Hellboy (2004)
Genre: Actie / Sciencefiction
Speelduur: 122 minuten / 132 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Guillermo del Toro
Met onder meer: Ron Perlman, Selma Blair en John Hurt
Gesproken taal: Russisch en Engels
Releasedatum: 14 oktober 2004
Plot Hellboy
"From the dark side to our side."
In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog zoeken de Nazi's hun toevlucht tot zwarte magie om hun verloren zaak nog te redden. De Geallieerden bestormen het kamp waar de ceremonie plaats vindt, maar niet voordat de demoon Hellboy opgeroepen is. Wanneer Hellboy opgroeit besluit hij zijn krachten te gebruiken voor het bestrijden van het kwaad.
Hellboy
Ilsa Haupstein
Grigori Rasputin
Sammael
Jordy
Film ziet er geweldig uit (niet alleen de special effects), en vond 'm erg grappig, leuke personages. Jammer dat de film naar het einde toe een beetje te ver doordraaft, had het op een gegeven moment wel gezien.
Chainsaw
Had hier weinig verwachtingen van, maar Hellboy heeft me aangenaam verrast. Heerlijk acteerwerk van Perlman, het sarcastische, chagrijnige personage dat hij neerzet is bijzonder leuk. Verder een aantal prima bijacteurs, waar Kroenen toch de show steelt. Geweldig karakter, zowel in doen en laten als in uiterlijk. Verder een script vol humor en uitstekende special effects. Het maakt van Hellboy een erg aangename achtbaanrit, dat niet weet te vervelen.
3,5 sterren.
bioscoopzaal
Beetje gemengde gevoelens na het zien van Hellboy.
Aan de ene kant stond de film bol van de fantastische ideeën, grappige personages, coole sets en bizarre situaties, maar in de laatste twintig minuten van de film gaat het toch nog vreselijk mis. Het veelbelovende uitgangspunt van de film eindigt helaas toch weer in een orgie van nutteloze lichtflitsen, occulte onzin en clichématige onthullingen die zeker gezien de originaliteit van de rest van het plot staan als een tang op een varken. Ook het ineens zo belangrijke thema "Hellboy, je hebt een keuze" duikt op uit het niets en voelt als een bijzonder lompe manier om het verhaal wat meer diepgang mee te geven.
Maar afgezien van het slappe einde is Hellboy voor de rest een erg onderhoudende en goedgemaakte anti-(super)heldenfilm. Ik was vooral erg onder de indruk van de make-up van Rick Baker en John Garber, die Ron Perlman in de perfecte Hellboy hebben veranderd. Maar ook Abe Sapien en de supercoole Kroenen zagen er fantastisch uit. Alleen jammer dat Kroenen op zo'n onspectaculaire manier aan z'n einde komt. Hij is zonder twijfel de meest indrukwekkende slechterik uit de film.
In elk geval is Hellboy wel een personage met mogelijkheden, vooropgesteld dat Del Toro voor het vervolg met een beter scenario komt opdraven.
3 sterren.
BoordAppel
Het is wel een beetje jammer dat zo ongeveer alleen Ron Perlman doorheeft in wat voor film hij zich bevind. De rest van de acteurs nemen hun rol veel te serieus of kunnen gewoon niet acteren. Dit breekt de film een beetje op, maar het blijft vermakelijke onzin. Leuke actiescenes (al is het eindgevecht nogal een teleurstelling) en af en toe wat leuke humor.
Rianneke_Dan
Wel een vermakelijke film met mooie effecten.
Verhaal is niet echt bijzonder, en dit stripverhaal komt zeker niet in de buurt bij bijvoorbeeld Spider-man, maar het is leuk om een keer gezien te hebben.
Denden 100 Piek
Ik verwachtte absoluut niets van deze film, simpelweg omdat Hellboy totaal onbekend was voor mij. Toen besloot ik het toch maar eens te proberen en daar kreeg ik geen spijt van. Onbetwist het sterkste punt aan deze film is de vormgeving, die is werkelijk prachtig. Ik hoor goede verhalen over Pan's Labyrinth van dezelfde regisseur, maar als ik van het uiterlijk van deze film uit moet gaan, dan kan ik me voorstellen dat Pan's Labyrinth er al helemaal magistraal mooi uitziet. De monsters in deze film en de eeuwenoude architectuur in de laatste helft van de film zijn prachtig om te zien.
