• 9.374.369 stemmen

Geregisseerd door: Clint Eastwood

Met onder meer: Clint Eastwood, Morgan Freeman en Gene Hackman

Releasedatum: 19 november 1992

Plot Unforgiven

"Some legends will never be forgotten. Some wrongs can never be forgiven."

William Munny (Eastwood) is een ex-premiejager, die nog één keer wordt overgehaald om een klus aan te nemen, om zo zijn oude dag door te kunnen komen. Hij wordt ingehuurd om de man te vermoorden die het gezicht van een hoertje heeft opengesneden. Hij krijgt te maken met de keiharde sheriff Daggett (Hackman), die geen premiejagers in zijn stadje tolereert. Munny komt erachter dat het niet meer zo makkelijk is als vroeger om gewetenloos mensen te vermoorden.

William Munny

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

*Kuch*

GinolaEHV schreef:

Ik ben er net achter gekomen dat, als je de dvd omdraait en 'side b' afspeelt, dat -ie dan gewoon in het Engels draait. Dat had ik echt nooit verwacht.

Nu zit ik, omdat ik net als jij een nieuwe versie van Unforgiven heb gekocht, met twee keer deze film op dvd.

Lexcoaster

Aha. Ik had die post over het hoofd gezien. Ben heel benieuwd.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Veel plezier met deze prachtfilm dan maar

Madecineman schreef:

Veel plezier met deze prachtfilm dan maar

Bedankt, in tegenstelling tot Onderhond houd ik van westerns dus dat komt wel goed.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Dat komt denk ik wel goed ja. Ik heb 'm gisteren gezien en vind de film op gelijke voet staan met westernklassiekers als The Good, The Bad And The Ugly en Once Upon A Time In The West.

Vooral het acteerwerk is subliem.

avatar van Lupussy Galore

Lupussy Galore

Het is al weer erg lang geleden dat ik hem gezien heb en ik herinner me dat ik (en mijn gezelschap waaronder een filmrecensent, al zegt dat eigenlijk niet zoveel) het een goed geacteerde maar wel zeer langdradige film vond(en) Terwijl Once Upon A Time In The West me nooit geen seconde verveelt! Was die vanavond dan zou ik voor de ???? weer gaan kijken.

avatar van Flipman

Flipman

Ik weet nog wel dat deze film een indruk achterliet toen ik hem keek, maar veel herinneringen heb ik er nu niet van. Deze zou ik graag herzien.

avatar van Banjo

Banjo

• 2033 berichten

het is mooi om te zien hoe Clint eastwood langzaam op stoom komt. De film verloopt langzaam maar de opbouw is heel sterk. Ik heb echt genoten van de film!.

avatar van Rosicky

Rosicky

Mooi als dramafilm. Geen spanning, geen tempo.

Het ligt er natuurlijk maar net aan wat je wenst te zien in een Western, maar een beetje meer heldhaftig en lekker overdreven gepiefpaf vind ik fijner dan de ontwikkeling van Eastwood gedurende "Unforgiven" Het einde is dan natuurlijk wel een shoot-out, maar dat vond ik volkomen ongepast en onrealistisch.

Het drama dat we dus te zien krijgen is welliswaar zeker niet slecht, maar ontzettend sloom en niet echt onvoorspelbaar.

avatar van Loki87

Loki87

Belachelijk die publieke omroep om films altijd midden in de nacht uit te zenden.

avatar van ILDIB

ILDIB

Hier en daar net wat te simplistisch, maar o wat een lekkere wegkijker.

avatar van wibro

wibro

Loki87 schreef:

Maar deze film móet je ook wel bekijken als het pikdonker is. Bijna het hele verhaal speelt zich in het donker af. Is het geen nacht, dan is het toch donker vanwege de voortdurend kletterende regen. Het enigste licht wat je ziet is van van de brandende lantaarns, kampvuur én de bliksum, want het onweerde ook voortdurend. Dit alles maakt deze western ongeschikt om bij daglicht te bekijken.

