menu
Volg jij MovieMeter al op Facebook?
Mis niets over je favoriete films en blijf op de hoogte van de nieuwste releases op onder andere Netflix.
MovieMeter op Facebook

12 Angry Men (1957)

Alternatieve titels: Twelve Angry Men | De Twaalf Gezworenen

mijn stem
4,10 (2400)
2400 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Misdaad
96 minuten

geregisseerd door Sidney Lumet
met Henry Fonda, Joseph Sweeney en Lee J. Cobb

De jury moet gaan beslissen of een jongen schuldig is aan de moord op zijn vader. Het lijkt allemaal heel duidelijk te zijn dat hij het heeft gedaan en alle juryleden denken snel naar huis te kunnen gaan. Maar één jurylid is niet overtuigd van zijn schuld en als één iemand tegen de veroordeling is komt er geen veroordeling. Ze zullen elkaar moeten zien te overtuigen van hun mening.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=e4SIwU5Ejg0

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Boenga
5,0
g_unitboy schreef:
Not guilty

De film was/is een aanklacht tegen onterechte veroordelingen, geen whodunnit - zie bv doodstraf onterecht.
Het zou dan ook nogal belachelijk zijn wanneer het eindresultaat 'guilty' was...

avatar van Laurensv
4,5
Door velen geroemd als zijnde één van de meest toegankelijke ‘oude’ films. Na mijn tweede herziening moet ik toch bekennen dat hij niet geheel overeind blijft staan. Het principe blijft erg sterk, maar filmisch is het niet erg bijzonder. De close-ups zijn effectief ingezet en de hitte is voelbaar, maar daar houdt het toch grotendeels wel mee op. De bewijzen waarop de veroordeling is gestoeld, snijden verder maar weinig hout. Erg goed nog steeds wel en niks op aan te merken, maar dat komt ook omdat er überhaupt weinig is om op af te kunnen geven. Knap verfilmd evenwel.

Halfje eraf.

avatar van Boneka
3,5
Piratje schreef:
In deze wit-zwart-film van meer als een halve eeuw oud speelde net dit kleurloos gebeuren geen rol omdat het vooral over de dialogen en de sfeer gaat.
Daar Jane Fonda in het begin gans alleen stond was deze film vlug voorspelbaar. Maar de aangehaalde punten werden terecht naar voor gebracht.
Over racisme werd niet gesproken én het waren allemaal mannen. Kleine opmerking. ivm het hedendaags gebeuren.
Een klein puntje was op het einde bij het laatste jurylid waarvan je vanop de horloge duidelijk kon aflezen dat het 17.05 uur aangaf, terwijl men net ervoor zei dat het kwart over zes was en de zitting om 19 uur gedaan zou zijn.
Vermits de ganse film over zulke details ging was dit dan toch een vrij slordig puntje.
Voor de rest een verhaal om te smaken tussen zoveel verschillende karakters.
Voor mij goed voor 3,5 punten.


Dat vind ik zeer goed opgemerkt!! Ik ga hem binnenkort bekijken en zal er gelijk op letten.

avatar van Boneka
3,5
Als ik 'm afzet tegen Runaway Jury die ik hetzelfde punt heb gegeven, dan zou ik daar sneller naar terugkijken dan deze film. 12 Angry men (en daar begint het al) is zeker een sterke film, maar niet uitmuntend. De titel vond ik wat vreemd gegeven. Hoezo 12 boze mannen? Ik heb Fonda helemaal niet boos gezien. Wellicht was A foregone conclusion of "A done deal" beter geweest.

De film speelt zich voornamelijk af zeg maar zo'n 95% in de jurykamer. Bloody hot en dan willen de heren duidelijk laten zien zonder airco. Opvallend. niemand doet zijn stropdas af al zit er eentje zonder. Wat ook opvalt is dat er geen ENKEL glas water op tafel staat. Pas veel later in de film zien we een bassin waar iemand een bekertje pakt. Een ander groot kritiekpunt vind ik de beoordeling op basis van wat men heeft gehoord. Okay er komt een plattegrond bij en het wapen wordt getoond, maar op het plaats delict komt niemand. Nu weet ik niet of dit gebruikelijk is, het lijkt me wel logisch sowieso te gaan bekijken waar de moord zich heeft afgespeeld. Dit vind ik echt een zwakte van de film.

