• 9.377.519 stemmen

Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers en Bill Duke

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 27 augustus 1987

Plot Predator

"Soon the hunt will begin."

Dutch en zijn commando's worden in de jungle gedumpt om leden van een expeditie te gaan zoeken. De missie slaagt, maar wat ze niet weten is dat een onzichtbare jager in de bossen schuilt die menselijke prooien ontvelt en aan de bomen hangt. Al snel wordt duidelijk dat ze met een buitenaards wezen te maken hebben, dat het leuk vindt voor de sport op mensen te jagen. Maar de commando's zullen zich niet zonder gevecht laten pakken.

Major Alan "Dutch" Schaefer

Anna Gonsalves

Blain Cooper

Mac Eliot

Jorge "Poncho" Ramirez

Major General Homer Phillips

Rick Hawkins

Predator / Helicopter Pilot

Hostage Executed by the Russian (onvermeld)

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Je neemt de dingen te serieus JDSSmetje, deze film is puur vermaak! Tuurlijk zitten er legio ongeloofwaardige situaties in, maar hel en doemenis, dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de geweldige setting (de jungle zag er nog nooit zo goed uit), de überstoere cast met Arnie op kop en het op één na beste alien creature uit de filmgeschiedenis (de Alien van Geiger staat voor mij nog een trapje hoger).

avatar van White Trash

White Trash

Gister voor de denk de 300ste keer gezien en hij blijft goed!

JDSsmetje

Het is toch door de ongeloofwaardigheid dat ik me het tweede deel niet echt meer kunnen vermaken heb, en zoiets als je verstand op 0 zetten lukt mij nogal moeilijk. De setting is inderdaad heel goed, al zou ik het zeker niet de beste jungle-setting in de filmgeschiedenis noemen. Als er nu een überstoere cast is of niet, dat maakt mij niet veel uit. Het mocht ook gewoon een dun, mager en slap mannetje zijn dat die reuze geweren vasthoudt... Overigens vind ik de Alien wanneer hij zijn eigenlijke uiterlijk helemaal tevoorschijn komt helemaal niet zo goed.

JDSsmetje schreef:

Van het doorschijnende figuur met de vorm van mens krijgen we het eigenlijke uiterlijk te zien, wat eigenlijk vrij lachwekkend is. Maar wat het plaatje volledig compleet maakt is dat het oerlelijke en allesbehalve enge monster die met geplooide knieën traag op Arnold afkomt en dan nog eens begint te roepen als Cargamel van de Smurfen of één of andere heks.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Het enige ongeloofwaardige is dat wanneer het dorpje in vol vuurgevecht is en al voor de helft de lucht in is geblazen, twee guerilla's nog op hun dooie gemakkie in een hutje iets op een papiertje aan het bestuderen zijn en zich dan dood schrikken als Arnie binnenkomt.
Maar zelfs dat pakt dan grappig uit.

Voor de rest wat Jawaddedadde zegt. Misschien eerst even de realiteitsknop van filmhuis-films uitschakelen voordat je aan Predator begint, JDSsmetje

De score vind ik trouwens zeer geslaagd, vooral de 'Predator main-tune'.

Bottleneck schreef:
Daar had ik zelf niet eens op gelet...

Reinbo schreef:

Je zou Commando eens moeten zien.

Haha, inderdaad. Ik snap op zich zijn kritieken wel, want hij is te jong qua leeftijd om de macho jaren 80 actiefilms bewust te hebben meegemaakt. Maar dit soort overdreven stoere mannenactie zag je continue in de jaren 80, begin jaren 90. Ik geniet er altijd enorm van.

Uiteraard gaan de helden nooit dood, overleven ze alles en winnen ze altijd. Dat wil je ook als je dit soort films kijkt. Niemand is beter in dit soort films dan Schwarzenegger. Ik mis deze soort films. Gelukkig zie je tegenwoordig dat er zo nu en dan nog eens wat nieuws van uit komt. Denk aan Taken bijvoorbeeld. Maar ook die film kan niet tegen dit soort classics op.

