Genre: Roadmovie
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Rain Man
"A journey through understanding and fellowship."
Als de vader van de yuppie Charlie overlijdt, erft hij een oldtimer en een rozentuin. Hij komt tevens tot de ontdekking dat hij nog een broer heeft. Raymond is autistisch, maar is wel in staat om ingewikkelde wiskundige vraagstukken op te lossen. Hun vader heeft al zijn geld achter gelaten aan Raymond, terwijl die totaal geen idee heeft waar geld voor dient. Charlie is woedend en ontvoert Raymond uit zijn verzorgingshuis. Hij wil hem meenemen naar Los Angeles, maar Raymond weigert te reizen met een vliegtuig en dus zijn ze gedwongen om per auto te reizen. Wat volgt is een lange rit waarbij de twee elkaar leren te waarderen.
- Trailer (YouTube)
Iris
Sally Dibbs
Small Town Doctor
jassonn
OKe, ik denk dat ik begrijp wat jij nou bedoeld, we zatten niet helemaal op de zelfde lijn
Maar wat ik mij dan wel zo af vraag... Ik heb best veel kennis van autisme en aanverwante stoornissen (autisme spectrum)(jij ook merk ik). Maar welke ontwikkelingstoornisen hebben de "idiot savanten" dan nog meer volgens jou?, volgens mij ga jij daar namelijk een beetje de mist in.
Edit: We kunnen natuurlijk ons zelf ook afvragen of deze discussie ergens zin heeft, aangezien de "geleerden" er zelf ook nog niet helemaal uit zijn wat betreft het autisme spectrum
Het is zo'n ingewikkelde stoornis. Vroeger had je alleen Kanner-auitsme, toen kwam ineens het Asperger-autisme erbij, en PDD-nos en nu ook al NLD. Het wachten is op de nieuwe uitgave van de DSM
Menghini
Had ik ook al aan gedacht...
Kan van alles zijn: dyslexie, dysphasie, etc., fobieën, schizofrenie, hoog-begaafdheid, retardatie, andere sociale/gedragsmatige stoornissen (compulsief-obsessief, depressief, etc.)
Autisme op zich betekent: in zichzelf gekeerd, "alleen van zichzelf houdend" (m.a.w. niet bindend aan anderen), deze hoeft dus niet gepaard te gaan met de andere stoornissen en kan gewoon op zichzelf staan.
Bij savant syndroom is autisme standaard, naast de andere ontwikkelingsstoornissen... Idiot savant houdt dus ook hoog-begaafdheid in, retardatie, dysphasie, dysgrafie... (bij Rainman/Peek is het dus geen dyslexie, want lezen kunnen ze prima...).
En dan zie ik het zo: er is dus een combinatie autisme en hoog-begaafdheid, wat je onder de noemer "autistisch savant" zou kunnen zetten... En definitie-gewijs gezien behelst "idiot savant" niet alleen "autistisch savant", maar ook andere stoornissen...
Reactie op edit: Ja daarin heb je volledig gelijk... Er zijn veel verschillende vormen van autisme en men is er nog niet zeker over... Maar ik denk dat we er nooit achter komen: het blijven hele bijzondere mensen en er zal steeds wat unieks zijn te ontdekken.
Meer edit: ik heb alleen maar losse kennis hierover: "idiot savant" vind ik heel interessant en ik vind het leuk om over dit soort dingen te lezen... Ik heb verder niet veel kennis: waar ik het uit haal zijn een aantal artikelen en een boek, maar dat is alles... Ik hou gewoon van dit soort discussies...
jassonn
Ach ja, de meeste kennis heb ik zelf van het Asperger syndroom en PDD-nos, ik kom dus ook wel veel mensen tegen uit het autisme-spectrum. Voor de rest haal ik het ook uit boeken of spreek erover met psychologen en begeleiders
. Overigens kun je mij in de vertste verte niet vergelijken met Raymond
Menghini
Wat zeggen de psychologen/andere mensen binnen het autisme-spectrum dan van Rainman? M.b.t. bijvoorbeeld wat de aandoening is? (als ik vragen mag...?). Want daar heb jij dan in ieder geval al meer ervaring mee en waarschijnlijk weet je daar dan ook meer over.
Ik ben maar een tandheelkundestudentje met wat meer interesse richting communicatie en psychologie...
jassonn
Meestal heben we het daar niet over omdat dat type autisme veelste ver van ons afstaat. Daarnaast willen veel mensen die binnen het autisme-spectrum gediagnotiseerd zijn er vaak niks van weten. Ik ben wat soepeler overigens
Menghini
Ach ja: je grote hobby is films, neem ik aan (bij mij wel in ieder geval!)? Ik denk dat je Rainman dan ook niet over het hoofd kan zien...
Ik vind het wel interessant om een mening van iemand te horen die er zelf ook mee te maken heeft. Dat geeft meestal toch een andere kijk op dit soort films. Ik vind het dan ook leuk om bij bepaalde films alle achtergrond uit te zoeken (ik ben dan ook een groot voorstander van veel extra's bij de film! En dat is eigenlijk ook de reden dat ik ben overgestapt op DVD's.
Kai
Prachtige film!
Naar mijn mening één van de beste rollen van Tom Cruise en de rol van Dustin Hoffman is geweldig.
Geniaal hoe die man "uh oh" kan zeggen
Maar zijn hele neerzetten van een autistisch persoon is natuurlijk geweldig. Mooi ook om te zien hoe Charley en Raymond naar elkaar toe groeien.
