Hellboy (2004)
Genre: Actie / Sciencefiction
Speelduur: 122 minuten / 132 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Guillermo del Toro
Met onder meer: Ron Perlman, Selma Blair en John Hurt
Gesproken taal: Russisch en Engels
Releasedatum: 14 oktober 2004
Plot Hellboy
"From the dark side to our side."
In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog zoeken de Nazi's hun toevlucht tot zwarte magie om hun verloren zaak nog te redden. De Geallieerden bestormen het kamp waar de ceremonie plaats vindt, maar niet voordat de demoon Hellboy opgeroepen is. Wanneer Hellboy opgroeit besluit hij zijn krachten te gebruiken voor het bestrijden van het kwaad.
Hellboy
Ilsa Haupstein
Grigori Rasputin
Sammael
BoordAppel
Het is wel een beetje jammer dat zo ongeveer alleen Ron Perlman doorheeft in wat voor film hij zich bevind. De rest van de acteurs nemen hun rol veel te serieus of kunnen gewoon niet acteren. Dit breekt de film een beetje op, maar het blijft vermakelijke onzin. Leuke actiescenes (al is het eindgevecht nogal een teleurstelling) en af en toe wat leuke humor.
bartjeroen
in het begin vond ik de film fantastisch, bij het intro zat je er meteen in! maar later zakte de film als een kaartenhuis in elkaar en komt uiteindelijk neer op het cliche: vriendschap, liefde enz wat erg jammer was.
ondanks dat dit tegenvalde een goede waardering voor geweldig begin en mooie beelden.
Dandeman
Ik kon de personen in de film niet echt een plek geven. Daardoor bleef het allemaal wat afstandelijk. Best een vermakelijk filmpje, dat wel. Ik doe hem 3* geven.
nightbreed
Love it or hate it...I loved it.
Goede special effects, een lekker cynische (en dus grappige) Hellboy, leuk verhaal, prachtige regie, goed acteerwerk en een goed script, wat wil je nog meer.
Ik vind dit 1 van de beste stripverfilmingen samen met de X-men films en Spider-man films.
Cijfer 4,5
Love it or hate it...I loved it.
Cijfer 4,5
groot gelijk erg mooi gemaakt met de nodige spanning.
zag net op imdb dat Hellboy 2: The Golden Army 2008
ook geregiseerd door Guillermo del Toro
er staat meer Hellboy maar ook animatie
hoeveel heb ik geen idee van
Roodkapje
Weer een typische superheldenfilm. Het mooiste vond ik nog het begin. Dat was mysterieus en had tenminste nog ergens een beetje stijl. Dan vervalt de film in een verfilmd stripverhaal, met af en toe een onliner. Zo van dat type dat al sinds '90 afgezaagd is.
Rianneke_Dan
Wel een vermakelijke film met mooie effecten.
Verhaal is niet echt bijzonder, en dit stripverhaal komt zeker niet in de buurt bij bijvoorbeeld Spider-man, maar het is leuk om een keer gezien te hebben.
Maartenn
Dat begin zet je totaal op het verkeerde been. Ik had al geen idee wat ik bij deze film moest verwachten, maar toen het begon, dacht ik dat ik een of andere wazige oorlogsfilm voor mijn kiezen kreeg. Gelukkig bleek dit niet het geval en was de film voor de rest wel vermakelijk, alleen wel erg standaard.
First Angelus
Shifty, bloated, pompous and a tad enervating... and that's being nice.
Hellboy is geen hoogvlieger. Bijlange niet. Daarvoor is hij veel te ambitieus aangepakt.
Ik besef goed genoeg dat Del Toro een fantast is, tot in het diepste van zijn ziel. Z'n films zijn niet anders dan fantastisch (het adjectief van fantasie, niet de andere betekenis). Maar toch blijkt hij zich serieus mispakt te hebben hier.
Ik weet niet hoe het komt, maar met de meeste converties hebben de schrijvers zoiets van 'Ik moet alle coole elementen in het verhaal zien te verwerken, maakt niet uit of de samenhang naar de kloten gaat'. Daarmee krijg je het gevoel dat de personages pionnen zijn op een groot schaakbord, maar eerder een verbruiksvoorwerp dat er 'toch eens in moet gezeten hebben'.
En dan nog maar om te zwijgen van het constante coolness-factor van Hellboy zelf. That guy's so far up his own ass, he can lick his own tonsils. Ik heb er niks op tegen als een snedige commentaar op het juiste kickass-moment komt, maar hier is het constant, te pas en te onpas. Het is zelfs zo erg dat Ron Perlman's tekst voor 90% uit oneliners bestaat. Waarom? Waarom moet dat?
