• 9.379.506 stemmen

Genre: Actie / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Christian Bale, Michael Caine en Heath Ledger

IMDb beoordeling: 9,1 (3.130.128)

Gesproken taal: Engels en Mandarijn

Releasedatum: 24 juli 2008

Plot The Dark Knight

"Welcome to a world without rules."

avatar van 88Fabian

88Fabian

. X-Men en Spider-Man zijn veel (!) geloofwaardiger dan The Dark Knight.

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

Yeah, sure. Spider-Man en X-Men geloofwaardiger. Die twee zitten boordevool fantasy en er word lang niet zo goed geacteerd als in The Dark Knight en The Dark Knight is veel serieuzer.

Kevin13

Volgens mij zijn superhelden films in de meeste gevallen Fantasy ?

En deze zit dan niet boordevol fantasy ? een rondvliegende man in een vleermuizenpakje die het opneemt tegen een clown...

en qua acteerwerk vind ik Willem Dafoe (Green Goblin) en Ian Mckellen (Magneto) veel beter dan Heath Ledger (The Joker). Ook kan ik mij met de goeden beter inleven dan in deze film.

dulcinea schreef:

Voor mij is deze nieuwe Batman net veel geloofwaardiger dan alle andere superhelden omdat dit een gewone man is die de allerbeste technische snufjes gebruikt en niet beschikt over speciale krachten.

het pak van Stark (Iron Man) is toch ook een technisch snufje ?

avatar van jiggy

jiggy

Een juweeltje.

Heb er net als bij Batman begins met een heel goed gevoel naar gekeken.

Ben benieuwd of deze Batmanreeks dit goede gevoel kan volhouden.

avatar van dulcinea

dulcinea

Kevin13 schreef:

het pak van Stark (Iron Man) is toch ook een technisch snufje ?

Idd, ook geloofwaardiger dan een jongen die gebeten wordt door een spin en dan ineens speciale krachten krijgt.

Iron man is ook een sterke film, maar moet toch onderdoen voor The Dark Knight wat mij betreft.

Ik vond het gewoon een vreemd argument om deze film niet goed te vinden, wat is er dan juist zo ongeloofwaardig aan als je de verhalen van X men en Spiderman wel kan slikken?

avatar van Reinbo

Boeiende discussie: Hoe geloofwaardig is een Marvel film? Wat dachten jullie ervan om gewoon toe te geven dat het enige juiste antwoord op die vraag 'Niet' is.....

dulcinea schreef:

Vooral door de acteurs. In Spider-Man heb je Tobey Maguire die het fantastisch speelt, In X-Men heb je Hugh Jackman, Ian McKellen,...

In deze film heb je Christian Bale (waar ik niet zo bekend mee ben) en Heath Ledger. Christian Bale irriteerde me met zijn stem en Ledger overacteerde. Why so serious ?

als de acteurs goed liggen komt het ook veel geloofwaardiger over, en dat vind ik hier niet het geval.

avatar van FilipSTG

FilipSTG

Maar in Spider Man heb je ook Topher Grace. En overigens, dit is het Dark Knight discussieforum.

avatar van 606

Kevin13 schreef:

daar ben ik het niet mee eens.

ik vond juist wel hem erg goed als de Joker.

voor mij was het de eerste keer dat ik hem als acteur zag en was aardig verast

Kevin13

dan stel ik voor om eerst is naar Brokeback Mountain te zien. Als je die hebt gezien is Ledger in deze film niets.

avatar van Nomak

Nomak

dulcinea schreef:

Maar al die technologische snufjes bestaan toch niet in het echt denk ik. Dus dan blijft het ongeloofwaardig.

Maar ok, met die ongeloofwaardigheid kan ik leven. Een superheld mag ook ongeloofwaardig zijn want het is maar allemaal fantasie. Ik ben trouwens ook meer fan van Spiderman films. Hoe dat komt weet ik niet, het spreekt mij meer aan.

