Disturbia (2007)
Met onder meer: Shia LaBeouf, David Morse en Sarah Roemer
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 23 augustus 2007
Plot Disturbia
"The quieter the street, the darker the secrets...."
Na de dood van zijn vader wordt middelbare scholier Kale Brecht (Shia LaBeouf) nukkig, teruggetrokken en gedeprimeerd. Nadat hij op school een leraar heeft aangevallen, wordt hij veroordeeld tot drie maanden huisarrest. Zijn moeder Julie (Carrie-Anne Moss) werkt dag en nacht om rond te komen maar oogst van hem slechts onverschilligheid en lethargie. Terwijl hij thuis verblijft begint hij argwaan te krijgen ten opzichte van zijn buurman: het begint er steeds meer op te lijken dat deze een seriemoordenaar is. Maar zijn deze verdenkingen slechts het product van een opkomende claustrofobie?
Kale Brecht
Detective Parker
Greenwood Boy
Greenwood Boy
berrewillems
Steven Spielberg protege Shia Labeouf tracht zijn buurman als moordenaar te ontmaskeren in Disturbia. En eigenlijk is daarmee heel de inhoud van de film samen te vatten. De film is niet meer dan een veredelde reclamespot van Apple en Microsoft met hier en daar een vleugje spanning bijgevoegd. Het verhaal is flinterdun en voorspelbaar van begin tot einde, waardoor de film nooit echt kan boeien.
Alle acteurs spelen op safe en doen verbazend weinig met hun verhaallijnen. Emoties kan je dan ook maar zelden terugvinden. Filmisch is deze prent zeker in orde. Het auto-ongeval bijvoorbeeld is spectaculair in beeld gebracht en het spelen met kleine videocamera's maakt het geheel jeugdig.
Niemand zal zich steendood vervelen met Disturbia, maar ik vrees dat de film weinige mensen zal bijblijven.
Wtfimdoing
+ Verhaal
+ Acteerwerk
+ Onvoorspelbaar
+ Orginaliteit
- Verhaal blijft hetzelfde, beetje langdradig
Disturbia is o.a. losjes gebaseerd op Rear Window van Alfred Hitchcock, maar dan gegoten in een lekker modern jasje. Dat niveau haalt deze film zeker niet, maar het komt wel behoorlijk in de buurt. Disturbia is een film die qua opbouw goed in elkaar zit. Het eerste uur is, afgezien van het begin vrij rustig en daarna werkt de film langzaam maar goed naar de climax toe. Shia LaBouf is een jonge veelbelovende acteur, die zeer goed acteert en daarbij goed wordt ondersteund door zijn mede acteurs. David Morse is altijd goed en hier af en toe lekker creepy. Aaron Yoo is af en toe ontzettend grappig en een leuk side-kick. Daarnaast is film gewoon af en toe behoorlijk spannend en door de af en toe leuke humor kijkt de film gewoon lekker weg. Kortom een prima film!
Arie18
Leuke verhaallijn met veel humor tussendoor!
Mooiste moment van de film:
Dat die box op het dak wordt gezet tijdens die party
(en natuurlijk dat ene telefoontje naar de moeder van die buurjongens op het eind)
Herzien (maar blijkbaar nooit een originele recensie voor geschreven).
Eerste scene herkende ik dat gastje wel, kereltje uit Disturbia. Toen het even later ook om Disturbia leek te gaan werd al redelijk snel duidelijk dat er niet teveel blijven hangen was.
Verder was het nog wel aardig maar veel meer dan wegkijken was er niet bij. Acteerwerk was matig, die Chinese kerel zelfs redelijk irritant. Verhaaltje viel ook nog wel mee maar erg afgekeken uiteraard.
Redelijk vermakelijk gebroddel, aardig einde nog wel maar een film die uiteindelijk niet bepaald blijft hangen en nooit meer wordt dat wat kleurrijk gefilmd vermaak.
3*, halfje eraf wat mij betreft. Verder ook geen type film voor herzienig, maar kwam toevallig langs.
- 12092 berichten
Behoorlijk afgekeken van Rear Window inderdaad, een film die 60 jaar eerder is gemaakt, en van jou ongetwijfeld een 0,5 krijgt. Blijft jammer Onderhond
Die krijgt 1.5*, maar zie je punt niet zo. 't Is niet dat het zo'n geniaal idee vind. Vind deze film gewoon veel aangenamer wegkijken.
Erwinner
Vreemde vergelijking op de verrekijker na.
- 12092 berichten
Vreemde vergelijking op de verrekijker na.

