat alle gruwelen gewoon hersenspinsels zijn als gevolg van de trip. Maar als de enige overlevende (en dader) op het einde reflecteert over haar daden wordt prompt de link gelegd met de legende van de doodskoppaddestoeltjes. En precies die terugkoppeling vind ik erg knap gevonden.

Verder heeft Shrooms natuurlijk z'n minpunten, want de suspense is niet altijd even prominent aanwezig en ook slaagt de subplot met de twee bosbewoners er niet bepaald in Shrooms dat extra weirde tintje mee te geven. Wel overtuigend was die mysterieuze figuur die constant doorheen dat bos zweefde. Het feit dat ie nooit echt zichtbaar was, maar toch altijd en overal voelbaar aanwezig, maakt veel goed. De laatste tien minuten in dat gebouw waren dan weer overbodig en als setting een pak minder geslaagd dan die donkere, dampende bossen.

Eindbalans: Onderschatte film die in veel aspecten aan The Blair Witch (onder invloed) refereert, maar nergens een goedkope ripoff wordt en desondanks enkele minpunten zich toch staande houdt door een gepaste stilering en een inventieve plot.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Slaapverwekkende film die nooit, maar dan ook nooit spannend is. De opname-locatie ontleent zich uitstekend voor lugubere horror, maar daar is niets van te vinden. In plaats daarvan krijgen we ruim een uur lang flitserig gemonteerde beelden van trippende mensen. Het is allemaal erg flauw en veel van hetzelfde, nooit wordt er opgebouwd naar een sterke scene. Natuurlijk is er weer de oversekste tienerinsteek, zoals gebruikelijk in veel van deze horrorfilms. De basis van het verhaal had mooi uitgebouwd kunnen worden, maar in plaats daarvan wordt het scenario telkens weer ongeloofwaardiger. Het einde slaat alles omdat het in de eerste plaats voorspelbaar is, en in de tweede plaats totaal geen indruk maakt.

avatar van otherfool

otherfool

Armetierige horror zonder spanning, zonder gore, zonder lef. Geen nieuwe invalshoeken hier (waar dat met het plot nog enigszins had gekund), saai in beeld gebracht en met domme karakters. En de surprise twist is natuurlijk allesbehalve een surprise.

1*.

avatar van 606

vond er maar weinig aan te warrig en druk.

Geen gore stukken en slecht acteerwerk

Bof.

Link met Blairwitch is er enkel op wat oninteressante punten. Verder kan dit hypergestileerd werkje amper vergeleken worden met fake-amateuristische van BWP.

Visueel een aantal sterke shots, leuk gebruik van licht/kleur en soms goed editwerk. Jammer genoeg evenveel slecht editwerk en scenes die maar pover werken. Heeft er ook mee te maken dat het gezicht van de bad guys echt zo belachelijk is. Had die cape er gewoon overgehouden en het was al 10 keer spannender geweest.

Gedoe met de paddos vond ik maar flauw. Het vee was al geweldig irritant, al het geschreeuw maakte het er niet beter op. Ook een wat goedkope oplossing voor het "wat wel en wat niet echt" gedoe, goedkoop omdat je het al van ver ziet aankomen vanwege de setup.

Einde was ook bagger, eens met Reinbo dat ze die twist beter hadden laten varen. Zet Haute Tension wel weer op wil ik zo'n einde zien.

Had veel kunnen zijn. Betere editor, iemand die wat slimmer met de scares en enge beelden omging, het verhaaltje dat toch iets slimmer mocht en een bende toffere tieners. Voor de look van de film nog 2.5*, die draagt een verder erg slechte horror.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Shrooms begint best aardig. De visuele stijl die bijdraagt aan de bevreemdende aard van de trips. Met vlagen erg blurry, en als kijker heb je vaak het gevoel dus ook midden in een trip te zitten. Ook dat de film volledig dezelfde visuele flair heeft, ook buiten de trips, daardoor weet je zelf ook niet meer wanneer iets nou nep of echt is.

