- Home
Met onder meer: Clint Eastwood, Morgan Freeman en Gene Hackman
Releasedatum: 19 november 1992
Bekijk via Prime Video
Plot Unforgiven
"Some legends will never be forgotten. Some wrongs can never be forgiven."
William Munny (Eastwood) is een ex-premiejager, die nog één keer wordt overgehaald om een klus aan te nemen, om zo zijn oude dag door te kunnen komen. Hij wordt ingehuurd om de man te vermoorden die het gezicht van een hoertje heeft opengesneden. Hij krijgt te maken met de keiharde sheriff Daggett (Hackman), die geen premiejagers in zijn stadje tolereert. Munny komt erachter dat het niet meer zo makkelijk is als vroeger om gewetenloos mensen te vermoorden.
William Munny
W.W. Beauchamp
Quick Mike
Davey Bunting
Captain Pervert
Steengoede film waarbij het gebrek aan snelheid mijn enige punt van kritiek is. Het is en blijft een western maar dat is op zich niet zo'n punt, die worden tegenwoordig (en in 1992) nauwelijks meer gemaakt.
"Who's the fellow who owns this shithole."
DieGo
Prachtige film. Ben het 100% eens met het stukje van Diesel, de dialogen zijn echt om van te smullen!
Bill Munny : All right now, I'm comin' out. Any man I see out there, I'm gonna shoot him. Any sumbitch takes a shot at me, I'm not only gonna kill him, but I'm gonna kill his wife. All his friends. Burn his damn house down.
4,5* (voor nu)
Ik denk dat mijn idee dat western niet echt mijn genre is de vuilnisbak in moet. Ik heb er gewoon te weinig gezien. Dit vond ik een erg goede film. Hoe iemand het hier over middelmatig acteerwerk of niet groots acteren kan hebben begrijp ik helemaal niet. Iedereen was juist zeer goed. Zo goed dat het zorgt voor reliëf aan het script, waardoor dat ineens ook erg mooi wordt. Ook de dialogen gaan echt leven.
Erg mooie duistere sfeer. Prachtige decors. Mooi tempo en mooie muziek. Geen greintje misplaatste heldhaftigheid, maar een film over een man die zijn oude innerlijke demonen weer tevoorschijn haalt.
Mooiste scene vind ik het moment dat Kid en William onder de boom wachten tot de prostituee met de beloning komt. En vooral de tegenstrijdige emoties waarmee ze allebei worstelen
Ook even nog Jaimz Woolvett noemen. Die lijkt nogal eens vergeten te worden, maar ook zijn rol was indrukwekkend. Ik had nog zelfs nog nooit van 'm gehoord.
Madecineman (moderator films)
Meesterlijke Western! Mooie donkere sfeer die door de hele film heen kruipt, de donkere gezichten, het stormachtige weer, het sobere Big Whiskey en prachtige beelden van het desolate ruige bergland. De dialogen zijn geweldig sterk en daar komt bij dat eigenlijk alle acteurs een topprestatie neerzetten maar vooral Clint eastwood en Morgan Freeman vind ik in Unforgiven fenomenaal. Misschien vind ik William Munny wel Eastwoods beste rol ooit.
Bij Unforgiven liepen regelmatig de rillingen over mijn ruggegraat (in positieve zin). Voor mij heeft hij zeker zijn plaats verdient naast andere klassieke westerns zoals Once upon a time in the west en The good, the bad and the ugly. Voor nu 4.5* met een optie op mischien nog wel een halfje meer.
speedy23
Clint Eastwood maakte in de jaren '60 naam met zijn rol als 'The Man With No Name' in de spaghettiwesterns van Sergio Leone, die gezien worden als absolute genreklassiekers.
Precies hij maakte zo'n dertig jaar later deze antiwestern waarin hij op een cynische manier komaf maakt met de helden van het wilde westen door ze voor te stellen hoe ze werkelijk waren: dronkaards, hoerenlopers en barbaren. Het breken van deze mythe was de grote verdienste van Unforgiven.
De prent sleepte vier Oscars uit negen nominaties in de wacht, waarvan beste film en regie. Het werd de kroon op Eastwoods werk en tevens zijn magnus opus als regisseur.
