• 9.377.559 stemmen

Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers en Bill Duke

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 27 augustus 1987

Plot Predator

"Soon the hunt will begin."

Dutch en zijn commando's worden in de jungle gedumpt om leden van een expeditie te gaan zoeken. De missie slaagt, maar wat ze niet weten is dat een onzichtbare jager in de bossen schuilt die menselijke prooien ontvelt en aan de bomen hangt. Al snel wordt duidelijk dat ze met een buitenaards wezen te maken hebben, dat het leuk vindt voor de sport op mensen te jagen. Maar de commando's zullen zich niet zonder gevecht laten pakken.

Major Alan "Dutch" Schaefer

Anna Gonsalves

Blain Cooper

Mac Eliot

Jorge "Poncho" Ramirez

Major General Homer Phillips

Rick Hawkins

Predator / Helicopter Pilot

Hostage Executed by the Russian (onvermeld)

avatar van Koert

Koert

Ach, Arnold is in 4:3 nog breder!

avatar van tjoppie

tjoppie

Erg sterk die Arnoldfilm!!

avatar van Nand

Nand

Koert schreef:

Ach, Arnold is in 4:3 nog breder!

Hoe breder hoe beter?

• 19752 berichten

Voelt juist daardoor alsof je even in de jaren 80 zit.

Tijdloos gewoon!

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Tsja, RTL.. Werkelijk schandalig eigenlijk dat ze daar bij RTL waarschijnlijk de balle verstand hebben van beeldformaten e.d. Ik weet niet hoe de beeldkwaliteit verder is, maar als het in de buurt komt van Escape from New Yorks laatste paar uitzendingen dan moet RTL zich gewoon schamen.

avatar van tjoppie

tjoppie

Alleen jammer dat die A rnold niet kan acteren, al zijn mede spelers in dese film zijn daar beter in.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Child in time schreef:

"You're bleeding, man."

"I ain't got time to bleed. "

Dit soort dialogen passen enkel in Predator

Blain de tabaksspuwende Alabama kerel met z'n big gun prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrt

En Poncho de spoorzoekende Indiaan, is natuurlijk helemaal één met de natuur.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

tjoppie schreef:

Acteren? We hebben het hier over Predator! Hoog testosteron gehalte, een geweldig bloeddorstig monster en de grootste jaren '80 actie held in de gelederen om hem af te stoppen. En dit allemaal in de jungle! I like

avatar van Minotaures

Minotaures

Bottleneck schreef:

En Poncho de spoorzoekende Indiaan, is natuurlijk helemaal één met de natuur.

Je bedoelt Billy.

• 19752 berichten

Motherfucker whaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, schitterend hoe ze het hele bos naar de tering schieten voor 1 monster. Dat vette geluid als de munitie op is.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Ja schitterend.

Oja uiteraard, vergissing.

avatar van Bélon

Bélon

moviemafketel schreef:

Laatst nog gezien op Blu-ray en hoewel de beeldkwaliteit niet al te best was viel me wel op dat de geluidstrack beresterk was, zeker voor zo'n ouwetje. Blijft gewoon een van de betere actiefilms van de jaren '80 en Arnold geeft 'm natuurlijk extra Schwung.

avatar van Nand

Nand

Minotaures schreef:

Je bedoelt Billy.

Ik zeg liever poncho

avatar van Dutchmeister

Dutchmeister

Whaha meesterlijke film. Ben tot de conclusie gekomen dat deze een plaats in mijn top 10 verdient. Heb hem nu al vaak gezien en iedere keer is die film stik vermakelijk. Met name de geniale dialogen doen het hem.

avatar van Rosicky

Rosicky

Wooow, zoveel one-liners in één film! Mega. Zeker in het begin is Predator retespannend. De mensen weten nog niet wat ze opjaagt, en iedereen wordt langzaam maar zeker hopeloos. Het eindgevecht vond ik wel een lichte tegenvaller. Die was iets te onoverzichtelijk en ook niet zo epic als ik had gehoopt...

Één van de betere Schwarzennegerfilms. Ruim voldoende.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Rosicky schreef:

Wooow, zoveel one-liners in één film! Mega.

Predator haalt het niet met het aantal one-liners dat in Commando zit.

Al zal het niet zo heel schelen.

JacoBaco schreef:

Predator haalt het niet met het aantal one-liners dat in Commando zit.

Al zal het niet zo heel schelen.

Volgens mij hebben we deze discussie eerder gezien.....Ach, allemaal even briljant.

Gisteren wederom proberen te kijken (20 keer gezien, gisteren te moe) aangezien je toch altijd blijft loeren. Long tall Sally in de heli is toch echt briljant.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Aha, dan zal ik in het vervolg wat beter opletten.

Montorsi

Was toen ik een jaar of 10 was zowat mijn favoriete film geloof ik, maar er was echt helemaal niks blijven hangen, behalve dat Schwarzenegger veel schiet.

Viel me ook behoorlijk tegen nu. De one-liners en actie is leuk, maar vond de Predator zelf erg tegenvallen. Qua design zag het er nog wel aardig uit, maar al die truucjes van hem waren des te slapper. Hij kan gewoon te veel om nog 'echt' aan te voelen. En daarbij vond ik die first-person view van hem er niet zo verzorgd uitzien.

Kleine 3*, 2.5 is te weinig omdat het nog altijd wel vermakelijke nonsens is.

Montorsi schreef:

Kleine 3*, 2.5 is te weinig omdat het nog altijd wel vermakelijke nonsens is.

Vond de first person view juist goed gedaan. Je weet niet wat er allemaal in het scherm zit. Dit wordt juist heel snel gedateerd wanneer je bijvoorbeeld exacte cijfers ziet ed.