Voor de rest toch wel een beetje een standaard teenagers-in-the-wood filmpje. Veel stereotypering, alleen zijn de chicks totally not hot. Big no no. Film begint best sterk maar zakt helaas later flink in. Met die redneck hillbillies heb ik het nu ook wel gehad, en voegen eigenlijk niks toe aangezien die urban legend juist het mysterie is. De twist op het eind had ik niet verwacht, puur omdat de zogenaamde 'dader' het meest voor de handliggend is. Ook dit vond ik erg jammer.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Zwakke horrorfilm.

Het concept is natuurlijk bekend: een bende tieners die in een bos kamperen en vervolgens 1 voor 1 afgeslacht worden. Deze film wilt er dan nog iets speciaals insteken met die magische paddenstoelen, wat echt hard faalde voor mijn part.

Normaal kijk ik wel graag naar dergelijke horrorthrillers, maar in deze film was de spanning ver zoek. Op geen enkel moment werd het ook maar een beetje spannend, en dat lijkt me toch de bedoeling van een film als deze. Ook het acteerwerk is nogal aan de zwakke kant, waarbij me vooral de actrice die de hoofdrol voor haar rekening nam, opviel in de negatieve zin.

avatar van jordandejong

jordandejong

Ongelofelijk ondergewaardeerd is Shrooms hier zeg. Vond het een enorm lekker horrorfilmpje.

Het eerste pakweg halfuur gebeurd er niet veel maar er hangt wel een heel erg tof sfeertje en de characters zijn vermakelijk.
Na ongeveer een halfuurtje wordt het alleen maar beter.

De setting in het mistige bos met in de achtergrond vreemde demonen die door het bos dwalen is heerlijk creepy. Veel scene's vond ik opvallend eng en de vele schrikeffecten werkten zeer goed. Gelukkig was er dan af en toe ook nog een wat luchtiger moment. Wanneer die gas in z'n ''trip'' bijvoorbeeld een pratende koe tegenkomt.
Het acteerwerk vond ik beter dan dat hier wordt gezegd en ook het einde vond ik vrij goed (al was het misschien creepier geweest als zij het niet had gedaan)

Opvallend leuk filmpje dus met zeer spannende scene's en een grote dosis creepiness.

avatar van Keane1983

Keane1983

Een leuk verhaal, maar er is teweinig mee gedaan om het leuk te houden.

Het gegeven is leuk, maar de film bevat te weinig vaart, spanning en schrikeffecten om

door te kunnen als een horror.

De setting/locatie is prima, score is goed.

Ook ik vond dat de film erg lang duurde ondanks de korte speelduur.

Acteerwerk kan er mee door (heb slechter gezien). De personages zijn jammer genoeg van die typische horror personages waar je je al snel aan gaat ergeren.

Van mij een 2,5*

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Ik heb ook ooit paddo's in het bos op. Met die ervaring in het achterhoofd wordt deze videobeleving automatisch wat intenser. Ik vind het alleen jammer dat de makers wat haastig met hun werk omgaan. Vooral de zwart/witte flashbacks die er steeds weer plotseling tussendoor komen geforceerd over. Ook bij het kampvuur komen deze 'historische' beelden terug. Ik had wat meer individuele avonturen willen aanschouwen en er werd teveel geswitcht met de vooruitziende blikken van Tara. Er zit zeker potentie in maar het is jammer genoeg wat rommelig tot stand gekomen.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Paddy (toepasselijke naam voor een regisseur die een film over paddo's maakt ) Breathnach, wist effe niet meer dat dat de regisseur is van het fenomenale I Went Down. Hier maakt hij ook weer een bijzondere film.

