• 9.373.180 stemmen

Geregisseerd door: Michael Mann

Met onder meer: James Caan, Tuesday Weld en Willie Nelson

Releasedatum: 17 juni 1982

Plot Thief

"Tonight, his take home pay is $410,000... tax free."

Een zeer getalenteerde juwelendief gespecialiseerd in diamanten komt terug uit de gevangenis. Hij valt voor een vrouw die hij in de stad ontmoet. Tegen wil en dank wordt hij ingehuurd door de lokale Godfather voor een klusje en deze zorgt voor een goed inkomen. Totdat hij besluit te stoppen met werken voor die Godfather...

avatar van as

as

Aardige misdaad thriller met een goed op dreef zijnde James Caan. Als ik me niet vergis de eerste (grote) film van Mann. Mann houdt de touwtjes strak in de hand en levert daarmee een met vlagen spannende film af. Ook bekend als "Violent streets".

avatar van Quentin

Quentin

Prachtige film, James Caan is super, zeer mooi drama en ook stijlvol gefilmd 4 *

avatar van bisse

bisse

Deze film is de eerste misdaadfilm die ik beangstigend vond overkomen omdat het allemaal zeer realistisch overkomt(voor zover ik dit kan beoordelen). Geweldig strakke dialogen en een voortreffelijke Caan staan garant voor een grimmige sfeer die de kijker bij de keel grijpt. In een interview met Mann wordt er verteld dat Caan een lange periode met echte onderwereld figuren heeft rondgehangen als voorbereiding op zijn rol. De geruchten zijn dat Caan hier vrienden voor het leven heeft opgedaan. Mann heeft ook contact gehad met deze figuren en beschouwt deze film als een voorstudie van Heat. Deze uitgebreide voorbereiding heeft zijn vruchten afgeworpen en dit is naar mijn idee de film die het meest geloofwaardige beeld schetst van de onderwereldcultuur van professionele kraken. enorme aanrader en zeker 5 sterren waard

avatar van zombie

zombie

bisse schreef:

...In een interview met Mann wordt er verteld dat Caan een lange periode met echte onderwereld figuren heeft rondgehangen als voorbereiding op zijn rol. De geruchten zijn dat Caan hier vrienden voor het leven heeft opgedaan. Mann heeft ook contact gehad met deze figuren en beschouwt deze film als een voorstudie van Heat...

En hij heeft echte inbraak apparatuur mogen lenen van deze "onderwereld figuren", door Caan gebruikt om een echte safe ter waarde van zo'n $10.000 open breken.

avatar van michel 35

michel 35

een prima misdaad film

avatar van Martin Van K

Martin Van K

James Belushi zag er leuk uit met zijn Elvis-look

ghostman

Het einde is spectaculair. Net als in Manhunter, maar dan nog bloediger!! Verder een geniale film. 1 van Michael Mann’s beste.

*****/*****

avatar van wesbrina

wesbrina

Ik vind dit echt een misdaad topper !

Caan zit goed in zijn rol en met de aktie is niks mis.

Dit is echt typisch een Michael Mann film !

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Erg sterke misdaadfilm en alweer een uitstekende Mann. Ik heb volgens mij nog niets van hem lager dan 4* gegeven wat hem dus echt één van mijn favoriete regisseurs maakt.

Film die visueel misschien niet zo sterk is als zijn latere werk maar wat Thief wel weer sterker maakt is de verhaalvertelling en het erg natuurlijke overkomen. De dialogen, de personages, de situaties, allemaal erg natuurlijk. Dit wordt grotendeels natuurlijk door James Caan gedaan die een bijzonder goede rol neerzet. Erg geloofwaardige karakter. De soundtrack is net als bij elke Mann weer uitmuntend te noemen. Sfeervolle ambient muziek die op het einde echt fantastisch wordt gebruikt. Geweldige eindscene die zeker als één van de beste Mann eindes gezien mag worden.

Ik heb weer genoten en kijk al enorm uit naar The Keep.

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

1 van de beste maar ook niet zo`n bekende film van Mann.
Goeie gewelddadige realistisch gespeelde thriller/drama.
Was voor jaren terug 1 van mijn favoriete films . ( VHS )
Heb em eindelijk kunnen bestellen en wacht met smart op de dvd-uitgave.
dutchtuga heeft al goeie commentaar gegeven...ik denk daar ook zo over.
Kan me nog herinneren dat de inbraak in een joekel van een kluis gedaan werd met een thermische lans ( verschrikkelijk grote gasbrander die je moest aansteken mèt een gasbrander ).
En `t eindwaar hij met zijn wraakactie een heel wagenpark laat ontploffen...etc...is zeer spectaculair.
Stoere film. Dikke 4.5.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Prachtige film van Mann met één van de beste rollen ooit van Caan!