Op de heenreis in de helicopter is ook een leuke hint te zien. Wanneer de lichten uit gaan gaat het schermpje in de cockpit op infrarood.

paul83 schreef:

Ik snap denk ik niet wat je bedoelt. Wat er allemaal in het scherm zit, exacte cijfers?

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Had men cijfers op het scherm laten zien (bijvoorbeeld als de Predator de afstand tot iets meet, of iets dergelijks), dan had het er eerder gedateerd uitgezien dan nu, gezien men waarschijnlijk die typische, blokkerige jaren '80-letters had gekozen zoals in Super Mario Bros. Overigens lijkt het me sterk dat de makers iets dergelijks zouden hebben gedaan: het aftelapparaat van de Predator (overigens ook in die typische eighties-look) telt namelijk af in alientaal.

Montorsi

Oke, maar die driehoekjes zagen er al net zo gedateerd uit toch. Maar vond die nachtkijker er sowieso erg blokkerig uitzien, als een computerspelletje eind jaren 90 ofzo.

Montorsi schreef:

Zoals Karl van H. het zegt bedoel ik het precies. Ze hebben het idd 'Alien' gehouden.

En fok it, gedateerd ofniet, briljant in elkaar gezette film

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Montorsi schreef:

Je hebt gelijk dat het er inmiddels gedateerd uitziet - dat zal ik ook niet ontkennen -, maar het werkt wel: de Predatorview in combinatie met allerlei vervreemdende geluiden wekt enorm veel spanning op, met name ook omdat je aanvankelijk nog niet weet waar je mee te maken hebt.

JDSsmetje

Toen "Predator" op tv verscheen kende ik de film nog niet. De score was alvast veelbelovend, zo ook de commentaren dus besloot ik deze film dan maar op te nemen van 2be (Belgische Zender). Gelukkig waren zij zo slim om deze film niet in 4:3 formaat af te spelen...

Van de cast verwachte ik vrijwel niets. Ik had eerder gehoopt dat ze mij niet gingen irriteren i.p.v. echt hopen op zeer goed acteerwerk. Zeer goed acteerwerk is er ook niet echt uitgekomen maar zoals gehoopt heeft de macho cast mij niet mateloos geïrriteerd.

Verder wordt Predator geteisterd door een enorme ongeloofwaardigheid. Vooral wanneer Schwarzenegger solo gaat ontspoort de film catastrofaal op gebied van stabiliteit en geloofwaardigheid. Van het doorschijnende figuur met de vorm van mens krijgen we het eigenlijke uiterlijk te zien, wat eigenlijk vrij lachwekkend is. Als Schwarenegger dan nog eens ergens van een rand afvalt en toch in het midden van de rivier beland met een daarop volgende dodelijke waterval-sprong waarmee hij zonder schrammetje vanaf kwam dacht ik dat het niet erger meer kon. Verkeerd gedacht ! Arnold begint tegen zichzelf te praten en bij het einde zien we ook nog dat het buitenaardse wezen Engels kan ! Maar wat het plaatje volledig compleet maakt is dat het oerlelijke en allesbehalve enge monster die met geplooide knieën traag op Arnold afkomt en dan nog eens begint te roepen als Cargamel van de Smurfen of één of andere heks.

De kijker wordt overigens overdonderd door muziek. Momenten in de film zonder muziek zijn vrij zeldzaam. Een extreem hoge hoeveelheid muziek vind ik niet zo erg, maar dan moet het goed toegepast worden. Dat is het zeker niet altijd, al is de eigenlijke soundtrack wel passend bij de jungle.

Toch moet ik toegeven dat er meer sfeer inzit dan verwacht. De jungle kwam goed naar voren en wanneer irritaties wegvielen kon ik de film ook wel beleven. Daar zit dan ook het sterke punt. Vooral in het eerste deel waar alles nog vrij geloofwaardig blijft (ook met het doorschijnende wezen). Er blijft dus nog heel wat over: 2,5* !

avatar van Reinbo

JDSsmetje schreef:
Als Schwarenegger dan nog eens ergens van een rand afvalt en toch in het midden van de rivier beland met een daarop volgende dodelijke waterval-sprong waarmee hij zonder schrammetje vanaf komt dacht ik dat het niet erger mee kon. Verkeerd gedacht !

Je zou Commando eens moeten zien.

Nee, danku !

• 19752 berichten

Jammer dat je de film afrekent op zaken die nou niet echt bepalend zijn voor de sfeer/spanning van Predator.

De Predator is geen dom wezen en hij kan ook geen Engels. Zie het als een papegaai die iemand napraat, maar absoluut geen idee heeft wat het nou eigenlijk zegt.

Dat Arnie zo'n val overleeft is ook niet iets noemenswaardigs.

Er zijn voorbeelden te over waarbij helden in films de meest vreselijke vallen, bomaanslagen, schotwonden, rampen of wat dan ook overleeft.

Dat Arnie tegen zichzelf gaat praten is natuurlijk echt iets wat bij hem past. Dat hij erachter komt dat de alien hem niet kan zien door de modder en dan zegt: "He couldn't see me" is toch niet zo lachwekkend?

Ik vind dat de predator voor die tijd ook best vet gemaakt is eigenlijk.

Helaas waren dit soort zaken irritant voor jou, maar ik kan er niet in meegaan.

JDSsmetje

Ik moet toegeven dat de argumentatie over de ongeloofwaardigheid, wat betreft het deel waarin Arnold solo gaat, nogal detailkritiek is en misschien iets te scherp geformuleerd staat. Doch, het is een opeenstapeling van allemaal kleine ongeloofwaardige elementen/scènes waardoor het potje uiteindelijk wel gevuld geraakt...