• 9.378.457 stemmen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 8 november 2007

Plot Ben X

"Everything's dare"

Ben is anders. Zijn leven zit vol vreemde rituelen. Hij lijkt te leven in zijn eigen universum, dat zich voor meer dan de helft afspeelt in de wereld van online computergames. In de echte, harde wereld van een technische school is het leven voor hem een dagelijkse hel, met twee kerels die hem het leven bijna letterlijk onmogelijk maken. Ben heeft een plan. Een plan van één woord: moord!

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Bijzondere film, wat altijd zal blijven is dat mensen die er vreemd zwakker of anders uitzien altijd door " een bepaalde groep normale " mensen geplaagd en getreiterd word: 4,0

avatar van Diederik58

Diederik58

Aangrijpende film.

De hoofdrol vind ik niet goed gecast. Hij is te oud.

Autisten die ik ken, reageren wel anders dan Ben doet. Het was soms over de top in deze film. Typerend is overigens wel dat ze een eigen werkelijkheid kennen en daarin anderen niet of nauwelijks toelaten. Dat werd in de film aardig in beeld gebracht.

In elk geval vond ik deze film beter dan Rain Man met Dustin Hoffman als autist.

In Nederland worden kinderen met Asperger of andere vormen van autisme in veel gevallen in het onderwijs speciaal begeleid. In een groot aantal gevallen volgen deze kinderen regulier onderwijs met wisselend succes. Overigens vind ik de film meer over pesten gaan dan over autisme. Pesten is van alle tijden. Hoe de school in deze film met dit pesten omgaat is te betreuren.

Het einde was volkomen ongeloofwaardig, maar wel aardig bedacht.

avatar van LeenLief

LeenLief

Ben X is een pakkende film en vertelt het verhaal van een jongen met autisme vanuit de jongen zelf. De wereld waarin Ben leeft wordt zeer intens verwoord en verbeeld. De film speelt zich voor een groot deel af in het computerspel Archlord. De gamewereld en de reeële wereld lopen in elkaar over. In de gamewereld is Ben een held (hij heeft het tot level 80 geschopt, dat is "heel ver")! In de echte wereld wordt hij de hele tijd geconfronteerd met zijn anders zijn! Hij probeert hiermee om te gaan door de gamewereld en zijn sterke Avatar op te roepen in de echte wereld. Zijn vriendinnetje binnen de game Scarlet is zo ook in de reeële wereld bij hem en helpt hem met zijn plan. Dat plan is gewoon geweldig! Het verrassende einde vind ik dan ook het mooiste van de film! Ben zet iedereen te kijk en doet wederom online/digitaal wat hij in het echt niet kan. Ben X is gebaseerd op het boek “Niets was alles wat hij zei”!

avatar van Brol

Brol

Het einde was te ver gezocht.
Die ingebeelde vriendin dat had ik door. En dat paste bij de film. Maar je moet wel erg meegaand zijn om mee te stappen in dat verhaal van die nepbegrafenis, krijg dat geregeld...
Ik vond het ook erg raar dat-ie "zelfdoding" pleegde op een ferry. Tijdens de promotiecampagne van de film wordt telkens verteld dat die jongen van het Gravensteen gesprongen is. Misschien uit respekt voor de familie veranderd. Of omdat het onmogelijk is om een zelfdoding te faken aan het Gravensteen ( te hoog misschien). Maar als je een nepbegrafenis organiseren kan...
Enfin, ik vond het te veel onverwachte elementen bevatten aan het eind: ferry-Gravensteen, ingebeelde vriendin, nepbegrafenis.

Pesten was wel zeer goed weergegeven, om misselijk van te worden.

avatar van toxauron

toxauron

Leuk om het station in Gent te herkennen

Schitterende Belgische film als je het mij vraagt.

avatar van film88888

film88888

één van de beste vlaamse films OOIT! en ook wel ooit gemaakt.

De film is erg meeslepend, en ik zat wel de dikke 90 minuten precies in de film. Zo hard was ik aan het scherm gekluistert.

Greg Timmermans speelt erg knap. Wat wel niet meteen erg simpel zal zijn om deze rol te spelen.

Het verhaal van de film is zeer dramatisch, en maakt hopelijk pesters wakker dat wat ze doen niet ver kan gaan.

De film heeft in mijn ogen veel boodschappen. (o.a. iedereen die motorisch gehandicapt is, of beetje anders is dat je die niet mag buiten sluiten, en ook dat pesten erg verkeerd is, en zwak, en zo zijn er nog dingen die ik kan blijven opnoemen.)

Ook leuk om nog bekende gezichten in de film tegen te komen zoals: Pol Goossen, en Ron Cornet.

Als het van mij afhangt mag Nic Balthazar zeker nog films regiseren want deze verdiend toch een grote pluim.