Kijk uit naar de zeer kleine rolletjes van William Petersen en Dennis Farina die later de hoofdrollen zouden spelen in Manhunter!

Een 4,5

avatar van SLK

SLK

Was de 6 euro wat ik er voor heb betaald helemaal waard

avatar van Mescaline

Mescaline

Goede film met een opbouwend tempo.

Film komt beetje bij beetje op gang maarweet daarin tegen mooi optebouwen..

De acteer prestaties zijn zeer goed tenoemen en het verhaal is leuk opgebouwd.

4 sterren voor het acteren en de actie(spanning had in het eerste uur van de film iets meer gemogen..)

avatar van Diesel

Diesel

Het kan niet anders, Public Enemies wordt een knaller. Thief is briljant! Sterk geacteerd (zelfs door Willie Nelson) en ijzersterk geregisseerd (wat een finale!). Net als de meeste films van Mann bevat ook deze Thief enkele zeer memorabele scènes en James Caan speelt de rol van zijn leven (ja, zelfs beter dan in The Godfather). Nu nog The Jericho Mile en L.A. Takedown en dan heb ik alles van Mann gezien. 4*

avatar van hulkio

hulkio

Thief is een zeer sterke film van Michael Mann met een geweldige James Caan in de hoofdrol. Het geweldadige einde mag er wezen en al in deze vroege film van Mann is te zien dat we met een geweldig regisseur te maken hebben. Enige minpuntje dat ik zo kan verzinnen is het af en toe wat langdradige verhaal, met name enkele scenes voorafgaande aan het einde.

bisse schreef:

Dat is ook wel te merken, ook veel blauwdrukken voor Miami Vice trouwens.

Zeer typische Mann-misdaadfilm met dus alle eigenschappen uit zijn films, inclusief weer een Tangerine Dream soundtrack die hier al op Jan Hammer begint te lijken.

Enige atypische is eigenlijk dat de hoofdrolspeler niet helemaal zo berekenend en koel is en af en toe een nogal opgewonden en agressief heethoofd (maar goed, wat wil je ook met James Caan. ) .

avatar van rick@themovies

rick@themovies

Onevenwichtige vingeroefening van Michael Mann.

Het standaardverhaal over een ‘eerlijke’ dief verzandt door de rommelige aanpak van Mann uiteindelijk in een slappe mix van semi-realisme, ongeloofwaardige actie (vooral op het eind), en sentimenteel melodrama.

En het begint niet eens onaardig met een spannende en goed in beeld gebrachte kraak, die qua opzet doet denken aan zijn eigen latere Heat, maar ook terugkeert in bijvoorbeeld het recente The Dark Knight. James Caan heeft op dat moment nog een zekere ‘coolness’ die doet denken aan Steve McQueen.

Toch gaat het daarna al vrij snel mis met slappe, sentimentele scenes met Willy Nelson en Tuesday Weld waarin blijkt dat Caan een vrij beperkt acteur is. De film zakt vervolgens in met scenes die, verpakt als sfeermakers, veel te lang duren en volledig de vaart uit het verhaal halen (de blues band, de adoptieperikelen etc.).
Met de onvermijdelijke confrontatie tussen Caan en Prosky wordt het wel wat beter en krijgen we ook enkele stijlvol gefilmde typische Mann scenes te zien, zoals de gespiegelde shot op de motorkap, de ondersteboven geschoten confrontatie met Prosky.

De uiteindelijke shoot-out is helaas een dertien-in-een-dozijn ‘explosions and fire’ scene, met veel nepbloed en slowmotion kills, die aan alle realisme een eind maakt.
Dit alles begeleid door een doorzeurende ‘progressive jazz/rock’ soundtrack van het Duitse Tangerine Dream.

avatar van ®Tc

®Tc

Degelijk en voorzichtig beginwerk van Michael Mann.

Zoals eerder gezegd: Voorzichtig. Standaard camerawerk en voorzichtig omgesprongen met actie. Liever dan toch Heat waar alles wat spectaculairder lijkt.

James Caan was degenlijk maar niet meer dan dat. Soms veel te hyperactief in dialogen, vind ik ook zijn grootste probleem in The Godfather. Bij elk woord dat hij zegt moeten die handen en armen of hoofd wel één of andere beweging maken, van z'n acteurs ben ik niet echt fan. Jammer want de dialogen zijn best wel te pruimen.

***

avatar van mikey

mikey

Allereerst even iets kwijt over de muziek: cool. Rauwe en duistere actiethriller dat begint als Heist en vervolgens een Lee Marvin achtige revenche spekakel (Point Blank) wordt. Het acteerwerk van Caan is erg goed als dommige maar vastberaden crimineel. Sommige beelden doen surrealistisch aan.

ghostman

Ik nomineer deze soundtrack als de allerbeste van alle "Michael Mann soundtracks". Wat een spel! Ik wil deze film nog een keer zien. Oneindig genietbare film, eigenlijk alle films van Mann.