Je hebt gelijk joh.. er zit niets van het thema begluren van je buren bij
Ik ontken de invloed van Rear Window allerminst, maar vraag me toch nog steeds af wat er nu zo "jammer" is ...
- 12092 berichten
Ik zeg niet dat jij hem ontkent, maar die Erwinner heeft kennelijk één van beiden nog nooit gezien of hij had iets teveel gedronken ofzo
Ik heb al eerder aangegeven geloof ik dat ik het wel een aardige variant op Hitchcock vind, een soort tienervariant. Daarmee beslist niet beter natuurlijk, maargoed..
Erwinner
Een verrekijker en overburen, is natuurlijk onontkoombaar een setje!
- 12092 berichten
Ik vraag me nogmaals af of je beide films ook daadwerkelijk gezien hebt.. als dat het enige is dat je is opgevallen durf ik namelijk te stellen van niet
Erwinner
Rear window verschilt nogal.
Passief vanuit één raam naar veel meer raampjes koekeloeren om vervolgens alle gebeurtenissen bij te kletsen en dat de hele film door!
- 12092 berichten
Er wordt in die film toch ook daadwerkelijk actie ondernomen hoor, en wel op vrijwel identieke wijze als hierin gebeurt
Daarnaast zijn die conversaties nou juist een aantrekkelijk deel van de film, niet iedereen is van actie actie en nog eens actie
Woutrr
Niet zo'n cliche thriller waarvan je er al 1000 hebt gezien...
Spannend, origineel, leuk verhaal, goede humor, realistisch,...
Alles wat een goede film nodig heeft
Wanneer hij die boxen buitenzet terwijl die Ashley een feest geeft.. en dan dat "lovin' you" nummer, haha geweldig!
The Last
Rear window verschilt nogal.
En dat is hier niet het geval?? Enkel het laatste gedeelte, zodra de clue is onthult bevat meer actie.
Ik vind Rear Window (als grondlegger) haast de perfecte uitvoering van zo´n thema. Dit is gewoon een soort hedendaagse tienerversie, die m.i. in de verste verte niet kan tippen aan Rear Window.
En trouwens Disturbia was een paar maanden terug nog officieel erkend als remake van RW.
- 12092 berichten
Dat zou inderdaad een dekkende subtitel zijn ja, volkomen van de pot gerukt dat iemand de overduidelijke één op één adaptatie van het script niet ziet.
sinterklaas
2de film met Shia LaBeouf die ik heb gezien. (de eerste was Eagle Eye tevens ook van dezelfte regiseur) maar dit was toch ook een zeer aangename en ook spannende film. LaBeouf laat toch weer eens wat prachtigs zien. Verder had Roemer ook een mooie bijrol en ook vooral die buurman. En Carie Ann Moss mocht als de moeder spelen van Kale (LaBeouf). Verder begon de film goed met dat ongeluk en dat incidentje op school waardoor Kale electronisch huisarrest krijgt. Dan lijkt het wel een beetje af te haken naar een soort teenagers film (gluren, meisjes kijken enz) maar al snel zit de spanning er wel diep in als we achter de geheimen van de buurman komen en Kale en zijn vrienden dat willen onderzoeken. En dan zitten er nog wel eens nagelbijtende momenten in wat de film ook helemaal goed maakt. Ook Yoo had een perfecte aanwezigheid.
Wat trouwens wel best grappig was was dat nadat Kale die buurman heeft neergestoken, dat zijn voetklem eraf werd gehaald vanwege "goed gedrag"
Maar toch weer net als Eagle Eye van dezelfte regiseur een prachtige spannende film. Prachtige acteerwerk en dialogen. En de spanning natuurlijk om niet te vergeten.
Erwinner
Ik blijf bij mijn standpunt. Alleen de verrekijker en het gluren komt overeen. En dan vraag ik me nog af of het dezelfde type verrekijker is.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Matig filmpje. Ik las hier ergens dat de film origineel zou zijn. Dat is juist één van de termen die ik niet zou gebruiken. De film werd nergens écht spannend, wist me nergens te verassen - vooral omdat het bij cliché's blijft. Zonde.
jesseverdellen
Wie zou mij kunnen vertellen hoe dat liedje heet die als ringtone op de mobiel van die chinese jongen wordt gezet door dat meisje? Ik zoek er al lang naar maar nog steeds weet ik de naam niet.
*Joly*
Het werd toch op de mobiel van Kale gezet??
Maar miss moet je op deze site kijken
Denden 100 Piek
Gister weer eens gekeken, ik moet zeggen dat het onbenullige liefdesverhaaltje mij minder stoorde de tweede kijkbeurt. Ik verander mijn score niet, want het blijft een standaard thriller vol met clichès, maar de film is zeker goed voor meerdere kijkbeurten. Het kijkt makkelijk weg en blijft erg vermakelijk.
*Joly*

MWAHAHAHAHAHAHAHAH
B_B
- 1969 berichten
Perfect als wegkijker maar verre van bijzonder.
Vooral lekker sfeertje, vooral erg luchtig met een beetje spanning op de juiste momenten. Caruso's visuele stijl bevalt me ook wel, niet erg bijzonder maar wel altijd degelijk en in dit geval lekker kleurrijk. Score is dan best wel weer kut maarja zo heel erg is dat hier niet.
Verhaaltje is best aardig maar bevat iets teveel clichés om echt boeiend of spannend te maken, helaas ook ietsje voorspelbaar. Acteerwerk is best aardig, begin LaBeouf steeds wat meer te waarderen en David Morse laat weer zien dan hij vooral sterk is in bijrollen.
Al met al erg leuk, maar blijft me niet lang bij denk ik zo. 3*
catootje
Hoezo onwerkelijk!!!
Nee, deze film scoort bij mij niet hoog. Het verhaal was leuk gevonden maar slecht uitgevoerd. Jammer!

Thriller 'Disturbia' met Shia LaBeouf verdwijnt eind deze maand van Netflix

In de ban van 'Baby Reindeer' op Netflix? Deze films blijven ook obsessief met je bezig

Netflix verwijdert onder meer deze vijf goede films voor de jaarwisseling

Netflix voegde vandaag onder meer deze vijf goed beoordeelde films toe

Dear Frankie
Drama, 2004