Ook qua casting weet de man wat hij doet. Voor de bijrollen nam hij twee van de beste acteurs van Hollywood: Gene Hackman als de sadistische sheriff (Oscar) en Morgan Freeman als een andere ex-crimineel. De vier 'oude mannen' (ook nog Richard Harris als een meesterboef) tillen deze prent op gebied van acteerprestaties mijlenver boven het gemiddelde.
De andere aspecten huppelen niet achterna: schitterende fotografie en sfeerschepping, minutieuze montage (Oscar) en prachtige decors.
Inmiddels maakt Eastwood zijn 26ste (of 27ste) prent als regisseur, namelijk Flags of Our Fathers, een historisch oorlogsdrama die wel eens dé zomerfilm van 2006 zou kunnen worden. Eastwood werd geboren op 10 mei '30 en word dus 76. Vele mensen ziten dan al verschillende jaren in een rusthuis, maar laat dit oudje maar loslopen...
ToNe
Wat ik van Unforgiven maak, en dus voor mij werkt, is dat het een epos vormt, waarin de 'gebruikelijke' western (die met de fiere helden) wordt opgenomen in een raamvertelling.
De saloonscene tijdens de wederopstanding van Munny is het mythologische (of romantische) beeld wat wij van gunslingers hebben. De gevaarlijke, ongeschoren bandieten, die je op posters terugziet. Wanted: Dead or Alive, maar het liefst dood vanwege de reputatie/ notoiriteit. Zijn dreigement gaat door merg en been als je leven je lief is. Dit zijn de figuren waar je premiejagers voor naar de stad haalt.
Dit beeld is precies wat de schrijver bevestigd krijgt als hij het allemaal ziet gebeuren in de scene. Let vooral op hoe er steeds naar hem 'gecut' wordt. Na tevergeefse pogingen (De opscheppende English Bob en Little Bill) om echte gunslingers vast te leggen, ziet hij, en wij met hem, iemand die de mythe waardig is. Wij zijn echter van de voorgeschiedenis op de hoogte en hierdoor ook van de 'mens' achter de mythe. De pro- en epiloog versterken dit beeld.
Daarbij kun je The Schofield Kid als de antithese van Munny zien. Hij claimt de mythe waardig te zijn, maar houdt zichzelf voor de gek.
Dit is maar een kleine nuance van een epos die beschouwd kan worden als een van de meest complete westerns/ karakterstudies.
Terwijl ik dit aan het herlezen ben, denk ik aan Shane, waarin de mythe dieper gaat dan alleen de held zoals de jongen hem ziet.
Leland Palmer
Unforgiven is een film met een steengoed scenario en prachtige cinematorgrafie. De acteerprestaties zijn erg goed en vooral Clint Eastwood en Gene Hackman maken in deze film een steengoede indruk. De dialogen zijn echt zo goed! Vooral de climax met Clint Eastwood en Gene Hackman.....Maar ook op de manier dat Clint Eastwood de eigenaar van het cafe omlegt......De eigenaar was niet gewapend maar Eastwood schiet met een prachtige reden de man toch zonder pardon dood. De eigenaar had eerst maar eens goed moeten nadenken voordat hij het cafe versierde met Eastwood's beste vriend.....! Het verhaal houdt je ondanks dat er weinig actie in voor komt de hele tijd bezig. Het verleden van Will Munny en hoe de drie premiejagers ''eindigen''.
''Unforgiven'' is wat mij betreft een stukje historie bij de westernfilms, die tot Once Upon A Time In The West en The Good, The Bad and The Ugly gerekend mag worden. Prachige film die je vanaf het begin beetpakt en niet meer loslaat....!
* * * * *
tsjidde
Mooie, pakkende wraak-western met een werkelijk schitterende score!
sinterklaas
Een mooie film met een goede comeback van Clint Eastwood als Cowboy. Opnieuw ook subliem geregiseert en daarnaast nog een leuke verzameling acteurs.
Clint Eastwood speelde weer de sterren van de hemel samen met Freeman diejammer genoeg op het eind doodging. Na al die jaren probeerde Eastwood weer es een mooie western te maken. Dat is hem aardig gelukt maar toch blijf ik de oudere westerns beter vinden. Gene Hackman doet het goed als een meedogenloze sherrif en het verhaal eromheen is ook mooi. De film bevat een beetje twee onderwerpen in het begin. Die Engels man die in dat dorp komt en Eastwood en Freeman en de Kid die er ondertussen nog naartoe moeten gaan. Gewoon mooi gedaan. Ook word de ijzeren paard uit de kast gehaalt en die maakt er helemaal een mooi sfeertje van.