Filmtechnisch ligt Hellboy vaak ook met zijn eigen in de knoop. Soms erbarmelijke CGI, weinig diepte in de shots en wederom, te groots voor wat het zou moeten zijn. Dit zorgt dan ook nog eens voor afbreuk aan geloofwaardigheid van de personages, diens tekst en performance. Een headshot waar men met CGI Hellboy een blikje moeten doen veschrompelen, doet mij al veel zin krijgen om af te haken. Ik bedoel, is het zo moeilijk om dit anders op te lossen? Het is alsof de CGI niet als noodmiddel, maar als vaste norm wordt gebruikt en dat, dat is zéér fout.
Nu ja, ok, het is een comicverfilming, dus ze moeten wat krediet krijgen. Maar toch, als je het kunt klaarspelen op een andere manier dan telkens te moeten teruggrijpen naar de computer, dat verdient écht respect.
Een comic-film waar souplesse, zowel in overgangen als in de shots, krachtige simpliciteit en een overdonderendebasislijn inzit, daar zit ik nog steeds op te wachten.
Daarom, dit is maar 1 van de vele popcornblockbusters die eigenlijk geen aandacht verdient. Met andere woorden, Hellboy is de dertiende film in een dozijn.
Bitking
Komt vandaag op Kanaal 2. Vette actie
!
Het was inderdaad eergisteren op kanaal 2 geweest!
Ik vind het een goede film, maar niet meteen mijn favoriet.
Ik geef hem een 2,5.
First Angelus
Shifty, bloated, pompous and a tad enervating... and that's being nice.
Ik weet niet hoe het komt, maar met de meeste converties hebben de schrijvers zoiets van 'Ik moet alle coole elementen in het verhaal zien te verwerken, maakt niet uit of de samenhang naar de kloten gaat'. Daarmee krijg je het gevoel niet dat de personages pionnen zijn op een groot schaakbord, maar eerder een verbruiksvoorwerp dat er 'toch eens in moet gezeten hebben'.
First Angelus
excuses voor mij laatste bericht met maar enkel een re-quote. Ik snap niet goed hoe dat komt, maar ik heb het niet gedaan. Allez, dat denk ik toch
code9
Onsamenhangende, tegenvallende fantasyfilm over een superheld waar je met de beste wil van de wereld maar geen feeling mee krijgt.
Of dat komt door de emotionele vlakheid van het personage 'Hellboy' of door het feit dat hij ook visueel weinig meer laat zien dan wat lauwe, ongeinteresseerde blikken, maakt daarbij niet zo veel uit.
Hellboy is op het irritante af bezig om tijdens elke calamiteit te laten zien hoe ongevoelig hij wel niet is voor dreiging, pijn en dood. Hij doet het af met een wegwerpgebaarte, waarmee iedere mogelijke spanning over de afloop meteen de nek om wordt gedraaid.
Ook de overige personages willen nergens overtuigen. Dat is mede te wijten aan het rommelige scenario, dat nogal van de hak op de tak springt en met iedere voortschrijdende minuut de logica steeds verder achter zich laat.
Hellboy is een allegaartje geworden van flauwe personages, voorspelbare scènes, uitgekauwde plot'wendingen' en doorzichtige cgi-kunstjes, die het buitengewoon matige karakter van de hele film alleen maar onderstrepen. Het resultaat is een zwakke, onevenwichtige comicverfilming die flink teleurstelt.
Denden 100 Piek
Ik verwachtte absoluut niets van deze film, simpelweg omdat Hellboy totaal onbekend was voor mij. Toen besloot ik het toch maar eens te proberen en daar kreeg ik geen spijt van. Onbetwist het sterkste punt aan deze film is de vormgeving, die is werkelijk prachtig. Ik hoor goede verhalen over Pan's Labyrinth van dezelfde regisseur, maar als ik van het uiterlijk van deze film uit moet gaan, dan kan ik me voorstellen dat Pan's Labyrinth er al helemaal magistraal mooi uitziet. De monsters in deze film en de eeuwenoude architectuur in de laatste helft van de film zijn prachtig om te zien.
Als superhelden film en stripboeken verfilming, overigens wel zonder enige kennis van het bronmateriaal, vind ik Hellboy één van de meest geslaagde verfilmingen. Ron Perlman is perfect gecast als de geboren sarcast Hellboy, een wezen uit een andere dimensie. Wat hoogstwaarschijnlijk een demoon zou zijn als het als volwassene uit die wereld zou komen, komt Hellboy al als baby bij mensen terecht en wordt opgevoed door mensen. Zo kiest hij ervoor om mensen te beschermen tegen monsters zoals hij, die in tegenstelling tot hem wel doen waar ze geboren voor zijn: het overnemen van de wereld. Het is jammer dat er niet wat meer gedaan is met de verwarring die bij hem onstaat over zijn ware doel als hij zijn identiteit ontdekt. Hij maakt de juiste keuze vrij snel en dat maakt hem niet echt een interessant personage. Wellicht kunnen ze daar in het vervolg meer mee doen.