Dat wil verder niet zeggen dat hij verder niet goed is. Het is mooi om te zien hoe iedereen erover denkt en veelal een vooroordeel heeft op basis van horen zeggen of hij komt uit de back streets en had een lastige moeilijke jeugd. Maar ook en daarom vind het ik het systeem niet fijn dat je verplicht bent om te komen ook al heb je er niks mee. De baseball game is zoveel belangrijker, dan een uitgemaakte zaak ook al zit er een jongen van 18 straks op de elektrische stoel. Alle details die worden benoemd zijn zeker ook interessant.

12 angry men is geen verkeerde juryfilm, maar een echte klassieker ga ik hem niet noemen. En wil je beter weten hoe het jurysysteem in elkaar zit dan is Runaway jury een betere keuze!

avatar van W.V.
4,5
Niet alleen is dit een ijzersterk rechtbank drama, maar tegelijkertijd een prachtige karakter studie. Bij een huidige kijkbeurt zou de filma als gedateerd aangemerkt kunnen worden, maar door de goede dialogen boet deze film niets aan impact in. Het gedateerde komt vanwege de beelden, je zou het ook als nostaligisch kunnen betitelen.
De film kwam in 1957 uit en was, misschien onbedoeld, een soort aanklacht tegen het systeem en de vooroordelen in die tijd. Wat dat laatste betreft is het onderwerp nog steeds actueel. Ga maar na, als de jury zich terugtrekt dan zijn er een tweetal jury leden welke persoonlijke redenen hebben om de aangeklaagde snel te veroordelen, de een heeft kaartjes voor en baseball wedstrijd en de ander veroordeelt de jongeman alleen op zijn afkomst. Als er dan geen unanieme beslissing komt, ontspint zich een van de sterkste discussies welke ooit op het witte doek zijn vastgelegd. De film toont duidelijk aan dat argumenten sterker zijn dan emoties, maar ook dat onverschilligheid en vooroordelen een groot gevaar zijn. En die onderwerpen zijn nog steeds hartstikke actueel.

5,0
Sidney Lumet's "12 Angry Men" draait om de acteurs en Lumet heeft dat goed begrepen, want hij gebruikt weinig cinematografische opsmuk. Wel weet hij de hitte in het benauwde jury-hok goed invoelbaar te maken. Het scenario van Reginald Rose is zo sterk dat de film bij menige studierichting als introductie in de werking van groepsprocessen wordt gebruikt.

avatar van MrDaemen
4,5
Boneka schreef:
Een ander groot kritiekpunt vind ik de beoordeling op basis van wat men heeft gehoord. Okay er komt een plattegrond bij en het wapen wordt getoond, maar op het plaats delict komt niemand. Nu weet ik niet of dit gebruikelijk is, het lijkt me wel logisch sowieso te gaan bekijken waar de moord zich heeft afgespeeld. Dit vind ik echt een zwakte van de film.

Tja, ik denk dat je de film grotendeels als kritiek kan zien op het belachelijke jury-systeem die tot op de dag van vandaag nog gehanteerd wordt in de VS. Nu geef jezelf indirect kritiek op dit systeem maar geef je de regie van de film de schuld Wel hele vreemde logica die hier hanteert... Bovendien als ik het goed begrijp - en je kritiek consequent doortrek - vind je de rechtstaat nergens goed geregeld. Ik kan je vertellen dat hier in Nederland rechters ook niet op het plaats delict komen.

avatar van Boneka
3,5
MrDaemen schreef:
(quote)

Tja, ik denk dat je de film grotendeels als kritiek kan zien op het belachelijke jury-systeem die tot op de dag van vandaag nog gehanteerd wordt in de VS. Nu geef jezelf indirect kritiek op dit systeem maar geef je de regie van de film de schuld Wel hele vreemde logica die hier hanteert... Bovendien als ik het goed begrijp - en je kritiek consequent doortrek - vind je de rechtstaat nergens goed geregeld. Ik kan je vertellen dat hier in Nederland rechters ook niet op het plaats delict komen.


