• 9.379.649 stemmen

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Thomas Jane, Marcia Gay Harden en William Sadler

Releasedatum: 7 februari 2008

Plot The Mist

"Belief divides them, mystery surrounds them, but fear changes everything."

Nadat het kleine plaatsje Bridgton getroffen wordt door een hevige storm, verschijnt een mysterieuze mist. David Drayton (Thomas Jane) en diens zoontje worden, net zoals vele andere dorpelingen verrast door de mist terwijl ze inkopen doen. Al snel blijkt de mist een dekmantel, waarin de meest vreemde en gevaarlijke wezens zich verstopt hebben. Drayton vreest voor zijn leven en voor dat van zijn kind en probeert met alle macht te overleven...

dutchtuga

Op papier ja, verder niet voelbaar in de film. Als ik een vergelijking zou moeten maken zou The Thing dichter in de buurt komen. Qua opzet zijn de films die je noemt totaal anders.

avatar van Reinbo

Klopt, maar vooral in hun uitvoering zijn ze veel beter. Ik heb nog nooit een zo'n slecht geregisseerde film gezien. Doel met name op de acteursregie en de interactie tussen de mensen in de supermarkt. Verder kent de opzet: supermarkt (warenhuis) als schuilplaats voor het kwaad, een grote overeenkomst. Maar verder dan halfslachtig kattebrokken stapelen kwamen ze niet. Had zoveel meer mee gedaan kunnen worden.

avatar van horned_reaper

horned_reaper

Zeer vermakelijke film.

Lekker weer eens een ander einde en verder heerlijke film voor een zaterdag avondje.

avatar van musicboy

musicboy

Van Musicmeter ook maar even naar Moviemeter overstappen en tijd voor een eerste bericht.

Op zich is berichten schrijven over films zinloos, want hoe kan je nu een mening geven zonder spoilers? Zelfs een zinnetje als 'verrassend of voorspelbaar einde' is eigenlijk een beetje een spoiler.

Maar oké, deze film heeft me gisteren wel aangegrepen, vooral het einde is beklijvend. Had er echt een naar gevoel bij.

Wat Reinbo schrijft, vind ik zo typisch 'wat ben ik toch een intellectueel'-gedoe. Beetje afkraken vanuit de waanidee over een filmkennis te beschikken waar anderen voor moeten buigen. Deze film is veel beter dan de doorsnee thriller/horror/SF/end of days-prent, al is het maar door het einde. Afkraken is makkelijk, maar soms ook lachwekkend.

avatar van Reinbo

Het is duidelijk dat dit je eerste berricht is. Want ik als je me iets beter zou kennen dan weet je dat ik deze film afkraak omdat ik 'm op de genoemde vlakken barslecht vind. Met name het acteerwerk (en de acteurs regie) zijn in vrijwel elke thriller veel beter. Het einde noemde ik al als pluspunt. Verder genoeg pulp die ik hoog waardeer.

avatar van Erwinner

Erwinner

Bij deze film werd ik echt depressief. in eerste instantie door de alle ingredienten die de film je overspoeld.

Dan tijdens de film peinzen of ik dit wel af wil kijken. Na die drempel genomen te hebben belande ik in een nog depressiever einde.

Had ie me wel effe te pakken....

avatar van misz81

misz81

IK verwachtte best veel van deze film, maar vond hem erg tegenvallen. De gelovige vrouw vond ik erg overheersend en irritant.

Redelijk vermakelijke film als je niks te doen hebt, maar erg goed vond ik 'm dus zeker niet..

Reinbo schreef:

Toch is dat acteerwerk en regie typisch in een King verfilming. Vooral de tv verfilmingen. The Mist in dat perspectief plaatsen maakt het een meesterwerk. Snap dan niet wat je zo aan King waardeert als je dit aspect als zo slecht beschouwt.

avatar van ellentjah

ellentjah

Wow, heb de film net gezien en ben er even niet goed van ...
Bij het eerste scary moment in de film moest ik nog wat lachen met die tentakels , maar bij de volgende spannende scène zat ik al met m'n handen voor m'n ogen en daarna zelfs m'n vingers in mijn oren .. Vond de film pretty scary dus .. En het einde .. omg ..

dutchtuga schreef:

Het was een novelle van King. Ik ken het boek niet, maar het scenario, en dan doel ik vooral op de dialogen en beslissingen in de supermarkt, is een ramp.

Ik weet dus niet of dat direct aan King toe te wijzen is. Die wel meer hele slechte films (Dak Half, ed), maar ook goede op zijn naam heeft. De goede hadden ook steevast een goed regisseur.

