• 9.376.911 stemmen

Geregisseerd door: Clint Eastwood

Met onder meer: Clint Eastwood, Morgan Freeman en Gene Hackman

Releasedatum: 19 november 1992

Plot Unforgiven

"Some legends will never be forgotten. Some wrongs can never be forgiven."

William Munny (Eastwood) is een ex-premiejager, die nog één keer wordt overgehaald om een klus aan te nemen, om zo zijn oude dag door te kunnen komen. Hij wordt ingehuurd om de man te vermoorden die het gezicht van een hoertje heeft opengesneden. Hij krijgt te maken met de keiharde sheriff Daggett (Hackman), die geen premiejagers in zijn stadje tolereert. Munny komt erachter dat het niet meer zo makkelijk is als vroeger om gewetenloos mensen te vermoorden.

William Munny

Quick Mike

Davey Bunting

avatar van DBTim

DBTim

Ik ben ook geen liefhebber van westerns, helemaal niet zelfs. Kan me niet herinneren dat ik ooit eerder een western op dvd/blu-ray kocht of op tv heb gekeken. Maar misschien dat het tijd word dat ik me er wat meer in ga verdiepen, want vind deze film toch wel heel erg tof! Clint Eastwood.. de definitie van bad ass

avatar van Goodfella_88

Goodfella_88

So you just use your hand

avatar van P.C.96

P.C.96

Erg aangrijpende film die een mooie afsluiter is voor Eastwood binnen het western genre. Stijlvolle regie, prachtige cinematografie en geweldige personages, vooral de klassieke bad guy Daggett. Ook eens een wat andere western dan de normale film. Altijd komen wel wat titels van Eastwood's vroegere oeuvre bij me te binnen als ik hem zie. Best wel een persoonlijke film dus eigenlijk.

avatar van morris_rednalooz

morris_rednalooz

Bij deze film had ik dezelfde na-smaak als bij The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. De moord (of moorden) zijn gepleegd, problemen opgelost, eindelijk rust. Maar dan wel in de zure realiteit waarbij je een scheur in je ziel hebt die je nooit kwijtraakt, tot je eigen dood. Lost het nou echt iets op?

avatar van Ed Lauwerens

Ed Lauwerens

Een ven de betere Westerns

avatar van RuudC

RuudC

Hard, smerig en eerloos. Weg romantisering van het wilde westen! Ik vermaak me altijd goed met (spaghetti)westerns, maar als je een realistischer beeld wilt zien, zit je met Unforgiven goed. Let wel, ik zeg realistischer, niet realistisch. Hier en daar oogt Unforgiven ook nog wel clownesque, maar wat de film wel heel goed doet is laten zien dat praatjes geen gaatjes vullen. Er lopen heel wat personen in de film rond die zichzelf heel wat vinden, maar flink in de broek schijten wanneer het er echt op aan komt.

Dit klinkt dan weer niet heel spannend, maar toch is Unforgiven een prima film. De vuurgevechten zijn veel minder nep. Sowieso bevat het weer een lekkere rol van Clint Eastwood, al kan ik evengoed genieten van Morgan Freeman. Gene Hackman doet me nooit zoveel. Ook hier niet. Het verhaal weer eens om onze held. Clint Eastwood is weer eens de man met een missie, maar maakt hier handig gebruik van zijn leeftijd om zijn bekende thema vanuit een andere hoek te benaderen, waardoor het niet zoals gebruikelijk eindigt. Overigens heb ik ook weer genoten van Morgan Freeman die onder de regie van Eastwood tenminste niet zijn typische rolletjes hoeft te spelen. Niet de beste western, maar wel een die de moeite waard is.

avatar van TomPSV

TomPSV

Erg mooie western. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet zo heel veel westerns heb gezien. Ik had eigenlijk altijd het idee dat het niet echt een genre voor mij zou zijn. Daar moet ik toch op terugkomen, want na Django Unchained heb ik ook zeer genoten van Unforgiven. Al zijn de films natuurlijk niet echt met elkaar te vergelijken.