Probleem hier is dat ze hun oren te veel laten hangen naar de openbare aanklager dan dat ze zelf op onderzoek gaan. Iets dat ze wel moeten doen.

4,0
Fijne karakterschetsen en een scherp inkijkje in de menselijke psychologie. Minpunt is dat je er gedurende de film te vaak bewust van bent wat de set-up is en dat daar overduidelijk naar toe wordt gewerkt. Het is ook wat ongeloofwaardig dat alle punten die worden aangedragen door de juryleden ter ondersteuning van redelijke twijfel niet ter sprake zijn gekomen in de rechtbank en dat dit juryleden niet eerder deed twijfelen.

avatar van Mescaline
4,0
Mescaline (moderator)
Na meer dan 6 jaar werd het eens hoog tijd voor een herziening, de eerste keer dat ik deze film keek vond ik hem best goed maar duidelijk is wel dat deze 2de kijkbeurt beter is bevallen.
De eerste keer dacht ik bijvoorbeeld dat het zeker was dat hij onschuldig was, maar nu bij de 2de keer kijken begrijp ik eigenlijk pas hoe briljant dit einde was. Of hij schuldig of onschuldig is blijft nog steeds in het midden en zo kan je nog lang door discussiëren over de film, waarom ik dat de eerste kijkbeurt niet zo heb ervaren weet ik niet?

De dialogen zijn haarscherp en de personages zijn alles behalve cliché en staan stuk voor stuk anders in het leven. Interessante discussies en een mooie dis naar vooroordelen.


Juror #10: Bright? He's a common ignorant slob. He don't even speak good English.
Juror #11: He doesn't even speak good English.

4*

(verwijderd)
Een zwart-wit film uit 1957, afspelend tussen 4 muren en 100% dialoog. Alles aan 12 Angry Men sprak mij niet aan maar een film met deze status en scores was voor mij een must-see, terecht gebleken.

Toen de beklaagde met zijn kwetsbare uitstraling in beeld kwam was ik eigenlijk al nieuwsgierig. Een diversiteit aan herkenbare karakters zorgde bij mij vanaf het eerste moment voor favorieten en het tegenovergestelde, en dit wordt door de subtiele karakterontwikkeling, die vaak plaatsvindt in interessante 1-op-1 gesprekken, alleen maar versterkt. Een climax van 90 minuten lang met leuke onthullingen, pijnlijke versprekingen en andere kippenvel-momenten met een bevredigend einde.

De cast draagt de film en Henry Fonda draagt de cast. Memorabele rol van hem. Er is niemand die ik trouwens te kort mag doen van de voor mij verder onbekende acteurs.

Puur objectief gezien misschien wel een 5*, maar ik moet realiseren dat zo'n type film niet bij mijn persoonlijke 4.5* of 5* films in de buurt komt, dus een mooie 4*.

avatar van Mescaline
4,0
Mescaline (moderator)
(verwijderd) schreef:
De cast draagt de film en Henry Fonda draagt de cast.

Mooi verwoord!

avatar van TornadoEF5
4,0
Inderdaad een fantastische acteerprestatie.

avatar van Timba69
4,0
Uitstekende film die geen moment verveelde. Ik had door de af en toe licht glimlachende Fonda gehoopt op een afwijkend slot. Dat hij op 1 of andere manier betrokken was bij de verdachte en zo de uitkomst beinvloedde. Had de film net dat beetje extra gegeven.

avatar van Traiannnn
5,0
Super!

avatar van Drulko Vlaschjan
3,5
Heerlijke film, al zeg ik het zelf. In het plot zijn wel wat gaten te schieten (waarom kiest Fonda voor een nieuwe stemming zonder eerst zijn behoorlijk sterke argumenten op tafel te leggen?) en je moet niet op alle slakken zout leggen (die I'll kill you-scene kwam op mij nogal geforceerd over), maar dan heb je ook wat. Sterke acteurs, fijne dialogen, humor voor te lachen - doe mij er nog zo eentje en je hebt geen kind aan me.

