Genre: Actie / Misdaad
Releasedatum: 24 juli 2008
Bekijk via Netflix
Bekijk via HBO Max
Plot The Dark Knight
"Welcome to a world without rules."
Bruce Wayne
Ramirez
Wuertz
Scarecrow
FilipSTG
Vette film met een heel ander einde dan dat ik had verwacht ik bedoel was het niet de bedoeling dat the joker zou sterven en 2 face zou blijven leven zo dat hij de badguy kon zijn in het 3de deel naar verluid zou johnny depp de rol van the riddler op zich nemen nu als ze the joker in deel 3 willen hebben ze een probleem denk ik
Ik kan niet wachten tot Nolan er écht aan begint!
Er is nog zoveel te vertellen: het huis dat af is, de nieuwe batmobiel, een nieuwe slechterik, zijn definitieve installatie als ridder van Gotham zonder opgejaagd te worden,...
Kevin13
Godzijdank, ik was al bang dat ik er alleen voor stond.
Samen staan we sterk( zeer oud pools gezegde)
nee hoor. Er zijn velen die zoals ons denken
Een voor allen, allen voor een.
Moviecheezert
Net als in de film uit 1989 steelt de Joker weer helemaal de show.
Het is knap dat ondanks hij constant aanwezig is, Batman nog steeds aanvoelt als het hoofdpersonage, iets wat in de oude film mislukte!
mayhemblik
nee hoor. Er zijn velen die zoals ons denken
Een voor allen, allen voor een.
Prachtig, weet je ook waar jou gezegde vandaan komt?
Hij klinkt zo op het eerste gezicht een beetje Oekrains of zit ik er helemaal naast?
Thomas83
De voorganger van Nolans Batman, Batman Begins, vond ik voor een groot deel niks, maar The Dark Knight zag er fantastisch uit en alle voorstukjes, en de recensies waren eigenlijk zonder uitzondering extreem lovend. Reden genoeg om naar deze film uit te kijken. Ook om te kijken of de hype wel terecht is, want dergelijkse hypes storen me een beetje, en de laatste jaren zie je het wel extreem veel en overdreven bij sommige films of games.
De film start in elk geval zeer veelbelovend. Een zeer flitsende en goede bankovervalscène, waarin The Joker op een geweldige manier wordt geïntroduceerd.
Wat opvalt aan de film is dat tempo al gelijk hoog is, met prachtige opzwepende, donkere en bombastische muziek, en de sfeer is heerlijk duister. Gotham City wordt op een geweldige manier weergegeven en alle locaties zijn een lust voor het oog. Ook de art-direction en al die technische snufjes en kostuums etc zijn tof, en het camerawerk is erg mooi. Prachtige kleuren ook.
Toch is niet alles goed aan de film. Een ding is nogal belachelijk, iets waar ik bij de voorganger al een opmerking over maakte, een opmerkelijk soort van gewoonte in dit soort actiefilms: de hoofdpersoon praat met een raar schor stemmetje. Dat moet blijkbaar stoer klinken (ook al zal het ook bedoeld zijn zodat mensen niet de stem van de bekende Bruce Wayne in hem herkennen). Soms werkt dat trucje nog wel aardig, maar hier niet helemaal. Al gaat het na een tijdje wel wennen, en is het al een stuk minder erger dan in Batman Begins.
Het plot is erg interessant. Batman zit achter The Joker aan (een fantastische bad guy die psychologisch ook enigszins wordt ontleed in de film, net als Batman zelf, eerder ook al), en het plot zit weliswaar vol met wel overdreven veel twists en grootste actiescènes, maar dat laatste hoort ook bij een superheldenfilm, en The Joker komt nou eenmaal ook continu met allerlei slimme trucjes. Echt een geweldige bad guy is hij.
