• 9.377.473 stemmen

Met onder meer: Tom Cruise, Kenneth Branagh en Bill Nighy

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 22 januari 2009

Plot Valkyrie

"Many saw evil. They dared to stop it."

Claus von Stauffenberg (Tom Cruise) staat dichtbij Hitler en is een dienaar in diens Derde rijk. Maar Stauffenberg walgt van de misdaden van de nazi-regering. Hoe langer hij de gruwelijke misdaden meemaakt, des te meer hij inziet dat Hitler een enorm gevaar vormt. Hij besluit samen met enkele andere officieren Hitler om te brengen door een aanslag op hem te plegen.

Claus Schenk Graf von Stauffenberg

Erich Fellgiebel

Carl-Friedrich Goerdeler

avatar van SioM

SioM

Het feit is dat de geloofwaardigheid compleet zoek is als je een belangrijk onderdeel van de Duitse cultuur compleet negeert: de taal.

Waarom men dit doet is simpel. Stel je voor dat de film toch in het Duits zou zijn. Dan kan je geen sterren als Cruise voor je film gebruiken. Gevolg: je film zal niet de overvolle zalen bereiken die het anders wel tracht te bereiken. Nu lukt dat aardig door o.a. overal in de stad affiches te hangen met eenoog Cruise. Doe dit met een (on)bekende Duitse acteur en je krijgt een heel ander resultaat (lees: mensen gaan minder geneigd zijn de film te zien), laat staan dat men dan het budget zou hebben om zoveel promotie te kunnen voeren. Cruise wordt hier duidelijk gecast puur voor de winst dat men uit deze film wil slaan (typisch Hollywood), dit ten koste van de geloofwaardigheid van de film en dat vind ik eigenlijk niet kunnen.

Ik hoef dus helemaal niet de film gezien te hebben (Ik heb ook niet gestemd) om mijn standpunt vorm te geven. De trailer zegt genoeg en zelfs de trailer hoef ik niet gezien te hebben om hierin mijn gelijk te halen.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Deze film in het Duits zou commerciële zelfmoord zijn, bovendien zou je al je acteurs Duits moeten leren, of gewoon Duitsers moeten casten, maar hee het is een film uit de VS. Het is jammer dat het niet in het Duits is, maar het is niet anders, en ik kan het heel goed begrijpen. Schlinders list, the Pianist en The Boy in the Striped Pyjama's zijn ook allemaal in het Engels gesproken, en daar is het geen probleem (want er zal en moet op hollywood gemekkert worden)

avatar van Quido

Quido

Martijnnn schreef:

Genoeg kritiek op de Engelse spraak in die films, hoor. En er valt ook veel te mekkeren op Hollywood, mag wel wat vaker gebeuren.

avatar van e8212

e8212

Film is wel okay, maar als ik hem thuis had gekeken denk ik dat ik hem niet zal hebben afgekeken.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

In de bios gezien gisteren; Heeft zijn goede en zijn slechte kanten.

Pluspunten :

- het verhaal al kennende (had er ooit een boek over gelezen) kan ik zeggen dat er geen fouten in zitten. Het is precies gebeurd zoals de film het vertelt. Goed gedocumenteerd en met aandacht voor detail. Je ziet dat er veel aandacht aan de exactheid van de feiten is besteed. Het verhaal is heel sterk, en wordt op een boeiende manier gebracht. De twee uren gaan zo voorbij.

Minpunten :

- Engelstalig sprekende SS'ers en Hitler!!! ... hmmm hmmm... maar ik weet ook niet hoe ik het zou moeten oplossen.

- zwakke decors en geen atmosfeer. In het Berlijn van 1944 was de stad tot een puinhoop herleid. Hier zie je blinkende pleinen en rechtopstaande gebouwen. Verder krijg je bijna de indruk dat er geen oorlog is. Ook van de Nazi's gaat geen enkele dreiging uit. De visuele uitwerking schiet veel tekort... heel veel.

- Tom Cruise in één van zijn mindere rollen. Von Stauffenberg is te functioneel, te weinig menselijk en zonder charisma.

Toch bleef het geheel wel spannend. Na lang twijfelen niet meer dan 3*

avatar van Edwin02

Edwin02

Martijnnn schreef:

Deze film in het Duits zou commerciële zelfmoord zijn

De film zou ongetwijfeld een veel kleiner bereik hebben gehad, omdat een naam als Tom Cruise garant staat voor wereldwijde aandacht. Dat hoeft echter niet gelijk te staan aan commerciële zelfmoord. Ik ben geen kenner, maar ervan uitgaande dat West-Europa de belangrijkste afzetmarkt is voor Duitse films, zou de film dan toch als commercieel geslaagd kunnen worden beschouwd als de film in de betreffende landen een succes is. Bovendien zullen de productiekosten een stuk lager zijn ten opzichte van de vaak exorbitante budgetten die in Hollywood gebruikelijk zijn.