Wie echt een geloofwaardige en realistische superheldenfilm wil zien raad ik de nummer 1 in de top 10 van Kevin13 aan. Ik noem de titel hier liever niet, omdat dat eigenlijk een spoiler zou kunnen zijn.

avatar van GregNeck

GregNeck

Goede film met hele sterke rol van Heath Ledger

avatar van sorbonne

sorbonne

ik kan me niet helemaal aansluiten over de sterkte van deze film

The joker is naar mijn mening hier de sterkste rol , voor de rest is het niet meer de batman films zoals voorheen

het bekijken meer dan waard , maar eigenlijk geen inhoud . De film draait puur om zijn personage's die de kijker vast houdt aan het scherm

inzake Heath Ledger ... tja voor deze acteur meer dan lof , volgens mij ging hij zeker nog pracht personage kunnen neerzetten. Helaas is dit niet meer mogelijk

avatar van filmfreak33

filmfreak33

Wat kunnen jullie zeiken om niks zeg!

avatar van Flipman

Flipman

Mensen, het echte verhaal van de littekens van The Joker!

avatar van Remi

Remi

The Dark Knight, een eerder verfilmde versie waarin The Joker Gotham City wil 'veroveren', maar wordt tegen gehouden door Batman...

Als je de plotomschrijving leest, zou je kunnen denken dat je naar de zelfde Batman uit 1989 kijkt. Alleen is er een verschil tussen de film van Tim Burton (1989) en die van Christopher Nolan (2008).

The Dark knight is net zoals Batman Begins realistischer neergezet, waarbij de film toch een andere wending krijgt dan we gewend zijn van de Batman-films.

Omdat de laatste twee Batman films toch wat realistischer zijn gemaakt, zijn er ook nieuwe plus en minpunten bij gekomen. Zo weten we bijvoorbeeld van de comic books dat The Joker in een vat zuur is gevallen en daardoor een witte huid, groen haar en de vuurrode lippen heeft.

Maar in The Dark Knight zien we een man die geen witte huid heeft, maar zichzelf schminkt om mensen bang te maken, waarbij hij twee littekens heeft van zijn mondhoeken tot zijn wang, wat een speciaal effect geeft op de lach van The Joker. Dit kan je zien als een positief punt, maar slaat niet op de echte Joker die we vanaf het begin kennen. Het is daarom ook moeilijk om The Joker, die vertolkt wordt door Heath Ledger te vergelijken met Jack Nicholson, die juist de Joker speelt in Batman uit 1989. Maar toch zien we bij beide de humor die bij The Joker past, alleen is deze iets gewelddadiger.

Aaron Eckhart speelde Harvey Dent alias Two-Face. De overgang van heldhaftife Harvey Dent naar duivelse Two-Face kwam realistisch over. Je ziet Aaron Eckhart meer als Harvey Dent spelen dan Two-Face, waardoor je dat uiterste gewelddadige op de eerste plaats niet zo zou verwachten.

Two-Face dook voor het eerst op in Detective Comics (deel 66). Harvey Dent kreeg in de comic zuur in zijn gezicht van Salvatore Maroni, waardoor de helft van zijn gezicht verminkt werd. Hier gaat dat ook iets anders, maar dit lijkt meer op het begin van Two-Face dan hoe Red Hood The Joker werd.

Wat trouwens een leuk feitje is, is dat Bob Kane en Bill Finger, de bedenkers van Two Face, inspiratie hebben gekregen van Paul Muni uit de film 'Scarface' uit 1932. Paul Muni speelt in Scarface Tony Camonte, die ook keuzes maakte door te tossen met een munt.

Wat juist bekend bij Batman is, is dat hij lager en duisterder praat, om het zo maar even te zeggen, om niet te herkend te worden en om angst aan te jagen bij de schurken van Gotham City. Dat hier hier iets te duidelijk gedaan, waardoor het wel als een minpunt gezien kan worden, omdat het meer schoor klinkt dan duister en eng.

In alle eerdere Batman films werd ons nooit verteld hoe Bruce Wayne nou eigenlijk aan zijn pak komt en waar hij aan al die snufjes komt. Hier zien we juist dat Wayne geholpen wordt door Lucius Fox, die hem die snufjes geeft die eigenlijk voor de CIA bedoelt zijn. Het klinkt erg logisch, maar het pak ziet er daardoor wel lelijker uit (dit viel mij in Batman Begins ook al op).