De andere echt belangrijke karakters zijn ook goed uitgediept, en wat vooral heel goed aan het plot is hoe er wordt gekeken naar goed en kwaad en in hoeverre beiden in ieder mens zijn vertegenwoordigd. Dat steekt sterk in elkaar, ook met een hoop verwijzingen en dingen die later op zijn plaats vallen. Daardoor werkt zelfs de rechtbankscène met terugwerkende kracht nog vrij aardig, wat eerst een beetje een belachelijke introductie leek van openbaar aanklager Harvey Dent. Hoe het met Harvey vergaat in de film maakt ook gelijk heel het punt in de film duidelijk, erg knap verzonnen. Zelfs het liefdesplotje, wat eerst nogal afgezaagd lijkt, blijkt later in de film nog aardig te werken. The Dark Knight is ook niet alleen een simpele en zeer stijlvolle en grootste actiefilm, maar is als film ook nog aardig emotioneel verrassend genoeg, ook al is het allemaal vrij Hollywoodiaans. Wat betreft de psychologie over moeilijke keuzes (tussen goed en kwaad) maken lijken de filmmakers wel goed te hebben gekeken naar films als Se7en en Saw.
Naast Batman, The Joker en in iets mindere mate Harvey Dent als absolute blikvangers bevat de film nog meer interessante karakters, en stuk voor stuk zijn ze goed gecast, en presteren goed. Christian Bale, Aaron Eckhart, Michael Caine, Gary Oldman, Morgan Freeman en vooral Heath Ledger wisten me zeer te bekoren. Eckhart en Oldman spelen zeer overtuigend, en Heath Ledger zet op briljante wijze een van de beste bad guys in de filmgeschiedenis neer. Wel jammer van die wat al te stereotype bad guys, vooral die Oost-Europese of zo, maar Maggie Gyllenhaal speelt al een stuk beter Batmans liefje Rachel dan Katie Holmes deed in Batman Begins, en de dialogen in de film zijn vaak ook echt de moeite waard.
The Dark Knight blijft vooral een actiefilm natuurlijk, en daarin blink de film ook uit. Van de openingsscène tot die in Hongkong, de scène op het feestje met de drie doelwitten (geweldig gemonteerd die scène), de aanval op de escorte, de scene met de veerboten en het einde, allemaal echt geweldig. Vooral de aanval op escorte is echt een hoogtepunt. Al zie je vanaf dat moment bij de explosief toch wel wat mindere CGI. Maar over het algemeen valt dat echt enorm mee voor een dergelijk soort film.
The Dark Knight is van begin tot eind zeer onderhoudend, meeslepend en soms ook nog behoorlijk spannend, ook al wordt er wat teveel naar de climaxen en cliffhangers gezocht. Het einde is echt heel goed, en liet me toch best wel een beetje verbluft achter. Geen echte twist of zo, maar het juiste einde voor de film, helemaal in de toon van de gehele film.
Niet dat The Dark Knight een perfecte film is, zeker niet. Zo zit er af en toe wel een wat mindere scène in, zoals die waarin een oplettend zakenmannetje indirect via uitgaven achterhaalt wie Batman is. Het is bewijsbaar, maar hij laat zich toch afwimpelen door Lucius Fox doordat die aangeeft hoe vergezocht het allemaal klinkt. Lekker belangrijk als er bepaalde dingen aangetoond kunnen worden. Dat was een wat minder geslaagde poging een plothole te dichten. Zo belangrijk is dat nou ook weer niet, realisme is sowieso niet helemaal belangrijk in de film, al probeert deze (met succes) wat menselijker, rauwer en emotioneler te zijn dan de gemiddelde superheldenfilm.
Al met al kan met recht gezegd worden dat The Dark Knight een geweldige film is, en voor mij wel de film van het jaar denk ik, maar de wel heel belachelijke hype (met overmacht opeens op nummer 1 op IMDB, extreem hoge beoordelingen op Moviemeter, enzovoort) wordt dan ook weer niet waargemaakt. Ik kom uit op een mooie 4.0.
ags50
Prachtig geschreven en, in tegenstelling tot zoveel andere reacties - hier en bij andere films - vooral van (neem me niet kwalijk) je leeftijdgenoten en nog jongeren, ook nog in correct, stijlvol Nederlands. Proficiat met je recensie.
hasanordek
Een nogal pessimistische film vervolg op Batman Begins. Veel mensen geven deze film 100% van de score. Dat vind ik een beetje overdreven. De film is zeker een hele goeie, maar heeft ook hiaten in het verhaal. Om er een te noemen: toen de Joker inbrak in Bruce Waynes feestje, zien we dat Harvey Dent verstopt wordt in een kast. En dat Bruce Wayne's vriendin het raam uitvalt en door Batman wordt gered. Maar hoe heeft de Joker het pand verlaten? Of mocht hij blijven slapen?