Een geslaagde western, tot nu toe ook de laatste van Eastwood. Hij is een beetje gestopt met dat onderwerp denk ik.
Goede film, goed verhaal en goed geacteerd.
Behalve in het spelen van films is Clint Eastwood ook goed in het maken van films. Een van zijn nieuwere films "Million Dollar Baby" vond ik ook best aardig van hem.
Het Metallica nummer "The Unforgiven" was trouwens de perfecte soundtrack voor deze film
Shinobi
Goede western om te zien, met uiteraard goed acteerwerk van zwaargewichten als: Eastwood, Freeman en Hackman. Bij deze film heb ik in bijzonder mate genoten van de - scherpe en goedgevonden - dialogen.
Ik geef 'm 4, 0 sterren.
%%%%%%
Goeie cowboy film.
Met prima gecaste Eastwood en Freeman die hun rollen goed neerzetten.Verder zit alles wel goed inelkaar met mooie natuur beedlden ertussen 3,5 al vind ik de score wel hoog op MM 3,5
FinkPloyd
- 1964 stemmen
Geweldige western, die volledig komaf maakt met de heroiek van de revolverheld. Moorden is een moeilijke, bloederige, pijnlijke gebeurtenis, je wint er niets mee, er is niks heldhaftig aan, en je zeult al je slachtoffers voor de rest van je leven mee.
Prachtig ook hoe de mythe wordt doorprikt dat de snelste altijd wint. Ijzeren zenuwen en een flinke dosis geluk, daar komt het op aan. Mooi geillustreerd op het einde, waar je alle hulpsherrifs overhaast ziet schieten (en missen), tegenover Munny die rustig de tijd neemt om aan te leggen en wel raak schiet.
Prachtige en sfeervolle western van Eastwood. Hackman steelt de show maar de rest van de cast is tevens uitmuntend. Aanrader en zeer goed.
jkbb
Clint Eastwood, welke ik vroeger al veelvuldig de hemel in heb geprezen en dat ook gewoon zal blijven doen, maakte met 'Unforgiven' een Western zoals ik hem op voorhand nooit had verwacht.
Unforgiven toont het Amerikaanse Westen zoals het werkelijk was: smerig, vuil en oneervol. De angstaanjagende donkere sfeer en de desolate, kale landschappen weten deze elemeten te versterken.
Elke scène van deze film heeft iets waardoor je hem nooit zal vergeten. Al is het omdat deze zo duister is, of omdat hij sterk gefilmd is, of omdat de acteerprestaties erin zo ontzettend sterk zijn, want ieder (op Eastwood zelf na) levert hier zijn beste prestatie af.
Unforgiven is zonder twijfel Eastwoods beste film als man met het heft in handen. Niet een verheerlijking van het mooiste genre ooit, maar een 'ode' aan een genre zoals het in de werkelijkheid is geweest.
Barfly
Een sterk eerste uur. Vooral Hackman is fantastisch.
Toch verslapte bij mij de aandacht verderop in de film.
Jaimz Woolvett als de Schofield Kid begon me ietwat te irriteren. Misschien lag het aan de rol die ik wat eenzijdig vond.
Een paar stukken in de film vond ik ook gewoonweg saai.
Eén van die Westerns die ik vroeger ooit gezien heb en mijn afkeer dus deels op gebaseerd is.
Blijf het een genre vinden waar je ver moet zoeken en diep moet graven om wat interessants terug te vinden. Het is een verhaaltje van 3 keer niks maar dat hoeft niet erg te zijn als er iets tegenover staat.
Jammer genoeg moet het altijd zo serieus allemaal. Nu heeft Eastwood wel een boontje voor gewichtige films, maar zonder de relativerende toon vind ik hem vaak gewoon misplaatst serieus. Voor simpele revenge stuff als dit hoef ik echt geen zwaarwichtige en dramatische personages. Vooral niet als er twee uur lang geen fluit gebeurt.
Acteerwerk vond ik verder ook pover, al is het vooral omdat iedereen zo hard z'n best doet om zo dramatisch mogelijk te klinken. Daarbij is het hele opa-showdown gegeven niet meteen geweldig geloofwaardig.