De horrorelementen geven deze film net dat beetje meer dat het onderscheidt van andere superheldenfilms zoals Spider-Man en X-Men. De monsters zijn prachtig ontworpen en hoewel het nergens eng wordt, zit het met de spanning wel goed in de vele gevechten van Hellboy tegen deze monsters, vooral omdat ze steeds terug blijven komen. Alle actie wordt prima ondersteund door bloedmooie computereffecten, die het slechts bij het eindmonster een beetje laten afweten. Ook de climax vond ik ietwat tegenvallen, mede vanwege Hellboy's snelle beslissing over wat zijn werkelijke doel behoort te zijn.
Ik hoop dat ze in Hellboy 2 die momenteel in de maak is meer karakterontwikkeling in de film stoppen, met name bij Hellboy zelf. Het is een erg menselijk personage, dus het hij heeft veel potentie. Maar Ron Perlman speelt hem wel erg goed moet ik zeggen. Ook hoop ik dat Selma Blair's personage wat meer te doen krijgt in het vervolg, maar ook dat ze dan niet zo ontzettend verveeld overkomt de gehele film. Een 4 voor een uitstekende superheldenfilm.
Wassup !
Het was inderdaad eergisteren op kanaal 2 geweest!
Ik vind het een goede film, maar niet meteen mijn favoriet.
Ik geef hem een 2,5.
De 3-disc director's cut zaterdag gekocht bij Blokker, voor 7 euro! Dat is nog eens een goede deal.
Wegpiraat
ik vond het een heerlijke film op deze dinsdag avond , geen 10-en maar wel ruime voldoendes op alle vlakken , tel daarbij op dat ik een fan ben van het genre , en voila 4 sterren .
Musicer
Leuke sf film met leuke personages, o.a. die van Selma Blair.
jumpstylemovie
hellboy is goed in elkaar gezet.
verder goed verhaal , maar onnodig sequel
3.5***
Vandernagel
Onnodige sequel? Hoe kan iemand dat nu weten terwijl het nog niet eens uit is!? Nee, ik hou die zeker in de gaten.
Hellboy is een film die je leuk vindt of niet, net als de cartoons. Onbekend als ik er mee was, was ik aangenaam verrast toen ik hem zag. Visueel zag het er goed uit maar toch miste het iets. Ik kon de sfeer zoals del Toro het bedoelde bijna voelen maar toch miste het iets waardoor het niet overkwam. En qua acteren... Ik denk dat alleen Perlman zijn rol goed neerzette. Niet zo zeer qua kwaliteit, maar hoe de film gezien diende te worden. De rest speelt veel te serieus.
Aan Spider-Man kan je zien dat het een film is die voor de massa is gemaakt. Toegegeven, het is op zich wel leuk (vooral deel 2, de rest en met name deel 3 was bagger), maar het had gewoon niets. De personages deden niets. Er was geen sfeer, niks. Dit in contrast met Hellboy welke veel beter oogt hoewel soms toch te "hollywoodachtig". Ik hoop dat met het tweede deel dat wordt rechtgezet (sfeer, personages), maar dat is afwachten.
3,5 sterren
jumpstylemovie
ik vond wel dat hellboy eigenlijk best nep was , donderse smink
Baggerman
Zoals elke del Toro-film die ik tot nu toe heb gezien prachtig vormgegeven, maar helaas een slap uitgewerkt verhaaltje....
Ik blijf wel fan van Ron Perlman en de incidentele humor in de film (Hellboy bleef maar zijn kop stoten!) zorgt er toch voor dat ik geen onvoldoende ga geven.
Grappig, maar niet erg bijzonder
mister blonde
Deze film is het net niet. Vind del Toro een van de meer interessante filmmakers van dit moment, maar echt waar weet hij het hier niet te maken.
De film ziet er fraai uit, maar had mooier gekund. Ging niet all the way met het gebruik van kleur, camerastandpunten of sfx. De film is behoorlijk zelfbewust, maar tegelijk is de humor eigenlijk niet leuk en scherp genoeg. En zo is het met alles. De acteurs hebben het net niet genoeg naar hun zin (zo lijkt het althans), het verhaal heeft niet voldoende schwung en de badguys zijn net niet badass genoeg.
Het geheel is wel vermakelijk, maar had echt beter gekund. Net geen 3,5 sterren. Net niet.
silhoupin
Tijd voor Sin City en V for Vendetta

Hellboy
2019

Hellboy II: The Golden Army
2008

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

Kill Bill: Vol. 2
Actie / Misdaad, 2004

V for Vendetta
Thriller / Actie, 2005
naziofferadoptive fatherzwarte magievuistgevechthorrorcover-upsuperheldgebaseerd op stripsteampunkparanormal phenomenanarration from grave apocalypsedemonsupernatural creaturemonolith occultismesuper strength na de tweede wereldoorlogfather figurecombat photography reanimated corpseduringcreditsstingerother dimensioncat lovermermanpsychic powerspyrokinesismid credits cookiemid credits stingermultiplying creaturesbehemoth