Wellicht zijn het ook niet de King films die over een grote groep mensen gaan die ik goed vind. Ik zie liever een monster (Cujo, Christine) of een man langzaam zijn verstand verliezen (Shining).

Maar kijk de film nog maar eens en je zal zien hoe slecht de scenes in de supermarkt zijn.
De groep gedraagt zich constant in doodse stilte op de achtergrond, als toeschouwers op een filmset....terwijl de hoofdrolspelers om de beurt hun zinetje opzeggen. En de beslissingen: niemand naar buiten, er is geen monster, jullie houden me voor de gek, wel naar buiten, niet naar buiten, naar de apotheek me z'n 8-en om één zwaar gewonde man te redden (onder het mom "Er mag niemand meer dood" ) gebeuren zonder enige goede reden. Net als het halfslachtige kattebrokken stapelen. Wat had dat eigenlijk voor zin?

Nee deze King (voor zover hij er verantwoordelijk voor is) ligt mij totaal niet.

dutchtuga

Ik heb een zwak voor dit type film waar je als het ware deel gaat uitmaken van de groep. Maar ik zal deze film zeker herzien. Misschien dat je genoemde aspecten dan wel opvallen.

avatar van Reinbo

Ik vind de groep juist meestal veel te karikaturaal om me er door aangetrokken te voelen. Vergelijk dit met The Thing. Daar zit zoveel meer geloofwaardigheid in het handelen en dynamiek in het groepsgebeuren. Zijn ze ook niet steeds omgeven door een stuk of 20 nietszeggende (zowel figuurlijk als letterlijk) figuranten.

avatar van gebruiker_56935

gebruiker_56935

@Reinbo. Bijna in elke post vergelijk je deze film met andere films. Probeer het eens de film op zichzelf te beoordelen, want wat je nou eigenlijk precies slecht vind snap ik nog niet terwijl je al 100 berichten bij dezelfde film hebt gepost. Je zegt dat je alle elementen van de film slecht vind. Probeer wat speciefieker te zijn (dat van die baardgroei en make-up enz snap ik wel, maar dat is in heel veel films wel zo), want ik kijk veel films en alles slecht vinden in deze film kan ik me eigenlijk niet voorstellen.

avatar van Reinbo

OK, ik dacht het al goed te hebben verwoord, maar ik zal het nog eens proberen. Ik heb me ontzettend zitten ergeren aan de interactie tussen de acteurs. Iedereen sprak steeds keurig na elkaar, nooit vielen ze elkaar in de reden. Iets wat je onder dergelijke stressomstandigheden wel mag verwachten. Daarnaast ergerde ik me aan de dynamiek van de groep. Nooit waren er op meerdere plekken discussies aan de gang. De groep figuranten stond steeds op afstand en in doodse stilte toe te kijken hoe de acteurs (die aan de beurt waren hun zin te zeggen) met elkaar spraken. Waarom geen geroezemoes of beweging op de achtergrond?

En dan de beslissingen: eerst mag een jongen niet naar buiten van de hoofdrolspeler, later gaat hij zelf wel naarbuiten (om medicijnen te halen voor iemand die bijna dood is. Onder het mom. "Niemand mag meer dood." Waarom zou je in godsnaam 8 man gaan riskeren om een gewonde te redden. Zeker nadat de vorige groep van 6 ook in no time dood was. Een excuus dat de aphotheek dichterbij zou zijn sloeg imo nergens op. Eenmaal in de apotheek gingen ze op zoek naar het juiste medicijn en namen ze slecht 8 potjes mee. Waarom geen vuilniszakken vol meenemen? Je weet nooit wat je nog nodig gaat krijgen.

En dan die buurman die ondanks dat 6 man het hem vertellen en hij een stuk monster ziet, denkt dat ze hem in het ooitje nemen, zonder enkele aanleiding. (Hij gaf wel een excuus, maar dat was zo slap en ongeloofwaardigdat ik die vergeten ben.)

En dan die militairen die zelfmoord pleegden. Je had ze kort te voren even zien overleggen en huppakee, de militairen hebben het gedaan en het is zo erg dat ze liever zelfmoord plegen. Wederom zeer slecht uitgewerkt imo. Dergelijke plotontwikkelingen kom je meestal enkel tegen in no budget horrorfilms al Python vs Komodoo.

Verder vond ik de godvrezende vrouw zo vreselijk clichématig, dat kon eigenlijk 10 jaar geleden al echt niet meer. En zo kan ik nog wel even doorgaan. En dan het stapelen van de kattenbrokken. Wat had dat voorzin als je maar tot halverwege het raam kwam?

