Unforgiven (1992)
Met onder meer: Clint Eastwood, Morgan Freeman en Gene Hackman
Releasedatum: 19 november 1992
Bekijk via Prime Video
Plot Unforgiven
"Some legends will never be forgotten. Some wrongs can never be forgiven."
William Munny (Eastwood) is een ex-premiejager, die nog één keer wordt overgehaald om een klus aan te nemen, om zo zijn oude dag door te kunnen komen. Hij wordt ingehuurd om de man te vermoorden die het gezicht van een hoertje heeft opengesneden. Hij krijgt te maken met de keiharde sheriff Daggett (Hackman), die geen premiejagers in zijn stadje tolereert. Munny komt erachter dat het niet meer zo makkelijk is als vroeger om gewetenloos mensen te vermoorden.
William Munny
Quick Mike
Davey Bunting
sn@ke
- 2077 berichten
Na Open Range (Die ik schitterend vond!) vond ik dat het eens tijd werd voor een wat oudere western en ik moet zeggen dat ook deze me zéér bevallen is. Unforgiven vind ik een goed verhaal hebben,die uitmuntend wordt gespeeld door een aantal zeer bekwame acteurs. Zowel Eastwood,Freeman als Hackman zetten zetten puike acteerprestaties neer! Alleen dan weer wel jammer dat Freeman het loodje moet leggen,want Eastwood had Hackman ook op een andere manier kunnen pakken. Hoe Freeman er ook bij lag in die kist..... Maar goed.
, Open range en unforgiven, 2 van m'n all time favosFreeman's dood zorgde voor goed drama , vond ik , die doodskist - scene was ontzettend kil ...
BraCom
Wat moet ik hier nu nog aan toevoegen?
Ik heb van deze film genoten.
**** 4
Gehenna
Westerns kunnen zo ongelooflijk mooi zijn, jammer dat het genre op leven na dood lijkt te zijn. Sporadisch komt er eens in de zoveel tijd eentje langs zoals de laatste die ik hiervoor heb gezien Open Range.
Unforgiven is erg mooi heeft hele mooie shots en maakt goed gebruik van weers omstandigheden om de film extra sfeer mee te geven wanneer dat het meest nodig is.
Eastwood en Freeman spelen alsof ze opgegroeid zijn in het wilde westen, het komt zo authentiek over.
Ook al hebben we geen idee hoe het er in die tijd aan toegegaan is maar voor mijn gevoel komt dit aardig dicht daarbij in de buurt. 4.5*
wesbrina
Dit is echt een must-have dvd voor iedere filmliefhebber !
Mooie dialogen , goed verhaal .
4 punten.
The One Ring
Ongelooflijk mooie western. Het genre spreekt me sowieso wel aan, maar deze overtreft alles, behalve Once Upon a Time in the West. Het is ook meteen de meest tragische en duistere western die ik tot nu toe gezien heb. Alles wat in andere westerns verheerlijkt wordt (met name het gebruik van geweren en doden op zichzelf) word hier duidelijk iets minder romantisch in beeld gebracht. Vooral rond het einde is de sfeer erg grimmig (het beeld van Morgan Freeman in de doodskist zal wel op het netvlies gebrand blijven, evenals de eindscène). Zeer sfeervol opgenomen allemaal. Eastwood bewijst zichzelf wederom als erg goede regiseur.
Het is ook mooi om te zien dat Eastwood nog meer dan in het verhaal geïnteresseert is in de personages en hun denkwijzes. De sadistische sherrif en de opschepperige jongen bijvoorbeeld lijken op het eerste gezicht standaardwestern typetjes, maar de film gunt ze de tijd om ze meer uit te werken. Hiervoor heb je natuurlijk goede acteurs nodig en gelukkig levert iedereen hier een mooie prestatie. Eastwood zelf is de echte ster als tragische cowboy, die vooral door zichzelf onvergeven is. Let op hoe hij op het allerlaatst toch nog wat whisky pakt. Hackman is bijna net zo goed als sherrif en Morgan Freeman doet wat hij altijd doet. Harris is ook zeer vermakelijk, maar ik had zijn rol groter verwacht.
Kortom: een schitterende western die ik iedereen blindelings aanraad. Jammer dat het genre een beetje aan het verdwijnen is.
Goodfella_90
Gelukkig zijn de western-liefhebbers de wereld nog niet uit!
Ik raad je aan om ook Open Range, de westerns van Clint en die eerste twee van Leone te gaan zien. Ik weet bijna zeker dat ze je zullen bevallen.
The One Ring
Ik heb High Plains Drifter in middels al klaar liggen om te kijken. Zal in de loop van de week wel gebeuren. Die twee Leones die ik nog niet gezien heb staan ook al gepland. En Open Range komt ook vast nog wel eens aan de beurt.
Dylan Blanker
Een fantastische western die echt spannend is, van begin tot eind. Bovendien goede acteurs en ook geweldig acteerwerk. Verder een standaard, maar uitstekend westernsfeertje! **** en een half (4,5).
Echt de moeite waard!!