4,0 sterren

avatar van Baswazz

Baswazz

LeenLief schreef:

Heel mooi verwoord.

avatar van Teddy Daniels

Teddy Daniels

Wat ik me afvroeg
Is Ben nu echt onder die trein gesprongen of niet?
En is al wat er na komt, gewoon wat er zich afspeelt in zijn hoofd en wat hij wou dat er zou gebeuren? of is hij niet gesprongen en is het gewoon de realiteit wat er nakomt?

alvast bedankt

Overigens sterke film met zeer degelijke vertolkingen.
Alleen het einde is een teer punt

avatar van Erwinner

Erwinner

Volgens mij moet jij hem nog een keer bekijken. Zo lastig was deze

film niet.

Ik vond het pil moment wel erg grappig en vertederend. Daar kon ik

me goed bij inleven.

Leuke tragische film bij momenten.

avatar van Barmy

Barmy

Goed als didactische film voor in middelbare scholen ofzo, maar als film schiet dit voor mij toch echt tekort.

Natuurlijk is het erg om te zien wat Ben overkomt. Het probleem is dat het nooit meer is dan dat. Van personages is amper sprake. Tel daarbij het überlelijke camerawerk en belachelijke effectjes en je krijgt een film waarbij ik de hele tijd het gevoel had dat ik naar een cheap reclamefilmpje zat te kijken.

de film heeft trouwens een van de slechtste en meest geforceerde eindes die ik ooit heb gezien.

Desondanks vind ik het goed dat ze zo'n films maken en dat deze prent massaal op scholen is bekeken. Ik heb zelf met zo iemand in de klas gezeten en het verhaal is geenszins overdreven.

avatar van Ayaka

Ayaka

avatar van Teddy Daniels

Teddy Daniels

Ayaka schreef:

Het einde was juist erg goed en maakt dit tot een positieve film

Misschien maakt het er een positieve film van

maar de hele sfeer van de film is negatief, dan moet je er ineens geen 'happy-end' aan toevoegen.

Niet àl deze pesterijen blijven zo onschuldig! Dàt mag OOK eens gezegd én getoond worden.

avatar van Film Pegasus

Prachtige voorstelling van iemand met autisme. Waar Rain Man meer gaat over het omgaan met zo iemand, kruipt men hier nog dieper in de leefwereld van een autist. Vooral de aanpak met het computerspel is zeer sterk. Ik begrijp maar al te goed dat men deze film stimuleert in de scholen. Buiten autisme wordt immers ook het probleem 'pesten' aangekaart. Een echte aanrader en een sterke Belgische prent.

avatar van Roofless

Roofless

Ayaka schreef:
Het einde was juist erg goed en maakt dit tot een positieve film

Ja, het einde van de film was best goed. Hoewel dit voor sommige nogal onrealistisch was, stoorde mij dit niet. Maar de film had ook zo'n kwartiertje eerder mogen eindigen (wanneer Ben van de boot springt en dus wel dood zou zijn). Het is een beetje een dubbeltje op zijn kant; een negatief einde had misschien sommige mensen meer bij de keel gegrepen. Maar dat is nu eenmaal de keuze van de regisseur. Hij wilde duidelijk met een postieve boodschap afsluiten.

avatar van Esther_ke

Esther_ke

Één van de betere Vlaamse films.

Sterk verhaal dat zowel over autisme en pesten gaat. De film schets mooi hoe een autist zich voelt.

De combinatie met het computerspel vind ik heel goed gevonden en uitgewerkt.

De hoofdrolspeler vind ik wel een beetje te oud voor de rol als Ben, maar toch stoorde mij dit niet zo, hij heeft het heel goed gespeeld.

Wat een onverwacht einde, sommige vonden het niet goed, maar ik ben eigenlijk wel blij dat de film zo geëindigd is.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

tijdje geleden Klass zitten kijken, een film over pesten op school. was zeer indrukwekkend. ook deze film is erg de moeite waard om te zien. mooi in beeld gebracht. zeker de mix tussen echt en computerspel. ook het verhaal was orrigineel en meeslepend. goede acteurs en nogmaals mooi in beeld gebracht! 4

avatar van Killerbert

Killerbert

Bijzondere film,

niet echte een duidelijke film en op sommige stukken een beetje te...

Aangrijpende film

die ben is inderdaad een beetje te oud.

maar ik denk dat dit toch een van de betere films is uit België.

avatar van Many

Many

Het verhaal was goed, de film was heel apart gemaakt.

Soms was de film echter over-the-top. Had zeker een punt hoger uit kunnen vallen....

Tjee, wat een teleurstelling. het lijkt wel een aflevering van SchoolTV of zo.

Veel te karikaturaal en extreem. Tuurlijk, pesten is geen enkele school onbekend, maar zo'n makkelijk slachtoffer als een autistische gast op zo'n manier vernederen... zulke laffe figuren waren bij mij op school in ieder geval zelf flink de lul geweest. daar valt geen eer aan te behalen. maar hier doet iedereen gewoon vrolijk mee. Vond het wel een beetje overdreven allemaal.

