There Will Be Blood (2007)
Geregisseerd door: Paul Thomas Anderson
Met onder meer: Daniel Day-Lewis, Paul Dano en Kevin J. O'Connor
Releasedatum: 28 februari 2008
Te zien in één bioscoop ()
Plot There Will Be Blood
"There will be greed. There will be vengeance."
Begin 20e eeuw. Wanneer Daniel Plainview een mysterieuze tip krijgt over een klein stadje in het Westen waar de olie letterlijk uit de grond zou spuiten, gaat hij met zijn zoontje H.W. op avontuur, op weg naar het stoffige Little Boston. In dit meedogenloze stadje, waar het plaatselijke vermaak zich beperkt tot de Hallelujakerk van de charismatische voorganger Eli Sunday, slaan Plainview en H.W. hun slag. Maar ook al maakt de olie hen rijk, toch blijft niets bij het oude wanneer de conflicten escaleren en alle menselijke waarden - liefde, hoop, geloof, ambitie, gemeenschap en zelfs de band tussen vader en zoon - onder vuur komen te liggen als gevolg van corruptie, bedrog en de rijkelijk vloeiende olie.
Daniel Plainview
H. B. Ailman
Abel Sunday
Mr. Bandy
Goto
het is idd. niet net zoals in Goodfellas maar daarom kan het nog wel een fall zijn.
- 1964 stemmen
Omdat er een 'fall' kan inzitten, maakt het de film niet meteen tot een typisch rise and fall verhaal. Je kan toch moeilijk beargumenteren dat deze film daar een goed voorbeeld van zou zijn (daarvoor ontbreekt het conventionele stramien te zeer), films als Goodfellas of Barry Lyndon zijn dat bijvoorbeld wel.
soom
Ik blijf maar aan dat ene laatste beeld denken, van Daniel Day-Lewis samen met Paul Dano, want wat was dat een sterk eindshot, ik moest echt de hele tijd daarna nog aan deze film denken, en vooral aan de briljante vertolking van Daniel, die me echt rillingen bezorgde. Je blijft op zich wel geboeid door de film, al vond ik bepaalde elementen uit deze film weer echt niet kunnen, net als waar ik eigenlijk bij Borat ook zoiets had van: 'Dit gaat me echt te ver, hoor.' Al zal het best wel zo geweest zijn zoals Anderson het laat zien, ik heb gewoon iets tegen bepaalde rare zaken zoals het getoond wordt, en ook zet ik vraagtekens bij bepaalde denkbeelden. Maar dat is hoe ik er, vanuit m'n achtergrond, nog altijd tegenaan kijk.
2 heel erg verdiende sterren voor Daniel, een ster voor de sterke eindscene en andere sterke scenes, en een ster gaat naar Paul Dano, die me na Little Miss Sunshine weer eens heel goed laat zien wat acteren nou ook alweer is. Ik vergeet Dwayne natuurlijk niet, maar ik zat wel naar Eli te kijken, en niet naar Dwayne, en dat vind ik echt ontzettend goed. Daarom dus een hele ster voor Paul Dano.
Knisper
Toch wel een tegenvaller. Waar Anderson zich in zijn andere films kenmerkt door een ontzetting goede timing en pacing; daar raakt hij het hier een beetje kwijt. Pakweg het eerste uur is fantastisch. Goede opbouw, waar je goed ziet hoe Plainview zijn zaken afhandelt en vooral visueel zit het verdomd goed in elkaar.
Maar vanaf het moment dat zijn zoon doof wordt gebeurt er eigenlijk niet zo veel interessants meer. De film wordt wat fragmentarisch. De psychologische ontwikkeling van Plainview is niet echt constant, het gaat met horten en stoten. Film blijft wel interessant genoeg, daar zorgt Anderson wel voor, maar uiteindelijk is het acteerwerk van Dano niet overtuigend genoeg om echte indruk te maken.
Jammer, want deze film is toch echt de eerste kleine misstap van Anderson. Volgende keer maar weer iets meer van zijn eigen krachten uitgaan; dan alles op de schouders van Day-Lewis te leggen. 3,5*
NarcissusBladsp.
Het zou leuk zijn als je hier wat concreter, met voorbeelden, op in ging....
Petero
BoordAppel
Hoe meer ik over deze film nadenk hoe beter hij wordt. Vooral de acteerprestatie van Day-Lewis wordt steeds beter, echt geniaal en die Oscar is meer dan terecht. Prachtig hoe Plainview langzaam maar zeker in een totale psychopaat veranderd (zonder dat hij echt psychopatische dingen doet, afgezien van het eind). Vooral na het ongeluk met zijn zoon wordt hij eng. Ook versterkt door de muziek kreeg ik de hele tijd het idee dat er een enorme geweldsuitbarsting zou komen. Die komt dan pas helemaal op het einde in een erg sterke scène.
Echt een film om nog eens te zien en om te kijken of sommige verhaallijntjes wat beter op zijn plek vallen, het nut van het gedoe met zijn zoon was me bijvoorbeeld niet helemaal duidelijk.