De acteerprestaties zijn eigenlijk verdeeld. Er werd erg veel gesproken over de acteerprestaties van Heath Ledger, omdat hij een paar weken na de opname is overleden. Dit kan een reden zijn waarom deze rol meer wordt gewaardeerd dan hij eigenlijk verdient, maar steelt alsnog de show.

Omdat deze film niet alleen over Batman ging, terwijl Batman Begins dat grotendeels daar wel over ging, merk je dat Christian Bale een betere Bruce Wayne neerzet dan een Batman, maar eigenlijk valt dat niet zo erg op. Het heeft meer te maken met de bovenstaande minpunten van Batman.

Buiten deze plus en minpunten is deze film erg indrukwekkend en orgineel, terwijl je het toch een remake kan noemen. De maffia dat een rol speelt en de bekende Alfred geven een positieve draai aan de film waarbij je de film meer beleeft dan dat je 'm ziet.

"You either die a hero or you live long enough to see yourself become the villain."

Dit is eigenlijk de zin waar de film over gaat... Wanneer ben je een held? We weten van de comics dat Batman niet altijd als een held wordt gezien, en dat wordt hier erg duidelijk erkent. Juist omdat het realisme in de film het Batman idee kan verminderen, word je toch even wakker geschud wie Batman ook al weer is. Dit is toch weer een voordeel waardoor je weet dat je een echte Batman film aan het kijken bent.

Kortom; een krachtige film over een held die we al kennen met erg duidelijke fictieve tegenspelers, die juist realistischer zijn neergezet waardoor je een andere versie ziet waarbij je niet het idee hebt dat je naar een fanstasy/ kinderfilm zit te kijken.

avatar van Nephilim

Nephilim

geloofwaardigheid ga ik niet op commenten want het blijft een superhelden film(ja Batman is een superheld)

Heb hem vanavond gezien.
Ansich een meer dan vermakelijke film maar helaas niet perfect zoals velen zeggen.

de eerste helft is erg van de hak op de tak en de editing is werkelijk slordig. Scenes moet je uit werken niet beginnen en halverwege afbreken(bijvoorbeeld The Joker in de cel die ineens is uitgebroken en zijn bewaker als gijzelaar heeft)

2de helft is tof ware het niet dat het Two Face verhaal werkelijk waar totaal wordt afgeraffeld. Harvey is een interessant personage en dan Two Face. Ineens is ie slecht en that's it..

De film had een half uur langer gemoeten om alle scenes netjes uit te werken en ook Two Face wat meer diepgang te gaven.

Ledger was overigens erg gaaf al is ie vanuit een psychologisch standpunt verre van logisch en nogal paradoxaal. Iemand die zichzelf zo'n persona aanmeet zoekt doorgaans een zekere mate van bekendheid terwijl deze Joker vooral op de achtergrond wilde blijven en de burger zelf tot waanzin wilde drijven.

Verder had de film van mij een stuk donkerder gemogen.

Persoonlijk blijf ik toch meer fan van de eerste 2 Tim Burton films. Ze zijn misschien dan niet realistich maar de sfeer is toch een stuk indrukwekkender.

avatar van Nephilim

Nephilim

Flipman schreef:

Mensen, het echte verhaal van de littekens van The Joker!

Doug is inderdaad erg goed

Die jongen heeft humor. Check ook zijn Bum review van The Dark Knight.

avatar van Remi

Remi

Nephilim schreef:

want het blijft een superhelden film(ja Batman is een superheld)

De Batman films vallen wel onder de catogorie 'Superheldenfilm', maar Batman is volgens mij geen echte superheld, want om een superheld te zijn moet je superkrachten bezitten, en die heeft Batman niet. Hij gebruikt gewoon wat snufjes en heeft een vleermuispakje.

Maar aan de andere kant... Batman draagt wel een kostuum en bestrijdt de misdaad, je kan het als een twijfel zien.

avatar van The Oceanic Six

Gister bij Mediamarkt de special edition gekocht voor maar 15 euro! Ik had de film al 2x gezien, mijn vader nog niet dus die heb ik hem laten kijken en dan is de film zo verslavend dat ik er zomaar effe nog weer een uur bij ga zitten en voor de 3e keer erg geboeid kijk. Wat een heerlijke film blijft het toch!

avatar van FilipSTG

FilipSTG

Het is inderdaad een heerlijke film... Nolan is voor mij een van de beste regisseurs ooit!

avatar van ViggøJøhnny

ViggøJøhnny

De film blijft super!