Als superhelden film en stripboeken verfilming, overigens wel zonder enige kennis van het bronmateriaal, vind ik Hellboy één van de meest geslaagde verfilmingen. Ron Perlman is perfect gecast als de geboren sarcast Hellboy, een wezen uit een andere dimensie. Wat hoogstwaarschijnlijk een demoon zou zijn als het als volwassene uit die wereld zou komen, komt Hellboy al als baby bij mensen terecht en wordt opgevoed door mensen. Zo kiest hij ervoor om mensen te beschermen tegen monsters zoals hij, die in tegenstelling tot hem wel doen waar ze geboren voor zijn: het overnemen van de wereld. Het is jammer dat er niet wat meer gedaan is met de verwarring die bij hem onstaat over zijn ware doel als hij zijn identiteit ontdekt. Hij maakt de juiste keuze vrij snel en dat maakt hem niet echt een interessant personage. Wellicht kunnen ze daar in het vervolg meer mee doen.
De horrorelementen geven deze film net dat beetje meer dat het onderscheidt van andere superheldenfilms zoals Spider-Man en X-Men. De monsters zijn prachtig ontworpen en hoewel het nergens eng wordt, zit het met de spanning wel goed in de vele gevechten van Hellboy tegen deze monsters, vooral omdat ze steeds terug blijven komen. Alle actie wordt prima ondersteund door bloedmooie computereffecten, die het slechts bij het eindmonster een beetje laten afweten. Ook de climax vond ik ietwat tegenvallen, mede vanwege Hellboy's snelle beslissing over wat zijn werkelijke doel behoort te zijn.
Ik hoop dat ze in Hellboy 2 die momenteel in de maak is meer karakterontwikkeling in de film stoppen, met name bij Hellboy zelf. Het is een erg menselijk personage, dus het hij heeft veel potentie. Maar Ron Perlman speelt hem wel erg goed moet ik zeggen. Ook hoop ik dat Selma Blair's personage wat meer te doen krijgt in het vervolg, maar ook dat ze dan niet zo ontzettend verveeld overkomt de gehele film. Een 4 voor een uitstekende superheldenfilm.
jumpstylemovie
hellboy is goed in elkaar gezet.
verder goed verhaal , maar onnodig sequel
3.5***
Baggerman
Zoals elke del Toro-film die ik tot nu toe heb gezien prachtig vormgegeven, maar helaas een slap uitgewerkt verhaaltje....
Ik blijf wel fan van Ron Perlman en de incidentele humor in de film (Hellboy bleef maar zijn kop stoten!) zorgt er toch voor dat ik geen onvoldoende ga geven.
Grappig, maar niet erg bijzonder
mister blonde
Deze film is het net niet. Vind del Toro een van de meer interessante filmmakers van dit moment, maar echt waar weet hij het hier niet te maken.
De film ziet er fraai uit, maar had mooier gekund. Ging niet all the way met het gebruik van kleur, camerastandpunten of sfx. De film is behoorlijk zelfbewust, maar tegelijk is de humor eigenlijk niet leuk en scherp genoeg. En zo is het met alles. De acteurs hebben het net niet genoeg naar hun zin (zo lijkt het althans), het verhaal heeft niet voldoende schwung en de badguys zijn net niet badass genoeg.
Het geheel is wel vermakelijk, maar had echt beter gekund. Net geen 3,5 sterren. Net niet.
Er komt dit jaar zelfs een 2e deel van uit maar die sla ik toch over. Het eerste deel vond ik al weinig aan. Ron Perlman vind ik een schitterend acteur maar in een superhelden film vind ik hem niet echt passen. Misschien in de rol van slechterik . De film zit wel vol actie en de beelden zien er vaak mooi uit maar het verhaal kon me niet echt boeien.