Enige wat deze film nog een beetje interessant maakt is dat er geen good guys inzitten. Verder visueel pover, een soundtrackje van niks en veel te veel misplaatste serieux.
Montorsi
Lekkere film hoor.. maar toch blijf ik iets missen bij Westerns. Ik vind ze nooit écht top, en ook Unforgiven niet. Blijft ergens hangen in een hoop oninteressante scenes, maar over het algemeen zitten er heerlijke quotes en karakters in.
Metalfist
Clint Eastwood, Morgan Freeman en Gene Hackman in een western geregisseerd door Eastwood zelf. Dat kan toch alleen maar goed komen?
Ik had de film hier al een tijdje liggen maar nooit opgezet, waarom weet ik ook niet maar daarstraks had ik nog eens zin in zo'n ouderwetse western dus werd al snel deze uit de kast getrokken.
Unforgiven opent met de aframmeling van de hoer waarmee eigenlijk direct de toon van de film wordt gezet. Dat bleek niet waar te zijn want voor de rest van de film wordt het verhaal veel te lang uitgesponnen (een probleem dat ik wel met meer westerns heb) en begon ik me tot op de moment dat Ned wordt vermoordt zwaar te vervelen. Daar zit dan ook meteen de reden waarom de film een nipte voldoende krijgt, het sterke einde waar Eastwood eindelijk laat zien waarom hij een goed acteur is.
Over het acteerwerk heb ik eigenlijk ook wel gemengde gevoelens. Ten eerste vind ik, dit is trouwens niet racistisch bedoeld, dat negers niet in een western horen. Freeman paste langst geen kanten in het plaatje. Hackman daarentegen was magistraal als sherrif maar degene die het meeste tegen sloeg was zonder twijfel Eastwood. Wat een idiote kluns was hij hier. Hij wordt bijeen geslagen in de saloon, hij geraakt niet deftig op zijn paard, ... Dit is niet de Eastwood die ik in westerns wil zien. Alleen wanneer hij wraakengel wordt op het einde van de film is hij te pruimen.
Ik zie hier veel berichten dat Unforgiven zo goed is doordat hij met de regels van de gebruikelijke western breekt door de 'helden' voor te stellen als hoerenlopers en barbaren maar dan heb ik liever toch de coole revolverhelden à la Once Upon a Time in the West.
2.5* voor Gene Hackman en het einde.
Niveath
Geweldige western met top prestaties van de acteurs. Dit zorgt ervoor dat de emoties beter overkomen, die zo belangrijk zijn voor het verhaal. Ze hebben allemaal hun eigen problemen en dingen.
Mooiste scène is onder de boom als eerst de dialoog komt waaruit blijkt dat Will en the Kid beide worstelen met wat ze gedaan hebben. Vervolgens komt het meisje dat vertelt dat Ned vermoord is. Schitterend gespeeld hoe Will dit oppakt en meteen, na ruim 10 jaar, naar de fles grijpt. Alles wat daarna komt is schitterend.
Prachtige film dus, met een mooie setting en vooral een schitterend verhaal.
Vinokourov
Met deze film wou Clint Eastwood het western-genre ten grave dragen. Het is hem niet helemaal gelukt, want zo af en toe verschijnt er nog wel eens een goede western. Dit was de allereerste western die ik zag en sindsdien ben ik altijd wel interesse blijven houden voor het genre. Dit is niet meteen de beste western. Sowieso vind ik de meeste films van Eastwood maar zo-zo en ik zie hem liever als acteur. Maar ach, de film heeft wel zo zijn momenten.
Freud
Stelt toch maar bitter weinig voor, deze film. Het is allemaal wel sfeervol en onderhoudend, maar nooit veel meer dan dat. Het scenario stapelt cliche op cliche en de film weet me nergens te raken, behalve dan door wat doorzichtige pogingen het onrechtvaardigheidsgevoel van de kijker aan te spreken. Ik heb Eastwood ook al iets te vaak dit soort rolletjes zien spelen, het overtuigt allemaal van geen kanten meer. Het is geen slechte film, maar zijn status hier is duidelijk zwaar overroepen.
