Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 132 minuten / 119 minuten (ingekorte Amerikaanse versie)
Alternatieve titel: Steiner - Das Eiserne Kreuz
Verenigd Koninkrijk / West-Duitsland
Geregisseerd door: Sam Peckinpah
Met onder meer: James Coburn, Maximilian Schell en James Mason
Gesproken taal: Duits, Engels, Frans en Russisch
Plot Cross of Iron
"Captain Stransky, you are the rest of my platoon"
De film gaat over een gedesillusioneerd Duits peloton aan het Oostfront met Steiner (Coburn) als belichaming van de totale idiotie van oorlog. Onder begeleiding van een scherp contrasterend kinderkoor en gruwelijke dia's ontvouwt zich een orgie van plastisch geweld waaruit iedere individuele soldaat op zijn eigen manier probeert te ontsnappen.
Unteroffizier / Feldwebel Rolf Steiner
Anselm
Schütze Maag
Unteroffizier Schnurrbart
braambes
Boeiende momenten worden afgewisseld met saaiere. Ondanks de vele plotwendingen bleef er een erg grimmige sfeer aanwezig. Net geen 3.5, dus 3*
Quentin
Sterke rollen, ziet er prachtig uit, goede sfeer, erg sterke scenes máár het plot blijft soms wat traag en verwarrend. 3,75 *
ewalk
Schneider( James Coburn ) geeft in de film zelf aan dat hij alles verfoeid wat met die smerige oorlog te maken heeft.
Het gaat hier om korporaal(later sergeant)Steiner dus geen Schneider.
Verder is de film okay. Weer eens op een andere manier gefilmd.
Inderdaad jammer van de moderne m60 tanks en de boswachter uniformen van de Wehrmacht.
xangadix
Van mij mag het allemaal wel wat duidelijker. Ik vind het een beetje een rommeltje. Ook de actiescenes konden me niet bekoren, met steeds weer dezelfde mortierinslagen waarbij iemand schreeuwend een trampolinesprongetje maakt (je kent ze waarschijnlijk ook wel uit The A-Team).
Al met al niet echt slecht, maar één keertje kijken is meer dan genoeg.
krabat
Die Wout, de man van de oneliners.
Het is me opgevallen dat jouw commentaar altijd een beetje naargeestig van aard is. Probeer je hiermee reacties uit te lokken of is je instelling altijd zo negatief?
Pacino88
Goede oorlogsfilm die al een tijdje bij me in de kast stond.Eindelijk eens een film vanaf een andere kant gezien.Coburn was top,ben niet echt een fan van hem,maar zijn films waar ik hem in zie,daar is die goed in iig.Ook een erg harde film voor die tijd,hoewel de film soms wat rommelig overkwam.
Indrukwekkende dialogen,harde misdaden etc.
bijv. die scene waar die commandant iemand wil laten herhalen of die zonder vrouwen kan in zijn leven
mikey
Veel minpunten te vinden in deze film, zoals de gekke actiescenes en het einde en zo. Met toch een zeldzaam intense film. 4.5 met een optie op 4*
Waku
Mooie oorlogsfilm.
Eentje met gevoel en diepgang.
De film spaart je niet...
Behoorlijk pittige scenes.
Carl
Typisch dat de rol van die arrogante kapitein in de toelichting boven bij die film geheel onderbelicht blijft terwijl er toch een hoop van dat soort idioten in die tijd aan beide kanten moeten hebben rondgelopen. De rol van de zeer vriendelijke Oberst begreep ik niet. Zulk soort figuen had je nou juist zelden.
Al met al zeer onderhoudend. een 4
Enigma
1 van de beste oorlogfilms ik heb trouwens geen m60 tanks gezien dat waren gewoon originele rusische T34 tanks uit ww2
Max en Joep
speelt Malcolm McDowell hier nu die nazi dokter?
of is dat een andere oude oorlogsfilm?
Diesel
speelt Malcolm McDowell hier nu die nazi dokter?
of is dat een andere oude oorlogsfilm?
Malcolm McDowell heeft geen rol in deze film.
Haalt het zeker niet bij de andere Peckinpah die ik zag (The Wild Bunch), maar een boeiende film was het wel.
Ik lees hier geklaag over het einde (inclusief aftiteling), dat vond ik nou juist geweldig goed. Nog beter (want eigenlijk gewoon geniaal) was de optiteling aan het begin. Pikzwart en zeer cynisch. Zo goed bleef de film helaas niet. daarvoor is het plot te onevenwichtig en de film wat te lang.
Ik hou het op een 3.5*
Weetje: gemaakt met geld van Wolf C. Hartwig, een Duitse producent die schatrijk werd met de Schülmadchen-report porno filmserie. Scheen zijn droomproject te zijn.
Dutchero
Steengoeie oorlogsfilm. Blijft hangen, maakt indruk. Ik was zeker onder de indruk van Stalingrad, deze film is van dezelfde orde.
Dit is een schitterende oorlogsfilm gefilmd vanuit Duits oogpunt. De film is briljant en maakt zoals hierboven al wordt gezegd inderdaad indruk. Het verhaal is prachtig en er wordt prima in geacteerd. Het einde van de film ontroert zelfs.