4,5
Blijft gewoon goed , al een paar keer gezien...top film van 1957 !!! ?

avatar van Fisico
4,5
Net zoals zovelen had ik ook mijn twijfels omtrent deze klassieker. Niet dat een praatfilm op één locatie me afschrikt. Dogville en The man from earth bijvoorbeeld bevielen me wel, maar je kent dat: een film uit 1957, een oubollig zwart-witbeeld en 1957 doet me vooral denken aan de oorlogsfilms ‘The bridge on the river Kwai’ en ‘Paths of glory’. Lage verwachtingen dus, maar evenzeer zeer benieuwd na de lovende recensies hier op MM of de hoge quotering op onder meer IMDB.
12 angry men dus, waarvan eentje van in het begin al “verbolgen” of het niet helemaal eens is met het rechtssysteem en dus loodrecht tegenover de andere collega-juryleden staat. Het verhaal is eenvoudig. Ik verwachtte scenes in de rechtszaal, maar neen, alles vond erna plaats in de coulissen. De film doet me dan ook zeer sterk denken aan het boek van John Grisham, namelijk ‘Het vonnis’ waar eveneens juryleden een oordeel moesten vellen (hier ivm de tabaksindustrie) – genre The insider (met Al Pacino/Russell Crowe) of ik vermoed wss ook Miss Sloane (Jessica Chastain) over de wapenlobby.

Nu, het briljante van de film zit hem in de dialogen. Deze worden zeer sterk opgebouwd en maken de film erg aangenaam en spannend om naar te kijken. Hij verveelt geen minuut (maar duurde ook niet te lang – ook een kunst tegenwoordig). Knap ook hoe de hoofdrolspeler zijn woorden wikt en weegt, nooit uitspreekt dat de jongen onschuldig is. Hij twijfelt gewoon. Zijn dialogen zijn erg scherp en hij laat de anderen struikelen over hun eigen redeneringen: “Getuigen zijn geen exacte wetenschap” – “That’s right!”.
De sociaal-psychologische spelletjes zijn legio in de film. “Wat is de waarheid?” “Hoe subjectief is je eigen waarheid of oordeel?” “Neem je iets voor waarheid als neutraal persoon aan op basis van feiten (tabula rasa) of heeft eenieder al vooroordelen die je waarheid beïnvloeden (en reeds voorgekauwd hebben)?”
Een andere leuke psychologische twist was wie mocht starten met zijn pleidooi: “Moet diegene die het niet eens is starten met uitleggen waarom hij de beschuldigde niet schuldig wenst te verklaren OF moeten wij met zijn elven starten waarom we denken waarom hij wel schuldig is”. Eén zeer belangrijke nuance en psychologisch voordeel dus voor wie begint!
Ook het anoniem stemmen past in dit psychologisch rijtje. Groepsdruk, weet je wel …

Verder viel het me op dat het vierde gebod sterk aanwezig is. Hoewel de jongen afgeranseld werd door zijn vader en mogelijks handelde uit (wettelijke?) zelfverdediging was dit geen valabel argument. Eveneens het feit dat hij uit een minder gegoede buurt kwam en reeds een achterstand had in het leven, was weinig relevant (eigen verantwoordelijkheid en American Dreamprincipe).

Een aantal juryleden wil zich er makkelijk vanaf maken, er begint straks immers belangrijke sportwedstrijd en men wil niet te laat komen. Dit werd eveneens fijn verwerkt in de film. Het enige wat me echt stoorde wat de kromme en te simpele redenering tijdens de ‘reconstructie van de mankende oude man’ toen het ontaardde in een discussie met de uitspraak “I’ll kill him!”, ook het moordwapen vond ik maar zozo. Voor de rest topfilmpje! 4,5* meer dan waard!

avatar van Dievegge
4,5
In de beperking toont zich de meester. Sidney Lumet gebruikte een script over twaalf mannen in één kamer dat voor TV geschreven was. De intensiteit, de confrontatie tussen persoonlijkheden en het claustrofobische gevoel houden het beklijvend van begin tot eind.