En als je deze periode meegemaakt hebt, ga je de film hoger waarderen ?

Waarschijnlijk wel, tenzij je ook toen al niet van dit soort onrealistische actie hield. Maar dit soort films zijn een apart subgenre in het actiegenre. En ik snap best dat niet iedereen dit leuk vind.

avatar van nuzjan

nuzjan

En als je deze periode meegemaakt hebt, ga je de film hoger waarderen ?

Dat denk ik wel Smetje, vroeger waren al die actie films zo, met overdreven en explosive scenes, maar daar hield men dan ook van. Ik denk dat jij als je die hype meegemaakt had je ook meer waardering aan deze film kan geven en zien wat voor klassieker dit eigenlijk wel niet is. Kan nu niet snel een film opnoemen in dit genre voor die jaren 80 en 90 die zo goed waren.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Terminator, Rambo, Universal Soldier, Robocop, Predator etc. zijn voor mij idd tijdloze nostalgische films.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

De helikopterpiloot blijkt trouwens niemand minder te zijn dan Predator zelf (althans de acteur die ze allebei speelt).

avatar van Menace2society

Menace2society

JDSsmetje schreef:
dacht ik dat het niet erger meer kon. Verkeerd gedacht ! Als Arnold begint tegen zichzelf te praten en bij het einde zien we ook nog dat het buitenaardse wezen Engels kan !!

Jammer dat je niet van deze film kan genieten in de mate waarin ik dat doe,maar voor mij is het jeugdsentiment dus ligt het misschien wat anders.
Maar wou toch even reageren op deze opmerking van je,want het monster kan niet opeens engels,enige wat die zegt zijn woorden die hij heeft opgepikt en opslaat en later herhaalt.
Denk aan een papagaai,je mag verwachten dat zo'n wezen het dan ook kan.Hij zegt geen woorden die hij niet eerder gehoord heeft in de film.

Edit: Zie net dat moviemafketel al iets heeft gezegt en zelfs mijn voorbeeld aanhaalt maar ik zeg het net iets anders

En als je deze periode meegemaakt hebt, ga je de film hoger waarderen ?

Ja, want ik ben er mee opgegroeid en weet niet beter dan dat het allemaal zeer realistisch is.

Nee, maar zonder dollen. Ik kan me wel vinden in je kritiek, ik gaf Predator lange tijd niet meer dan een 4, omdat ik de uitkomst van het gevechit op het eind en het overleven van de explosie niet reeel vond, ook niet binnen de context van het 80's actie genre. Wellicht dat je bij herziening milder gestemd bent.

avatar van The One Ring

The One Ring

Verrassend leuk filmpje dit. Een van de vermakelijkste van Schwarzenegger. Het acteerwerk stelt weinig voor en ook het script is niet bijster bijzonder, maar dat doet er weinig toe, want de essentie werkt. We zien eigenlijk nog te weinig van dit soort pure genrefilms die zo vakkundig gemaakt zijn. De actie is lekker, de sfeer is goed, de locaties worden goed gebruikt, de schurk is overtuigend en het is boven alles spannend. Dat typische jaren '80-gevoel, met name in de karakterisatie van de soldaten, neem ik dan maar op de koop toe. Dit is gewoon erg vermakelijk.

avatar van wu-tang

wu-tang

nuzjan schreef:

ja 1tje ALIENS

ja ind zulke films moeten ze vaker maken , echt een film met ballen haha

net zo als ALIENS en die is nog 2 keer beter dan deze !

weet verder ook niet zo 123 een ander vergelijkbare film op te noemen !!