Voor nu een 4 voor een mooi uitziende, ijzersterk geacteerde film met een prachtige en unieke score.
Halcyon
Het gemiddelde daalt hier zo snel. Word ook echt een beetje kwaad van al die negatieve stemmen. Lijken hier net allemaal users op te duiken gewoon om deze film af te kraken.
De negatieve kritieken die ik hier tot nu toe heb gelezen lijken me eerder oprecht. Dat personen die een lage score uitdelen meteen op het matje worden geroepen vind ik nogal onnodig. Mekaars mening respecteren zonder er meteen een elite vs. mainstream discussie van te maken zit er voorlopig niet in op MM, spijtig.
Co Jackso
- 21924 berichten
Dat is wel een hele pessimistische manier om ernaar te kijken. Wie zegt dat degene die deze film goed vinden de elite zijn? Als een mening goed geformuleerd wordt, heb ik er in ieder geval geen problemen mee om het te accepteren. Zie het bericht van Knisper. Een duidelijk review van iemand die toch wat teleurgesteld is, maar daarbij ook aangeeft waarin hij teleurgesteld is. Verder merkt hij ook op dat de film voldoende kwaliteiten bezit om toch een voldoende te geven, ipv de '1* film is saai' berichten.
Halcyon
Ik heb het dan ook niet over jou persoonlijk. Het lijkt me een algemene trend bij hooggewaardeerde films. Feit is dat positieve reviews op geen enkel moment in vraag worden gesteld, terwijl bij een negatieve review de schrijver meteen ter verantwoording geroepen wordt. Ik heb het hier zelf meegemaakt, maar ik zie net dat de betreffende user z'n reactie al verwijderd heeft
soom
Het zou leuk zijn als je hier wat concreter, met voorbeelden, op in ging....
Maar wat ik niet vind kunnen, is dat Eli in de kerk een boze geest bij een mevrouw aan het uitdrijven is. Daar had ik op zich wel moeite mee, want het uitdrijven van geesten is iets dat alleen Jezus kon doen. Vanuit mijn kerkelijke achtergrond bekeken. Ook zegt Eli dat alleen een bepaalde groep mensen gered is, terwijl ik dat niet zo zie. Ik geloof namelijk nog steeds altijd wel iets van de kerkelijke denkbeelden, en weet dat alle mensen gered zijn, en niet zomaar een clubje mensen die heel heilig aan het doen zijn.
Knisper
Niet veel interessants meer? Het belangrijkste moest nog gebeuren; volgens mij zat hem de vernedering in de kerk hem behoorlijk dwars namelijk
. Beste scene ook uit de film, hoewel ik ook van de eind scene kon genieten, heerlijk.martinovitch
Weet er misschien iemand wanneer deze in de Belgische bioscopen komt?
Halcyon
Weet er misschien iemand wanneer deze in de Belgische bioscopen komt?
Hij speelt al een tijdje hoor.
accessvirus
Mooie film, het acteerwerk in het tijdsbeeld is erg goed weerspiegeld.
Madecineman (moderator films)
Ja, goede film. Fascinerend spel van Daniel Day Lewis die terecht een Oscar heeft verzilverde hiervoor. Ook die andere Oscar voor camerawerk is verdient want de film is bijzonder fraai. Er zitten enkel spectaculaire stukjes cinematografie in. Ook de filmmuziek, die een belangrijke en nadrukkelijke rol speelt is erg sterk. Het zorgt voor een bijzonder "umheimlich" sfeertje, de hele film heb je het gevoel dat er ergens een bom aan het wegtikken is... Het is slechts wachten op het moment dat hij barst.
De bom in kwestie is natuurlijk Dhr Plainview, die als een soort kapitalistische dictator zijn leven leidt. Ik vond het ook erg mooi om eens een film te zien over de schaduwzijde van het succes van de "selfmade" zakenman, de oliemagnaat. Want om groot te worden en te blijven ontziet Plainview niemand. Egoïst, mensenhater pur sang, gebruikt hij de mensen in zijn omgeving om er zelf beter uit te komen. Mensen zijn niet meer en niet minder waardevol dan het gereedschap waarmee hij als eenvoudige zilverdelver vroeger de grond bewerkte. Nuttig voor zo lang het nodig en tot er iets beters beschikbaar komt en dus allemaal vervangbaar.