Ondanks de beperkte mogelijkheden gebeurt er visueel wel degelijk een en ander. De inleiding bevat een tracking shot met een camera die van op de eerste verdieping een indruk geeft van de grootte van het gerechtsgebouw. Eenmaal in de kamer wordt de kijker een vlieg op de muur die stiekem meekijkt en beetjes informatie ingelepeld krijgt. In de tweede helft worden de zwetende lichamen vanuit een laag standpunt getoond en wordt een telelens gebruikt om de muren dichterbij te doen lijken. De combinatie van sigarettenrook en hitte in een besloten ruimte geeft een beklemmend gevoel.

De jury bestaat uit blanke mannen, op een enkele uitzondering na uit de hogere middenklasse. Zij moeten oordelen over een jongen uit een sociaal lager milieu met een mediterraan uiterlijk, mogelijk een zoon van Italiaanse migranten. Vooroordelen komen aan het licht. De verschillen in persoonlijkheid tussen de twaalf mannen worden uitgespeeld: de twijfelaar, de bullebak, de sportverslaafde... Behalve de charismatische Henry Fonda speelt vooral Lee J. Cobb een prachtige rol. Geen enkele acteur kan zich beter kwaad maken dan hij.

Het einde laat de schuldvraag open. De jongen wordt vrijgesproken wegens gerede twijfel, maar dat sluit niet uit dat hij het wel degelijk gedaan heeft. Dit rechtbankdrama zet aan tot nadenken over democratische rechtsprincipes, veroordeelt het afgaan op eerste indrukken en doet schijnbare zekerheden wankelen.

4,0
Een zwart/wit film die boeit. Dat heb ik niet vaak. Mooie aanklacht tegen de doodstraf. Vond het einde van de film een beetje afgeraffeld. De laatsten gingen wel erg gemakkelijk overstag.

avatar van as
4,5
as
Blijft briljante cinema dit. Alle acteurs in bloedvorm met Cob en Fonda voorop.

Uitermate spannend en geweldig gefilmd. Oh, die fantastische begin scene waarin de camera minutenlang de juryleden introduceerd... pure meesterschap. En dan te bedenken dat dit (na een jarenlange televisie carrière) Lumet's debuutfilm is.

Blijft dikke 4,5 *en


avatar van Melksnor
3,5
Redelijk filmpje. Toch maar opgezet door de review's hier, duurde gelukkig niet al te lang, heb ook geen sec op puntje van me stoel gezeten.. Prima geacteerd, dat dan weer wel.. 3,5

avatar van Warning
4,5
Klassieker, top.

4,0
Is langsgekomen bij Cinema Canvas en leek me een uitgelezen moment om deze klassieker eindelijk eens te zien. Een film die voor mij amper verouderd overkomt, vermoedelijk door het gebrek aan actie en omdat zowat 90% van de film in één ruimte wordt opgenomen. Acteerprestaties zijn van een hoog niveau en snedig. Mooi om te zien hoe iedereen overstag gaat, hoewel sommige zaken wel wat ver gezocht zijn en ander zich weer heel makkelijk laten overhalen.


avatar van Shadowed
3,5
Leuke film.

Ja, een best goede film, maar van mij verdient hij de ongelooflijk hoge cijfers net niet. Dit heeft niet te maken met visueel niveau, niet te maken met acteerwerk maar vooral met de vele ongeloofwaardigheden die je toch niet echt zou verwachten van Juryleden.

Boeien doet hij in ieder geval met vlekken, soms geforceerd verdiepen in karakters maar dat zal ik wel door de ogen zien. Acteerwerk is best sterk, en de cameratechniek is ook best indrukwekkend. De beklemmende en warme close-ups zijn te voelen.

Jammer dat het verhaal naarmate het naar het einde gaat vol zit met ongeloofwaardigheden en iets te overdreven handelingen van de jury. Soms te vergezocht, en verliest daarmee een beetje kracht. Dat is wel jammer, want het was best goed allemaal.

dikke 3,5*, bijna 4,0*.