Unforgiven moest wel een beetje op gang komen. Het eerste half uur vond ik een tikkeltje langdradig, maar vanaf het moment dat Eastwood en Freeman op pad gaan is het volop genieten. Beide heren behoren zeker tot mijn favoriete acteurs en het is dan ook erg leuk om ze samen aan het werk te zien. Laatst heb ik toevallig ook Million Dollar Baby gekeken en daar was het ook al een zeer sterk duo.

Maar niet alleen Eastwood en Freeman doen het goed, ook de rest van de cast mag er zeker wezen. Gene Hackman is een hele leuke badguy, een rol die op zijn lijf geschreven is. Jaimz Woolvett heeft als The 'Schofield Kid' een rol die enigszins cliché is, maar hij weet het toch leuk te brengen. Er hangt zeker een prettig sfeertje in de film, al waren sommige delen wel erg donker. De muziek is niet al te veel aanwezig, maar wat je hoort is wel erg mooi.

Eastwood heeft er weer een prachtige film van gemaakt, waar hij zelf in excelleert. Hij zal best weleens hetzelfde trucje doen, hij komt altijd heel geloofwaardig op me over. Het einde van de film vond ik trouwens ook heel goed gekozen en een zeer mooie afsluiter. Erg van genoten!

avatar van VincentL

VincentL

Een zeer sterk eerste 1 1/2 uur.
Eastwoord en Freeman spelen samen tegen de wat jongere Hackman een fantastische rol. Let op: Eastwood EN Freeman Als je nagaat wat er nou allemaal gebeurd is dat niet zo heel veel, maar het boeit en is reëel. Je ziet al gelijk dat de film nooit het niveau van 'The Man Without Name' zal halen, maar dat hoeft ook niet. Het verhaal wordt leuk opgezet en er wordt veel over de personages vertelt zonder dat je je verveelt.

Daarna ging de film in 30 minuten stijl bergafwaards. De eerste hindernis is de film wordt gelijk al een blamage. Ned 'kon' het niet., wat ik niet als mooie emotie in de film zag maar gewoon als zwakheid. Daardoor is het verleden van beide mannen gelijk al teniet gedaan. Erg zonde
Als Morgan (Ned) wordt vermoord is alle magie van de film gewoon helmaal weg. Vervolgens zijn ook de laatste paar minuten met het gevecht in de bar is een dieptepunt in de film. Erg jammer van dit einde, waardoor mijn waardering voor de film toch omlaag moet.

avatar van Beertje45

Beertje45

Topwestern met een topcast, wat wil je nog meer? Net wanneer het Westerngenre leek een roemloze dood te sterven, leverde Eastwood nogmaals een topfilm af. Hackman als de harde sheriff en Richard Harris als English Bob leveren het beste werk. The duck of death. LOL

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Clint Eastwood. Wat een vervelende acteur is het toch. Altijd de norse man.

Maar Eatwood of niet, de film zelf is ook maar matig. Acteren vond ik niet ijzersterk, en het verhaal wist me ook niet te raken.

Twee sterretjes lijkt me meer dan voldoende.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Waarschijnlijk de meest realistische western.

Flipman schreef:
Ik weet nog wel dat deze film een indruk achterliet toen ik hem keek, maar veel herinneringen heb ik er nu niet van. Deze zou ik graag herzien.
En dat is inmiddels gebeurd. Op het moment dat ik -voorzichtig- stemde, gaf ik 'm 'n zes. Maar de indruk – of het gebrek eraan – die Unforgiven me een tweede keer gaf, verdient die een dergelijke waardering?

Ik ben best dol op Eastwood hoor, maar deze film heeft het gewoon niet voor mij. Of juist wel, maar presenteert het niet goed. De ingrediënten zijn er, ze worden helaas naar mijn mening op een absoluut foute manier gemixt. Irritante, vlakke personages met bij tijd en wijle bar slechte dialogen – vooral dat gesprek waarin Munny telkens de prostituee herhaalt die hem vertelt dat Ned dood is en uitgestald staat voor Greely's – deed me bijna m'n tanden kapot knarsen en mijn tenen permanent krom trekken. Ze doen nu nog pijn.