De film toont zeker niet de meest fraaie kant van de mensheid maar onderzoekt een hele donker zijde ervan, de film afdoen als een "rise and fall"- verhaaltje is het punt van de film totaal missen. De mannen in deze film zijn met zichzelf en het aardse bezig (letterlijk want er wordt diep gegraven, alsof het afdalen in de put met donkere aardolie een analogie is aan het afdalen aan de donkere kant van de menselijke natuur). Zelfs de vertegenwoordiger van het spirituele, die juist los zou moeten staan van dat aardse lijkt even krankzinnig en door de duivel bezeten als Plainview (geweldige, lichtelijk over the top rol ook van Paul Dano). De confrontaties tussen deze 2 mannen, die eigenlijk elkaars tegenpolen zouden moeten zijn maar feitelijk precies hetzelfde zijn, levert enkele nu al legendarische stukjes filmgeschiedenis op imo. De scene in de kerk, waarbij Plainview gedoopt gaat worden is volgens mij een instant klassieker.
Uiteindelijk heeft deze film wel iets weg van een Kubrick. Fascinerende en beklemmende film die langzaam maar zeker steeds verder wegzinkt in de diepzwarte teerput van de menselijke ziel. De film blijft ook erg hangen en ik denk dat There Will Be Blood met het herzien er alleen maar beter op zal worden.
- 1964 stemmen
Mij lijkt het eerder dat mensen geïrriteerd raken wanneer een film wordt afgekraakt zonder enige vorm van argumentatie, wat ik zelf ook behoorlijk storend vind.
Het staat je natuurlijk vrij een film slecht te vinden en van mening te verschillen met anderen, maar beargumenteer dan tenminste waarom ipv gewoon zoiets te posten als 'baggerfilm', daar schiet toch niemand iets mee op.
Halcyon
Dat is net heel m'n punt. Zelfs wanneer ik hier uitgebreide reviews zie (inclusief de mijne) waarin met argumenten een negatieve filmervaring wordt bijgestaan, worden de users hierover aangepakt.
En reviews als "baggerfilm" zul je mij nooit, maar dan ook nooit zien posten. Beetje raar dat je hierover begint!?
- 1964 stemmen
Het is dan ook geen persoonlijke visering, er zijn er van dit type 'reviews' gewoon al heel wat geweest bij deze film.
Knisper
Ja, maar aan de andere kant heb je ook berichten als "topfilm, 5* ", die in feite inhoudelijk even weinig bijdragen.
Lord Flashheart
Eens met Knisper. Voor de pauze was de film briljant, na de pauze werd het steeds slapper. Einde vond ik behoorlijk vergezocht. Uiteindelijk 4**** en da's ook voor het eten.
NarcissusBladsp.
Medecineman hierboven....met een mooie recensie hierboven.....slaat (voor mij) de spijker op zijn kop....
Nielskie
Aardig zondagfilmpje, maar niet mee of minder. Zeker het eind, na en film van 2,5 uur, vond ik matig.
Madecineman (moderator films)
Tja, het is dan ook een discussieforum en er valt natuurlijk meer te discussiëren tussen 2 verschillende meningen...
Maar ik vind het zelf niet zo vreemd dat niet iedereen deze film even goed vindt. Het is toch niet echt een heel toegankelijke en makkelijke film. Hij is traag, vrij zwaarmoedig, de hoofrolspelers zijn allesbehalve sympathiek en bovendien een tikkeltje theatraal. Zijn genoeg mensen die zo'n film niets vinden of met hele andere verwachtingen gaan kijken en dan bedrogen uit zullen komen.
Co Jackso
- 21924 berichten
Zonder aanvallend te klinken, wat had je dan verwacht? Ik ben eigenlijk wel benieuwd van welk aspect van de film mensen in het algemeen meer van hadden verwacht.
NarcissusBladsp.
Het gaat erom dat mensen religie misbruiken voor eigen persoonlijk gewin....Ik vond Eli vanaf het begin doorzichtig......dat komt door die overdreven vrome smoel....Het doet me ook denken aan Jezus die woedend de Tempel, vol handelaren, schoonveegt....maar Anderson gaat, naar mijn smaak, impliciet nog veel verder....de woorden 'plain en view' zijn voor mij veelbetekend.
Knisper

Felle kritiek? Quentin Tarantino haalt uit naar Paul Dano: 'Zwak en oninteressant'

Oscarwinnende film 'There Will Be Blood' van Paul Thomas Anderson morgen op televisie

'There Will Be Blood' wordt morgenavond (28 januari) uitgezonden: 'Eén van de beste films van de laatste tien jaar'

Oscarwinnende film 'There Will Be Blood' van Paul Thomas Anderson vanavond op televisie

One Flew over the Cuckoo's Nest

Cidade de Deus
Drama / Misdaad, 2002

O.J.: Made in America
Documentaire / Biografie, 2016
broer of zus relatiecaliforniëkapitalismegebaseerd op boekpastordeaf-muteamerican dreamfanaticpipeline petrolhebzuchtbaptismnarcissismvadermisanthrophyoliegeldreligieimpostorkerkmoordenaaralcoholischoil industry narcissismchild abandonmentcharacter studyzealot bowling alleysign languagesoil fieldshockingturn of the century19e eeuwadopted sonbegin 1900complexpersonality changepipeline 20th century1890smilkshake commandingsurdez