4,0
Erg knap gespeeld. Maar ook erg gespeeld. Ik vraag me af of film hier wel een meerwaarde is tegenover theater...

avatar van kissyfur
4,0
Ik heb direct hiervoor Scarface gezien, maar 12 angry men is een klassieker met terechte hoge waarderingen. Mooie karakters. Geweldig acteerwerk. Niet echt zo spannend maar wel de hele speeltijd boeiend. Mooi einde ook, waar Fonda Cobb in de jas helpt.
En mooi gefilmd in haarscherp zwart wit. Me like!

avatar van kissyfur
4,0
Onderhond schreef:
Moet ik blijkbaar weer de eerste zijn om (erg) negatief uit te halen naar deze film.

...

Ik word als kijker zo geleid dat ik er spontaan wantrouwig van word.

En met rede ook. Want wat wil de film nu eigenlijk zeggen ? Mensen hebben "ulterior motives" ? Let op voor de kuddegeest ? Wees kritisch met wat je voorgeschoteld krijgt ? Net daarom is het veel te doorzichtig en makkelijk verhaaltje zo pijnlijk. Het valt ten prooi aan z'n eigen gepreek. Het komt een lesje voordragen, maar tegelijkertijd veroordeelt wat het zelf is. ...

Laat de film het proces zijn, en alle fans de 11 overtuigden, dan zal ik graag die enkeling spelen die alleen staat en uit eigen overtuiging tegen de stroom inzwemt. En het meest komische is dat er juist niemand mij zal volgen. Zo makkelijk werkt het namelijk niet.

Er zijn weinig films die mij met een boodschap kunnen raken, positief of negatief, maar dit is er zo eentje. ...


Leuk bedacht dat je bij de waardering van deze film zelf anders oordeelt dan bijna iedereen. Dat is een rol die je vaker op je neemt, en soms terecht. Goed dat je je best hebt gedaan, maar overtuigend vind ik het niet. Tuurlijk zit er wat moralisme in. Het is een film uit de jaren vijftig en het gaat (onder andere) over gerechtigheid, dus dan kan dat al bijna niet anders. Maar dat had veel opzichtiger en irritanter gekund. Zelfs ...And Justice For All uit de jaren 70 doet dat veel dwingender en kleffer.

En dat zinnetje over kloten afdraaien.... da’s net even jammer. De kracht van het personage van Fonda is nu juist dat hij vrijwel de hele tijd zijn kalmte bewaart.

Ik blijf dus voor nu dezelfde mening als de massa aanhangen.

avatar van JoeCabot
3,5
Waarom 12 Angry Men nog steeds op plaats 8 in de imdb top-250 staat, is me een raadsel, al moet ik wel toegeven dat de film zijn tijd vooruit was. En dat voor een zwart-wit-prent waarin 12 ouwe mannen theatraal met elkaar bekvechten.

Maar hey, er zit wel schwung in. Sidney Lumet komt meteen to the point. Als kijker krijg je geen saaie intro voor de kiezen, je verneemt alleen de essentiële informatie: er is iemand vermoord en het ziet er niet al te best uit voor de hoofdverdachte. De puzzel is al gelegd, zo lijkt het, maar al snel vallen de puzzelstukjes uit elkaar tot er niet meer veel van overblijft. Met andere woorden: het omgekeerde verhaal van de meeste rechtbankdrama’s, en net daardoor blijft het frisse cinema.

Het siert Lumet dat hij de schaar durfde boven te halen in de montagekamer. Na anderhalf uur is het al afgelopen, ik ken weinig films uit de jaren 50 met zo’n strak tempo. Dat 12 Angry Men zich voor 95% op dezelfde locatie afspeelt, zorgt bovendien voor een bijzondere beleving. De zwart-wit-fotografie geeft de film dan weer een tijdloze look. Voeg daarbij het - overwegend - sterke acteerwerk en het wordt duidelijk waarom deze film anno 2019 nog steeds wérkt.