Overigens vond ik deze film een stuk beter dan "High Plains Drifter", alleen al vanwege de uitstekende fotografie. Deze western lijkt in de verste verte ook niet op de klassieke western. Daarin was de cowboy altijd stoer, had nooit angst en het neerschieten van iemand was een fluitje van een cent. Dat was in deze film wel eventjes anders. Angst was op de gezichten van de cowboys duidelijk te lezen en het neerschieten van iemand was voor iemand zoals de "Schofield Kid" toch moeilijker dan hij dacht. Dit maakt deze film juist tot een western die ver boven het gemiddelde uitsteekt, hoewel de western waar ik vroeger een groot liefhebber van was toch echt niet meer mijn ding is. Vandaar ook mijn zuinige waardering van 3,5*

avatar van stefan dias

stefan dias

wibro schreef:

Oké, er is een beetje angst te bespeuren maar op het eind 'zegeviert het recht' nadta hij in zijn dooie eentje iedereen heeft neergemaaid, ondertussen een paar honderden kogels ontwijkend.
Zoooo vernieuwend is dit nu ook weer niet. Voor mij toch niet...

avatar van Warren Stantin

Warren Stantin

Loki87 schreef:

Mee eens, maar het scheelt dan in ieder geval wel weer dat de film niet 4 tot 8 keer onderbroken wordt voor reclame.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Loki87 schreef:

neem hem dan gewoon op en zie hem de dag erna op een uur naar keuze (dan heb je tenminste geen last van onderbrekingen)

avatar van Schiedammer

Schiedammer

Dit is gewoon een hele goede western die makkelijk kan tippen aan de oude klassiekers en misschien zelfs wel beter is.

Verhaallijn is simpel maar zo goed uitgewerkt echt alles klopt eraan. Je krijgt met elke personage een eigen beeld voor ogen en dat vind ik heel knap gedaan. Verder ondersteunen de mooie beelden het verhaal goed en is het prima genieten om naar de film te kijken.

Acteerwerk is gewoon heel erg goed en dat heeft vooral te maken omdat je met elke personage mee kan leven. De cast was ook uitstekend gekozen voor deze film en bestond in mijn ogen alleen maar uit toppers.

De dvd-uitgave is gewoon een topper met een super mooi en scherp beeld wat echt bijdraagt aan een ware kijkervaring. Het geluid 5.1 is ook uitstekend en soort voor een apart sfeertje eb dan vooral bij het onweer, Het leek af en toe wel of het onweer in je huiskamer kwam.

Voor mij is de film 4,5* en is het gewoon een topper.

avatar van Handsome Bill

Handsome Bill

stefan dias schreef:
Zoooo vernieuwend is dit nu ook weer niet. Voor mij toch niet...

Er werden geen honderden kogels op William Munny afgevuurd dus hoefde hij ze niet te ontwijken.
Door de drank kwam zijn kwade geest weer naar boven, de drank als oorzaak van al het dood en verderf dat hij zaaide in zijn leven.
Zijn blik bij de finale was dodelijk, dat drong goed door bij de aanwezigen in de saloon.
Destijds durfden niet veel lieden de wapens te trekken al laten veel westerns anders geloven.
Een wapen trekken stond meestal gelijk aan eindigen tussen 4 planken.
William Munny met drank op is een gruwelijk personage, tegelijkertijd was de nuchtere Munny een sullige boer die zijn kids niet eens kon voeden.
Dit donkere bestaan kwam perfect uit in de film, het leven was destijds zwaar klote, zeker op het platte land.
De film geeft een uitstekend beeld van het ellendige bestaan waarin velen verkeerden.
Geen geromantiseer, alleen kille momenten van kille personages, geen warmte en genegenheid in een tijd die in het teken stond van overleven.
Op wat voor manier dan ook....

avatar van Don MN

Don MN

Unforgiven

Eén ster erbij, voor dit geweldige meesterwerk van Eastwood.

Unforgiven verschilt van de andere westerns die ik zag, het is meer een anti-geweld film en je kunt niet spreken van goodguys en badguys. Moorden is een serieuze zaak, een die de ziel beschadigd, onherstelbaar beschadigd.

Personages worden perfect vertolkt door vrijwel alle acteurs. Al stond er niet echt iemand boven de anderen, vond ik Hackmans Little Bill een sublieme prestatie. Eastwood was ontzettend overtuigend, net als de altijd goede Freeman.

Het camerawerk is prachtig, daarbij houd ik ook wel van mooie natuuropnames. Alleen maar lof over de setting, de spanningsopbouw, de psychologische reis die de karakters maken en het intense geweld.

Eastwood wilde met Unforgiven het genre Western op een waardige manier afsluiten en overtrof zelfs de Leone westerns.