Del Toro tilt deze stijlvolle aktiefilm net dat kleine treetje hoger. De special effects zijn prachtig en de hoofdpersoon heeft net genoeg charme om ons beter bij het dunne verhaaltje te betrekken. Geen Backbone of Labyrinth maar toch knap gedaan voor dit genre. Werd een commercieel succes. Goed.
stephan73
Omdat ik van plan ben om Hellboy 2 binnenkort te zien, deze net weer bekeken.
Erg leuke comicverfilming, die naar het einde toe toch iets moet inboeten en een stuk slapper wordt.
Maar dankzij de goede effecten en een goede hoofdrol van Ron Perlman is dit zeer vermakelijk!
thunderball
Deze vanavond ook maar eens gekeken, nadat ik jaren lang dacht, na de trailer in de bios te hebben gezien, dat het helemaal niks was.
Ik had het niet fouter kunnen hebben.
Was een erg vermakelijke en verassend goede actie-/stripverfilming!
Redelijk origineel, voor het grootste deel goede SFX en goede acteurs, waarvan uiteraard Perlman de show stal, maar dat was ook niet zo moeilijk met die rol!
Juist door dat mijn verwachtingen zeer laag waren, was hij voor mij een zeer grote meevaller.
Ik geef hem voor nu een acht, ofwel vier sterren.
Madecineman (moderator films)
Toch wel een geinige film en dat is vooral te danken aan het karakter Hellboy wat zeer amusant blijkt te zijn. Een occulte, anti(super)held, die vloekt, rookt, bier drinkt, een identiteitscrisis heeft en bovendien heerlijk lomp blijkt te zijn. Zijn uiterlijk heeft hij daarnaast ook nog eens niet mee dus daar gaat je gemiddelde superhelden rolmodel
De film straalt een lekker cultachtig comicboek sfeertje uit en lijkt zichzelf ook niet zo über-serieus te nemen. Vooral het begin vond ik erg stoer, dat met die nazi's in de regen is een gaaf gedaan stukje, van mij had de film zo wel door mogen gaan maar jammer, jammer... Na een sterk begin vervalt de film toch wel tot een erg standaard en weinig boeiend verhaaltje. Beetje Indiana Jones met een likje Men in Black en een toefje Power Rangers. De climax stelt ook uitermate teleur.
Hellboy is verder een cool en grappig karakter en er wordt met verve gestalte aan gegeven door een lekker op dreef zijnde Perlman. Helaas speelt de rest van de cast wat als houten klazen en zijn dan verder maar weinig interessant.
Men kan hier met recht stellen dat; "Hellboy saves the day".
Del Toro blijft een intrigerend regisseur en ik kijk ook best wel uit naar deel 2, verwacht er stiekem toch wel wat van. Deze kan het doen met een ruime 3*
Shinobi
In navolging op Hellboy 2 heb ik deel 1 maar eens op tv gecheckt. Ik weet het rare volgorde.
Any way, ik moet zeggen dat ik hier dus echt niks aan vond. Waar het verhaal in deel 2 al nergens over ging. Gaat het hier helemaal nergens over.
Verder waren de special effects en actie op zich wel oké.
Ik geef 'm 2, 0 sterren.
Blijft ook bij een tweede kijkbeurt ok, maar er blijft net iets te veel een studiostempel op zitten. Ben wel benieuwd naar de tweede, waar Del Toro veel meer vrijheid gekregen schijnt te hebben...
sinterklaas
Gister herzien en die 0,5* verdiend ie natuurlijk niet.
Gewoon een lekker vermakelijk comic-verfilming. Hellboy was lekker droog en sarcastisch de hele film door. Verder heb ik me bij de 2de kijkbeurt me kostelijk geamuseert.
DVD-T
Laat het maar aan Guillermo del Toro over om een sprookje te maken die zich in de moderne wereld afspeelt, al komt het hier niet zo zeer uit het hoofd van de Toro maar van de bedenker van Hellboy, Mike Mignola.Toch is del Toro's invloed duidelijk te zien in de film.
