Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 132 minuten / 119 minuten (ingekorte Amerikaanse versie)
Alternatieve titel: Steiner - Das Eiserne Kreuz
Verenigd Koninkrijk / West-Duitsland
Geregisseerd door: Sam Peckinpah
Met onder meer: James Coburn, Maximilian Schell en James Mason
Gesproken taal: Duits, Engels, Frans en Russisch
Plot Cross of Iron
"Captain Stransky, you are the rest of my platoon"
De film gaat over een gedesillusioneerd Duits peloton aan het Oostfront met Steiner (Coburn) als belichaming van de totale idiotie van oorlog. Onder begeleiding van een scherp contrasterend kinderkoor en gruwelijke dia's ontvouwt zich een orgie van plastisch geweld waaruit iedere individuele soldaat op zijn eigen manier probeert te ontsnappen.
Unteroffizier / Feldwebel Rolf Steiner
Anselm
Schütze Maag
Unteroffizier Schnurrbart
tessai
Cross of Iron is een super goeie film .....waarin een duitse sergeant de hoofdrol speelt ...de dwaasheid van de oorlog aan het oostfront wordt vanuit alle hoeken belicht ....de tanks zijn weer m60's maar dat wordt vergeven ...muziek is erg psychedelish en goed gekozen ....kortom een Meesterwerk ...iedereen die veel van dit genre heeft gezien zal het prachtig vinden.
Mza
- 1924 stemmen
Lekkere oorlogsfilm van een wat ander standpunt dan ik gewend ben maar daardoor des te intressanter.
pjotr
....de tanks zijn weer m60's maar dat wordt vergeven ...
Erg sterke oorlogsfilm. Tweede film die ik zie van regisseur Sam Packinpah en hij was naar mijn idee in de zelfde stijl gefilmd als The Wild Bunch. Dan bedoel ik de ontploffingen in slow motion. De film had een goed verhaal en een aardige cast. James Coburn stak er wel boven uit. 4*
Goodfella
Prachtige in beeld gebrachte actie en een aantal memorabele en spannende scènes verhullen het feit dat dit eigenlijk niet veel meer dan een 'schiet-maar-raak-voor-een-knaak' oorlogsfilm is. 3,5 *
Vol goede ideeen en duidelijk gemaakt door een geniale maker, maar mist uiteindelijk toch focus.
Interessant, desalniettemin.
cornelis
Een soort dubbelheid; enerzijds de verschrikking van de oorlog, anderzijds een poetische expressie van de schoonheid van geweld.
neo
Kortom veel dingen die The Thin Red Line ook laat zien maar dan nog beter...
Kortom veel dingen die The Thin Red Line ook laat zien maar dan nog beter...
Onvergelijkbaar.
Wat is er mis met die m60's?
Waar heb je het over en kan het me wat schelen?
De Knip
Een erg goeie James Coburn en bovendien een aangename film om te zien.
***1/2
ElMeroMero
Ik had het - in mijn bescheidenheid - niet beter kunnen zeggen.
Schneider( James Coburn ) geeft in de film zelf aan dat hij alles verfoeid wat met die smerige oorlog te maken heeft. Maar anderszijds is hij er als de kippen bij om aan het Oostfront te strijden voor de Heimat. Go figure !
Lekker rauwe oorlogsfilm over broederschap en het bovenstaande thema. 4 glitters
Dustyfan
Wat is dit een saai geval, ik heb me zelden zo zitten vervelen bij een film. Bah...
De optiteling en de vooral de aftiteling waren het meest interessant, daarvoor met moeite 2*
FisherKing
Nee zo zag ik het niet echt. Maar dat kan aan mij liggen.
Briljant script, met fantastische dialogen en meer dan perfecte acteursprestaties. 0,5* aftrek voor de Engelssprekende Duitsers en wellicht de befaamde focus. James Mason en James Coburn stelen de show. Vooral James Coburn is erg goed op dreef, en hij heeft meer diepgang dan wat Charles Bronson ooit kan bereiken.
Maar wat worden hier mooi de rampzalige gevolgen van oorlog uitgelegd.
De moeilijke situatie tussen officiers en ondergeschikten.
De uitzichtloosheid en de depressie waar de Duitsers mee kampten.
Het inzicht dat wie goed was en overleefde snel terug moest naar Duitsland voor een eventuele wederopbouw.
Camerawerk en fotografie fantastisch. Ik verhoog naar 4.5* voor dit bijzondere meesterwerkje.
BoordAppel
0,5* aftrek voor de Engelssprekende Duitsers
Flauw. Dat wordt hier namelijk erg consequent gedaan: er komen alleen maar Duitstaligen in voor.
FisherKing
Snap ik wel, cast is fantastisch (een uitstekende David Warner bijvoorbeeld) maar mijn punt is anders: waarom spreken de Russen Russisch. ? En zingt men Duitstalige liederen. ?
Dustyfan
Omdat het de bedoeling is dat je ze niet verstaat ?
Zonder gekheid: dit verhaal is zo een onoverzichtelijke warboel, dat het gebruik van Duits en Russisch de enige manier zijn om de legers uit elkaar te kunnen houden. Om nog maar een min-punt te noemen...
TheMaestro
Een zeer goede film. Die opmerking over Bronson neem ik niet serieus. Coburn en Bronson zijn allebei erg goed.
Blokland
Een meesterwerkje. Imo de meest memorabele intro en aftiteling ooit. Je hoort een waanzinnig aanstekelijk Duits kinderliedje en tegelijkertijd zie je beelden van marcherende troepen afgewisseld met beelden van gruwelijke oorlogsmisdaden. Een beetje ziek maar wel erg goed!!
De GeuS
Grauwe, grimmige en intense oorlogsfilm die ik tekort heb gedaan met 3,5 ster; verhoogd naar een dikke 4*.
Mooi affiche ook weer....
FisherKing
Opvallend dat bijna iedereen opwaardeert bij herziening. Dat lijkt me bijna een must voor een Peckinpah film. Zoals veel films van de Coens dat ook hebben.
De GeuS
Ik heb hem zelf al wel meerdere malen gezien, maar altijd of het eerste, of het laatste kwartier niet; het einde is prachtig....
Opvallend dat bijna iedereen opwaardeert bij herziening.
Ik ging iets omlaag...
petja
heb de film gezien toe ik nog klein was en is me altyd by blyven hangen heb hem daarna nog vaker gezien en hy blyfd goed MAAR!!
wie weet hoe deel 2 heet?hy bestaad een oom van me heeft hem gezien en nog beter waar is hy te koop?

Steiner - Das Eiserne Kreuz, 2. Teil
1979

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

Horrorfilm 'Bring Her Back' komt zeer binnenkort naar Netflix: 'Geld zeker waard'

Sorcerer

A Bridge Too Far
Oorlog / Drama, 1977

The Guns of Navarone
Oorlog / Avontuur, 1961
tweede wereldoorlogtroops battle for powerhostilitycommanderlieutenantworld war ii russian front sergeant