Overigens heb ik weinig af te dingen op dit Tom Cruise vehikel. Degelijk Amerikaans vakwerk met eersteklas production values. De vraag die mij echter wel altijd zal blijven knagen is hoe een Duitse versie eruit zou hebben gezien. Juist nu de Duitsers de laatste jaren zo uitstekend op dreef zijn met films als Der Untergang, Die Liebe in Gedanken, Das Leben der Anderen, Sophie Scholl, Requiem, Der Baader-Meinhof Komplex en Anonyma, is dat een vraag die mij razend nieuwsgierig maakt. Ik had het de Duitsers graag gegund om het verhaal van Von Stauffenberg aan dit indrukwekkende rijtje toe te voegen (de eerdere uitgebrachte pogingen laat ik gemakshalve even buiten beschouwing), juist nu de Duitse film in het algemeen zo'n sterke trend heeft ingezet. Jammer dat de Amerikanen hun het gras voor de voeten hebben weggemaaid.

avatar van Quido

Quido

Edwin02 schreef:

Die is er al: zie hier.

Zie niet in waarom die buiten beschouwing gelaten zou moeten worden, hij is beter dan deze versie van Singer.

avatar van starbright boy

Edwin02 schreef:

Zelfs met heel erg succesvolle Duitse films wordt veel minder geld verdiend dan met Hollywoodvehikels die het niet onaardig doen. In die zin is het commerciele zelfmoord.

Maar ze brengen dus ook meestal minder op. Je hebt wel gelijk hoor. Voor het budget van deze film kun je ongeveer zes keer Der Untergang maken en dat is voor Europese begrippen een film met een vrij stevig budget. Een lowbudgethit als Das Leben Der Anderen is bijna 40 x goedkoper.

avatar van hulkio

hulkio

Redelijke Hollywood productie, die op zich makkelijk wegkijkt maar toch wel behoorlijk oppervlakkig blijft. De eerste paar zinnen zijn in het Duits en dan stapt men over op Engels, beetje rare keuze. Dan je er voor kiest om de film in het Engels uit te brengen is nog tot daar aan toe, anders flopt de film al zo’n beetje voordat hij uit is in Amerika, maar begin dan ook niet in het Duits… De spanning is wel redelijk aanwezig en het acteerwerk aardig. De Nederlandse inbreng werd hier in de media wel erg gehyped aangezien Clarice maar een paar keer in beeld is en bijna geen tekst heeft, ze moet alleen moeilijke gezichten trekken eigenlijk en dat doet ze aardig. Halina Reijn heeft dan nog een betere rol, ook klein maar wel met iets meer inhoud. Aardig voor een keertje en eigenlijk precies wat ik er van had verwacht.

avatar van MissyNador

MissyNador

Op zich een goeie film. Er was ook wel genoeg spanning.. Jammer vind ik dat ze te weinig 'Duitsland' hebben laten zien. Ook is de taal natuurlijk erg raar. Je begint een film in het Duits en 2 minuten later begint het engels. En een Duits sprekende hitler is wel erg raar.

avatar van gvc

gvc

4,0 Goeie film , niet compleet waarheidsgetrouw , als je een WO2 fan bent . De taal lijkt mij niet echt een hindernis wel eigenaardig dat men na 2 minuten van taal veranderd , stoort niet echt eigenlijk. Toch een zeer goede oorlogsfilm

avatar van Webby

Webby

Een Amerikaans sprekende Hitler stoort mij wel voor de geloofwaardigheid van deze film... :-/

avatar van Zonnedaeler

Zonnedaeler

Erg mooie film, ook al wist ik hoe het af zou lopen (duhh) toch bleef het mij boeiend van begin tot eind

ik wist alleen niet dat Tom Cruise zo klein was:P

avatar van Poppe

Poppe

De meeste machtige personen op de wereld waren/zijn klein..

De film is aardig, kwam goed neer van wat ik er van verwacht had. Niet opmerkelijk goed, niet slecht.. Vond het alleen een beetje té Hollywood-achtig..

avatar van Milan07

Milan07

Ik vond van the Longest Day en Zwartboek sterk dat het verschil wordt geslagen in taalbarrieres van Duits en Nederlands/Engels.

avatar van Hayed

Hayed

Filmkriebel schreef:

In de bios gezien gisteren; Heeft zijn goede en zijn slechte kanten.

Minpunten :

Toch bleef het geheel wel spannend. Na lang twijfelen niet meer dan 3*

Wel ik wil alleen even ingaan op de 2 minpuntjeshierboven

Uiteraard waar ikzelf ook totale moeite mee heb is als ik thuis of in de bios een Oorlogsfilm zie en dat dan de Duitsers, de Russen, de Fransen massaal engels praten, nu misschien, maar toen niet. Rampzalig en buitengewoon slecht, maar ik kan er niet omheen, doen ze dit niet zal het inderdaad minder volk trekken, Amerika's Hollywood is toch uiteindelijk de Kassa

Filmkriebel zegt dat in 1944 Berlijn in puin zou liggen?