En dan vond ik het verder de film van de gemiste kansen... de stress van de situatie had veel realistischer gekund en veel hoger kunnen worden opgevoerd. Had de tijd dat ze vast zaten verlengt tot een week en je had met allerlei tekorten, irritaties, ontstekende wonden en allerlei ziekten kunnen opvoeren.... in plaats van al die overhaaste en onbegrijpelijke beslissingen op te voeren.
Nee ik vond dit echt een heel slecht broddelwerkje.

dutchtuga

Dat jij zoveel reden in een film als dit zoekt. Je verrast me. Plaats The Mist eens in het perspectief van de pulp films en je zal plots een veel betere film krijgen. Dat van de dynamiek zou je ook makkelijk kunnen toewijden aan het gebrek van leiderschap of instemmingsvermogen van de figuranten. Je lijkt wel aan het muggenziften Reinbo.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ik snap best dat iemand zich mateloos kan irriteren aan een film.

Wat reinbo allemaal opsomd snap ik dan ook best.

Een film is fictie natuurlijk en een horror film al helemaal, dus probeer het dan op zijn minst een beetje realistisch over te brengen. Dat gebeurd niet echt.

Alleen ik neem het niet zo nauw wat dat betreft.

Als het om de belissingen gaat. Ja misschien zijn ze gewoon niet zo slim daar.

Als je het mij vraagt zitten ze niet echt lang in die supermarkt. ik schat hooguit 2 a 3 dagen. Ik denk dat de meeste wat stilltjes waren vooral omdat ze het allemaal nog niet echt konden bevatten. Er bestaat een film Das Experiment. Daar worden ze op een gegegeven moment echt gek van elkaar. Weet alleen niet in welk tijdbestek dat is.

Ik heb me ook aan een aantal dingen zitten irriteren, maar verder slecht vind ik de film niet.

avatar van Reinbo

Ach, ik heb me er ook echt aan ge-ergerd de hele film. Ik kan niets anders doen dan vaststellen dat de regiestijl van Darabont mij slecht ligt. Veel te braaf en clichématig.

En die pulpfilms nemen zichzelf ook meestal niet serieus, dat deed deze film zichzelf wel imo. Bovendien spat het enthousiasme er vaak vanaf. Hier vond ik het allemaal erg ongeïnspireerd gebracht. En er zijn ook veel slechte pulpfilms in het genre.

dutchtuga

Denk dat wij op het gebied van horror een niet al te verschillende smaak hebben. 4* verschil bij deze is toch opvallend veel . Maar so be it. Herziening komt snel en dan kan ik mijn mening bevestigen of herzien.

avatar van Reinbo

Ik hoop voor je dat die niet tegenvalt.

dutchtuga

Ben het er trouwens absoluut niet mee eens dat deze zich serieus voordoet. Duidelijk een tussendoortje van Darabont en misschien daarom juist zo goed imo. Darabont met minder geld en sterren kan dus degelijk wel wat goeds maken.

avatar van Unky

Unky

hij duurde me veel te lang. meestal zijn dit soort films na 1,5 uur echt wel afgelopen, maar deze gaat nog een half uur langer door. het begin kon me nog wel boeien maar halverwege vond ik er niks meer aan. ben het helemaal met reinbo eens..

hij stond in de videoland op nr 1 in de top 50... ongelovelijk

avatar van Ramon K

Ramon K

Ik ben het trouwens eens met bijna alles wat Reinbo tot nu toe aangehaald heeft. Alle dingen die er binnen die groep gebeuren.... ik geloof er echt helemaal geen snars van.

dutchtuga

Wanneer is trouwens de releasedate van de dvd? Kan nergens een datum vinden.

Hij is nu al te huur...

avatar van musicboy

musicboy

Het zijn wel hondenbrokken en geen kattenbrokken die ze stapelen

Reinbo, mijn opmerking over je analyse was een beetje te hard, dat vind ik nu als ik ze herlees, maar toch vind ik deze film echt wel goed.

avatar van Reinbo

Dat kan, ieder zijn ding.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Ramon K schreef:

Pastichio Rocker schreef:

avatar van Erwinner

Erwinner

Pastichio Rocker schreef:

Deze film is anders wel gebaseerd op een waargebeurd verhaal!

Klopt, daarom is het ook zo rustig op straat als er dikke mist is. Hihi.

avatar van Kim008

Kim008

Best vermakleijk, maar heb al veel betere horrors gezien.

De personages waren inderdaad te karikaturaal.

Het einde daarentegen was wel heel erg goed!

3 *