Lexcoaster

En zoals verwacht was dit een prachtfilm...

avatar van Niveath

Niveath

Geweldige western met top prestaties van de acteurs. Dit zorgt ervoor dat de emoties beter overkomen, die zo belangrijk zijn voor het verhaal. Ze hebben allemaal hun eigen problemen en dingen.

Mooiste scène is onder de boom als eerst de dialoog komt waaruit blijkt dat Will en the Kid beide worstelen met wat ze gedaan hebben. Vervolgens komt het meisje dat vertelt dat Ned vermoord is. Schitterend gespeeld hoe Will dit oppakt en meteen, na ruim 10 jaar, naar de fles grijpt. Alles wat daarna komt is schitterend.

Prachtige film dus, met een mooie setting en vooral een schitterend verhaal.

avatar van Handsome Bill

Handsome Bill

@MN

M.i. kun je niet stellen dat met Unforgiven de Leone Westerns overtroffen worden.

De leone films hebben een totaal andere sfeer dan westerns waar Eastwood buiten leone om speelde en zelf ook regisseerde.

De spaghetti westerns van oa Leone hebben veel meer temperament, de hitte (letterlijk) straalt er van af.

Unforgiven is koud, kil, nat, gemeen en naargeestig.

avatar van Don MN

Don MN

Nouja, als het appels met peren vergelijken is, was de appel lekkerder laat ik het zo zeggen.

avatar van Siorgi

Siorgi

Een klassieker die je zeker eens gezien moet hebben maar toch niet kan tippen aan de meesterwerken in dit genre.

avatar van Thomas3

Thomas3

Deze film wilde ik dolgraag zien! Kheb die dan ook gekocht maar toen ik begon te kijken was het in het duits, ben dan teruggegaan naar de winkel en die gaven mij een nieuwe mee, maar weer met de duitse taal. 3e keer goede keer: blijkbaar was de dvd aan 2 zijden bekijkbaar: ene kant engels de andere duits, frans enz...Wreed raar.

De film is trouwens super! Het verhaal bouwt op en barst volledig los op het laatst. Zeker een (persoonlijke) top 10 plaats waard!

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Unforgiven.... Ik ben eerst en vooral al niet zo voor het genre en ik vond het verhaal helemaal niet top! Anders is het acteerwerk wel super en het verhaal matig...

avatar van Kr!kke

Kr!kke

wow! Bangelijke western! Goed geacteerd (hoe kan het ook anders met deze cast), goed verhaaltje, de typische westernsfeer die aanwezig is, ...

avatar van bild

bild

Een van de betere westernfilms waarin het hoogtepunt het zeer goede acteerwerk is.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Met deze film wou Clint Eastwood het western-genre ten grave dragen. Het is hem niet helemaal gelukt, want zo af en toe verschijnt er nog wel eens een goede western. Dit was de allereerste western die ik zag en sindsdien ben ik altijd wel interesse blijven houden voor het genre. Dit is niet meteen de beste western. Sowieso vind ik de meeste films van Eastwood maar zo-zo en ik zie hem liever als acteur. Maar ach, de film heeft wel zo zijn momenten.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Clint's beste western. Clint's beste film.

Eén van de weinige westerns die je echt het idee geven dat het er zo aan toe ging in het Wilde Westen. Clint's regie is erg mooi en overzichtelijk zoals altijd, en hij speelt hier één van zijn betere rollen. De bijrollen zijn minstens zo goed. Morgan Freeman, Gene Hackman, Richard Harris, stuk voor stuk uitblinkers. Je hebt dus zeer fraaie plaatjes met fantastische acteurs, maar dan ook nog zo'n sterk script. Al die wraakgevoelens, en iedereen heeft vanuit hun oogpunt gelijk, zit er goed in. Dat wordt in één dialoog zo sterk gezegd:
It's a hell of a thing, killing a man. Take away all he's got and all he's ever gonna have.
-Yeah, well, I guess they had it coming.
We all got it coming, kid.

De personages zijn allemaal zo goed uitgewerkt; Will Munny die vroeger zo'n verschrikkelijke outlaw was, maar nu het rechte pad zoekt, om aan het eind toch terug te vallen voor, alweer, wraak. English Bob, de beruchte crimineel, maar later blijken het meest gewoon verhalen te zijn. The Schofield Kid, die eigenlijk gewoon probeert een echte outlaw te zijn. Ja, ik heb niet zo'n goede western gezien sinds de Sergio Leone films.

FisherKing schreef:

Topfilm..Clint in Leone's geest...