YouTube - Thief: "Confrontation" by Craig Safan (HQ stereo link on right)

avatar van rokkenjager

rokkenjager

superbe idd, maar kan bij verre niet tippen aan dit!

ghostman

Idd geweldig nummer, maar eerlijk gezegd had ik originele soundtracks in gedachten. De soundtrack van The last of the Mohicans vind ik ook erg goed.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Vreselijk langdradige film.

Michael Mann, de man van de (nachtelijke) sfeershots, die ik waardeerde in Miami Vice (zowel serie als film) en Collateral, heeft hier duidelijk zijn draai nog niet gevonden. Hij neemt overal veel te veel tijd voor. Er zijn veel shots van bijv. iemand die uit een huis komt en dan buiten beeld in een auto stapt en wegrijdt. Ondertussen blijft de camera de hele tijd gericht op het het huis. Dat is een paar keer leuk, maar dit soort ultrastatisch camerawerk maakt de film onnodig traag.

Vandaag de dag zou het nog wel kunnen werken, maar mijn de beeldkwaliteit van mijn DVD was heel erg 1981, dus ietwat flets en dof. Hierdoor werkte het averechts, en leek het in plaats van bewust ingetogen regie, eerder op onbewust ouderwets saaie regie.

Wèl leuk is een vreemd soort realisme. Meestal zijn dief- en heist-films van die Thomas Crown of Italian Job achtige films met karikaturale good- en badguys en veel humor. Nou, humor heeft Caan niet in deze film, want hij zet een echte eikel neer. Een soort Scarface. Hierdoor komt de film wat grauwer en realistischer over.

Ondanks dat er vrijwel niets in deze film gebeurt, vond men het toch nodig om zonder dit visueel aan te geven, ineens enorme sprongen in de tijd te maken. Je ziet Caan een eerste date-afspraakje maken, en in de volgende scène hebben ze al vijf maanden een relatie.

Nee, geen bijster interessante film, doordat er weinig gebeurt, het tè traag wordt gefilmd en personages onlogische keuzes maken.

2.5 sterren

ghostman

Waanzinnig goed. De geniale oneliners vliegen je om de oren.

Look. I said fuckin' look at 'im! Look at what happened to ya friend 'cause you gotta go against the way the things go down. You treat what I try to do for you like shit? You don't wanna work for me, what's wrong with you? And then, you carry a piece, in my house! You one of those burned-out demolished wackos in the joint? You're scary, because you don't give a fuck. But don't come onto me now with your jailhouse bullshit 'cause you are not that guy, dont'chu get it, you prick? You got a home, car, businesses, family, n' I own the paper on ya whole fuckin' life. I'll put ya cunt wife on the street to be fucked in the ass by niggers and Puerto Ricans. Ya kids mine because I bought 'it. You got 'im on loan, he is leased, you are renting him. I'll whack out ya whole family. People'll be eatin' 'em in their lunch tomorrow in their Wimpyburgers and not know it. You get paid what I say. You do what I say, I run you, there is no discussion. I want, you work, until you are burned-out, you are busted, or you're dead... you get it? You got responsibilities - tighten up n' do it. Clean this mess up, get 'im outta here. Back to work, Frank.
Poetry in motion !

YouTube - Thief (michael mann 1981)Robert prosky & James caan scene

Deze scènes zijn ook geniaal:

YouTube - Thief (1981) - Beach Scene

YouTube - Thief - Diner Scene

RADIATOR HEAVEN: Michael Mann Week: Thief - rheaven.blogspot.com

avatar van jordandejong

jordandejong

Toch wel een aardige teleurstelling. Het begin was goed, met aardig wat spanning en een grimmige sfeer. Waaraan de donkere straten van New York aan mee helpen. Later word het wat minder. Een hoop gepraat en gezeik en nog niks. Zo bleef het eigenlijk de hele film door. Afgezien van een paar redelijke hoogtepunten. En een redelijk spectaculaire einde.

Door de muziek,grimmige sfeer,acteerwerk,en het einde kom ik toch nog op een 3. Maar een hoogstandje vond ik het niet.

Deze komt blijkbaar vanavond om 00:00u op RTL 7

Querelle

Het was dus niet deze film. maar een miniserie. In het AD stond deze film. (kut)

avatar van stinissen

Querelle schreef:

Deze komt blijkbaar vanavond om 00:00u op RTL 7

Nee hoor dat was deze Thief (2006)

Querelle

Inderdaad . Stond het in meerdere tv-overzichten verkeerd?

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Lekkere tachtiger jaren misdaad film. Muziek vond ik slecht, sfeertje is goed en zo is James Caan.