gemaster
Wat een onzin, zulke woorden verwacht je niet snel van iemand met toch wel goede films in zijn top 10.
Ik kreeg gewoon vlekken van deze film. Alles is zo voorspelbaar: Cruise die eerst niets van Hoffman moet hebben, maar uiteindelijk gaat ie toch van hem houden etc. Alsof ik naar een romantische comedy met Julia Roberts zat te kijken.
flipsen
Idiot savant?, over wie heb je het nou Menghini?
Volgens mij nu over Jack Torrence uit the Shining.
, goeie!Maar om nog even een puntje uit de discussie tussen Menghini en Jasson te lichten:
... Maar daarbij moet wel gezegd worden dat ongeveer 10% van de personen met autisme savante trekken hebben ...
Flipman
Voor mij is deze film erg belangrijk, omdat ik zelrf aan het syndroom van Asperger lijd, een variant van autisme. Mijn moeder heeft me uit mijn eigen wereldje geholpen, waardoorik wel 'functioneer als een "normaal" mens'.
Ik bekijk deze film vooral in het oogpunt van: 'Als mijn moeder me niet had geholpen mjin sociale vaardigheden te ontwikkelen, had ik ook zo kunnen zijn!' Daarom laat deze film ook zo'n indruk op me achter.
Captain Pervert
Gekeken op aanraden van en samen met vriendin. Verwachtte sentimentele dramazooi in de trant van RTL4-waargebeurd-RebeccaDeMornay-TV-film-zooi, maar dat viel erg mee. De film had genoeg komische en spannende momenten, gecombineerd met goed acteerwerk van Hoffman en Cruise. Echt een goede film dus.
D0N4LD
De film is meesterlijk geacteerd, daar is geen twijgel over mogelijk
maar wat ik heb gehoord, dat Dustin Hoofman niet één soort autisme speelt maar een mengelmoes van allemaal soorten en dat is och heel jammer.
met de film zelf is niks mis 4,5/5
WB
Zeer goeie film! Hofman speelt de sterren van de hemel en Cruise is ook alles behalve slecht! Geweldig! Enigszins zit er weinig verhaal in, maar dat wordt allemaal goed gemaakt met het goeie acteerwerk!
4 sterren!
flipsen
teunz
...Hofman speelt de sterren van de hemel en Cruise is ook alles behalve slecht! Geweldig! Enigszins zit er weinig verhaal in...
Ben het helemaal met je eens als het gaat over het geweldige acteerwerk. Subliem gewoon. Daarnaast vond ik ook dat het verhaal te weinig in zich had. Vanwege het perfecte acteerwerk en het magere verhaal 3*.
Ruud4
...het verhaal is in deze film helemaal niet zo belangrijk. Het gaat om de personages, de realtie tussen de hoofdpersonen. Het leven met...
en idd, door dat fenomenale acteerwerk is 'rainman' een geweldige film. Erg aangrijpend... vooral de laatste scene.
4 sterren.
tuureluur
hoffman speelde net alt cruise fantasties en naar werkelijkheid.
crrrazylegs
OOOWWW!!!! Wat een geweldige film!!!
Hoffman is een echte ras acteur.. Een topper!!!
*5.0 (jaja.. echt waar
argus
De twee acteurs acteren inderdaad zeer sterk, maar op den duur wordt het toch allemaal een tikkeltje ééntonig en voorspelbaar. Gelukkig laat Valeria Golino haar gezicht nog eens een keer zien, ik ken haar nog van Julius Caesar (2002), daar ziet deze italiaanse actrice er nog steeds,net zoals in deze film, knap uit. Een paar komische situaties kunnen de film nog net redden. Het einde vond ik weer ontroerend. 3
sweetlake
Twee topacteurs in een film, want dat zijn ze in combinatie van een gedurfd maar oh zo mooi verhaal. Vond in de muppets trouwens de purple rainman ook goed acteren, maar dat terzijde. Ik denk inderdaad dat dit een echte aanrader is voor elke film liefhebber die een goed verhaal kan waarderen.
Pieter Montana
Wat een geweldige film!
Tom Cruise en de terechte Oscarwinnaar Dustin Hoffman vormen een geweldig duo!
Pieter Montana
Komt 5 augustus weer eens op tv, Yorin 20.30.
Allen kijken dus!!!
Vera
Kei goede film
Ik had de film al eerder gezien, maar misschien kijk ik um nog maar een keertje voor de gezelligheid. Erg mooi verhaal en natuurlijk de acteer prestaties!!
4.5 *
mur_86
ik ga eerste de film weer kijken dan ga ik pas stemmen. ik heb hem al een keer gezien maar ik heb niet meer zo'n goeie beeld over het film maar morgen breng ik wel mijn stem uit als ik die film heb gezien, maar mensen kijken is wel een mooie film

Geprezen dramafilm 'Rain Man' van Barry Levinson verschijnt binnenkort weer op Netflix

Prime Video schopt er weer een heleboel titels uit: Staan deze hoogvliegers op jouw lijstje?

Online casino spellen die ook in films voorkomen

Dramafilm 'Rain Man' van Barry Levinson wordt vanavond uitgezonden op NPO 2

Forrest Gump
Komedie / Drama, 1994

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
individualverlies van geliefdementally disabledautismeyuppiecar dealeregocentrism rondritblackjackcincinnatireizenconvertiblelas vegaspsychiateronbekwaamheidroadmoviementally handicapped manduringcreditsstingerasperger's syndromesuppressed memorysavant lovingforgotten memory sentimentalmelodramatic