Ook hebben we karakters die geen enkel doel dienen, zoals Harris' English Bob; waarom zat die überhaupt in de film, puur om Little Bill's autoriteit te bevestigen en hem een biograaf te geven? Oké, dat zijn doelstellingen, maar dat vind ik voor de rol niet genoeg fundering.

Academy Awards voor: Beste FILM?! WAT?! Ik bedoel, niet dat Westerns altijd een plot hebben van heb-ik-jou-daar maar ook de uitwerking heeft niet veel om het lijf. Ja, het is wel erg tof om te zien dat Eastwood een karakter speelt dat niet -meer- de macho is van vroeger en op z'n retour is, maar het resulteert in een heel slap en weinig geloofwaardig einde. Unforgiven liet mij in ieder geval erg leeg achter. Zelfs als het tonen van vergane glorie mist deze helaas net zijn doel. Ik snap de opzet maar die wordt in mijn ogen niet ten volle gerealiseerd.

Beste Regisseur? Zie vorige. Ik ben van Eastwood sowieso beter gewend.

Beste Montage? Hm, nou ja, niet superbijzonder, maar ook niet storend dus dat wil ik nog geloven.

Beste Mannelijke Bijrol? Ja. Terecht. Als er iets is dat de film nog enigszins overeind houdt, is het Hackman. Een genot om naar te kijken en luisteren. Echter, de eindconfrontatie stelt zwaar teleur en de opbouw, die mede aan hem te danken was, blijkt geheel voor niets geweest.

Echt jammer. Ik snap wat Eastwood's opzet was maar het is allemaal net niet interessant genoeg.

Het cijfer laat ik voorlopig staan. Unforgiven had zo z'n momenten en het is funest als een film het daarvan moet hebben.

EDIT: Men zou kunnen zeggen dat de film juist in diens opzet slaagt daar ik met een leeg gevoel achterbleef. Maar die heb je in meerdere categorieën; het gevoel van jammer-dat-het-er-niet-meer-is en dat van jammer-er-is-niks-en-dat-was-er-ook-nooit. Unforgiven wil me het eerste geven, maar biedt me helaas het laatste.

avatar van dreambrotherjb

dreambrotherjb

Al DeNiro schreef:

Waarschijnlijk de meest realistische western.

Behalve het einde dan ...?

avatar van LuukRamaker

LuukRamaker

• 2020 berichten

Clint Eastwoord maakte met Unforgiven een (w)aardig afscheid van het westerngenre met een film die daar goed bij past. Hij heeft, net als het hoofdpersonage, al een heel verleden achter zich en besluit hij toch nog een western te maken, waar het personage nog een keer zijn wapens tevoorschijn haalt. Wat volgt is een achtervolging op enkele kwaadaardige cowboys.

Hij gaat niet alleen op jacht. Als zijn partner in crime 'The Schofield Kid' (Jaimz Woolvett) niet langs was gekomen was hij er niet eens aan begonnen. Ook zijn oude metgezel Ned Logan (Morgan Freeman) wil hij meenemen. Zij vormen met zijn drieën een interessant gezelschap. Daarom is het jammer dat de plaatselijke, gewelddadige sheriff (Gene Hackman) net zoveel aandacht krijgt. Zo komt er bijvoorbeeld een oninteressante, zelfingenomen en bovendien koningsgezinde Engelsman op bezoek. Een oude bekende die (en dat is nog het ergste) een of andere Franse, rechtsdragende zeikerd bij zich heeft, waaraan vervolgens ook nog eens iets teveel aandacht wordt besteed.

Relevanter vond ik de klopjacht van het op geld beluste trio, dat helaas maar weinig meemaakte. Totdat ze het plaatsje naderen is hen weinig overkomen, maar als ze in aanraking komen met de sheriff wordt het spannend. Er is dan al een weinigzeggend eerste uur verstreken, maar vanaf dat moment wordt het een stuk interessanter. Voor het eerst komen ze echt in de problemen en moeten ze daaruit zien te komen. Als later langzaam maar zeker de daad bij het woord wordt gevoegd en hun beloning mogen komen innen volgt een prachtige, memorabele scene over iemands eerste moord en wat dat met hem doet. Die sterke scene wordt met het goedbedoelde, maar tegenvallende einde helaas weer totaal ontkracht.

avatar van De Knip

De Knip

Toch wel een mooie vrouw trouwens, halve ster erbij:

****

avatar van MovieMind

MovieMind

Uitstekende western met een topcast, een degelijk realistisch gehalte met goede karakters en een prima karakter opbouw.