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Terminator 1 en 2 kunnen zich zeker meten met deze film. Die Hard is ook 'n goeie, net als The Last Boyscout - al is die laatste wel de minste van de bovengenoemde. Schwarzenegger en Willis waren toch wel de helden van deze periode

T2 is toch een stuk meer een kinderfilm. Zie deze meer in het rijtje:

Commando

Death Wish 3

Terminator

Aliens

Cobra

en toch ook Predator 2 (Een hoop mensen trekken de omzetting naar de stad niet, ik vind die juist erg sterk)

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Een aardige film, waarin een stel machomannen het opnemen tegen een hogere macht. De opbouw van de film was goed, wat vooral te danken was, aan de hint van een mysterieus wezen dat op de loer lag. Het was wel gaaf om te zien dat hij alleen de beschikking had over warmtesensoren, wat de film visueel een hoop goed doet.

De bossen zijn een uitermate geschikt onderkomen voor de jager, die zijn prooi ieder moment kan belagen. De predator zelf is leuk vormgegeven, al vond ik zijn eerste optreden nog wat knullig. De eindstrijd is zeer vermakelijk. Helaas doet de jaren `80 sfeer afbreuk aan deze film. Het acteerwerk en de muziek zijn belabberd. 3*

Reinbo schreef:

T2 is toch een stuk meer een kinderfilm.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

T2 is juist geen kinderfilm. Misschien moet je hem toch eens herzien..

Reinbo irriteert zich een beetje aan het feit dat Arnold geen mensjes meer mag doodmaken in T2. Dat was in Predator gelukkig wel anders

avatar van dutchtuga

dutchtuga

T2 is juist geen kinderfilm. Misschien moet je hem toch eens herzien..

T2 is toch wel gericht op een veel breder publiek, waaronder minderjarigen. Was volgens mij niet het geval bij deel een.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

En toch is T2 veel lomper en bloediger dan de eerste Terminator. Ik zag pas Doomsday, daarbij moest ik wat aan Predator en dat soort jaren '80 actiefilms denken omdat die film ook lekker lomp en bloederig was.

BoordAppel schreef:

En toch is T2 veel lomper en bloediger dan de eerste Terminator.

T2 heeft veel actie, maar er wordt vrijwel niemand zo lomp en koelbloedig vermoord als al Sarah Conner's naamgenoten in deel 1. Tel daar bij op een pak onschuldige kroegbezoekers en de shoot out het poltiebureau.... Bij T2 blazen ze enkel een leeg gebouw op.

Kan me ook geen druppel bloed herinneren uit deel 2 (ok vooruit, die twee oudjes) , en er wordt ook voornamelijk op een stuk bewegend metaal geschoten...

T1 was 16 jr en ouder, T2 12jr...

dutchtuga schreef:

Mhow. De vijandelijke Terminator die een vervormde vinger door het oog van een agent steekt. Mensen die levend verbranden in de visioenen van Sarah, de kills op de ouders van John Connor....

Lijkt allemaal verre van een film die zicht richtte op ook kids.

avatar van Reinbo

T1 was 16 jr en ouder, T2 12jr... Bovendien een jonge puber in de hoofdrol, zegt genoeg over de doelgroep...

Wat zegt dat 2e nu....

The Children had kinderen in de hoofdrol en is pure horror met veel gruwel.

The Oceanic Six schreef:

Wat zegt dat 2e nu....

The Children had kinderen in de hoofdrol en is pure horror met veel gruwel.

Ook een horrorfilm met veel gruwel kan pubers als doelgroep hebben, maar dat terzijde.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Wat A&L zegt. In T1 wordt veel geschoten maar echt lomp ziet het er niet uit en het kan zeker niet op tegen de grapjes die de T-1000 uithaalt.

avatar van Nand

Nand

Lomp & bloederig = Hilariteit

BoordAppel schreef:

Extact! Grapjes, kinderachtig gedoe.

Doe mij maar gewoon de koele killer met het uiterlijk van Schwarzenegger ipv de kleurloze nobody die een paar metalen foejes heeft. Erg knap en high tech, maar iets totaal andere vibe dan Predator, T1, Death Wish 3 en Cobra, dat zijn namelijk wel uber coole foute jaren 80 actie films. The Running Man mag er ook nog wel bij.

Vind het eigenlijk erg vreemd dat uberhaupt iemand volhoud dat T2 net zo fout en geweldadig zou zijn als T1.