speedy23
Clint Eastwood maakte in de jaren '60 naam met zijn rol als 'The Man With No Name' in de spaghettiwesterns van Sergio Leone, die gezien worden als absolute genreklassiekers.
Precies hij maakte zo'n dertig jaar later deze antiwestern waarin hij op een cynische manier komaf maakt met de helden van het wilde westen door ze voor te stellen hoe ze werkelijk waren: dronkaards, hoerenlopers en barbaren. Het breken van deze mythe was de grote verdienste van Unforgiven.
De prent sleepte vier Oscars uit negen nominaties in de wacht, waarvan beste film en regie. Het werd de kroon op Eastwoods werk en tevens zijn magnus opus als regisseur.
Ook qua casting weet de man wat hij doet. Voor de bijrollen nam hij twee van de beste acteurs van Hollywood: Gene Hackman als de sadistische sheriff (Oscar) en Morgan Freeman als een andere ex-crimineel. De vier 'oude mannen' (ook nog Richard Harris als een meesterboef) tillen deze prent op gebied van acteerprestaties mijlenver boven het gemiddelde.
De andere aspecten huppelen niet achterna: schitterende fotografie en sfeerschepping, minutieuze montage (Oscar) en prachtige decors.
Inmiddels maakt Eastwood zijn 26ste (of 27ste) prent als regisseur, namelijk Flags of Our Fathers, een historisch oorlogsdrama die wel eens dé zomerfilm van 2006 zou kunnen worden. Eastwood werd geboren op 10 mei '30 en word dus 76. Vele mensen ziten dan al verschillende jaren in een rusthuis, maar laat dit oudje maar loslopen...
PaasKiekes
wat een saaie afgezaagde spaghetti western. saaai boring de zaagmachine van bleckendekker is er niks tegen ZzzZzZzZZZ. hahahah. dieje oude clint is al oud en zijn films hebben de zelfde geestelijke aandoeningen(alzeimer, geheugen verlies). ik geef deze film 1* + 1/2 *
feanaro surion
wat een saaie afgezaagde spaghetti western.
Spaghetti Western?
- 2069 stemmen
Zo worden Italiaanse westerns vaak genoemd, maar Unforgiven is dat niet.
feanaro surion
Zo worden Italiaanse westerns vaak genoemd, maar Unforgiven is dat niet.
Dat bedoel ik
mister blonde
op zich niet. maar het is wel een soort ode aan de oude Leone Westerns, die dat wel waren, natuurlijk. zo ver gezocht is het dus niet.
rondh
Kijk jij maar geen westerns meer. Je hebt er dus geen verstand van. Het is ten eerste geen Spaghettiwestern maar een gewone, en het is 1 van de beste westerns ooit gemaakt.
De rollen van Eastwood Hackman en Freeman zijn echt top. En de actiebeelden zijn goed gemaakt. Een goede sfeervolle western.
boerenpummel
Uitstekende western van Eastwood, die anders is dan andere westerns. De film heeft in feite alles in zich: drama, komische momenten, actie en spanning. Dit is dan ook na Once upon a time in the west mijn favoriete film in dit genre.
MovieMen
kan iemand mij vertellen hoe die afloopt? gister namelijk in slaap gevallen..
- 2069 stemmen