Een topfilm....*Aanrader*

avatar van gauke

gauke

Deze productie al een aantal keren gezien. Clint Eastwood maakte een hommage aan de traditionele western maar ontdekte nieuwe kanten en keek met een sceptisch oog naar diens zwart-wit moraal. Hij maakte een, deels ongelooflijk duistere film, vol humor maar zonder helden, een verhaal over de prijs van het doden (er zijn geen gronden meer, goed of slecht, om te doden) en het feit dat bij wrijvingen en onenigheden, hoe klein ook, zonder vergiffenis, geweld onvermijdelijk is. De regisseur bereikte een complexiteit die je zelden ziet.

avatar van arno74

arno74

Goede western. Het is niet mijn favoriete genre, maar met True Grit (2010) heb ik het toch herontdekt, en eindelijk heb ik deze kunnen zien. Hoewel het allemaal niet super bijzonder is, weet de film je toch mee te slepen. Dat heeft denk ik vooral te maken met het acteerwerk van de uitstekende cast.

Het op het eerste gezicht oppervlakkig ogend premiejagerverhaal kent toch meer diepgang dan je aanvankelijk zou denken, al blijft ook die diepgang nog steeds redelijk oppervlakkig. Met het heroïsche rondom stoere westernhelden en de verheerlijking van geweld wordt hier korte metten gemaakt, in plaats daarvan zien we spijt en (letterlijk en figuurlijk) littekens uit het verleden. Toch maakt ook deze film gebruik van karikaturale figuren (met name "English Bob" en de schrijver die met hem meereist), wat ik minder vond.

Een goede en degelijke western, het mist voor mij net dat beetje extra diepgang die het een nog betere film had kunnen maken. Hoe dan ook een van de betere (recente) westerns die wat mij betreft tegen de 4* aan zit.

avatar van ipman-99

ipman-99

"It's a hell of a thing, killin' a man. Take away all he's got, and all he's ever gonna have." ... " !!!

Western uit 1992 (Heropfrissing) !!! 'The Unforgiven' uit 1992 van en met Clint Eastwood !

Heerlijk fantastische sfeervolle western van en met Clint Eastwood !

Clint Eastwood beschouw ik (en vele andere) als één van de aller grootsten aller tijden.

Een western met een realistisch en rauwe accenten.

De locaties werkelijk fenomenaal ..., net zoals de acteerprestaties van de hele cast.

Clint Eastwood zit prima in zijn rol, net zoals Gene Hackman, Morgan Freeman en Richard Harris.

Deze film kent heel wat memorabele scènes en dialogen ..., die voor eens en altijd

in mijn geheugen zullen gegrift !

De actie scènes waren prachtig en stijlvol te gelijk !

Deze film won een Oscar voor beste acteur in een bijrol (Gene Hackman), beste regisseur,

beste filmmontage en beste film !

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

Een van de films die al langere tijd op mijn lijst stonden, dan ook bekeken. Het was zeker geen verkeerde keuze deze te kopen, alleen bleef ik niet achter met een 'wow' gevoel. Maar meer een' ja goeie film' gevoel.

De acteurs zijn zeker op dreef, mijn eerste kennismaking met Gene Hackman, wat een gemene klootzak( mijn inziens) speelt hij. Maar de oscar voor beste mannelijke bijrol was zeker op zn plaats. Verder iedereen ook weer gebruikelijk goed.

Krijgt een 8* uit 10. Zeker een goede film, alleen niet de once upon a time in the wests van deze wereld, of good bad and ugleys.

avatar van dsb1robin

dsb1robin

Ik hou zelf niet van westernfilms maar thriller of drama vind ik wel mooi.

Ik heb van mensen gehoord dat het met de laatst genoemde genres het ook ermee te maken heeft.