Ik had nog nooit van Hellboy gehoord voordat de film uitkwam, ik dacht dat dit weer een coole superhelden ala Blade II zou worden van de regisseur.Toen las ik dat het gebasserd was op de gelijknamige strips.Toch werd ik helemaal meeegenomen in de sfeer en het vermaak dat deze film bied.Het is natuurlijk niet zo zeer een sprookje, maar meer een superhelden film gezet in een gotische fabel.Del Toro's invloed is meteen te zien vanaf het eerste moment van de film.Het is compleet in de comic book style die hij ons ook al voorstelde in zijn Blade film.Shots die zo uit een strip zouden kunnen komen en ook de poses van de acteurs lijken ook zo een beeld uit de plaatjes boeken te komen.Dit zie je vooral erg bij Kroenen en de actiescènes.Maar ook in de rest van de film is die 'feel' er, erg cool gedaan.
Niet alleen de shots en poses zijn erg comic book-achtig.Ook de sets en de verdere desing zien er fantastisch uit en geven echt dat larger than life gevoel.Grote en gedetaileerde sets waarin veel dingen aanwezig zijn en valt te ontdekken.Ook de desing van een aantal karakters is geweldig.Abe Sapien is erg mooi gecreerd en ook Kroenen ziet er goed uit met z'n gasmasker, outfit en zijn messen.Je kunt del Toro goed loslaten op het creeren van een bepaalde sfeer, en hier doet hij dat toch al heel goed, iets wat hij in zijn latere El Laberinto del Fauno tot perfectie uitwerkt.De belichting is fantastisch, er wordt mooi gespeeld met kleuren en de muziek is heel fijn en toch een beetje offbeat voor een superhelden film.Niet erg vaak dat hele bombastische.Nou vind ik dat niet erg in een film over superhelden, maar een keer wat anders is ook wel een keer leuk.
Het verhaal zit lekker compact inelkaar en wordt op een lekker tempo aan ons verteld.Het word echter nergens echt heel moeilijk.Het verhaal van het occulte en de Nazi's sprak mij wel aan, alhoewel die laatsen toch vrij snel uit beeld verdwenen.Helaas weet de film niet de hele tijd dit niveau vast te houden en zakt het op het laatst allemaal een beetje als een pudding inelkaar.Het is daar iets te veel doorgedraafd wat het weirde een beetje betreft.Erg jammer dat ze het zo hebben afgekapt, terwijl het daarvoor erg goed was.
Ron Perlman is de perfecte keus, en is gewoon Hellboy.De hele look die die man heeft is het gewoon.Geweldige oneliners heeft hij ook.John Hurt speelt zoals we van hem gewoon zijn zijn rol met verve.ook de rest van de cast doet het goed.Iets minder enthousiast ben ik over Blair.Ik begrijp best dat haar karakter met zichzelf in de knoei zit, maar de hele film zo depressief kijken en zelfs praten vind ik een beetje ongeloofwaardig.Gelukkig is haar rol ook beter uitgewerkt in het tweede deel van de rode superheld.
Toch weer erg genoten van de film bij herziening en mijn stem blijft gewoon staan.
Erg leuke film van Guillermo del Toro en tevens de verfilming van het gelijknamige comicbook verhaal. Nou ben ik totaal niet met de strip bekend, maar ik laat me graag verrassen door nieuwe comic-helden. Hellboy is gewoon een prima film met zeer goed special effects, veel vaart en humor en vooral een perfect gecaste hoofdrolspeler.Ron Perlman is gewoon perfect voor de rol en maakt van Hellboy echt een zeer leuk personage. Het leuke aan Hellboy is dat Hellboy zoveel menselijke trekjes heeft. Hij rookt sigaren, drinkt bier en houdt van pannenkoeken en is op zijn tijd ook sikkeneurig. Verder heeft hij een hoop leuke oneliners en zonder hem zou de film ongetwijfeld een stukje minder leuk zijn. De vaart van de film is lekker hoog en de film is eigenlijk constant vermakelijk. Het is daarom wel jammer dat de film richting het einde wel wat inzakt. Ik ga me binnenkort ook maar eens wagen aan deel twee.