Ik snap allemaal wel dat de romantiek van de western hier onderuit gehaald wordt, maar dat is niet genoeg om de film te redden. Dat romantische heldensfeertje heeft wel iets, is misschien de enige reden waarom ik een gewone western nog te pruimen zou vinden, maar het grootste probleem is dat er de laatste tijd zoveel van dat soort anti-westerns gemaakt zijn, die veel verder gaan en echt weten te boeien, onthutsen en walgen indien nodig, dat dit, hoewel misschien de eerste, toch maar weinig meer te betekenen heeft.
J. Clouseau
Schitterende western die anders is dan de andere grote westerns. Hier draait het niet om lukraak in het rond schietende en oneliners tappende John Waynes, maar om de oude revolverlegenden van weleer die tot het besef komen dat wat ze vroeger gedaan hebben, best wel fout was. De film zit dus vol moraal, maar die ligt er niet vingerdik bovenop, en dat is er juist het goede aan. Voorts spelen Eastwood, Freeman, Hackman en Woolvett enorm goed en is de regie ook schitterend gedaan. Het verhaal is niet heel erg vet, maar is enorm goed in beeld gebracht. Prachtige sets, prachtige landschappen, prachtige muziek ook, ... Alleen vond ik het personage van Richard Harris een beetje overbodig. Zijn inbreng in het verhaal is maar miniem. Als oude revolverheld wiens legende ontkracht wordt, had hij toch wat meer inbreng mogen krijgen.
Voorts gewoon een schitterende western, badend in een donkere, maar toch nostalgische sfeer. Niets meer op aan te merken.
pieter_kerkhof
Aardig maar niet meer dan dat. De film was beter in mijn herinnering maar is dat niet altijd het geval? Het verhaal zelf heeft helaas niet zoveel om het lijf en de barscene moet je met een flinke korrel zout nemen, toch kan ik genieten van de nukkige acteerstijl van Eastwood, een 'revolverheld pur sang'.
belizard
Mooie film.
Goed geacteerd, zowel door Clint Eastwood als door de andere acteurs, ook Morgan Freeman spring er met zijn acteerprestaties weer uit. Het verhaal is ook goed, vooral doordat er in sommige scenes goed op de details gelet is, bijvoorbeeld in de scene dat William en The Kid te horen krijgen dat Ned vermoord is en daarna weer wiskey gaat drinken.
Ik vond wel dat die biograaf, die nogal een overloper en een watje was, een nogal irritant personage was, maarja ik ben geen regiseur.
chevy93
Dedicated to Sergio and Don...
Deze moderne western, No Country For Old Men niet meegerekend (wat ik overigens zelf geen western vind), was mijn eerste en ik ben wel benieuwd naar meer.
Het blijkt maar eens te meer: Geef hem een pistool en je hebt een superpersonage. Of het nou een cowboy is of een politieman. Of die nou jong is of oud. Gegarandeerd een topprestatie van ongekend hoog niveau!
En met zo'n cast kan het al bijna niet meer stuk. Freeman speelt zoals gewoonlijk weer een geweldige rol. De manier waarop hij op de achtergrond, maar zich toch heel duidelijk aanwezig speelt, is formidabel. Hackman kende ik alleen nog van Mississippi Burning, maar misschien moet ik toch maar wat meer films met hem gaan opzoeken. Ook hij heeft net als Eastwood zo'n dwingende, stoere en o zo briljante blik in zijn ogen.
Zet er een leuk, interessant verhaal achter en een topper is geboren! Zo simpel klinkt het, maar dat is de genialiteit achter veel toppers. Je merkt duidelijk dat Eastwood heeft geleerd van zijn vorige opdrachtgevers en heet dit uitstekend verwerkt. De rollen zijn niet echt vergelijkbaar, maar toch...
Laatste pluspunt: De aftiteling. Een prachtig panoramashot met bijna ontroerende muziek. Was weer een van die films waarbij je de aftiteling ook nog mee MOET pakken.
Een waardig eerbetoon aan de regisseurs van Eastwood's beste rollen ooit, nl. de naamloze cowboy en "Dirty" Harry Callahan.
DVD-T
Unforgiven viel bij herziening toch wel erg tegen. De film bevat toch wel erg weinig actie. Zowel in scènes als in het spel van de acteurs. De enige die erg lekker op dreef is, is Hackman die een geweldige rol neerzet.