Een groep Amerikaanse vrienden gaan naar Ierland waar ze hun Ierse vriend Jake treffen die een expert is in paddestoelen. Ze gaan ook rechtstreeks door naar het bos, waar volgens Jake de beste paddo's van Ierland te vinden zijn. Afijn, je weet hoe het afloopt. De jongeren profiteren ervan, eentje gaat er out, en de rest trekt zich er niks van aan en geniet van de trip. Al pakt de trip nu wel even heel anders uit: naast weirde dingen zien zoals een pratende koe, lijken er inene ook doden te vallen of iets achter hun aan te zitten. Dit moet een heavy trip zijn, of is het toch iets anders?

Wat mij betreft wel een vermakelijke film, met een concept die al vele malen eerder is gebruikt. Maar ach als tussendoortje.... Gewoon weer een standaard tienerhorror, alleen dit keer uit Ierland.

avatar van Lennert

Lennert

Als een van de vrienden die bij het door Ruudc beschreven verhaal aanwezig was, was ik degene die Shrooms uit zijn kast trok nadat een vriendin van me enkele jaren geleden zei dat dit een ultieme film was als je zelf wat ervaring met paddo's of truffels had. Ik neem dan ook de volste verantwoording voor de verder erg matige tot behoorlijk slechte ervaring die de film ons heeft opgeleverd. Het acteerwerk was dan nog redelijk en de omgevingen mochten er zeker zijn, maar Shrooms biedt verder weinig tot geen spanning, gore of ook maar enige vorm van vermaak.

De opzet is op zich intrigerend, maar zoals hierboven ook al beschreven is: op het moment dat er al een dermate negatieve ervaring als het aanrijden van een geit en het vervolgens ontmoeten van twee rednecks het begin van de dag is, dan ga je daarna niet over tot het gebruik van paddo's. De stupiditeit van de zogenaamde 'professionele gebruikers' zorgde zodoende al voor een groot probleem. De gebeurtenissen zelf waren ook niet meer dan wat door het bos rennen met geen enkele scene die ook echt een ervaring van paddenstoelengebruik opriep. Jammer, maar dit soort goedkope horror doet me toch echt niets, zelfs met een twist aan het einde niet interessant.

avatar van joolstein

joolstein

Kinderen kijk uit met drugs film? Bleh, wat een slechte horror. Waar naar mijn mening dus meer een soort boodschap in zit dan dat het echt een goede horror is! Veel horrorfilms zijn gebaseerd op angsten van de mens. Denk aan spinnen, poppen, clowns of alleen thuis zijn. Maar deze gaat meer over negatieve kant van drugs gebruik. En is totaal niet eng! Ook als slasher is het maar matig. De slachtoffers gaan allemaal niet spectulair dood( laat staan dat er daar spanning vandaan komt). Het blijf allemaal maar bij een beetje heen en weer geren in het bos met af en toe een dooie!

avatar van Woland

Woland

De film krijgt een hoop beroerde recensies zowel hier als op IMDb, en om eerlijk te zijn vind ik dat een beetje overtrokken. Vooropgesteld, dit is zeker geen topper in het genre, wat dat genre ook moge zijn - het feit dat het zich niet tot één type horror beperkt is al een pluspunt in mijn beleving. Het begint nog als een horror comedy in de aanloop, met een groep vrienden die in de bossen van Ierland gaat trippen op paddo's. Maar gelukkig is die comedy zeker niet de boventoon. Niet verbazend heeft de film een redelijk trippy gehalte, waarbij de grenzen tussen realiteit en de trips regelmatig vervagen, voor zowel mij als de personages. En dat is natuurlijk vervelend als er mensen met bosjes omvallen om je heen door iets onduidelijks - is het bovennatuurlijk, is het een moordenaar, zijn het die twee rednecks die in het hutje wonen? Voor mij hielp die onzekerheid en de bijbehorende claustrofobische sfeer wel om van de film te genieten, al is het einde een redelijke twist maar ook ééntje die je eigenlijk wel aan zag komen. Zeker geen topper, maar ik vond het best leuk eigenlijk.