Maar goed, dit is om aan te geven dat de film niet 5 sterren verdient. Ik heb wel genoten van deze film, wat vooral wordt gedragen door Heath Ledger als Joker en Aaron Eckhart als Harvey Dent. De rol van Bruce Wayne is in vergelijking met deze twee rollen maar een saaie. Wat niet wegneemt dat Christian Bale het uitstekend doet als Bruce Wayne/Batman.
De rol van de Joker geeft de film zelfs een soort psychologische diepgang, doordat de Joker bepaalde filosofieen hanteert. Hiermee heeft Heath Ledger de Joker van Jack Nicholson wat mij betreft overtroffen. Ledger gaat zo in op zijn rol dat je hem bijna niet terug herkent. Eng gewoon. Sommige mensen beweren zelfs dat het Oscarwaardig is. Ik kan me daar wel in vinden.
Als je Batman series uit de jaren 60 en de Burton Batmans gewend bent, dan heeft deze film een nogal negatieve en pessimistisch einde. Soms nogal morbide zelfs. Ik wist dat Batman als een soort icoon wordt gezien voor de Gothics, maar nu kunnen ze hem zeker daartoe rekenen.
Ik ben wel benieuwd naar de opvolger van deze film. Zeker dat 'Dark Knight' zo verloopt dat men de Joker bij een eventueel vervolg nog een keer wil gebruiken. Maar wie durft zijn vingers daar nog aan te branden, nadat Ledger er volgens bepaalde critici zo'n schurkenrol heeft neergezet die kan meten met de rollen van Dracula, Frankenstein of Hannibal Lecter?
Kevin13
Prachtig, weet je ook waar jou gezegde vandaan komt?
ik heb hem in een tekenfilm gehoord waar er een leuk liedje aan verbonden was.
Het Magische Zwaard: Op zoek naar Camelot heet de film.
film88888
EINDELIJK GEZIEN !!!
Prachtig vervolg, op het prachtige Batman Begins !
Christian Bale vertolkt weer fantastisch The Batman.
Heath Ledger in zijn beste rol die hij ooit heeft gespeelt volgens mij, en kwam heel eng over, maar ook super prettig gestoort !
En iedereen geeft positieve berichten, en praat heel goed over onze nieuwe Joker (Ik doe het ook hoor) Maar ik vond eigenlijk onze nieuwe Harvey dent (Two Face) ook super goed, en kwam ook creepy over, en Ik vond ook dan weer Aaron Eckhardt de juiste persoon voor die rol, en ook waarschijnlijk zijn beste !
Verder waren Oldman, en Freeman, En Cain ook heel goed.
Maar nu vraag ik me af wat er met Joker gaat gebeuren, want hij blijft leven, Dat denken we toch, dus vroeg me af want je ziet Ledger niet meer en dan is de film gedaan wat nu?
Nolan's beste film !
Deze mag gerust op nummer 1 staan in de top 100 van 2008 !
4,5 sterren.
Master1986
Wat een film! Ik vond hem echt super om te zien. Prima entertainment. Ik zat werkelijk aan de buis gekluisterd en dat is in mijn ogen een goed teken.
Alle aspecten voor een goede film zaten erin. The Joker vond ik erg goed. Voor de rest prima cast.
Zeker een aanrader voor familie en vrienden. Een van de betere films die ik de laatste tijd heb gezien.
serpico
Hayabusa
Het is zeker geen film voor familie en vrienden. Ben met mijn familie naar de bios geweest en ben met een lange gezicht weer uit het bios gekomen.