Maar nogmaals: plaats 8 in de imdb top-250? Nah, dat heeft toch vooral met nostalgie te maken, lijkt me. Hoe de heren in een mum van tijd al het “bewijsmateriaal” ontkrachten, voelt gewoon te simpel aan, alsof er niet eens een onderzoek of een proces is geweest. Andere passages, zoals de fameuze “nose marks”, zijn dan weer veel te ver gezocht.

Geen meesterwerk dus, maar wel terecht een klassieker. En bonuspunten voor Jack Warden, het jurylid met het hoedje en de Al Bundy van de jaren 50. 3,5*

4,0
JoeCabot schreef:
Waarom 12 Angry Men nog steeds op plaats 8 in de imdb top-250 staat, is me een raadsel, al moet ik wel toegeven dat de film zijn tijd vooruit was. En dat voor een zwart-wit-prent waarin 12 ouwe mannen theatraal met elkaar bekvechten.

Maar nogmaals: plaats 8 in de imdb top-250? Nah, dat heeft toch vooral met nostalgie te maken, lijkt me. Hoe de heren in een mum van tijd al het “bewijsmateriaal” ontkrachten, voelt gewoon te simpel aan, alsof er niet eens een onderzoek of een proces is geweest. Andere passages, zoals de fameuze “nose marks”, zijn dan weer veel te ver gezocht.

Geen meesterwerk dus, maar wel terecht een klassieker. En bonuspunten voor Jack Warden, het jurylid met het hoedje en de Al Bundy van de jaren 50. 3,5*


Heb ´m voor het eerst gezien zojuist en kan me wel vinden in wat je zegt. Ik heb geen nostalgie voor deze film, das één. Misschien was hij in zijn tijd heel invloedrijk als zijnde een aanklacht tegen de juryrechtspraak of iig onderbuikgevoelens die boven ratio uitstijgen bij juryleden. Ik ben in elk geval blij dat de rechterlijke macht in ons landje de beslissing neemt. Hoewel deze rechter de dader de verdachte had veroordeeld.

Het script is goed, geen onnodige dialogen, zelfs niet als er over ditjes en datjes gepraat wordt. Dat zet de sfeer neer en je leert tegelijk iets over de personages.

Waar de film me wel ineens tegenviel was het einde. Het was ´ineens´ klaar. Not guilty. Ja... en dan? De verdachte is nu een vrij man? Komt er hoger beroep? De 'not guilty' is er slechts omdat er twijfel is door alle 'bewijsmateriaal' die in de film wordt gevonden. Maar zo sterk is dat ook weer niet. Het zijn eigenlijk gewoon zaken die verder uitgezocht zouden moeten worden. Misschien verwachtte ik te veel... nog een rechtszaak, een plottwist en de waarheid achter de moord. Wat is er gebeurd? De verdachte zien we ook niet meer, alleen heel even zijn gezicht.

Ik snap wel dat dit geen film is waar deze vragen beantwoord hoeven te worden, maar het geeft toch geen bevredigend gevoel op het eind. Het was echt ineens klaar.

Goeie film, dus. Films die zich op één locatie afspelen kunnen juist heel goed zijn, zeker als de sfeer, dynamiek, karakters en dialogen goed zijn. Rear Window en The Big Kahuna zijn hele goeie films in deze categorie. Het toont het talent van de acteurs, regisseur, maar bovenal de scriptmakers.

Maar een top 10 plek? De béste film van voor de jaren 70? Ik kan er zo een aantal opnoemen uit het zwart-wit tijdperk die ik veel beter vind.

Wat is hetgene dat deze film beter maakt dan de meesterwerken (imo) van Hitchcock in dezelfde periode?

avatar van scorsese
4,5
Prachtige film waarin een twaalf juryleden na een proces moeten besluiten of de verdachte schuldig is aan moord. Een rechtbankklassieker die zich nagenoeg niet in de rechtbank afspeelt. Een simpele doch originele uitvoering. De dynamiek tussen zowel de personages als de acteurs is uitstekend en boeiend om te zien. Het plot zelf is ook prima, maar dat is niet waar het in deze film om draait.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:52 uur

geplaatst: vandaag om 12:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.