Verhaal is niets meer dan een wraak en jezelf vinden (in het reine komen met jezelf) plot. Nu maakt dat niet altijd wat uit, maar in Unforgiven ligt de moraal er wel heel dik bovenop. De hele film is het niets anders dan gezeur van Eastwood en Freeman. Dat staat me toch wel een beetje tegen. Daarnaast hebben we ook nog het verhaal van de hoer die is verminkt, en Eastwood en Compaenen inhuurt om wraak voor hen te nemen. Naast de perikelen rond William Munney hebben we nog het karakter van Gene Hackman. Geweldig gespeeld, vooral in de gevangenis scène met English Bob . Dat kant van het verhaal houdt het nog wat interessant.
Daarnaast trakteert Eastwood ons op een aantal erg mooie landschappen en beelden. De actie scènes, die niet veel aanwezig zij, zien er prima en lekker hard uit. Verder hebben we dan ook nog een erg saaie soundtrack en sleept de film bij momenten gewoon net te lang aan. De vaart gaat er af en toe goed uit.
Mooi, maar helaas geen topper.
Laat ik voorop stellen dat dit gewoon een uiterst sfeervolle film is, de omgevingen krijgen echt een grote kans om te acceleren in deze film. Helaas is de muziek niet echt nadrukkelijk aanwezig, tamelijk anoniem zelfs. Jammer, in dat opzicht kan het niet in een paar klassiekers voetstappen treden.
De cast doet het wel meer dan prima, alleen jammer dat Eastwood soms op de sentimentele tour moet gaan, dat werkt toch niet helemaal. Voor de rest is Hackman echt goed als harde Sherriff zonder medelijden en kan Freeman eigenlijk weinig fout doen bij mij, ook hier niet.
Het verhaal is een beetje traag, er gebeurt eigenlijk niet superveel in de film en de dingen die gebeuren(vooral tegen het einde aan) gaan helaas net even iets te snel voorbij.
Blijft een sfeervolle en amusante prent over, maar geen klassieker voor mij.
maxcomthrilla
Drek!
Nee, voor een western viel het alleszins wel mee, Clint Eastwood overstijgt mijn verwachtingspatroon van hem. Een onderhoudend, vermakelijk verhaal ( vrouwen willen koste wat kost wraak nemen, tegen de wil van de plaatselijke sherrif in! ), wel aardige acteerprestaties, op visueel vlak niet helemaal brak: te danken aan de setting die wat moderner oogt dan menig western die zich in het hillybilly tijdperk afspeelt.
Het knaagt uiteindelijk wel dat de film er niet in slaagt om zijn rauwe, gewelddadige karakter te verzilveren. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat de kreupele hoofdrolspeler, vroeger gewelddadig was, laat staan in het heden. Het kijkt allemaal wel weg, voor hoe lang het duurt maar echt gruwelijk of schokkend wil het allemaal nooit worden. Een 3*
Black Math
Een paar mooie shots van de horizon maken nog geen mooie film.
Visueel gezien bijzonder matig. In veel scènes is de belichting gewoon slecht, en de wijze waarop alles in beeld wordt gebracht is ook niet bepaald fraai te noemen.
Een aantal karakters waren gewoon overbodig. Het lulletje rozenwater, de Engelsman en de schrijver. Had wat mij betreft eruit gekund. Daar kan geen grapje over The Duck wat aan veranderen.
Enigszins verfrissend is dat Freeman gewoon rondloopt zonder in een racistische situatie terecht te komen. Lijkt me zeker in het Wilde Westen een hele prestatie.Vond hem verder nou ook niet echt wat toevoegen, speelt vaak dezelfde soort personages, en ook hier komt hij ondanks dat hij soms woorden als "ass" en "shit" in de mond neemt toch vooral over als brave Hendrik.
Uiteindelijk slechts een paar gave scènes. De scène dat ze op het geld wachten is visueel gezien de enige die een beetje de moeite waard is. Visueel veel minder, maar qua sfeer wel redelijk was de eindscène.
1,5*.

Oscarwinnende western 'Unforgiven' van en met Clint Eastwood vanavond te zien op televisie

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Western 'Unforgiven' van Clint Eastwood morgenavond op televisie

Drie goede films met een hoofdrol voor de jarige Morgan Freeman (84)

The Godfather: Part II

One Flew over the Cuckoo's Nest
Drama, 1975

The Usual Suspects
Thriller, 1995
prostituerensheriffbountyspijtwyoming, usaright and justicekansas, usawraakmutilationone last jobreputation 19e eeuwenglishmanpig farmer