Het enige grote minpunt van deze film is dat hij engels wordt gesproken terwijl alleen maar vanuit Duits oogpunt is gefilmd. Was deze film Duits gesproken dan kwam hij nog realistischer over en dan zou hij nog een hoger punt van mij gekregen hebben. Maar het blijft wel 1 van de betere oorlog films ooit gemaakt.
FisherKing
Helemaal mee eens Theunissen, maar dat punt van die taal is eigenlijk niet zo belangrijk. Destijds waren er geen goede Duitse acteurs die die belangrijke rollen wouden spelen, dus het was ook in hoge mate een gedwongen keuze. Vergeet dat niet.
Ik vind het vooral briljant dat er zo al over Duitsland na de oorlog wordt gepraat, en je hoort echt door Coburn, dat het in 1977 nog steeds zo is
Simon Smith (crew films)
Ik volg je niet, waar doel je precies op?
HentheMan
Zeer goede oorlogsfilm alleen blijf ik van mening dat de Duitsers geen Engels dienen te spreken!
TerryA
allen als ze toen (in jaren 70) duits (sprekend) akteurs hadden gebruikt betwijfel ik of deze film dan zo goed was gemaakt? - Coburn, Mason en David Warner zijn meesterlijk in hun rollen.
Bart Simpson
Ik vind het maar raar dat deze niet in de tip lijst staat. Toffe film. Verdiend een plekje in mijn top-10!
Van Nunen
Ik zeg het niet vaak, maar dit vind ik nu een typisch geval van een kutfilm. Ik geef geen sterren omdat ik 'm niet heb afgekeken.
Waarom mensen deze regisseur geniaal vinden is me een vraagteken.
Ik zal eens een poging wagen om The Wild Bunch te kijken, misschien dat die Peckinpah toch nog iets positiefs heeft kunnen doen voor me..
The One Ring
Oorlog op zijn Peckinpahs.
Na het zien van The Wild Bunch had ik al gegokt dat een combinatie tussen Peckinpah en oorlog wel eens goed zou kunnen werken en dat doet het dan ook. Dit moet haast wel de oorlogsfilm zijn met de meeste explosies. Bijna de gehele speelduur, ook tijdens gewone dialoogscènes in een binnenlocatie hoor je het gewoon knallen en schudt het beeld door elkaar. Dit geeft sterk het gevoel weer dat de Duitsters werkelijk aan de rand van de afgrond staan hier. Peckinpah stopt er daarnaast voor hem typische personages in die lijken te leven met een drang naar zelfvernietiging, zelfs al beseffen ze zich dit nauwelijks. Wat dit allemaal oplevert is een oorlogsfilm doordrenkt met dood en verderf. Meer nog dan enige andere oorlogsfilm die ik ken. Daarom is het zo'n goede film. De laatste tijd had ik vaak het gevoel alle oorlogsverhalen wel te kennen, maar Cross of Iron gaf me weer eens een echt unieke visie.
Die afslachting van Steiners peleton en de daarop volgende afrekening van Steiner met Triebig zijn echt gigantisch sterk en ik zou bijna hartverscheurend zeggen. Vooral omdat die afslachting van het peleton komt na zo'n lange tocht door vijandelijk gebied. Peckinpahs films zijn overaggresief en overgeweldig, ja, maar hij weet er een vreemd soort gevoel in te vinden, waardoor het geweld altijd uitstijgt naar iets anders. De bijnaam Bloody Poet is niet onterecht voor Peckinpah.
Tussen alle schietpartijen en exploderende lichamen in wordt er ook uitgebreid aandacht besteed aan dialoog en karakterontwikkeling en Peckinpah heeft daar stiekem meer oog voor dan vaak erkent wordt. De acteurs zijn geweldig. Coburn heb ik nooit beter op zijn plaats gezien. Schell leeft zich uit in een wat schurkachtigere rol. Mason is altijd een meerwaarde. Verder een overtuigende cast aan bijrollen, vooral Warner.
Het is geen perfecte film. Zo zit er ergens een veel te lange achtervolgingsscène met een tank in en vond ik de lafheid van Stransky tijdens de gevechtsscènes wel erg stereotype in beeld gebracht worden. Net iets te makkelijk. Maar dit weegt niet op tegen een verder zeer sterke filmervaring. Vreemd einde overigens. Niet slecht, maar vreemd. Schijnbaar konden zo om budgettaire redenen het oorspronkelijke einde niet filmen. Ik ben benieuwd wat het zou zijn geweest. Meer dood en verderf neem ik aan.
gerrit019
Indrukwekkende oorlogsfilm. 4*
Al is het alleen maar omdat het chaotische, doorgedraaide, hierarchische, egoistische en kameraadschappelijke zo "mooi" wordt neergezet.
DeCol
Een film vanuit duits oogpunt, die door sommige meomenten toch wel indrukwekkend was. Jammer genoeg wisselden spannende scenes het wel af met saai scenes. Het einde had ik iets anders verwacht maar was niet verkeerd. Dat de acteurs engels praten is jammer maar begrijpelijk.

Steiner - Das Eiserne Kreuz, 2. Teil

A Bridge Too Far
Oorlog / Drama, 1977

The Guns of Navarone
Oorlog / Avontuur, 1961
tweede wereldoorlogtroops battle for powerhostilitycommanderlieutenantworld war ii russian front sergeant