MNV2
Weinig bijzondere film die stiekem nog wel redelijk vermakelijk was, al zijn er natuurlijk wel een hoop zaken die me toch wat stoorde zoals de stereotype personages. Vooral die nazi's werden weer ongeloofelijk stereotyp afgebeeld met hun militaristische houding, maar ook de andere personages waaronder die FBI-agent en de professor die Hellboy opvoedde waren van die typische personages die in films als deze altijd zo stereotyp afgebeeld zullen worden. De special effects vond ik ook al niet zo geslaagd, cgi kwam namelijk nogal fake over, al deed dat geen afbreuk aan het verhaal. Het verhaal vond ik niet bijzonder interessant, al maakte het hoofdpersonage Hellboy veel goed. Spanning was er wel niet aangezien je al op voorhand weet hoe het verhaal gaat eindigen, want de clichés lagen er weer vingerdik op. De filmsettings en het personage Hellboy weten de film toch nog een klein beetje te redden.
1.5 ster
Near_Dark
Vreemd....toen ik Hellboy in de cinema had gezien was ik niet onder de indruk. Ik was de eerste om te zeggen dat het maar een middelmatig filmpje is...
Ik heb hem toch nog eens een herkansing gegeven and boy, was I wrong !!
Dit is een goeie superhelden-actiefilm !! Waar was ik met mijn gedachten, de eerste keer toen ik'm gezien had...?
Het enige minpuntje, naar mijn bescheiden mening, is dat Hellboy té sarcastisch overkomt, maar dat hoort eigenlijk zo...
Voor de rest is dit 100% Blockbuster-plezier.
Deze krijgt van mij een dikke 7/10,
da's mijn score voor een goeie film die'k om de zoveel jaar wil herbekijken.
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Lang gewacht met deze film, had ook geen torenhoge verwachtingen, maar toch maar eens bekeken en hij was alleraardigst.
Karakters (creaturen?) zijn leuk, sfeer is er, actie is er.
Begint erg sterk, blijft de gehele duur op niveau en blijft boeien, alleen dan richting het einde komt het wat afgeraffeld en plots over. De lange en uitgebreide speelduur zal daar dan ook zijn steentje aan bijdragen. Maar dat is eigenlijk het enige minpuntje, als daar wat meer mee gedaan was, had het een dikke score kunnen krijgen.
Alsnog een 3,5 want het blijft een prima film
Lennert
Een stuk duisterder dan de meeste superheldenverfilmingen en daardoor toch ook een stuk aantrekkelijker om te zien. Het is duidelijk dat men het Hellboy personage nog wel een stuk moest uitwerken, want de oneliners lopen ondanks het goede acteerwerk van Perlman nog niet helemaal lekker (iets wat men in de tweede film zou verbeteren).
Jammer van het hoge drama-gehalte tussen Perlman en Blair. Het geeft hun personages dan wel meer achtergrond, de scenes halen een hoop vaart uit de film en komen door het clichématige script in veel gevallen niet goed over.
Dan de actie: del Toro heeft in dit opzicht nog nooit teleurgesteld en trekt hier de trukendoos goed open. De creaturedesign is erg leuk (ook op de momenten dat het duidelijk om mannen in pakken gaat) en de actiescenes zijn goed geschoten. Daarnaast is er voldoende humor in te vinden om de film een plezierige, niet al te duistere, zit te maken.
De tweede film zal uiteindelijk toch alles bij elkaar een stukje beter blijken.
Karl van H.
Afgezien van John Hurt en een leuke bad guy - of liever gezegd: sidekick van de bad guy -, heeft de eerste Hellboy maar weinig dat niet beter is gedaan in het tweede deel. Het acteerwerk, vooral van Blair, is af en toe onder de maat; de CGI is niet altijd even mooi - het pleit dan ook voor Del Toro dat hij nog geregeld mannen in pakken gebruikt -, en het verhaal loopt niet altijd even lekker, maar afgezien van deze puntjes is Hellboy een uitstekende, onderhoudende blockbuster. Leuk om op een avondje met een paar vrienden te kijken.