Om van de film te houden, moet je van een moeilijke films houden, in ieder geval interesse hebben in een man verkleed als een vleermuis, en een psychopatische clown. En als je een actie-fanaat bent, dan kun je ook wel aan je trekken komen.
Martijnnn
Wat is er moeilijk aan een man in een vleermuis pak?
Bovendien zijn alle clowns psychopathisch, Johny Bravo nooit gezien?
Hayabusa
Wat is er moeilijk aan een man in een vleermuis pak?
Bovendien zijn alle clowns psychopathisch, Johny Bravo nooit gezien?
Je kunt niet ontkennen, dat dit een "moeilijke" film is. Hiermee bedoel ik dat de maker, het publiek aan het denken zet, je moet goed opletten omdat er verschillende plotwendingen zijn. De film heeft een psychische kant.
En Joker verslaat elke andere clown.
OlafK
TDK een moeilijke film
... T moet niet veel gekker worden..
Begrijp me niet verkeerd; ik kan me voorstellen dat men TDK een goede film vindt, met mooie special effects en goede make-up, maar een moeilijke film?
Nee..
combi
- 20609 berichten
Kon me niet boeien ..... standaardwerkje .
88Fabian
Wat is de reden dat je het standaard vind?.
Martijnnn
Ook al vind ik dit de leukste film van het jaar, dat ben ik dus echt niet met je eens, en ook het idee dat een niet alledaagse filmkijker (die familie en vrienden waar je het over hebt) de film niet aan kan... waar haal je het vandaan.
Naomi Watts
Ik vind het wel een nominatie waard voor het momorabele quotes topic.
Hayabusa
Heb het zelf meegemaakt, eigen ervaring. Duh. Als je geen kaas hebt gegeten van Batman, niet houdt van "super" helden, zijn achterliggende motief om de beschermer van Gotham te worden niet kunt achterhalen, wat de Joker drijft om zo'n gek te doen.
Dit is geen film voor 6 jarige die Batman willen zien om Gotham te redden. Snap je nu wel wat ik bedoel?
Remi
Batman is supergeobsedeerd en knettergek. Niet omdat ie een vleermuispak aantrekt, maar omdat zijn vorm van therapie -het 's nachts bestrijden van de misdaad- hem belet een normaal leven te leiden. Hij zegt wel dat ie 't doet om ervoor te zorgen dat niemand het leed hoeft mee te maken dat hem overkwam toen zijn ouders werden vermoord, maar volgens mij is het toch echt meer een dwangmatigheid. Een gebrek aan een ander doel in zijn leven. Hij doet 't dus grotendeels meer voor zichzelf.
Dit is het 'achterliggende motief om de beschermer te worden'. Maar dat is al bekend vanaf de comics en daaruit is de film Batman uit 1989 gekomen en die is wel voor een 6 jarige.
Nu is The Dark Knight er, maar met hetzelfde 'achterliggende motief', alleen realistischer en daardoor 'enger', om het zo maar even te zeggen.
Dus echt moeilijk is het niet.
Nomak
Ja mensen, op blu ray is hij nog fantastischer!
Wow, dan moet je eigenlijk 6 sterren kunnen geven.
LisetteR
Is dit ook iets voor mensen die niet van batman houden??
Hou wel erg van actiefilms, maar batman heeft me nooit kunnen vermaken..
combi
- 20609 berichten
Is dit ook iets voor mensen die niet van batman houden??
Hou wel erg van actiefilms, maar batman heeft me nooit kunnen vermaken..

The Dark Knight Rises
2012

Batman Begins
2005
Legendarische Batman-film 'The Dark Knight' van Christopher Nolan woensdag op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Dit is de reden dat Heath Ledger als The Joker steeds aan zijn lippen bleef likken

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
dc comicscrime fightergeheime identiteitanti heroscarecrowsadismechaosburgerwachtjokersuperheldgebaseerd op striptragic herogeorganiseerde misdaadanti villain criminal masterminddistrict attorneysuperkrachtimaxsuper villainfighting crime neo-noirdc extended universe (dceu)batmanbatman most wantedbased on comic strip bold