Ik heb meteen de 10de de Blu Ray gekocht en ik heb hem in die tijd alweer 2keer gezien.

De film is verslavend en boeiend.

Zoals hier boven gezegt de film is heerlijk

en inderdaad Nolan is een geweldige regisseur!

avatar van serpico

serpico

De extra's op de 2e disc zijn trouwens best wel oké. Ik had eigenlijk gehoopt op deleted scenes met The Joker of interviews met Heath Ledger in zijn Joker outfit, maar die staan er nagenoeg niet op. Wél een aantal boeiende documentaires over de stuns (dat ziekenhuis bijvoorbeeld werd ECHT opgeblazen) en wat andere vermakelijke content. Er staat bijvoorbeeld een hele serie nieuwsafleveringen van Gotham Tonight op.

Het beste vind ik nog dat je gratis en legaal een perfecte (digitale) versie van The Dark Knight kunt downloaden op je computer! Het werkt zelfs!

avatar van dvd-me

dvd-me

Deze meesterlijke, magnifieke top film is door vele gewaardeerd door Ledger en het goede verhaal. Daar hebben deze mensen, volkomen gelijk in!

Deze film door Cristopher Nolan maakte een gigantische goede indruk op mij. Ik vind deze film persoonlijk dan ook de beste film van 2008! Het acteur werk is geweldig en het kan niet op. Batman met zijn donkere grauwe stem als hij eenmaal in het pak zit, evenals de gruwelijke motor die uit de bat-car komt. En natuurlijk het verbluffende acteerwekr van Heath Ledger (R.I.P.) zijn verbazingwekkend goede acteerwerk kwam eigenlijk wat te laat alhoewel hij nog behoorlijk jong was. Het noodlot sloeg toe en Ledger kon de film waar hij op dat moment mee bezig was jammer genoeg niet afmaken .

Ledger die als hij 10 jaar later was doodgegaan waarschijnlijk in de meest succesvolle films zou hebben gespeeld. Kwam aan het einde door een ongeluk met slaappillen zogezegd door de dokter uit het ziekenhuis. Hij heeft hier een bijna onrealistisch goede status neergezet als de beste Joker allertijde en met recht! Hij acteerd magnifiek, hij heeft alles van de kwade clown. Van de duistere lach tot de kwaliteit om overal grapjes van te maken en natuurlijk ook: het uitstekende acteerwerk!

The Joker theme (het muziekje) is ook overigens heel erg goed!

Een ontzettend verrassend ding voor mij: Harvey Dent... The Two-Face! Ik wist dat helemaal niet maar 1 eigenaardig dingetje: zijn ene helft is verbrand na de scene maar.... alle andere kleren die hij vanaf dan draagt: een stuk of 3 à 4 pakken.. zijn daar ook verbrand maar die had hij niet aan tijdens de scene.. 'T is maar iets kleins maar vond het beetje raar.

Ledger heeft ook een super one-liner neergezet namelijk:

Why So Serious!

^^ een super slogan, vind ik. Maar de hele film is ontzettend goed door de duistere sfeer en niet alleen maar actie-helden die iedereen neerslaan etc.

Kortom: Een super goede film die veel respect verdient, Ledger speelde fantastisch en de film is wat mij betreft de beste film van 2008!

avatar van 88Fabian

88Fabian

Batman is mischien en soort spion met gagets waarmee hij de boeven kan vinden en verslaan.

filmfreak33 schreef:

Wat kunnen jullie zeiken om niks zeg!

Alleen met een volle pisblaas!

avatar van Flipman

Flipman

Nee, dan zeik je omdat je een volle blaas hebt.

Flipman schreef:

Nee, dan zeik je omdat je een volle blaas hebt.

Zeg ik toch.sorry, even .....zeiken!

crack1

Verdomme,kan dat goed doen.