Vinokourov
Een feestje voor Guillermo del Toro! Je kunt zien dat hij zich flink uitgeleefd heeft met gaaf vormgegeven karakters en settings, maar voor de andere filmaspecten hoef je deze superheldenfilm niet te zien. Matig acteerwerk, routineuze plotelementen en wat overdreven actiescenes, het zit er allemaal weer in. Tegen het einde sloeg de verveling helaas toe.
Uitstekende mengeling van Raiders Of The Lost Ark en Ghostbusters. Zoiets dan. Majestueus in beeld gebracht spektakel, met een perfect gecaste Perlman als de sarcastische titelheld. Qua plot gelukkig wat grimmiger dan de meeste comic book-verfilmingen, en de schurken zijn hier ook best cool. Fraai camerawerk en prima special effects, daar is duidelijk veel werk van gemaakt. De director's cut gekeken, die iets meer diepgang van bepaalde personages biedt. Vooral de rol van John Hurt als de 'vader' van Hellboy is nu iets groter.
gizmo_o
De minste film van Del Toro tot nu toe.
Hij heeft zijn fantasie weer de vrije loop gelaten, zoals duidelijk blijkt aan de wezens die voorbij komen en de gebeurtenissen die plaatsvinden. CGI / SFX zijn dik in orde.
Verhaal is wat maf en sommige gebeurtenissen behoeven wat meer tijd / introductie. Af en toe is er wat humor, zoals het moment waarop Hellboy op het dak zit, koekjes eet en melk drinkt met een jong ventje, terwijl hij Liz & John bespioneert en over de liefde discussieert . Perlman speelt Hellboy prima.
Waar ik me aan ergerde was het feit dat de Nazi's weer eens voor de verandering Engels spraken en de Russen ook, jammer.
Een krappe voldoende, 3*.
Dreiecke
Dankzij het absurde budget ziet deze film er uitermate gelikt uit. Ik vond het goed weg te kijken door de combinatie van humor, actie en uiterlijk vertoon. Echt een leuke verfilming van de comic.
Dat er naast onze held nog een creatuur rond liep (rond zwom) vond ik een welkome afwisseling. Genoeg te zien dus en ook te lachen (+ veel, veel actie).
Voor mij ongeveer in de orde van grootte van de film Thor.
K. V.
Deze nu eens volledig bekeken en 'k vond hem erg goed. Het verhaal wist me te boeien en visueel was het een knappe film. Oké de scène met die brug was wel een mindere, maar het grotendeels was wel zeer de moeite. Ook de verschillende vreemde personages zagen er goed uit.
Het is een typische superheldenfilm, maar hij viel me zeker niet tegen. Het tweede deel zal 'k zeker ook bekijken, hopelijk valt deze ook zo mee.
dave
"Dit smaakt naar meer", dacht ik na afloop. Perlman schittert onder kilo's make-up en vuurt te gepasten tijde een droge, koele opmerking op ons af. Hellboy is in wezen een typische anti-held met een heleboel clichématige zorgen aan zijn gehoornde kop. In actie is deze sympathieke duivel evenwel niet te versmaden en gaat hij de strijd aan met een aantal zeer originele slechteriken. Aan fantasie geen gebrek, zo bleek. Moest de totaal overbodige 'John Myers' weggelaten zijn, dan zou het geheel hoger scoren. Aan romantisch geleuter heb ik hier immers geen boodschap. Ten laatste nog een bescheiden ovatie voor del Toro, daar de regie meer dan puik was.
Goed.

Kill Bill: Vol. 2
Misdaad / Actie, 2004

V for Vendetta
Thriller / Actie, 2005
naziofferadoptive fatherzwarte magievuistgevechthorrorcover-upsuperheldgebaseerd op stripsteampunkparanormal phenomenanarration from grave apocalypsedemonsupernatural creaturemonolith occultismesuper strength na de tweede wereldoorlogfather figurecombat photography reanimated corpseduringcreditsstingerother dimensioncat lovermermanpsychic powerspyrokinesismid credits cookiemid credits stingermultiplying creaturesbehemoth