Blijft echt een prachtige western dit. Duurt lang, maar elke minuut, elke seconde wordt goed benut. Veel scènes zijn lang en bevatten langdradige dialogen, maar dit komt sterk en passend over. Topspel van de akteurs, goede karakteruitdieping, degelijk verhaal en een passende sfeer. Vooral de beelden van de film spreken mij aan.
Prachtig einde. Je weet dat William weer thuis bij zijn kinderen is, maar je ziet het niet. Je ziet exact hetzelfde beeld als op het begin.
Clint Eastwood bewijst alweer overduidelijk dat hij zowel prima kan akteren als regisseren...
MovieMen
ik heb niet gezegd dat ik hem slecht vond.. maar ik waskapot dus ging slapen kan iemand vertellen hoe deze film afloopt?
- 2069 stemmen
Ik heb ook niet gezegd dat je hem slecht vond, maar ik bedoelde gewoon dat je hem beter opnieuw kunt kijken (speel desnoods door tot wat je gezien hebt), want woorden vallen in het niets bij het zien van de film.
Stallion
Ik had er eigenlijk iets meer van verwacht na het lezen van enkele recensies. Het verhaal is wat simpel en ik vind het allemaal een beetje traag. Toch een mooie western. 4 sterren.
Jasp
Ik ben nooit echt een western-fan geweest, maar naar vorige week genoten te hebben van Once upon a time in the West, deze maar eens geleend.
Wat een schitterende film weer! OUATITW is wat mij betreft nagenoeg perfect, maar deze mag er ook zeker wezen.
Eastwood en Hackman zetten twee geweldige rollen neer en de donkere sfeer vind ik helemaal top. 4*
Binnenkort maar weer eens een stapeltje westerns halen...
beaster1256
goeie film met een zeer goeie clint en hackman mag er ook zijn , ook verbaasd van de zwarte cowboy morgan freeman , goeie rol overigens , knap verhaal , en de samenwerking clint - morgan is voortreffelijk , zoals in million dollar baby , twee topacteurs , maar ik vind de film persoonlijk een beetje gedateerd
Dennis Evahi
Ik vind deze film ietwat tegenvallen. Ik vind het niet echt een kei-goede film. Ik had er meer van verwacht. Niet benoemenswaardig mijns inziens.
**-ster
FisherKing
Prachtig weer, bij herziening. Enige minpunt is het gerommel met landschappen en seizoenen. Soit, uitermate boeiend verhaal. De 4.5 blijven staan. Fantastische cast ook.
sonyjh
ik vond deze film eigenlijk niet zo goed.
Ik bedoel, alles gebeurt zo houterig en stroef in deze film.
Op 't moment dat eastwood die paar man doodschiet, dat is meer op een klungelige manier, hij had geluk dat ie nog leefde.
Dit is misschien geen slechte film, maar ik had mijn lat al gelegd bij de sergio leone westerns, en daar is unforgiven letterlijk niets tegen

Oscarwinnende western 'Unforgiven' van en met Clint Eastwood vanavond te zien op televisie

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Western 'Unforgiven' van Clint Eastwood morgenavond op televisie

Drie goede films met een hoofdrol voor de jarige Morgan Freeman (84)

The Godfather: Part II

One Flew over the Cuckoo's Nest
Drama, 1975

The Usual Suspects
Thriller, 1995
prostituerensheriffbountyspijtwyoming, usaright and justicekansas, usawraakmutilationone last jobreputation 19e eeuwenglishmanpig farmer