Buiten dat was het vooral het verhaal naar het einde toe dat wel erg flauw was die ouders die meehelpen aan dat domme plan. . en dat einde kan echt niet.
Acteerwerk van vooral de hoofdpersoon was ook al niet best en de hele film was lelijk en goedkoop gefilmd.

Bluebird was 100 keer mooier en treffender.

avatar van niethie

niethie

Verbaas me eigenlijk wel een beetje over het redelijk aantal slechte recensies, ik zelf was geheel overdonderd na het zien van de film.

Het is echt een film die je vanaf het begin tot het eind geboeid laat kijken, het pestplotje is inderdaad een beetje simpel en af en toe ligt het er wel een beetje dik bovenop maar het verhaal wordt met zo'n kracht op het beeld gebracht dat me dat niet eens meer zoveel kon schelen, het geweldige acteerwerk vooral van de hoofdpersoon en het beeld wat wordt gegeven (vooral doormiddel van de computer/gamer fantasiewereld) van hoe het is om met deze stoornis te leven (iets wat vooral duidelijk wordt gemaakt door de flitsende/drukke montage) is allemaal heel realistisch weergeven en ook de muziek was erg goed en paste goed bij de sfeer van de film (de sfeer en het hoofdpersonage deden me af en toe ene beetje denken aan die uit Donnie Darko).

Daarnaast geeft de film je gewoon een ontzettend naar kut gevoel, de pesterijen (die gericht worden tegen een persoon die zich er niet tegen kan weren) zijn gewoon vernederend en ontzettend pijnlijk om te zien, ook het einde (dat voor mij redelijk onverwacht kwam) was erg indrukwekkend, heb er dan ook een klein traantje om gelaten.

Kortom een film die voor mij als een onverwachte verassing kwam, het was boeiend, indrukwekkend en af en toe moeilijk om naar te kijken maar toch weet de film zijn boodschap (al is hij erg standaard) op een hele goede en krachtige manier over te brengen, het kritiek dat door sommige users worden gegeven kan ik aan de ene kant wel begrijpen maar mij heeft het absoluut niet gestoort.

4,5 sterren

avatar van thibault14

thibault14

Waardeloos, over the top en slecht geacteerd. De kwaliteit van de film verklaart eindelijk waarom ze de dvd gratis bij de gazet gegeven hebben. 0,5*

avatar van morrie

morrie

intrigerende en tegelijkertijd ontroerende film.

heb zelf ook het syndroom van asperger.

hoewel ik het in mindere mate dan de hoofdpersoon heb was het wel heel erg herkenbaar.

vond het vooral door de pestscenes een heel erg moeilijke film om uit te zitten.

was voor mij helaas heel herkenbaar.

het einde vond ik briljant gevonden, wat een mooie wraak.

voor mij een 4*

enige nadeel was het feit dat fictie en werkelijkheid nogal eens verwarrend door elkaar liepen. Anders had er nog wel een halve ster bijgekomen.

voor iedereen die wat over autisme wil weten is dit een heel goede film.

avatar van Ricky Roma

Ricky Roma

Ben ik het nu of is de rating met 0,6 verlaagd? Ik dacht dat hij op 3,78 stond Iemand met wat accountjes 0,5 gegeven telkens?

avatar van Quido

Quido

Iemand enig idee hoe het liedje heet dat onder de trailer van de film zit?

avatar van niethie

niethie

Dat is Include Me Out van de Belgische rockgroep dEUS.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Ricky Roma schreef:

Je bedeolt 0,06 neem ik aan. Je kunt hier, op de statistieken pagina precies het verloop van het gemiddelde volgen.

avatar van *kelly*

*kelly*

Wat een mooie, diepgaande en prachtig geacteerde film!

Topklasse, na Daens vind ik dit 1 van de mooiste Belgische films ooit!

Kan ook perfect gebruikt worden voor een spreekbeurt over Autisme ofzo.

---------->4,5*

avatar van katie morosky

katie morosky

Aanvankelijk leek het me een interessante film maar gaandeweg verviel hij voor me in een typische Nic Balthazar-achtige hoge aaibaarheid. Totaal ongeloofwaardig plot en het 'verrassende' einde leek me gepikt te zijn van een andere Vlaamse film. Toch wist de film me wel te boeien en afgezien van het feit dat de meeste acteurs inderdaad te oud zijn om nog voor tieners door te gaan (waar ze overigens zelf niks aan kunnen doen) is het wel echt heel goed vertolkt. Vooral Titus (als regelrechte klootzak) zie ik heel graag spelen.

Al bij al vind ik de film overroepen en overgewaardeerd maar niettemin het bekijken waard.

avatar van gauke

gauke

Interessante en ontroerende film, alleen af en toe een beetje te veel van het goede.

avatar van crazykenny

crazykenny

eindelijk eens een GOEDE film over pesten:)