Nou geloof me dat was het helemaal niet, Berlijn werd in 1944 voor het eerst bestookt, maar grote delen van Berlijn waren helemaal nog niet kapot en bleven intact, pas begin 1945 begon de stad haar schoonheid te verliezen, dus qua decor mag je niet klagen dat het geen puinhoop is.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

"During the war, large parts of Berlin were destroyed in the 1943-45 air raids and during the Battle of Berlin." (bron : wikipedia onder "Berlin")

En ik heb dat er niet bijgevoegd hoor.

Berlijn was regelmatig bestookt al van in 1943. Misschien was Berlijn in 1944 niet met de grond gelijkgemaakt, dat wil ik wel toegeven. In dat jaar was het toch ook geen onaangeroerde stad meer. Ik vond het weinige wat je zag van Berlijn in de film nogal overdreven netjes. Dat wekte bij mij vooral de indruk dat Valkyrie met nogal minimale middelen in elkaar gestoken werd. Merk ook op dat je nooit "panoramische" beelden ziet van Berlijn, waarin de stad vanuit de lucht gefilmd is, of waarin je een idee krijgt van het straatbeeld, de aanwezigheid van de Duitse troepen enz.

Misschien was dat opzettelijk zo bedoeld omdat de film zich afspeelt in de hoogste bureaucratische lagen van het Nazi-regime, ver van de frontlinies. Ik weet het niet. Ik miste alleen een sterkere sfeer van oorlog.

avatar van luigisk

luigisk

2,5

Dit is een redelijke film die inderdaad geen orlogsfilm is, maar een thriller op z'n hollywoods alleen ontbreekt de happy-end. Over de acteurs niets dan lof en de dialogen zijn sterk. Alleen heeft deze film een verschrikkelijke handicap: de taal. Hitler die Engels spreekt met één of ander amateuristisch getint Duits accent gaat er bij mij echt niet in. Natuurlijk gaat het hierom om een zo groot mogelijk publiek aan te spreken--> Als je Tom Cruise weet te strikken moet ie wel wat opbrengen.

avatar van Theunissen

Vandaag in de bioscoop gezien en ik moet zeggen dat ik er meer van verwacht had. De film is best goed en Tom Cruise speelt opzicht ook best aardig maar de film is gewoonweg niet spannend. De aanslag ging in mijn ogen ook veel te snel en dat gedeelte had men best beter en spannender kunnen maken. Wel leuk om in deze film een aantal Duitsers te zien die ook meegespeeld hebben in "Der Untergang" en in "Zwartboek".

O ja heeft iemand hier al verteld hoe de film zal aflopen ! Dan zal ik het maar stiekem verklappen, Hitler zal de aanslag overleven"

avatar van doodah

doodah

Nee, je meent het.

avatar van ielss

ielss

mwah had er meer van verwacht.

vond zwartboek er ver bovenuit steken.

terweil de nederlandse films bijna altijd slecht presteren.

die ophef over carice van houten & tom cruise in de media sloeg ook nergens op. want hoeveel zinnen heeft ze eigelijk gezegt?

had verwacht dat ze een rol kreeg met meer verwachtingen.

Wat een slecht verhaal zeker een 0.5, vond The boy in the striped pyamas een betere oorlogs verhaal met meer verhaal.

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

MasterReStyle schreef:

Slecht verhaal? Laat me niet lachen! Je weet toch dat dit echt gebeurd is en dat dit geen verzonnen verhaal is? Ik hoop voor je van wel.

avatar van doodah

doodah

Een slecht verhaal vond ik het in ieder geval ook niet. De uitvoering was niet echt meesterlijk, maar het verhaal daarentegen vond ik zeer goed.

Mede doordat het echt gebeurd is.

De poging tot moord op Hitler, een verhaal dat laat zien dat niet alle handlangers van Hitler het ook werkelijk met hem eens waren. Nee hierover ben ik het volledig met Bart Simpson eens. Het is een boeiend verhaal.

avatar van 88Fabian

88Fabian

Het is waargebeurd dus het is niet echt een verhaal die je goed of slecht kan vinden.je moet geintreseert zijn in de historie.dus het is best grappig dat iedereen het over een goed of slecht verhaal heeft.

avatar van daantje81

daantje81

Krijg hem dit weekend op dvd ga hem met zeer hoge verwachtingen bekijken!!!

avatar van schram101

schram101

daantje81 schreef:

ga hem met zeer hoge verwachtingen bekijken!!!

Niet doen!

avatar van 606

88Fabian schreef:

Ja dat vind ik ook zo gek

En jij praat over voorspelbaar verhaal, Je spreekt jezelf tegen.

avatar van gotti

Als ik nu van m'n pc naar de wc loop is dit ook een waargebeurd verhaal, maar dat wil nog niet zeggen dat het een heel boeiend verhaal is. Er zijn tig "based on a true story" films die slecht as hell zijn, dus dat je dit niet goed of slecht mag vinden gaat natuurlijk nergens over.

Daarbij is het bij Valkyrie natuurlijk wel zo dat je bij enige kennis van de geschiedenis al weet hoe het verhaal loopt. En doordat het op vele punten aan spanning ontbeert werkt het verhaal niet zoals het zou moeten doen.

avatar van 606

gotti schreef:

Nee eerder een schijtverhaal.