Kunnen jullie mij dan deze film aanraden of niet?

avatar van Movsin

Movsin

Geen gewone western met die verdienste dat we deze keer niet te maken hebben met perfect schietende revolverhelden (laatste scène misschien uitgezonderd, en dan nog), maar dat begrippen, als schrik, twijfel, onzekerheid en onkunde dik aan de oppervlakte komen en dat zijn toch menselijke kenmerken wat we doorgaans in andere westerns, bevolkt met supermans, niet te zien krijgen. Goed gedaan, Clint.

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

Movsin schreef:

Waarom dan een 3*?

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Deze western had ik al langer op m'n verlanglijstje staan, vandaag pas voor het eerst bekeken. Geen spijt van gehad, deze film is een must see voor iedere westernliefhebber.

Clint Eastwood is weer ouderwets op dreef, naast acteren blijkt hij ook uitstekend te kunnen regisseren. Heb nu meerdere films gezien die hij geproduceerd en geregisseerd heeft, maar ook daar blijkt hij kaas van gegeten te hebben.

Gene Hackman's rol is ook fantastisch. Ik dacht zelfs ooit ergens gelezen te hebben dat hij een Oscar voor deze rol in de wacht had gesleept. Volkomen terecht naar mijn mening, scenes met hem zijn de sterkste van de film.

De film kent niet veel actie, maar doet veel aan karakteruitdieping. Het is de film zeker niet duur komen te staan, alleen is de speelduur wel iets aan de lange kant.

Ook het ongeloofwaardige einde is een minpuntje in een verder prima western die zeker gezien moet worden!

avatar van Piratje

Piratje

Spijtig naar de meer dan 2200 scoorders. Maar deze zeer langdradige film met drie top-acteurs beroerde mij niet. De toppers leefden gewoon niet in hun rol. Zoals ik al zei, het veel te langdradige. Het verhaal lijkt me eveneens tegendraads... Kortom enkel de mooie zichten konden mij bekoren. Niet één van de vrouwen overtuigde...

Wellicht heb ik deze film helemaal niet begrepen. Zelfs de 234ste plaats in de top250 komt mij onbegrijpelijk over. Ondanks dat ik een westernliefhebber ben ben ik sterk ontgoocheld.

Wellicht mijn dagje niet vandaag maar om jullie te plezieren 2,5 punten met pijn in het hart.

avatar van FinkPloyd

FinkPloyd

• 1964 stemmen

Piratje schreef:

Ondanks dat ik een westernliefhebber ben ben ik sterk ontgoocheld.

het is dan ook een beetje een 'anti-western' natuurlijk...

Flipman

Hangt natuurlijk ook weer van je specifieke definitie van een Western af maar ik snap wat je bedoelt.

avatar van royals

royals

Ik vond het ook een vervelende western, niet in de laatste plaats om het grove taalgebruik. Volgens mij heb ik een record aan gvd's gehoord. Ik houd wel van westerns maar stoere mannen hoeven zich niet perse onbeschaafd te uiten. in Once Upon The West bijvoorbeeld. Andere westerns die ik beter vindt? The Treasure Of Sierra Madre, The Searchers, The Shootist, Winchester '73, The Good, Bad & The Ugly..

royals schreef:

Maar deze mannen zijn en gedragen zich dan ook niet 'beschaafd'. Daarom passen ze dergelijk taalgebruik toe. Geef hen een stuk dialoog als Darn you, you rascal! en niemand gelooft ze meer.

avatar van royals

royals

Flipman schreef:

Ja, maar er is wel een verschil tussen gdamn en damn, fuck of shit zeggen. Dat eerste woord ligt gevoeliger. Ik stoor me er aan als ik leuk van een film probeer te genieten. Dat is voor mij taalarmoede. En zoals ik zei in genoeg westerns (vooral oudere films of films niet uit de USA komt dat gevloek niet voor. Ik ben steeds meer gaan zien dat gevloek in films vooral populair is in Amerikaanse films. Alsof alle stoere mannen altijd vloeken. Een cliché beeld. Ik stoorde me er vroeger niet aan maar ben hierin veranderd.